Gå til innhold
Arkivverket

Toppliste

  1. Espen Tjernshaugen

    Espen Tjernshaugen

    Brukere


    • Poeng

      141

    • Innholdsteller

      3 344


  2. Matthias Kolberg

    Matthias Kolberg

    Brukere


    • Poeng

      73

    • Innholdsteller

      3 990


  3. Even Stormoen

    Even Stormoen

    Brukere


    • Poeng

      67

    • Innholdsteller

      5 562


  4. Ivar S. Ertesvåg

    Ivar S. Ertesvåg

    Brukere


    • Poeng

      57

    • Innholdsteller

      7 727


Populært Innhold

Showing content with the highest reputation since 19. feb. 2024 fra alle applikasjoner

  1. Da håper jeg at etaten har i minne bevaring av den enorme mengden med dokumentasjon og informasjon som ligger i eldre debatter, og viktigheten av å bevare dette for fremtiden. Dette burde høre til under samfunnsoppdraget, noe annet vil være vandalisme. Man kan se på driften som en utgift, men samtidig fungerer foraene som en stor avlastning for Arkivverkets ansatte, som ellers ville blitt tynget ned med henvendelser som nå havner her i stedet. Kan ikke skjønne annet enn at en nedleggelse kun vil fungere som ris på egen bak. Er forumdriften i dag bare tilleggsytelser? Jeg mener nei, og at den er innbakt som en del av kjernevirksomheten - den bør i hvert fall være det for en etat hvis ansvarsområde er å bevare informasjon.
    18 Poeng
  2. Dag T. Hoelseth

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Jeg pleier sjelden å delta i debatter som denne, da de har en tendens til å utarte seg til munnhuggeri m.m., noe denne tråden er nok et godt eksempel på. Jeg skulle vel helst ha sett at tråden ikke hadde blitt opprettet i det hele tatt, da samme tema har vært diskutert i ulike tråder opp gjennom årene og tilfører ikke så mye nytt. Og jeg er uenig i premisset. Forumet er langt fra latterlig, og selv om forumeierne ofte er "fraværende" fungerer forumet etter min mening stort sett godt. For min del synes jeg det er fint at folk på en vennlig måte minner nye brukere om forumreglene og at de er til å følges, men når de nye brukerne ignorerer dem, så bør vi la saken ligge og overlate ev. oppfølging til Digitalarkivet. Når forumeierne ev. ikke alltid har tid eller anledning til å følge opp, det er tross alt ikke deres kjernevirksomhet, så er det i hvert fall for min del til å leve med. Så er det opp til hver og en om man velger å bistå de navnløse brukerne eller ikke. For min del synes jeg de mange håpløse tematitlene er et større problem enn navnløse brukere. Men nok om det. Jeg håper at brukerforumet blir videreført og synes ellers at Espen har skrevet mye fornuftig i sitt foreløpig siste innlegg i tråden Kan vi oppleve at Arkivverket legger ned Brukernes eget forum og de andre foraene under Digitalarkivet? Brukerforumet er jo en ting, men flere av de øvrige forumene må da være den beste måten for Digitalarkivet til å kommunisere med brukerne. Jeg synes ikke de mange diskusjonsforumene på Facebook (og de er det altfor mange av) er så veldig brukervennlige, noe som er en av grunnene til at jeg foretrekker Digitalarkivets brukerforum. Dessuten synes jeg det er kjekt med et nøytralt møtested enn et forum ledet av de slektshistoriske foreningene. DTH
    17 Poeng
  3. David Widerberg Howden

    Arvegods etter en stor slektsforsker

    Da har jeg fått lagt ut første del av samlingen her: https://genealogi.no/kildekategori/kilder/privatarkiv/ole-olsen-bratager/ Det er et godt utvalg på 11, men mer er på vei 🙂 Tar gjerne imot flere slike samlinger som kan legges ut, eller avfotograferte kilder og bøker.
    14 Poeng
  4. Torbjørn Igelkjøn

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Ein liten ting til: Ann-Mary Engum er vel den som har hatt flest innlegg i dette formet, og ho har hjelpt mange. Etter det eg kan hugse rettleia ho om både forumreglar, overskrifter og om å leggje inn den infoen ein har i utgangspunktet slik at ein unngår dobbeltarbeid, samstundes som ho hjelpte etter beste evne. Om spørsmålsstillaren ikkje retta seg etter velmeinte råd - ja så var ho tolmodig og heldt fram med å hjelpe likevel. Fred over minnet.
    14 Poeng
  5. Leif Salicath

    Arvegods etter en stor slektsforsker

    For å runde av diskusjonen. Nå er arvegodset på vei til NSF. Takk for interessante innlegg.
    11 Poeng
  6. Lene Benedicte Lauritzen

    Skikk og bruk

    For ganske nøyaktig seks år siden skrev jeg følgende innlegg på Brukerforumet, som ble festet på veggen etter oppfordring fra en (den gang) aktiv hjelper på forumet: https://forum.arkivverket.no/topic/219554-kjære-nye-slektsgransker-det-er-fint-om-du-leser-dette-før-du-stiller-spørsmål/ Etter flere år med sykdom som gir mye smerter og kronisk utmattelse m.m., har jeg ikke klart å være aktiv her på lenge. Men jeg ser at de unotene som fantes her før, fremdeles er til stede. Det ser ut som det er på tide at jeg skriver et nytt innlegg om oppførsel, skikk og bruk på forumet, men denne gang skal det hete "Kjære gamle slektsgransker, fint om du leser dette før du du svarer andre brukere: utvis folkeskikk, svar folk på en høflig måte og for all del dropp nedlatenheten." Jeg mistet antagelig noen lesere ved ordet "sykdom". Mange har en slags irrasjonell redsel for dette ordet. Men kanskje man skulle reflektert litt over ordet og hva det innebærer, for når alt kommer til alt så har alle disse menneskene vi leter etter også vært syke. Noen mer enn andre, noen alvorligere enn andre. Noen sykdommer går i arv, de kan ramme deg eller dine nærmeste også. Ved å kjenne (til) sykdommer kan vi få en idé om hvordan våre aner hadde det, hvordan noen led i årevis uten ordentlig medisin og behandling. Våre aner er ikke bare navn vi blir glade for å finne i kirkebøker og andre kilder, de var mennesker av kjøtt og blod med alle sorger og gleder det innebærer. Så hvor vil jeg med dette? Jo, at alle skal møte andre med respekt. Ingen av oss vet hva andre sliter med, og man må få lov til å drive slektsgransking uten å være forsker av yrke. Den sikreste måten å skremme folk unna, er uhøflig overlegenhet.
    9 Poeng
  7. Thore Senneset

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    This is all well & good, but when joining this forum and taking part in disucssions here, one in many ways enter "our house". Just as when I visit the US, I try to behave in accordance with your rules - both written and unwritten, I would expect visitors to our side of the pond to behave in accordance with our rules. "Over here" this means telling us who you are. When entering into a conversation with someone, I take pride in introducing myself, and I expect the same courtesy to be granted me.
    6 Poeng
  8. I will give the perspective of foreign users on this forum. One observation I made is that Norwegians are free with revealing their private information, such as full name, address, and telephone number. This is not common in North America. Actually, a person in North America would be seen as a fool for posting private information in internet forums, newspapers, etc. North American culture dictates the use of caution, and at times suspicion, when asked to reveal private information. An understanding of the different cultures is needed. As much as Norwegians shake their heads at the postings by foreigners, those foreigners also shake their heads at the revealings by the Norwegians. It is not about right and wrong, it is simply a difference in culture. That should be respected on both sides. The use of this forum by foreigners continues to increase. This benefits the Norwegians who seek information on their relatives who went to North America, or elsewhere. Both sides benefit equally. There could be and should be HARMONY amongst all users of this forum. All are here for a common goal - genealogy (and at times history) Egos will cause difficulties at times, but all should learn to recognize the inflated egos and ignore them. A request to the staff at DA. If, or when, changes are made to this forum, such as rules, please take into account the different cultures and their dictations. Thank You
    6 Poeng
  9. Lars Nygaard - Arkivverket

    Manntall Telemark 1782.

