Gå til innhold
Arkivverket

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres

  1. Siste time
  2. Hei! Jeg leter etter informasjon om de første kvinnelige politibetjentene i Bergen. Finnes det noe i arkivverket som kan fortelle noe som helst om dem?
  3. Jeg leter etter arkitekttegninger som kan vise meg hvordan gamle politistasjon i Bergen så ut. Den sto ferdigstilt i 1865, så det går langt tilbake i tid. Hvor kan jeg få tak i dette? Vennlig hilsen, Torill
  4. Today
  5. Jeg vil gjerne ha hjelp til kolonnen "Medbragte Attester", Oslo domkirke, Innflyttede 1830 løpenummer 184, side 258-59. Dessuten, hvor ble han født? Det gjelder innflyttingen til Oslo domkirkes menighed fra Mechlenburg: Wilhelm Carl Christoph Kruse. (Klipp og lim godtas ikke for øyeblikket, uvisst hvorfor.) https://www.digitalarkivet.no/kb20061006010698
  6. Torbjørn Wolden

    Steen & Vibe i Trøndelag

    Hans Steen fra Reinfeld i Slesvig–Holsten tar borgerskap i Bergen 6. september 1622. Det er nok samme Hans som er oppført med en formue på 300 riksdaler i 1657 mens det som vå være sønnen, Jacob, har en formue på 400 riksdaler. Denne Jacob Hansen Steen tok borgerskap i Bergen 9. februar 1657. Det her nok den samme Jacob Steen det er skifte etter 14. oktober 1701 i Bergen. Den Else Hansdatter Steen, gravlagt 28. februar 1669 (avskrevet/søkbar) er søster av Jacob: “[#]24 Den 28 Febr [1669] Alberdt Bringmans Quinde Elße Hanß dater Steens Lig i Kierken Vnder Fruens Stol nedenfor Sl: H: Mathißis Grafv.” Hun var gift med Albert Brinchman (Bringmand), født i Lünenburg i Tyskland, død 1686 i Bergen. Albert tok borgerskap i Bergen 3. februar 1660. De hadde en sønn sammen, Albert Bringmann, Jr., som det var skifte etter i 1701 (avksrevet/søkbar). Bringmand i Delgobes samlinger. Den tidligere nevnte Pofuel Steen som får et uekte barn som døpes 8. februar 1678 i Korsirken i Bergen (avskrevet/søkbar) kan være bror av Jacob og Else. Hvis han er identisk med ammunisjon– og proviantforvalteren i Trondheim kan det forklare hvorfor han døper sønnen Hans Otto, som da ville være oppkalt etter farfaren fra Reinfeld. Ammunisjon– og proviantforvalteren hadde ifølge kvernskatten 1687 kone og fire barn. Av disse vet jeg at han hadde sønnen Hans Otto og datteren Hedvig Elisabeth. På Nermos side er det en Niels Hansen Steen, født omlag 1636, død omlag 1686, og det siteres at hans svoger Johan Mühlenphort var tilstedet ved skiftet. Johan var sønn av toller Didrik Mühlenphort, og daværende skipsmåler Paul Steen i Trondheim er blant de som skal fungere som kommissærer i skiftet etter tolleren som holdes i København. Dette indikerer kanskje på et slektskap mellom Mühlenphort, Niels Hansen Steen, og skipsmåler, senere ammunisjon– og materialforvalter Paul Steen? Norske kongebrev, #119 6. mai 1682: “Befaling til Hans Christoffersen Hjort til Stend og president Jørgen Otton om å ta seg av skiftet etter toller i Fosen, Didrik Mühlenfort som døde i Bergen. Enken, Anna Cathrine, har bedt om at skiftet blir holdt i København. Kommissærene skal stevne arvingene og kreditorene, betale gjelden og skifte etter loven. Registreringen av boet skal de ta med til København.” #142 10. juni 1682: “Befaling til skipsmåler Paul Steen i Trondheim og Fosen og måler og veier Christen Guldager i Fosen om å fungere som kommissærer i skiftet etter forhenværende toller Didrik Mühlenfort. Skiftet skal holdes i København. De tidligere utnevnte kommissærer, Hans Christoggersen Hjort og Jørgen Oton, har fått andre oppdrag.”
  7. Jeg er enig i at det er en fordel å redusere kopiering av PFIDer mest mulig. Siden personer i samme hendelse har etterfølgende PFIDer, er det ofte jeg øker eller reduserer tallet i URLen med 1 når jeg skal gå fra en person til den neste i en folketelling eller dåp. Det reduserer antall kopieringer av PFIDer. Jeg kan ta opp med Arkivverket om hvordan de bruker HBR-knappen i Digitalarkivet.
  8. I går
  9. Kjell Arne Brudvik

