Gå til innhold
Arkivverket

[#13354] Oppland: Gausdal, Sel


Gjest Eldbjørg Sletvold
 Del

Recommended Posts

Gjest Eldbjørg Sletvold

Hvem var Elisabeth Berg, f. ca. 1630 i Gausdal (Family Search), Gift med Elias Nilsen (messingsmed), Sel. Foreldrene til billedhugger Magnus Berg.Hilsen Eldbjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Sletvold

Nei, jeg vet dessverre ikke hvilken gård hun stammer fra. Fant opplysningen på Family Search (se linken under), fra bidragsyter Terje Røed Hansen.LenkeViser ellers til boka 'Gåmålt og nytt frå Sel', side 286. Der står det at Elias Nilsen, g.m. Elisabet Berg, er foreldre til Nils, Christen, Magnus og Berte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Jeg kan ikke se at det har eksistert noe stedsnavn 'Berg' i Sel, men derimot Bergum (Bergom), Berget etc. og stedsnavn med -berg og -berget i endelsen. Navnet 'Berg' turde derfor komme fra et annet sted enn Sel. Det er påfallende at en kvinne skulle bære slektsnavn i Gudbrandsdalen på 1600-tallet. Det finnes forøvrig lønningslister for Selsverket fra 1660-årene, så det er vel i slike kilder navnet Elias Nilsen eventuelt er nevnt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sandbu

Ifølge Family Search var Elisabeth Berg født i Gausdal. I Auggedal i Vestre Gausdal finnes både Berg søre (20/1) og Berg nordre (20/3+4). Kanskje hun kan spores tilbake til en av disse gårdene.Forøvrig finnes også Berge (144/1) i Follebu, Østre Gausdal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Sletvold

På side 287 i 'Gåmålt og nytt frå Sel' vises det til et arveoppgjør etter Magnus Berg.Kanskje noen har kjennskap til slektskapsforholda i familien i forbindelse med dette arveoppgjøret? Hilsen Eldbjørg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sandbu

Magnus Berg døde 31. mars 1739 i København. Etter ham skal det foreligge et skiftebrev som er arkivert i Landsarkivet for Sjælland i København.I sin artikkel i Årbok for Gudbrandsdalen 1935, side 90, refererer artikkelforfatteren Leif Midthaug til dette skiftebrevet som visstnok er en uvanlig stor protokoll:Etter Magnus Bergs testament skulle kongen ha et portrett av Fredrik IV, skåret i elfenben, samt en urne som enda ikke var helt ferdig. (Det skal her siktes til en urne som var laget av elfenben, sølv og bronse, og bar navnet 'Vandets element'.) Videre skulle kongen ha rett til å ta ut det han syntes best om av kunstverkene etter Berg.Det som da var igjen i boet, skulle skiftes i tre deler.Den ene tredjeparten skulle gå til enka etter Magnus Bergs eldre bror Christen Eliasen som døde på Åsåren i Sel. Han var gift to ganger, andre gang med enken etter den forrige brukeren på Åsåren, noe som forklarer hvordan Christen kom til Åsåren. Etter Christen var det 5 barn i første ekteskap, og åtte, hvorav syv vokste opp, i 2. ekteskap. Da Christen døde ca. 1737, etterlot han seg altså ei enke med 12 barn.Den andre tredjeparten skulle deles likt mellom barna etter Magnus Bergs søster Berte Eliasdtr. som var gift til Grimstad i Follebu, og barna etter Magnus Bergs bror Nils Eliasen ved Borregård.Den siste tredjeparten skulle gå til trengende i København, samt til noen enkeltpersoner i København som Magnus Berg hadde hatt omsorg for.Kunsthistoriker Åshild Paulsen hevder i sin bok 'Magnus Berg, en kunstner ved kongens hoff', at Magnus hadde en eneste bror ved navn Just Mogensen Berg. Dette må åpenbart være feil ettersom Magnus var en Elias-sønn og denne Just var en Mogens-sønn, og skiftebrevet etter Magnus forteller også noe annet. Det kan selvfølgelig være at Magnus og Just var halvbrødre, men det virker svært usannsynlig, da burde Just el. familien hans også vært nevnt i skiftebrevet etter Magnus?På den annen side må Åshild Paulsen ha funnet (men feiltolket) en forbindelse mellom Magnus Berg og Just Mogensen Berg.Et annet moment også, er at Christen Eliasen døpte sin eldste sønn i første ekteskap for Just. Jeg kan ikke se at navnet Just skulle ha kommet fra slekten til Christens 1. kone som angivelig var ei Ragnhild Olsdtr. fra Skårå på Nord-Sel, eller Christens slekt på hans fars side.Spørsmålet er da om Just-navnet er hentet fra Christens slekt på morens side, og at Just Mogensen Berg f.eks. kunne ha vært morbror til Christen, og dermed også til Magnus...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sandbu

Joda, det er riktig person. Han giftet seg til Olstad på Sel gjennom gårdmannens datter Gjerken. Just Mogensen Berg var fenrik, og eide flere gårder på Nord-Sel. Men mer vet jeg ikke om ham for øyeblikket, f.eks. hvor han opprinnelig kom fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Sletvold

Tusen takk til alle for kjempegod hjelp. Dette var virkelig spennende.Kan Elisabeth og Just være fra Danmark ?Hilsen Eldbjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...
Gjest Dag Bjørnar Mork

M. Høgåsen skriver i Lillehammer Tilskuer 21/6 1956 at første kona til Kristen Eliassen, Ragnhild Olsdtr Skårå var i slekt med Just Mogensen Berg på Olstad. Ellers er det jo mange navn som ikke er vanlige i Gudbrandsdalen i denne slekta; Just, Elisabeth, Gjerken.Hilsen Dag Bjørnar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.