    Republisering av denne folketellingen/manntallet for Telemark 1782 i Digitalarkivet (DA) står fortsatt på vår arbeidsplan, men er lenge blitt utsatt/nedprioritert, ikke minst pga. folketellingen 1920. Men 1920 nærmer seg fullføring nå, så da blir Telemark 1782 prioritert opp igjen. (Vil i parentes legge til at denne tellingen i gamle DA - 19 prestegjeld/filer - hadde en veldig varierende struktur, så det vil være noe arbeids- og tidkrevende å tilpasse den til "nyere" DA. Men den kommer!)
    5 Poeng
  10. Morten Aasberg

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Disse meningsytringene her inne er viktige av flere grunner, syns jeg. De gir oss som brukere noen glimt inn i hverandres tanker og følelser. De gir noen uttrykk for noe av hva vi mener i stort og smått. Og så har jeg fundert litt over hvorfor dette med å presentere seg med fullt navn og hvorfor dette med å være tydelig og spesifikk i titler og spørsmål vekker så sterke følelser. Og for min egen del kan jeg kjenne på flere ting: Brukerforumet er en arena der spørsmål om liv og død, lykke og ulykke, kjærlighet og savn, nød og overflod alltid er tema. Vi som frekventerer her inne blottlegger oss selv og våre familier og forfedre, og vi hjelper andre med å gjøre det samme. Vi bruker tid og ressurser på å hjelpe oss selv og hverandre. Og for min del har dette medført at jeg føler sterke bånd og stor takknemlighet til dere alle. Og det gjør det viktig for meg at jeg vet at jeg snakker med Terje, Torbjørn, Ann-Mary, Arnvid, Lindis, Dag, Kari Anne, Kai Ståle, Egil - og ikke "slekt82", eller "Lizzzi", eller hva det nå måtte være. Og jeg vet ikke hvordan det er med dere andre, men her inne har jeg både funnet slektninger (blant andre nevnte Kai Ståle) og folk jeg har festa med i ungdomstiden (for eksempel nevnte Egil). Og for meg er det betydningsfullt og noe jeg føler stor ydmykhet og glede over. For meg er det også sånn at når jeg sitter og blar i kirkebøker og folketellinger er jeg som regel i min egen boble - jeg vil ikke kalle det en ensom syssel - men det er som regel meg og lap-top'en i mange timer av gangen, og da er det dere her inne som er min flokk. Det er dere jeg spør og det er dere jeg svarer. Når det gjelder dette med å lage meningsfulle titler og utfyllende spørsmål, så er jo selvfølgelig hovedformålet å gjøre det lettere for hverandre å gi hjelp. Men når jeg nå sitter her og kontemplerer over disse temaene, så kjenner jeg også at det av og til er interessant å spennende å følge en tråd som handler om noe annet enn meg og mitt. Jeg syns det er mye å lære av å observere hva dere andre tenker, hva dere jobber med og hvilken tilnærming dere har til hobbyen deres. Og i dette kommer også tydelighet og nøyaktighet inn i bildet som viktig for hvor lett og medrivende det er å følge tråder om annet enn mitt eget. Jeg håper @Renathe-Johanne Wågenes - Arkivverket og de andre som nå skal sette seg ned å evaluere forumet er villig til å ta meningene, synspunktene og følelsene våre med i betraktning i det videre arbeidet med forumet vårt. Ønsker alle gode venner en fin dag Morten Aasberg
    5 Poeng
  11. Aase R Sæther - Gloppen

    Bruk Historisk befolkningsregister, HBR, histreg.no som felles plattform!

    Det var ikkje brukarfeil eg opplevde, men større system-endringar med tilknyting av feil personar slik at kvar arbeidsøkt måtte starte med å rette feil på det eg hadde gjort før. Det var så demotiverande at eg hoppa av... men om det er endra, kan eg kanskje hoppe på igjen. Det er det transkriberte som skal lenkast til, om eg forstår det rett, og så ligg det lenke derifrå til originalkjelda. Korleis forheld du deg til dei transkriberingane som er fullstendig, på jordet, td der brudgommen er kobla til brura ovanfor i staden for si eiga - og veit du om lenkinga vil føre til rett post når det blir lagt ut nye versjonar av desse transkriberingane? Eg har inntil vidare valt å bruke tida mi til å korrigere, slå saman, dokumentere og låse på Geni, der alle i teorien skal knytast saman på same tre. MyHeritage orkar eg ikkje å forholde meg til, det burde helst vore forbode å legge inn tre der, tenkjer eg når eg ser MyH-tre brukt som "dokumentasjon" på feilslutningar på Geni. Det skapar slektsvirus ein "aldri" blir kvitt. Eg må til slutt presisere at det ikkje er DU som er rette mottakar for surmulinga mi, men som aktiv HestReg-brukar kan du forhåpentlegvis svare på noko av det, sett frå ein brukar sin ståstad - og det er den ståstaden eg er ute etter 🙂
    4 Poeng
  12. Gry.Onarheim.Dahlmo

    Hvor var Oldefar og Oldemor under Folketellingen i 1910?

    Her er gode kandidater i FT1910 på plassen Moen under gården Skulhus i Biri, Oppland: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036438002738 Samme hus. Alder og fødested ubekjent paa disse fem ************* FT1920 på Teigen i Sel med 6 barn: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01073741002034 Skannet versjon på moren viser at det er 7 barn i ekteskapet og 7 er i live: Oppland fylke, Sel, Statlig folketelling (1920-1920), Dokumentside, Side 4306 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/fs10771817719795 Eldste sønn, Fredrik Nikolai født 1901, er vel denne karen i FT1920 i Molde: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01074073000887 Dåp 1901 Dovre: Oppland fylke, Dovre i Dovre, Ministerialbok nr. 3 (1891-1901), Fødte og døpte 1901, Side 60 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060419040066
    4 Poeng
  13. Per Jacob Desserud