    Nysgjerrig på historien bak vinterjakker i Norge

    Det finnes mye materiale rundt omkring, både på NRK og andre steder som omtaler dette. Du finner også flere artikler/bøker som omtaler dette på NB.no. Kort fortalt, så kom både rokk og andre verktøy til å behandle materialer rundt 1600-tallet. Før den tid var kles-moten heller dunkel. Det tok selvfølgelig tid før det ble noe særlig gilt med klær på ordinære mennesker; og i stor grad så gikk det i ull/skinn og med flere-lag-prinsippet for å klare å holde varmen. De som hadde god råd kunne etterhvert få anskaffet seg klær som var behandlet slik at de motsto kulde bedre; f.eks stampeteknikk i saltvann som gjorde at tøyet tålte mer, men sto jo nærmest av seg selv. Dette er et relativt stort tema, og hvordan man holdt varmen igjennom f.eks 1600-1900-tallet er jo veldig ut fra hvilken stand man snakker, hvor i landet og selvfølgelig - tilgangen på ressurser og penger. Det er nok god mulighet til å kunne skrive opptil flere artikler om temaet for den som har ønske og tid til å dykke ned i dette. 🙂
  10. Roy-Petter Askim

    Magnus Aske

    Ser du har ?? på Narvik i 1930 på siden din. Det skal være Amsterdam, etter at han hadde avmønstret i Rotterdam.
  11. Roy-Petter Askim

    Magnus Aske

    Det virker som de er ført direkte i Hovedrulle, eller Matrosrulle som den kalles i registeret for 1921->1947. Ser de andre står med matroselev som første innførsel. Han er ført inn med 11+37 mnd etter attester som dekksmann, dermed til sjøs senest 1925/6, dvs. 17-års alder. Mulig han har rukket noe før det, men kanskje Viga er første tur?
  12. Jeg tror det kan stå følgende, men med stort forbehold: Linje 1: Johannes Skielwer, Giertrud Asak Eye, Haagen Børgen Linje 2: Guro Kiustad, Gore Froestad Linje 3: Inger Næs Linje 4: Ole Tostenss Jølseneye - db Tosten
  13. Ole christian Torstrup

    Magnus Aske

    Født 22/4-1908 Dåp 15/5-1908 Konfirmasjon 10/9-1922 nr 6 Folketelling 1910 Folketelling 1920 Styrmanneksamen omtalt i Stavanger Aftenblad, torsdag 30. juni 1932 Skipsfører eksamen omtalt i Stavanger Aftenblad, tirsdag 29. juni 1937 Stavanger Aftenblad, fredag 12. februar 1993 har dødsannonsen. Haugesunds Avis, fredag 19. februar 1993 har nekrologen. Magnus Aske på Krigseilerregisteret. Stavanger sjømannskontor, AV/SAST-A-102006/F/Fb/Fbb/L0025: Sjøfartshovedrulle (defekt), 1921-1947, s. 163 Er der noen tidligere mønstringer?
  14. Ah! Militære ruller! Ny kilde for meg. Hva betyr Dæhlie Østre gnr 47 i Stange sogn i denne sammenhengen? At Ole tjente som dragon for denne gården, men han bodde på Nøttestadeie gnr 43? Er det sånn at det å være dragon ofte går i arv? Jeg ser at Hans Andersen Hosmestad også er oppgitt som dragon når han gifta seg i 1765? Nyttig at du gir litt forklaring på tenkinga rundt dine funn, og vi har nå fått opplysninger om Oles tjeneste i hæren. Så tusen takk for hjelpa, @Terje TandsetherMen det er som du sier ikke opplagt at det er foreldreparet fra Hosmestad som er det rette da.
  15. Kjell Arne Brudvik

    Hans Hansen (1853-?) - Forsvinner ut i ingenting (Ringsaker/Vang)?

