Gå til innhold
Arkivverket

[#14132] Slektene Cramer og Dau/Daw/Dow i Christiania rundt 1710


Gjest Kari Thingvold
 Del

Recommended Posts

Gjest Kari Thingvold

Regimentfeltskjær Claus Cramer og Johanna Maria Petersdatter Dau/Daw/Dow (f ca 1689) ble viet 15. juli 1707 i Domkirken, Christiania.De fikk barna: Johannes Cramer, døpt i Domkirken, Christiania 17. mai 1709. Offiser. Casper Christian Cramer, døpt i Domkirken, Christiania 23. januar 1714. Mette Marie Cramer, født ca 1715 i Vang, Hedmark Else Cramer, født ca 1719, Vang, HedmarkClaus Cramer avsto fra sin stilling i 1733 til Joachim Ditlef Weyhe mot en sum av 400 rdl. Verken han eller Johanne Marie er begravet i Vang.En Else Kramer gifter seg med Jacob Falk i september 1709 i Domkirken i Christiania. Det kan være en søster av Claus. (Den ene datteren heter også Else.) En Johan Henrik Dauw, comediantspiller ble begravet fra Domkirken i 30/8/1726.Det er en Claus Cramer i Bergen på omtrent samme tidspunkt, men det er en annen person.Både Claus, Johannes og hans sønn Friderich Chri-stian er omtalt i en biografi over norske offiserer. Mer vet jeg ikke.Er det noen som kjenner til disse familiene. Av søk i FamilySearch kan det se ut som Peter Dau/Daw/Dou kan være fra England.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ola Teige

Jeg vet desverre ikke noe mer. Han nevnes i tingboken i 1713 i forbindelse med en slagsmålssak.Statsarkivet i Oslo, Christiania Byfogd, Tingbøker, nr. 35 1713, f. 250a:'Hans Poulßen Jnfdgaf til ydermeere beviis J sagen stadz Chirurgii Mr: Peter Dows attest over Mr: Coppÿs tilføÿede skade, dat: 20: Septembr nestleden belagt med et støche 6ßs: Papir, [...] og fremstillede hand for retten stads Chirurgius Mr: Peter Dow, som blef af Retten avleveret hans passerede attest af 20: sept: nestl: dend hand for retten oplæste og med Corporlige Eed bekræftede.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kari Thingvold

Tusen takk for opplysningen. Jeg har ikke funnet ham i den bokserien de har på Riksarkiv om leger i Norge, heller ikke i Danmark. Han er heller ikke med i skattemantallet fra 1713, men han kan jo ha bodd utenfor byen. Uansett, så har han nok satt flere spor etter seg. Det var fint å få vite at han var her på den tiden, så er kanskje Johanna Maria født i Norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
Gjest Ola Teige

I tidsskriftet St. Hallvard for 1951 står det en artikkel om en duell mellom to barbersvenner i Christiania i 1691. Den ene var Peter Dows svenn. Om Dow er det til sist tilføyet: 'Petter Dov, eller Douves, synes å ha vært innfødt bygutt. Den 15. juli 1673 søker Anna Pedersdatter borgerske i Christiania magistraten om 'geburtsbrev' (fødselsattest) for sønnen Petter Douves ' som hun er til sindes at lade lære bartskjærerkunsten'. Det bevidnes at han var sønn av Douv Pettersen fordum skipper her i Christiania. Hvor han har gått i lære vet vi ikke, men 7. juni 1685 får han kongelig bestlling på aå være stadsbarberer i Christinia ved siden av Peter Tiil som var bestaltet 1673. Den 7. desember 1708 gir det medisinske fakultetet og det kirurgiske kollehium i København Petter Dov adgang til sammen med ovennevnte Dr. Bonsach og dr. med. Iver Blomhof å eksaminere 'candidatus Chirurgie' for Norge:'I artikkelen nevnes at barbersvenn Peter Dov 1685 ble kastet i arrresten for å sneket seg over byens voll om natten. Det går også frem at contrafeier (maler) Just Henningsen Druenberg var hans svoger.Mvh.Ola Teige

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kari Thingvold

Johanne Marie, som var gift med feltskjær Cramer, ble også kalt Dou (i skiftet etter henne). Dou, Daw, Dov og Daa(e) er vel fonetisk det samme. Jeg har forresten funnet forekomster av samme navn i København 1728. Det var 2-3 personer hvorav en ”Hoff Tropetter” Peter Dou. Her er det varianter som Douv, Dauw og Daave.En utvikling av slektsnavnet til Daa(e) er meget mulig. Det er mange forkomster av personer med det navn i Personalhistorisk tidskrift som jeg ikke har rukket å se på enda. Der kan det nok være mye interessant stoff.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.