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Han kalles hovedsakelig Gulbrand Ager, men på 1820-1830-tallet også Gulbrand Evensen (Ager) og en gang Gulbrand Eriksen. Han kan være født i Gran, Gulbrand Evensen dp SkiakerEie 17.10 1779, foreldre Even Gudbranden f SkiakerE gmG 2.11 1779 Marte Paulsd. Flere barn. Gulbrand Evensen konfirmert fra SaugEie i Gran i 1797, uten alder. Det er ikke andre som passer. https://www.digitalarkivet.no/kb20070603830660 https://media.digitalarkivet.no/view/9344/390 Hypotese - han brukte Ager som etternavn ved å ta bort Ski- i fødestedet Skiager! Fiffig. Ved FT 1801 er han trolig denne Gulbrand Evensen 20 år som er corporal ved 1. Akershuske inf. reg. og bor i forstaden Fjerdingen gard nr 57, hos Høker Kisten Jørgensen, sammen med andre underoffiserer. (kvartalet Storgata-Brugata) https://www.digitalarkivet.no/ft20090804640109 I litteraturen er han nevnt i Kongsvinger Festnings historie s 163 som korporal Ager i 2. garnisonkompani, under ob. ltn Andreas Krebs. Trolig var kompaniet ved Kongsvinger i 1813-1814 (og korporal Ager hadde også tre barn til dåpen i Vinger i 1812, 1813 og 1816) https://www.nb.no/items/a48393ac2149bbfbe7d8330356f983b4?page=165&searchText=%22gulbrand%20ager%22 han er nevnt som far til dattera Jørgine da hun giftet seg med Magne Mundal i 1840 (Alenfit, Hordaland) https://www.nb.no/items/4c3b598ec3d0ac5f3864d8d2d5315943?page=831&searchText=%22gulbrand%20ager%22 Jeg har funnet igjen ekteparet i Bergen Og i tidsskriftet Kroppsøving nr 5 1964, side 131-132 som forteller at corporal Gulbrand Ager 24 år, ved det Akershurske inf.reg. var utdannet til gymnastikk- og idrettsinstruktør ved Nachtegalls militære Institut i København, der han begynte 11.11 1804. Det forklarer at han var SVØMMELÆRER! https://www.nb.no/items/acb3f00c8da1d0c048e43b7a5d45ceef?page=0&searchText="gulbrand ager" Han var gift to ganger. Jeg har funnet 10 barn. Det blir for langt å komme inn på alt dette her. Etter at han sluttet i det militæret, var han en tid vekter. Han levde i 1837. Jeg har ikke funnet dødsfallet hans, og heller ikke til konene. Slektsforskeren Osvald Rydjord (d 2022) hadde tre etterlysninger etter Gulbrand Ager, ett i Digitalarkivet og to i Slekt og Data. Familie. Gøy med en Skiakergutt fra Gran som gikk på gymnastikkskole i København. Hvis det stemmer. Hilsen Per Jacob Desserud
    4 Poeng
  14. Inger Karin Haarbye

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Dere er så flinke til å skrive oversiktlige innlegg her, og jeg følger med. Her er en historie som er litt mer uoversiktlig. Det er vel ikke en "stray" for meg, men kan kanskje være det for andre? Gulbrand Jonsen Nordre Ammerud er min 3xtippoldefar, og lenge var jeg usikker på hvor han kom fra. Han ble oppsitter på Nordre Ammerud i Aker/Oslo etter han giftet seg med datter av forrige oppsitter. Folketellingen 1801 var interessant, siden det var noen relasjoner listet der: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058216003544 Gulbrands husstand på Nordre Ammerud i 1801: 001 01 Gulbrand Jonsen 48 Husfader 2dt ægteskab Bonde og gaardbruger 002 01 Mari Jacobsdatter 30 Hans kone 1te ægtesk. 003 01 Kari Gulbrandsdatter 19 Hans datter Ugift 004 01 Ole Gulbrandsen 12 Deres børn Ugift 005 01 Jacob Gulbrandsen 8 Deres børn 006 01 Jon Gulbrandsen 5 Deres børn 007 01 Berthe Gulbrandsdatter 11 Deres børn 008 01 Anne Gulbrandsdatter 3 Deres børn 009 01 Mari Gulbrandsdatter 80 Mandens faster Enke efter 1te ægtesk. 010 01 Ole Jonsen 46 Mandens broder Ugift Så da har vi en faster, Mari Gulbrandsdatter, og en bror Ole Jonsen. Videre vet jeg at Mari Gulbrandsdatter var gift med forrige oppsitter, Ole Christophersen, etter hans kone Ingeborg Juliusdatter døde. Ole og Mari var da godt voksne, så det var ingen barn i dette ekteskapet. Gulbrands første hustru, Berte Olsdatter, døde allerede i 1784. Der finnes det et skifte, og det var interessant: https://media.digitalarkivet.no/view/23704/239 Jeg kan ikke lese alt her, men ser at enkemannens far er Jon Gulbrandsen. Også nevnt er er Ole Jonsen Hallum, disse to har åpenbart også krav i boet. Med Hallum, så er vi jo på Hadeland! Så går vi til Hallum i 1801, der bor bl.a. Kirsti Jonsdatter med sin familie, og også moren, Anne Olsdatter, som er enke etter første ekteskap. Da har jeg funnet denne passende familien fra Hadeland: Jon Gulbrandsen f. 1725 Han døde på Ammerud 1799. og Anne Olsdatter f. 1725. Barna: Gulbrand 1754 Ole 1756 Kirsti 1758 Jon Gulbrandsen var sønn av Gulbrand Larsen Klæstad f.1679 og Malene Jonsdatter. De har riktig nok også en datter Mari f. 1722. Mari Gulbrandsdatter må ha kommet først til Ammerud, siden hun giftet seg i 1765, men hennes historie før dette kjenner jeg ikke.
    4 Poeng
  15. Sven Hjortland

    Charles Andrew Cedar

    ?? https://www.ancestry.com/discoveryui-content/view/6293817:9863?tid=&pid=&queryId=f997b538-45b9-46ff-8cb4- Name Carl Anders Adolfsson Gender Male Birth Date 14 tammi 1840 (14 Jan 1840) Baptism Date 16 tammi 1840 (16 Jan 1840) Baptism Place Parainen,Turku-Pori,Finland Father Adolf Fredr Soderstrom Mother Anna Sophia Wikberg FHL Film Number 55654 2d80f8c8a28d&_phsrc=kTE1464&_phstart=successSource
    4 Poeng
  16. Anne Hildrum

    Feil navn i kirkeboka?

