Gå til innhold
Arkivverket

[#12261] Rosdreng , hvilket yrke kan det være ??


Gjest Unni Krongård
 Del

Recommended Posts

Gjest Unni Krongård

Jeg har kommet over yrke Rosdreng , her i arkivne. Hva kan det være for yrke?. Har lett i ordliste , leksikon, google, men det er ikke svar å få. Nå er jeg nysgjerrig, håper noen vet. Vennlig hilsen Unni krongård

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det kan selvsagt være rett at det var en dreng som var ansatt som rorskar, men det virker likevel mindre sannsynlig om man ser på de to i 1900-tellingen som kalles 'Rosdreng' (Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag). Begge var godt oppe i årene, og begge satt på gardsbruk der det var eiere med høy sosial status.Vi vet at 'Rosmann'=Rådsmann ofte betyr den personen som ledet driften av et gardsbruk for eieren, om eieren ikke selv stod for den daglige driften.En alternativ tolkning av 'Rosdreng' er da at det var en dreng som var satt til å stå for den daglige driften av et gardsbruk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Olav Nyberg

Begrepet Ross el. rosstjenesten er fra kavalleriet. Begrepet er fra middelalderen og var adelens plikt til å utstyre ryttere. Begrepet oppstår på nytt fra 1620 åra da den nye hæren ble dannet. Ca 1680 kom adelens og rikfolks plikt til å skaffe ryttere bort, men ross fortsatt som en skatt til ca 1814. Helt opp tl vår tid brukes rossdreng som en hestepasser i kavalleriet. Ross = hest (tysk)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arne Langås

I Stjørdalsboka bind 1.3 (Liv og lagnad i Stjørdalsbygdene bd. 3), s. 271, skriver Jon Leirfall:'Var mannen død var det ein eldre dreng eller ein ungkar av slekta som stod for gardsdrifta. Han vart kalla *rådsdreng*. Ofte endte det med at han gifta seg med enka. Dersom mannen var mye borte, var det gjerne ein av drengene eller ein eldre husmann som var rådsdreng og hadde kommandoen. Dersom kona var sjukeleg, vart det sagt om den tausa som hadde ansvaret at ho 'sto for' på garden.'Mvh Arne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.