Gå til innhold
Arkivverket

[#13468] Hvilket navn/far er riktig??


Gjest T. Grindheim
 Del

Recommended Posts

Gjest T. Grindheim

Har funnet Johannes Halvorsen på gården Wiig i Lyhre Sogn i Lindaas prestegjeld der han er 6 år. Der heter foreldrene Halver Monsen og Marita Siurs Dtr. Finner i Døypte i Lindås 1764-1801 en Johannes f. 1795 der far heter Johannes Halversen Wiigs og mor Martha SiursDtr. Hva er riktig på far.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Hm. Det kan teoretisk sett være feilskrevet i kirkebøker også, og i dette tilfellet ser det unektelig slik ut, dersom det altså ikke er snakk om to Johanneser. Du burde sjekke kirkeboken og se om de nevnte foreldre J.H.Wiig og M.Siursdtr. har flere barn, eller om mannen kanskje tidligere og/eller efterpå heter Halver Monsen.mvh, Kenneth

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Myhre

Nåja, det er avogtil feilskrevet i kirkebøker men her er nok 1801 feil. Det er svært ofte feilskrevet navn i folketellinger. Håper nå vi ungår en diskusjon om dette og konsentrerer oss om saken, hva heter Johannes Halvorsen som konfirmert? Gift? død?Hva heter foreldrene når de gifter seg. Hans

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heidi Tofterå Slettemoen

Ved vigselen i 1767 heter paret:U.K. Halver Monsen Wiig og P. Martha Sieursdtr. Berge, Lyhre Sogn, 24.06.1767Dette stemmer utfra FT 1801, Wiig, Lindås, hvor paret har barn hjemme i alderen 34 til 6 år.Ifølge døpte i Lindås her på DA får Halvor Wiig minst ti barn i perioden 1768 til 1792. Johannes f. 1795 er ikke oppført blant disse, hvilket kan tyde på at det er en feilføring i kilden. Noe underlig hvis Martha Siursdatter skulle få sitt 11. barn utenfor ekteskap mens mannen fortsatt levde? Det er ikke registrert noe ekteskap på noen Martha Siursdtr. og Johannes Halvorsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Holter

Før 1800 var det så vidt jeg kan skjønne uhyre sjelden at man tok sin fars patronymikon som efternavn. Den Johannes f.1795 som T.Grindheim nevner i første innlegg, skulle i så fall hete Johannes Johannesen, med mindre kirkeboken er feil.Her er det vel best å gå i originalen. Om det ikke finnes noen Johannes Halvorsen f.1795, bør man sjekke faddere på Halvor Monsens andre barn og se om det er noen sammenheng mellom disse og fadderne til Johannes.Jeg holder en knapp på at kirkeboken er feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Olav Ones har i 'Bygdebok for Lindås - band 2' nevnt Johannes som 12. barn til Halver Monsen og Marthe Siursd., bruk 2 på Wiig.Iflg. samme kilde gifter denne Johannes seg i 1823 med enken Kari Andersdotter Hougsmyr og fikk sønnen Nils (forfatterens stavemåte) i 1825.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Bratland

'Døbt Die eod: 1 Johannes Halversen, og Martha SiursDtr. Wiigs Datter N: Johannes T: Ole Olsen Wiig, Knud Johannisen Sellelje og Per Knudsen Lejvestad; Anna PedersDtr. og Brithe HoversDtr. Wiig'Dette er den nyaktige ordlyden i kirkeboken. Det er undertegnede som selv har registrert døpte for Lindås 1699-1801, og ønsker selvfølgelig å rette opp i eventuelle feil. I dette tilfellet ser det ut som at det er presten som har rotet. Ikke bare med navnene, men også ved at han har benevnt Johannes som 'Datter'. Jeg er forresten selv en etterkommer etter Halver Monsen Berge (1740-1818) og kona Marta Sjursdatter, født Vik (1749-1822)Mvh.Kenneth Bratland

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.