    Hvor sensitivt kan en dåp fra 1797 egentlig være?
    4 Poeng
  17. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Miltærsak 1817. Krigsforhør over Ole Frederichsen musketer nr. 24 av regimentets 8. kompani, født i Grans prestegjeld på Hadeland på gården «Moll», 29 år gammel og vervet seg i 1811. Ole var anmeldt for å ha desertert, og ga denne forklaringen: Han forklarede 8 Dage før Sant Hans Dag 1814 undveg han fra Kapitain Gantzes Division i Sørum Sogn. Han stod ikke paa Post, men var paa [Fordpost]* for (*skal vel være Feltpost?) at transportere breve mellem Distric- terne, da han undveg. Han havde in- gen anden Aarsag til Undvigelse end at han frygtede for Straf for at have forsømt Tjenesten ved at opholde sig for længe paa en Plads hvor der blev Dandset. - Da han undveg var han sivil klædt og havde intet paa, som hørte Regimen- tet til. Han gik lige til Kongsvinger og derfra til Sverrig hvor han indtraf Dagen efter Undvigelsen. Siden har han om- trent 1 Aar ophold sig i Sverrig i Scarra borg Lehn ved Götha Kanal, hvor han har ernært sig ved at gaa paa Arbei- de paa Kanalen. - J Sverrig har han havt Tilbud at lade sig hverve hvilket han ikke har villet, - Ved Juule Tider Aaret efter gik han om Gothenborg tilbage til Frederichs- hald hvor omtrent i 8 Dage arbei- det i Frue [Anckers] Gaard. - Paa denne Tour havde han Pas fra Sverrig som han afleverede i Frederichshald hos byfogden. Derfra reiste han over Fre- derikstad til [Kiølberg] hvor han i 14 Dage opholdt sig paa gaarden [Ørmen]. Derfra reiste han over Mos til Vestlandet hvor han i Nærheden af Drammen op- holdt sig paa Gaarden [Onsæt] hos Skipper Hansen. Siden arbeidet han paa nærme- ste Gaard Tingulstad i Sand* Sogn. (Sande) Sidstafvigte Sommer var han paa en Gaard, som hedder Gun- derhøe ved [Drammen] tilhørende Skipper Mortensen. Al den Tid hav- de han ikke fast Tjenese men gik paa Arbeid. - Han havde intet Pas og ingen har heller forlangt Pas fremviist af hand. Derfra gik han til Laurdal hvor han var fra Høsten til 14 Dage efter Kyndelsmesse. Her forlangte man Pas af ham, og udgav han sig der for Svensk, - Derfra reiste han til Christiania for at melde sig, da han i den samme Tid havde været Syg og ingen Fortjeneste havt og han intet Sted mere saa sig sikker for at blive opbragt af Mangel paa Pas. Han benægter ellers at have begaat nogen Forbrydelse paa hele Reisen. - og at han ikke veed sig skyldig i andet end undertiden at have hjulpen sig frem med Usandhed for at undgaae at blive opdaget. - Han har været straffet 2de Gange med Spidsrod i den Tid han har staaet i Tjenesten <en gang for Slagsmaal og en Gang> for Tyverie. Han er hvervet paa 8 Aar. Da han undveg var han allene. Heller ikke var nogen vidende om hans Undvigelse. J Sverrig har han een Gang været Arresteret for at have forseet sig mod Opsynsmanden ved Kanals Arbei- denne, - Af hvilken Arrest han efter noglen Uger kom frie. Forklaringen blev oplæst og vedtaget. Nytt forhør på f. 148b, krigsrett på 149a med påfølgende vota og dom på 150b-151a hvor han ble dømt til å miste sin hals, samt inndragning av alle eiendeler for dekking av omkostninger ved saken og forårsakede utgifter ved hans desertering. På f. 167a er det igjen nedsatt en krigsrett: … for at publicere den over Musqventer Ole Fredrik- sen d. 28de April 1817 afsagde krigsrets Dom samt derpaa falden Høie- sterets om af 20de May 1817 samt senere Kongelige Resolution af 3de Julii 1817, ifølge hvilken sidste Angjeldende var bleven benaadet fra den ved Krigsretten og Høiesteret idømte Livsstraf mod at hensettes 15 Dage i fængsel paa Vand og Brød. … Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0009: Justitsprotokoller, 1815-1817, s. 140b-141a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101100145 Da er vel dette den samme Ole Fredriksen som ble døpt 1788 fra Molden Eyer i Gran av foreldre Fridrich Larsen og Goro Olsdatter? Gran prestekontor, SAH/PREST-112/H/Ha/Haa/L0006: Ministerialbok nr. 6, 1787-1824, s. 10-11 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20070603840156
    4 Poeng
  18. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Militærsak 1816. Saken gjelder bl. a tyveri av en pose rugmel stjålet gjennom en luke i kjøpmann Westye Egebergs sjøbod. De tiltalte var musketer nr. 88 John Arnesen og tambur nr. 9 Ole Henrichsen, begge av 5. musketerkompani under Oplandske infanteriregiment. Saken begynner nede på 79b med forklaringer fra politibetjentene som var med på arrestasjonene. På 81a forklarer tiltalte Ole Henrichsen seg, og forteller at han er 22 år gammel og født på Hadeland av foreldre husmann Henrich Olsen og Kari Hansdatter som begge lever. Videre at han var hjemme hos foreldrene til han 25/9-1809 lot seg verve for 10 år som skarpskytter ved Akershusiske skarpskytterregiment. Imidlertid ble han der straffet med spissrotstraff for tyveri og ble derfor «afgivet» i 1811, og skulle da egentlig være ansatt ved Marine-Regimentet, men ble samme høst etter søknad anvervet som tambur ved Oplandske Infanteriregiment 5. musqeter Compagnie, hvor han fortsatt var. Forhøret av Ole Henrichsen fortsetter til nederst på 81b. Der avhøret av Henrichsen avsluttes, begynner et nytt rettsmøte med forhør av den andre tiltalte, John Arnesen. Han forklarer å være 23 år gammel og født i Vågå prestegjeld i Gudbrandsdalen av foreldre Arne Bondesen og Ingeleif Iversdatter* som begge lever. Hans far bruker en plass i Vågå. Videre at han (tiltalte) var 13-14 år gammel da han dro ut for å tjene, noe han gjorde frem til sommeren 1813 lot seg verve til Oplandske Infanteriregiment for 8 år. Forhøret over det to fortsettes på 93a. Krigsrett og dom på 94b-95a. Ole Henrichsens sak gikk videre til Høyesterett, og 2/11-1816 ble det holdt et rettsmøte hvor høyesterettsdommen ble publisert, uten at innholdet ble skrevet inn i denne protkollen, se 101b-102a. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0009: Justitsprotokoller, 1815-1817, s. 79b-80a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101100084 * Ingelev Ingebretsdatter i 1801.
    4 Poeng
  19. Jeg begynte med slektsgransking tidlig på 2010-tallet. I alle disse år har jeg også benyttet meg av Digitalarkivets fora for brukere. Og i alle disse år har et stadig tilbakevendende tema vært etterlevelse av forumreglene med hensyn til brukernavn, med hensyn til hvordan man stiller spørsmål og ber om hjelp og med brukerens generelle oppførsel her inne. Og dette pågår ennå, med uforminsket styrke og engasjement og med uendret virkning hva gjelder varige resultater i form av endret adferd her inne. Når blir problemet for stort til at Arkivverket kaster inn håndkledet? Digitalarkivet, ved @Renathe-Johanne Wågenes - Arkivverket har varslet at det vil skje en evaluering av Brukerforum etter vinterferien. Så hvorfor stiller jeg spørsmål om det er fare for at Arkivverket kan komme til å legge ned forumene? Er det bare fordi jeg tror at de en dag kommer til å gå lei av endeløs og tilsynelatende resultatløs påpeking av hvordan forumreglene skal fungere? Svaret er nei. Kort fortalt handler dette om hvordan etaten velger å forstå sitt eget samfunnsoppdrag, slik det er formulert på deres egne hjemmesider: «Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver.» Forvaltning Sikring Bevaring Tilgjengeliggjøring Det står ingenting her om å eie, drifte og forvalte diskusjonsfora, og dermed kan jeg ikke forstå situasjonen på annen måte enn at foraene er tilleggsytelser Arkivverket tilbyr utenom sin kjernevirksomhet. Som alle andre merker selvfølgelig Arkivverket at vi er inne i vanskelige økonomiske tider. Kort sagt: De har også dårlig råd. Og når krybben er tom, bites hestene. Og da er vi tilbake til spørsmålet jeg stiller i tittelen, og til det faktum at vi har fått vite at det vil bli foretatt en evaluering av Brukerforum i nærmeste fremtid... Etter over tretti år som rådgiver for offentlige og private organisasjoner syns jeg jeg kjenner igjen skyggen av en sparekniv når jeg ser den. Kan jeg ha rett, eller maler jeg fanden på veggen? Jeg håper inderlig på det siste... Med vennlig hilsen Morten Aasberg
    4 Poeng
  20. Torbjørn Igelkjøn

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Eller rettare sagt: Det er ikkje vårt hus. Vi er alle gjestar i Digitalarkivet sitt hus. Det er Digitalarkivet som bestemmer reglane, og det er også opp til Digitalarkivet å handheve reglane.
    4 Poeng
  21. Morten Aasberg

    Dette er nå blitt et latterlig forum opp mot regler som statsarkivet har laget.