    Jeg er rimelig sikker på at dette er korrekt person, men siden han utvandret allerede i 1871, så hadde det vært fint å finne bekreftelse på at han faktisk var i Norge i 1880 når da Edvard Hansen Bakkelund (1881-1955) må ha blitt unnfanget. Ser ut til at han har vært hjemme i hjemlandet ved flere anledninger.
  16. Hei alle sammen 👋 Jeg har nylig skaffet meg en stor og varm pufferjakke, og det fikk meg til å tenke hvordan holdt folk seg varme i gamle dager, før moderne materialer? Jeg vet at bomber puffer jacket nye stiler, men jeg er veldig nysgjerrig på om det fantes noe lignende i Norge på 1900–1950-tallet. Brukte folk militærlignende jakker, slik som bomberjakker? Eller var det spesielle typer vinterklær i de kaldere delene av landet? Hvis noen vet om bilder, annonser eller arkivmateriale om gamle norske vinterklær, setter jeg stor pris på tips. Bare prøver å koble min moderne pufferjakke-interesse med litt motehistorie 😄 Tusen takk på forhånd!
  17. Lars Johannessen

    Hans Hansen (1853-?) - Forsvinner ut i ingenting (Ringsaker/Vang)?

    FAG. Feil fødselsår men riktig fødselsdato. Inneholder Obit https://www.findagrave.com/memorial/59903515/hans-h-hanson
  18. Kjell Arne Brudvik

    Hans Hansen (1853-?) - Forsvinner ut i ingenting (Ringsaker/Vang)?

    Det ser veldig ut til å være korrekt mann, jeg mistenkte at han kanskje hadde dratt til utlandet han også; slik som Oline gjorde. Da får jeg grave mer langs dette sporet! Hjertelig!
  19. Fikk opp denne. Navn Hans H Hansen Kjønn Mann Født 24. okt 1853 Hedmark, Norway Dåp 1. jan 1854 Hedmark, Norway Ekteskap Ektefelle: Martha Moltzau 25. juli 1882 Our Savior's Lutheran Church, Eau Claire, Eau Claire, Wisconsin, United States Immigrasjon 1873 Immigrasjon 1875 Immigrasjon 1876 Bosted 1880 Eau Claire, Eau Claire, Wisconsin, United States Bosted 1900 Eau Claire city Ward 6, Eau Claire, Wisconsin, United States Bosted 1905 Eau Claire, Eau Claire, Wisconsin, United States Bosted 1910 Eau Claire Ward 6, Eau Claire, Wisconsin, United States Bosted 1920 Eau Claire Ward 6, Eau Claire, Wisconsin, United States Død 1923 Begravelse Eau Claire, Eau Claire, Wisconsin, United States of America Foreldre Hans Christiansen Marie Christiansen (født Olsen) Kone Martha Hansen (født Moltzau) Barn Marshall Helmer Hansen Cora Elvera Weier (født Hansen) Florence Margrete Leverone (født Hansen) Paul Milton Hanson Frieda "Fay" Hansen Lee Ferdinand Hansen Lucille Geraldine Crocker (født Hanson) Harriet Rosamund Vanderbie (født Hansen) Søsken Martin Hollo Hanson Vergine Lund (født Hanson)
  20. Ole christian Torstrup

    Skip Vira

    Tusen takk
  21. Roy-Petter Askim

    Skip Vira

    Han står ikke i registeret som gjelder fra 1921 https://media.digitalarkivet.no/view/39404/117 , og har vel knappe 12 mnd i utenriksfart godskrevet + noen måneder etter det, men han er nok ikke befaren nok for hovedrullen. (Muligens på grensen).
  22. Ole christian Torstrup

