Jump to content
Arkivverket

[#12685] Jeens Johannesen Gjesdal, Jølster, f.1881. Middelskole?


Guest Anne Grete Mensen

Recommended Posts

Guest Anne Grete Mensen

Jens Johannesen Gjesdal ble født 28.04.1881. Han var aktivt med på å stifte Gjesdal ungdomslag i 1901, og han emigrerte til Amerika i 1906. Men hvor var han i 1900? Han er ikke hjemme på gården (Gjesdal, bruk nr 9). Jeg finner en Jens Johannesen, født i Jølster, middelskole-elev i Florø. Dette kunne ha vært den aktuelle Jens, men fødselsåret er her oppgitt til 1887, og 6 års differanse var mye. Men kan dette være feil avskrift? (1 og 7 forvekslet?). Er ikke en 13-åring litt ung for middelskole?

Link to post
Share on other sites
Guest Ketil Harbek

Lov om høyere skoler av 1896 gjorde middelskolen 4-årig, og den bygget på 5-årig folkeskole. Den førte frem til middelskoleeksamen. Så en 13-åring kunne nok godt være middelskoleelev.

Link to post
Share on other sites
Guest Anne Grete Mensen

Takk til begge to for respons. Nå vet jeg i hvert fall litt mer om skolevesenet på den tiden. Men for å finne ut om denne Jens på middelskolen er min Jens fra Gjesdal, må jeg vel:1. Sjekke den originale folketellingen 1900 for Strandgade 79, Florø, for å se på fødselsåret. Har noen tilgang til denne? 2. Sjekke kirkebøker for Jølster for å se om det er en Jens Johannesen født i 1887. 3. Eventuelt finne ut om det finnes noen liste over elever ved middelskolen i Førde.

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Den originale listen fra Florø 1900 ligger i Statsarkivet i Bergen. Jeg har sjekket listen, og det synes å stå '1887', men det er ikke strek over det siste sifferet, slik at man ikke kan utelukke at det er en misformet '1'.Det er ikke døpt noen Jens Johannessen i Jølster (Ålhus/Helgheim) i 1887 såvidt jeg kan se.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.