    Hi Richard I find what you say interesting. In most places on earth we are all foreigners, and meeting the other with politeness and understanding goes a long way always. (As you do here). All over the globe there are tons and tons of local and national habits, customs and traditions I neither can relate to, or agree on. But I have always found this old proverb useful: «When in Rome, do as the Romans». Best Regards Morten
    4 Poeng
  22. Eg presiserte at det var eit referat. Ville det vore betre å svare med sitatet "6. Husk at du skal gjøre jobben selv" ? Det inkluderer vel å lese seg opp i tilhøva ein spør om. Kva slag adjektiv vil du bruke om folk som berre slenger ut ei slektslinje på 40 ledd utan spor av dokumentasjon, og så spør om dette er rett?
    4 Poeng
  23. Grete Singstad

    Slektsforskerkonferansen 2024

    Prisen for å delta på slektsforskerkonferansen kan virke stiv, men vi har ikke priset oss bort. Dette er det det koster hvis man skal arrangere en konferanse sentralt beliggende. For prisen får man 14-15 foredrag, to retters lunsj og pausemat begge dagene. Mange av foredragsholderne tar heller ikke honorar, men får selvsagt reise og opphold dekket. Som arrangør tjener NSF lite penger på dette, det er heller ikke vårt mål. Målet er å arrangere en konferanse av god kvalitet og legge til rette for at slektsforskere skal få faglig påfyll og å treffe hverandre.
    4 Poeng
  24. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    1786 8. mai. Krigsforhør Akersh. festning, over underkonstabel Lars Hansen (25), født på Hadeland, stått som underkonstabel ved artillerikorpset på 7de året. Forhøret begynner på f. 17b, fortsetter på neste f. 18a og blir en krigsrett på 18b med dom på f. 19a. Lars hadde underslått penger, tatt falsk kreditt og ved skjødesløshet ødelagt en del munderingssaker. Dømt til 8 ganger spissrot gjennom 300 mann. Ettersom han ikke eide noe, kunne ikke Madame Holmboe og kjøpmann Becker få dekket sine tap, men Lars måtte ved garnisons- og annet arbeide erstatte munderingssaker for over 5 rd. Det er noen artige detaljer i denne saken, og håndskriften er uvanlig pen og lettlest. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015b: Justisprotokoll, 1785-1808, s. 17b-18a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60044517000018 1786 7. aug. Krigsforhør over slave-gevaldiger på Akershus festning, Jacob Larsen, som hadde vært kommandert til å ha oppsikt med 8 slaver hvorav 4 hadde rømt. Jacob Larsen sa seg å være 48 år gammel og født på Hadeland. Pen og lettlest skrift. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015b: Justisprotokoll, 1785-1808, s. 21b-22a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60044517000022 1787 15. jan. Garnisons krigsforhør Akerh. festning i anledning den rømte slaven Lars Hansen. NB! Dette er ikke den samme person nevnt øverst i denne posten – det er altså snakk om to forskjellige Lars Hansener fra Hadeland. Fortsatt er det usedvanlig fin og lettlest håndskrift. Denne Lars Hansen forklarte at han var 27 år gammel og født i Jevnaker sogn på Hadeland. Rømningen skjedde etter St. Hans 1785: … hvorved det tilgik saaledes, at han tillihemed Slaven Helge Helgesen vare som Handtlangere hensadt til Ingenieur Corpsets Tømmer Arbeide her paa Fæstningen, og en Morgenstund da Tømermændene gik fra arbeidet at tage Frokost, bad de dem at de ogsaa maatte gaae hen paa Slavernes Spise Qvarteer at faae Frokost, hvilket disse tilloed, og saaledes bleve de alleene, samt ved at gaae fra Spise- qvarteret ikke saae TømerMændene, gik de ud over Volden og tilsammen bort, da de og ved at komme ud paa veyen igiennem Pebervigen var hinanden behielpelig at faae Jernene af. De vare i følgeskab til ud paa Høsten, og toeg arbeide i Lier og der omkring hos Bønderne. De reyste til Hølen i Aars Sogn (sic!), hvor Helge toeg for sig selv, og Inquisit toeg tilbage og til Kongsberg, hvor han gik paa arbeide til sidstafvigte Vaar, da han toeg ind over til Lier Præstegield igien, der traf han Helge som ville reise til sit hiem paa Ringeriget, hvor Inquisit blev med, og opholdt sig der et par Dage, hvor- efter Inquisit ville gaae til sit Hiem paa Hadeland, da Helge blev med ham, de var der en Dag over og Laae i en Lahde paa en Plads kaldet Gulla under gaarden Biellum, for at skiule sig, siden Inquisit var kiendt af alle, og derfore ville reyse en andenstæds hen Nord efter, da de ved at gaae forbie gaarden Igelsrud i nærheden af Biellum i Jevn- ager Sogn, siger Helge at han ville gaae der ind at stiæle Mad, hvilket Inquisit som kiendt ikke ville med være, men gik ind i en Badstue saa længe, og kom Helge til ham i Bad- stuen med de hos dem antrofne Tyve-Koster, som han sagde at have taget paa en Kove, hvor hand havde brækket ind, de bleve da eenige om at beholde samme, og gik tilbage til den omforklarede Lahde paa Gulla, hvor de Laae næste Dag over, og derfra ville de gaaet ud over, men blev paa- grebet og Arresteret saaledes som Lænsmands Forhøret i Tings Vidnet forklares, hvorfra de blev afhæntet her ind til Slaveriet igien. Det var Lars Hansens versjon. Han får flere spørsmål å svare på før saken blir til en krigsrett på f. 39b og dom på f. 40ab. I dommen får man vite at han tidligere var underlagt en krigsrettsdom i 1782 hvor han måtte gå spissrot i 2 dager etterfulgt av arbeid på livstid i slaveriet. Nå ble han idømt «kagstrygning, have Tyvs Mærke paa Panden, og fremdeeles Arbeide i Jern udi Aggerhuus Fæstning hans Livs tiid» Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015b: Justisprotokoll, 1785-1808, s. 38b-39a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60044517000039
    3 Poeng
  25. Kristian Hunskaar (Arkivverket)

    Leter etter min bestefars farsskapssak

    Siden din bestefar var fra Hamarøy, var han kanskje ikke til stede verken da barnet ble født eller da det ble døpt, slik at han ikke har hatt anledning til å uttale seg. Presten har på sin side ført inn de opplysningene som ble ham til del. Så skal vi huske på at kirkeboka først og fremst var et register til hjelp for presten i hans arbeid, så han har ikke hatt tanke for at "hvem som helst" i framtida skulle kunne sitte hjemme og bla i avfotograferinger av kirkeboka. Hvis han hadde hatt grunn til å mistenke gale opplysninger der og da, ville han nok ha gjort anmerkning om det. Hadde farskapet blitt endret ved dom, ville nok presten fått melding, og så ville han ha gjort rettelse / tilføyelse i kirkeboka, men om jeg forstår deg rett, ble farskapet stadfestet ved dom. Barnet fikk Sl[ekts]n[avn] Fredriksen, og barnet er også ført inn i F[ødsels]r[egisteret] med løpenummer 21/29.
    3 Poeng
  26. Kristian Hunskaar (Arkivverket)

    Bruk av adelstitler i Norge

    "Sir" har uansett ikke vært noen tittel eller tiltaleform i Norge, så dette får stå 100 % for regninga til vedkommende som har registrert dette i MyHeritage.
    3 Poeng
  27. Ellen Fakset

    Bruk Historisk befolkningsregister, HBR, histreg.no som felles plattform!