    Skip Vira

    Tusen takk. Et spørsmål på siden av. Jeg finner Bertram i A-rullen men ikke hoverullen. Vet han emigrerte så mye mulig han ikke finnes der. Men kanskje noen kan sjekke om de er enig i at han ikke finnes der?
  23. Roy-Petter Askim

    Skip Vira

    Mønstringsboka angir Tallaksen Motorskonnert, 112,86 https://media.digitalarkivet.no/view/39454/231 Men treffene her : https://www.nb.no/search?q=%22motorskonnert%20vira%22~3&mediatype=aviser&sort=dateasc&viewability=ALL med treff i Sandnes og Bergen bekrefter at det er den: https://sjohistorie.no/no/skip/32301/
  24. Ole christian Torstrup

    Skip Vira

    Bertram Konrad Berentsen Torstrup påmønstret: 6/2-1920 Vira fra Stavanger til utl. - av 12/7-1920 i Drammen Register over norske skibe. 1918 skriver om en Vira bygget 1902 i Figeholm. Eier Edv. Syvertsen og hjemmehavn Fredrikshald. Er det denne han var på? Kan en finne mer om den?
  25. Here is a different source link to the baptism of Maja Kajsa Mattesdotter Länk https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0043441_00030 Källhänvisning Dalskogs kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/GLA/13083/C/7 (1855-1861), bildid: C0043441_00030, sida 41
  26. Siste uke
  27. Takk, Grethe! Nå gjenstår det å finne de riktige foreldrene til Mildred Hallvardsdatter...
  28. Den 24. oktober 1853 så blir det født en gutt ved navn Hans på Tørud, Ringsaker, Hedmark. Foreldre var Hans Christiansen Holo (1810-1869) og Marie Vernsdatter Jølstad (1812-1897). Han blir kjent med min formor - Oline Andersdatter Bekkelund (1852-1920) som jeg akkurat har klart å finne i eget tema på forumet. Hun fikk 5 barn, med 5 fedre. Hans er min forfar, men etter at deres sønn Edvard Hansen Bekkelund (1881-1955) blir født 24. mars 1881 - så forsvinner Hans ut i det store intet. Her kan det fort være et klassisk se-seg-blind eksempel; men jeg har ikke klart å finne ham etter at Edvard blir født. Noen friske øyne som klarer å finne ut av hvor han blir av?
  29. Matthias: Thank you for all your feedback. My reference to Marie Svendsen f. Maden was a typo on my part it should have been Madsen, sorry about that, I need to do a better job of proof reading. With the Norwegian interpretation of her maiden name that you provided I feel a bit more confident that she is Maja Kajsa Mattsdotter with a birth record of https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00091277_00054. However there is a difference between the birth dates on Marie's 1910 & 1920 census records in Norway (1860-03-14) and Maja's Riksarkivet birth record (1860-03-12). Would appreciate any thoughts on that. I am not sure what type of source I would need to find to definitely confirm these two are in fact the same individual.. Regarding their children you provided: Thank you, very helpful. I tried to find their son David born (1901-10-26) in the same Church Book but couldn't find him. There was a John Paul Jeremiah born 1 January 1901 (Line No. 12 page 18) to parents that looks like Johan Svendsen and Marie. Several things are wrong though - A.) Incorrect name for son B.) Birth year for mother looks like 1864 not 1860. I am assuming this is a different couple, any thoughts? Also in this Church Book the Header for Column Number 3 has part of the first word deleted and a handwritten word added above it, would appreciate a translation and maybe what it means as the dates in this column do not look like they would be a baptism date. What I have been told about Johan and Marie's children are: Paul died of Scarlet Fever - year of death unknown; Sofie never married; David immigrated to the United States, possibly in 1927; they had a stillborn child but do not know the sex or the year ( A thought - could John Paul Jeremiah be their still born child?) Anton: Thank you for all your input, very helpful. I cannot find this record on Riksarkivet and I do not have an account with Ancestry, could you provide a Riksarkivet link?
  1. Last inn mer aktivitet
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.