Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Åse Killingröd

[#13352] Jordgamme

Recommended Posts

Guest Åse Killingröd

Da jeg forsøker å kartlegge omstreiferne i Norge i FT 1865 har jeg på Røros funnet noe merkelig. Under gardsnavn sto det Jordgamme.Er det en jordgamme i ordets rette betydning, eller er det et gardsnavn? Det sto også at det tilhørte garden Galaaen. Noen som vet?mvh, Åse K.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

I tellingene kan man treffe på beskrivelser av bostedet. Jeg har selv truffet på 'Barhytte', så 'Jordgamme' kan utmerket godt være bostedets art.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Det er nok jordgamme i ordets egentlige forstand, bebodd av sørsamer. I folketellingene kalles de find, lapp, lappefind. Hvis du ser under FT 1900 for Røros - under etnisitet - vil du finne 31 Lf (lappefinner).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Åse Killingröd

Takk for svar, de jeg fant i FT 1865 sto som omstreifere, og mange av navnene kjente jeg igjen som slike.Åse K.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Arild Kompelien

Nøyaktig hvilken type det var på Røros, vil jeg ikke uttale meg om, men fikk lyst til å sende følgende:ELVERUM BYGDEBOK B.4. HERADSBYGDA S.82: Maleren Gerhard Munthe 1849 - 1929, ble født og vokste opp i Heradsbygda, Elverum. I sine erindringer skriver han: ” Før i Tiden boede mange fattigfolk i disse Sandmæler ( sandbakker ned mot Glomma ), men jeg mindes bare et sligt Hus, og der laa en Mængde Børn og grov i Sanden og de store slæbte paa de smaa. Moren var ude i Arbeide et eller andet steds, men Manden stod alltid oppe paa Skrænten og glante....... Jeg var naturligvis aldrig inde i denne Jordgamme, men den havde som alle de smaa Stuer nede ved Veien, en liden Kjælder til Gjeterne for at holde Stuen Gulvevarm ”ÅSMUND OLAVSON VINJE: Fra FERDAMINNE SUMAREN 1860: Etter å ha kjørt tog til fra Oslo til Eidsvoll, tar Vinje fatt på turen videre mot Odalen og Solør. ” Etter denne tvo mil breie skog er ein geiteveg på forfedra vis med jordhytter ikringom austigjennom ville skogen so der kom rjukande røyken opp gjenom eit rundt hol i bratte bakken. Halvnakne ungar og fillute og svarte foreldre kom ut or desse jordholane, liksom folk seier det er ikring Rom ”Artikkel i NST XXXII - om svensk innvandring til Danmark: Der nevnt at fattigfolk fra landdistriktene i Sør-Sverige bodde i ”backstugor”, inngravd i en bakke. Der blir dette kalt et sydsvensk fenomen.I Solør var jordkojer et uttrykk som ble brukt om slike bosteder. Kommer til uttrykk i stedsnavn som Jordkojvika.Viser også til en artikkel om dette i Årbok for Glåmdalen, men hvilken årgang har jeg ikke i hodet. Andre navn på disse bostedene er kørre og køye.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.