    Hm. Jeg er dessverre mindre, ikke mer, motivert for å melde meg til innsats etter å ha fulgt denne tråden. Usikker på hva som er riktig, men hvis maskinell behandling kan "rette opp" feil, blir jeg bekymret. Hvis det jeg har gjort, som Harald Korneliussen skriver, er basert på grundig forskning på flere kilder og over lang tid, er det rimelig kjipt om maskinen kommer og "retter". Problemet blir enda større hvis det ikke er mulig å følge hvem/hva som gjør endringer. Opplysninger blir slått sammen slik at det forekommer varianter av navn: Fint det (kanskje), men ikke så fint når dette er resultatet: https://histreg.no/index.php/person/pf01052702001612 Her er to personer (eller er det tre?) slått sammen. Oversikt over partnere og barn stemmer heller ikke. Jeg er etterkommer etter han som ble født i Vestre Aker og etter hvert flyttet til Norderhov, så dette var noe jeg kunne rette. Men jeg vegrer meg for å blande meg inn i dette kaoset. Og det selv om jeg har lang erfaring med slektsforskning, og enda lengre med IT.
    3 Poeng
  28. Grethe Flood

    Den forsvundne Thorvald Klinkenberg fra Stavanger

    Berentsen-ætten : slektshistoriske oplysninger om ættene Høyland, Undheim og Fosse https://www.nb.no/items/93e42d5c44a11d19ebfaa03d340121e6?page=55&searchText="Thorvald klinkenberg"
    3 Poeng
  29. Ole Arild Vesthagen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Jeg tror ikke det står Racherud, Jeg kjenner godt til folket på Raknerud der min farmor kom fra, og jeg kan ikke huske noen sersjant i den slekten. Jeg tror heller det står Rosum, det vil si Rossum i Brandbu, eller muligens Røsum, det vil si Røysum i Tingelstad. Den siste bokstaven er en m etterfulgt av en sløyfe som er "krøllen" som pleier å stå over bokstaven u.
    3 Poeng
  30. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    1808 juni. Krigsforhør på gården Lund i Rødenes i anledning av en norsk patruljes oppførsel og tyverier (plyndring) i Skillingsmark i Sverige. Denne saken går over mange sider og begynner på s. 11 med et stabsforhør på Gjellebøl i Høland. De fleste av soldatene som avlegger forklaring er fra Vestfold, noen fra Eiker, Lier, Bærum, Hallingdal, Nummedal, Ringerike og Hedmark, og på s. 38 og 55 finner man 18de deponent, grenader Halvor Nilsen (40), tjent som soldat i 14 ½ år, født på Hadeland av foreldre Nils Halvorsen og Pernille Ellensdatter (eller Ellevsdatter). Patruljen bestod for øvrig av en løytnant, en underoffiser og 21 mann. Forhørene sluttes på s. 58, hvor det samtidig blir satt en stabkrigsrett på Lund i Rødenes. På s. 61 er en lang liste over stjålne saker som var kommet til rette igjen. Dom på s. 64 hvor Halvor Nilsen med noen få andre ble frikjent på s. 66 (merk at det er to med dette navnet, den andre blir tildelt sin straff på s. 65). Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0005: Justitsprotokoller, 1808-1810, s. 38-39 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101073022 1809 31. april. Krigsforhør over landvern Peder Andersen av Hadelandske Compagnie som var anmeldt for å ha stjålet og tjuvslaktet en sau tilhørende Ole Larsen Grefsen i Jevnaker. Peder Andersen oppga å være født i Jevnaker av foreldre Anders Tostenen og Gullaug Pedersdatter, hadde tjent i 21 år som soldat og landvern og hadde aldri vært straffet. Han ble dømt til 4 ganger spissrot gjennom 200 mann og betale eieren 1 rd for sauen. Jeg kjenner ikke til noe Grefsen i Jevnaker. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0002: Justitsprotokoller, 1803-1810, s. 282-283 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101070144
    3 Poeng
  31. Anne-Lise Hansen

    Ingen visning av scannet dokument på iPhone/iPad

    HURRA!! Nå ser jeg kirkeboksidene igjen!!! 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷 🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴🇳🇴 TAKK til Apple, Digitalarkivet, Kristian Hunskaar og utviklerne og Thore som både gransket og ga beskjed. 🥰
    3 Poeng
  32. Gunnar Sigdestad

    Dåpsinnførsel fra Dønna

    ...Selv svare til Barnets Daabs Riktighed, da Faderen, et til Drukkenskab yderlig henfalden menniske, endog ved denne Leylighed, befandtes saa beskiænket at hans udsigende herom icke kunde antages. Moderen blev og i forveyen indkaldet i Sacristiet, og der nøye Examineret om Mandens tilstand og Forhold ved hiemmedaabens Forretning men bevidnede hellere at han da icke var drukken og at Barnet blev døbt med bart vand i Navn Faders, Søns og Hellig Aands. Denne hendes udsagn og forklaring skeede i Overværelse og Paahør af Gunder Klokker og Hans Andersen yttre Bardal.
    3 Poeng
  33. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Samme mann et halvt år etter: 1807 des. Krigsforhør over landvern Nils Pedersen av Hadelandske Compagnie. Innledningsvis nevnes blant saksdokumentene et forhør og et tingsvitne fra Øvre Romerikes jurisdiksjon. Lenke til dette forhøret er lagt ved nederst i innlegget her og begynner nede på f. 219b. I den militære justisprotokollen forklarer Nils Pedersen (37) å være født på gården Grini i Gran prestegjeld av foreldre Peder Nilsen og Ingeborg Jonsdatter, ugift, var hos sine foreldre til han var 14 år. Hans mor lever fortsatt og oppholder seg på gården Bjørge i Grans sogn. Har tidligere vært straffet med 4 ganger spissrot imellom 200 mann for 1. gangs begått tyveri. Da han forlot foreldrenes hus tok han tjeneste hos Ole Gundersen Hov i Grans sogn i 2 år. Derfra til Knud Hvaleby i 4 år, derfra til Lars Jonsen Bjørge i 2 år, og siden den tid har han levd av dagarbeide. I høst hadde han følge med en person Erik, som sa han var fra Trondheim, fra Bragernes over Ringerike og Hadeland til Eidsvoll og Heiret, hvor de gikk inn gjennom et vindu og stjal en mengde saker og en del penger. Krigsrett på s. 226 og dom på s. 227. For 2. gangs begått tyveri 8 ganger spissrot mellom 200 mann, samt betale alle saken omkostninger. Forhøret fra Øvre Romerikes jurisdiksjon inneholder mange flere detaljer, bl. a forteller Nils Pedersen Grini om tiden etter at han hadde tjent to år hos Lars Jonsen Bjørge: ... Reiste han til Hurdahlen og til Kristian Lien, hvor han Forettede Arbeide, men kan ej Opgive i hvor mange Aar han var der. I Forrige Aar tog han fra Hurdahlen og til Hadeland, hvor han kom i udsvævelser og drak op nogle Hundrede Rigsdahler, som han deels har Arvet, og deels fortient ved Arbeide, men intet deraf tilhvervet sig ved Tyverie. – ... Som nevnt er det mange flere detaljer i forhøret fra Ø. Romerike, og det er dessuten mer lettlest. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0002: Justitsprotokoller, 1803-1810, s. 220-221 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101070113 Øvre Romerike sorenskriveri, SAO/A-10649/F/Fc/Fca/L0008: Ekstrarettsprotokoll 8, 1803-1811, s. 219b-220a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10081202100251
    3 Poeng
  34. Kristian Hunskaar (Arkivverket)

    Søker etter person som ble født på 1920 tallet

    Ikke alle personer født på 1920-tallet er å finne i Digitalarkivet, bl.a. fordi det ikke er alle kirkebøker som det er laget søkbart register til. Når det blir laget søkbare registre til dåpslister fra kirkebøkene, vil det dessuten ofte være slik, at personene ikke blir registrert med noe etternavn, fordi etternavn ikke alltid er eksplisitt oppgitt i kirkebøkene. Hvis du bruker søkefeltet på https://www.digitalarkivet.no/, dvs. feltet med ledeteksten "Søk etter personnavn, bosted, fødselsår, fødested", og hvis du bruker mange søkeord, f.eks. "Ole Olsen Tønsberg 1915", vil du nesten alltid få 10 000 treff. Dette er nemlig et "eller-søk", dvs. at du får treff så lenge minst ett av søkeordene forekommer. Men treff som inneholder alle søkeordene, vil bli rangert blant de øverste treffene. I stedet kan du forsøke å bruke detaljert personsøk, dersom du ikke allerede har gjort det (https://www.digitalarkivet.no/search/persons/advanced). Her kan du plassere søkeordene i dedikerte felt, og det vil i seg selv redusere antall treff. Dessuten finnes det kronologiske og geografiske filter som reduserer antall treff ytterligere. På vegne av Arkivverket vil også jeg henvise til forumreglene.
    3 Poeng
  35. David Widerberg Howden

    Arvegods etter en stor slektsforsker

    Takknemlig for å ta imot en slik skatt, æren for avfotografering vil jeg tro går til Rune (eller Håvard), og så ble det publisering til langt på natt for meg 🙂 Nå når vi snart 1000 publiserte bøker og avfotograferte kilder på nettsiden (935 stk). Og jeg har mye som ligger i kø av både slektsbøker o.a. kilder som skal ut, men som må justeres. Så får vi se når siste delene av "Bratagers samlinger" kommer.
    3 Poeng
  36. Grete Singstad

    Tilfeldige funn ("strays") - Gudbrandsdalen utenom Ringebu

    Sjøinnrulleringen - Trondhjemske distrikt, Utskrivningsvesenet, Sjøutskrivningen, nr. 9.1: Rulle over Trondhjem by, 1789. Innrullert 17. juli 1780: Ole Erlandssen Sunde, f. 1755 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Falt over bord og druknet i Østersjøen 11. sept. 1792. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000005 Innrullert 3. mai 1794: Ingebret Pederssen Lind, f. 1761 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Død 17. feb. 1802. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000006 Innrullert 15. april 1801: Peder Svendssen Moen, f. 1767 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000009 Innrullert 15. mars 1791: Ole Jacobsen Stav, f. 1768 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000015 Innrullert 24. april 1787: Jens Hanssen Sørenstua, f. 1750 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Samme side Innrullert 9. juni 1797: Esten Gulbrandssen Rønning, f. 1779 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000020 Innrullert 4. juli 1801: Peder Siverssen Fogstad, f. 1773 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Samme side Innrullert 7. okt. 1794: Ingebret Paulssen For, f. 1765 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Død 7. jan. 1801. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000033 Innrullert 6. juni 1795: Erik Pederssen Rønning, f. 1773 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000039 Innrullert 18. juli 1787: Ellef Christianssen Biørnstad, f. 1763 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. «Udslettet, som enroleret i Flensborg, paa grund af Comd: Capt. Thurates Indberetning af 23 Juni 1792.» Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000045 Innrullert 14. aug. 1795: Morten Pederssen Hagen, f. 1774 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000046 Innrullert 7. jan. 1701: Hans Iversen Vold, f. 1765 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000047 Innrullet 5. nov. 1787: Jens Iverssen Børde, f. 1768 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000050 Innrullet 5. nov. 1787: Peter Olssen Østring, f. 1766 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Falt over bord og druknet på sin reise med skipper Andresen ved utreisen fra Amsterdam den 17. mai 1791. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000051 Innrullert 11. okt. 1795: Amund Olssen Aspen, f. 1778 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000058 Innrullert 30. sept. 1797: Ingebrigt Jacobsen Øj, f. 1754 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000066 Innrullet 29. juli 1801: Erik Pederssen Skarphoel, f. 1767 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000072 Innrullert 7. jan. 1801: Peter Hanssen Bendeke, f. 1782 i Gudbrandsdalen, bosted Trondheim. Også nevnt i rulle over Trondhjem by, 1803, se innlegg over. Sør-Trøndelag fylke, Rulle nr. 9.1 (1789-1789) Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60055364000074
    3 Poeng
  37. Grete Singstad

    Tilfeldige funn ("strays") - Gudbrandsdalen utenom Ringebu

    Kilde: Sjøinnrulleringen - Trondhjemske distrikt, Utskrivningsvesenet, Sjøutskrivningen, nr. 9.2: Rulle over Trondhjem by, 1803. Har ikke tatt med alle opplysninger, så det er mer å finne under den enkeltes innførsel. Innrullert 15. mars 1791: Ole Jakobsen Stav, f. 1768 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630546 Innrullert 28. mars 1803: Hans Gulbrandssen Dal, f. 1775 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630550 Innrullert 1. juli 1801: Peder Siverssen Fogstad, f. 1773 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630570 Innrullert 21. mai 1803: Lars Johnssen Andvor, f. 1774 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630576 Innrullert 7. juni 1803: John Anderssen Berg, f. 1777 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630578 Innrullert 7. jan. 1801: Hans Iversen Vold, f. 1765 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630589 Innrullert 11. feb. 1795: Amund Olssen Aspen, f. 1778 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630603 Innrullert 20. aug. 1803: Haagen Berdonssen Viger, f. 1774 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630612 Innrullert 30. sept. 1797: Ingebret Jacobssen Øj, f. 1754 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630614 Innrullert 29. juli 1801: Erik Pederssen Skarphoel, f. 1767 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630622 Innrullert 7. jan. 1801: Peter Hanssen Bendeke, f. 1782 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630625 Innrullert 25. aug. 1803: Johannes Johnssen Rønning, f. 1763 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630631 Innrullert 19. sept. 1803: John Thoressen Bøje, f. 1783 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630647 Innrullert 22. mars 1804: Iver Knudssen Lervig, f. 1781 i Gudbrandsdalen. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 9.2 (1803-1803), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922630672
    3 Poeng
  38. Grete Singstad

    Tilfeldige funn ("strays") - Gudbrandsdalen utenom Ringebu

    Fra sjøinnrulling 1725, gammelt og ungt mannskap, Trondheim by: Olle Wilckenssen, født i Gudbrandsdalen, bor i Trondheim. 53 år og gift. Sjøvant, vært garnisonsoldat i 16 år. Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 3.2 (1725-1725), Protokollside Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922620742 ----- Trolig er det samme mann det ble skiftet etter i Trondheim 10. april 1739; Ole Wilchensen Lods. Barn: Wilchen 18 år, Maren 16 år, Hendriana 14 år, Else 10 1/2 år, Peder 6 1/2 år, Lusia 3 1/2 år og Ole (født etter farens død). Sør-Trøndelag fylke, Trondheim, Skifteprotokoll nr. 13a (1737-1742), Skifteprotokollside, Side 78b-79a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk20090204320081 Ole Wilchensen Lods var bror til Peder Wilchensen Lods som det ble skiftete etter 11. mars 1738. Barn: Marinchen 25 år og Berethe Margrete 23 år. Sør-Trøndelag fylke, Trondheim, Skifteprotokoll nr. 12 (1735-1738), Skifteprotokollside, Side 667b-668a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk20090204311114 Det ble skiftet etter deres foreldre Wilchen Olsen og Marite Pedersdatter 26. nov. 1728 i Trondheim. De hadde kun sønnene Ole og Peder etter seg. Sør-Trøndelag fylke, Trondheim, Skifteprotokoll nr. 10 (1725-1733), Skifteprotokollside, Side 77b-78a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk20090203440669
    3 Poeng
  39. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige funn ("strays") - Gudbrandsdalen utenom Ringebu

    1811. En militær rettssak hvor bonden John Rolstad fra Lesja ble ranet for 1000 rd under en bytur. Hans kamerat Johannes Drangstad fra Øyer nevnes også der. Se debattråden "Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland" i et innlegg postet 29. februar 2024.
    3 Poeng
  40. Grete Singstad

    Tilfeldige funn ("strays") - Gudbrandsdalen utenom Ringebu

    Fra sjøinnrulleringen i Romsdals fogderi. «Aackeröens Gield» 7. april 1704 - Michel Johansen Lom, født i Opland, bor i Nordahl. 20 år og ugift. Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Sør-Trøndelag fylke, Eldre rulle nr. 3.1 (1704-1707), Protokollside, Side 24 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ru20100922620028
    3 Poeng
  41. Dag T. Hoelseth

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Ser man får treff på "Gulbrand Ager" i Nettbiblioteket, uten at det nødvendigvis fører oss nærmere identiteten hans. DTH
    3 Poeng
  42. Per Jacob Desserud

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Tusen takk for et interessant innlegg. Jeg har ikke vært klar over denne forbindelsen tidligere. Det dukker stadig opp nye slektsforbindelser mellom Hadeland og Aker/Oslo på 1700-tallet. Jon Gudbrandsen, KollerE gmG 26.10 1752 Anne Olsd dp Klæstad 3sFa 1725 dp Morstad 1727 b Ammerud 8.8 1799, 70 år b Hallum 31.3 1805 enke Jon var dragon på KollerEie ved trolovelsen til Anne 27.9 1752. Forlovere Gunder Olsen Hval og Nils Engebretsen Grini. De bodde på Høyby i Lunner da de tre første barna ble født. Jon Gudbrandsen Høyby 38 år vitnet 1765, kom til Flatla 8-9 år gml. De fikk barn i Lunnerbråten/LunnerEie 1768, 1770. Jon var fadder i fadder Lunnerbråten 1770, og sønnen Gudbrand trolig konfirmert der. B: 1 Gudbrand Jonsen dp Høyby 14.7 1754 ?k1771 LunnerE gmAk 28.12 1781 Berte Olsd Ammerud, b Nordre Ammerud 17.9 1784, 30 år, skifte - Karen Gudbrandsd dp 1.12 1782 - skifte Nordre Ammerud 22.2 1785 etter Berte. Ett barn gmAk 6.1 1786 Mari Jacobsd Huken (Ammerud) (gift igjen 27.8 1814) GM NORDRE AMMERUD, mange barn 2 Ole Jonsen dp Høyby 4.1 1756, ugift på Ammerud i 1801 Ole Jonsen Hallum nevnes i skiftet på Ammerud i 1784 3 Kirsti Jonsd dp Høyby 6.1 1758, d Hallum 1840 gm 5.1 1780 Peder Eriksen Hallum dp Skøyenmarken 31.5 1739-1818 GM Store HALLUM i Lunner, barn, etterkommere 4 Malene Jonsd dp LunnerBråten 4.5 1768 b 24.6 1770, kopper 5 Jon Gudbrandsen Lunnereies pikebarn b LunnerE 25.7 1770, ½ år Jon Gudbrandsens foreldre var Gudbrand Larsen kanskje fra Hov i Gran d Grini 1734 gmG 1.12 1718 Malene Jonsd Stastad, Malene ikke funnet død i Gran/Jevnaker, Gudbrand var bruker på halve Klæstad i Gran fra ca 1719 til 1725, var deretter i et GammeEie, så Grini. Noen av Gudbrand og Malenes barn kan ha blitt konfirmerte fra Grini (?), men de fleste "forsvinner" fra Hadeland. Så finner vi altså igjen Maren/Mari på Ammerud. Kanskje de andre søskena også reiste til Aker el.l. Mulige barn: 1 Lars Gudbrandsen dp Stastad 3sH3k 1719 ? k1740 Grini 19 år 2 Maren Gudbrandsd dp Klæstad MarBe 1722 ? k1741 Grini 17 år som Mari Gudbrandsd 80 år og enke på Ammerud 1801 Maria Gudbrandsd gm Aker 21.7 1765 EM Ole Kristoffersen Nordre Ammerud 3 Jon Gudbrandsen dp Klæstad 3sFa 1725 gmG KollerE gmG 26.10 1752 Anne Olsd f Morstad 1727, d Hallum /o.ols til Høyby, Lunnerbråten, se over 4 Kari Gudbrandsd dp Knippe/GammeE 1sFa 1728 ? k1751 Bjørge 5 Ingeborg Gudbrandsd dp GammeE 6sTr 1730 Ingeborg Gudbrandsd Høyby 32 år vitnet 1765 Vi får den spesielle situasjonen at Berte Olsd på Ammerud gifter seg med nevøen til stemora. Men Berte døde tidlig. Er det noen som kan noe mer om denne siste søskenflokken? Jeg har nok flere opplysninger om slekta bakover som jeg kan sende til Inger Karin Haarbye Hilsen Per Jacob Desserud, Ålesund
    3 Poeng
  43. I klokkerboka står det Pletan Buskerud fylke, Eggedal i Sigdal, Klokkerbok nr. I 1 /2 (1816-1835), Fødte og døpte 1820, Side 170-171 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20070312640278
    3 Poeng
  44. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    1693. Krigsforhør Kongsvinger, over to desertører, den første er en Ole Nielsen (18) som var født i Elverum i en plass [Schveen]. Den saken begynner en del sider før dette oppslaget f. 50, hvor avhøret av den andre begynner. Det er en Iver Iversen (18) født på gården Alm på Hadeland som hadde tjent 1 ½ år som gevorben soldat. I tillegg til å desertere hadde han brutt seg inn hos sin kaptein og stjålet en degen, et par pistoler og en hatt. Fra en kamerat, Christian Andersen, hadde han stjålet 7 slette daler, 3 skjorter, et par sporer, i kjol€, 1 geheng med sølvbeslag, 2 kniplingskluter, 1 halvskjorte, 2 par strømper og et par bukser. Alt kom til rette i god behold. Etter det han forklarte, så hadde han ingen god grunn til å desertere, begå innbruddet og stjele fra sin kaptein samt kamerat, annet enn det var en «Fandens indskydelse». Meningen var å ta veien til Sverige, men ved en gård Bråte(n) ble han grepet av fire bønder og ført til festningen. Kan ikke se noen dom her, mulig er den ført i en egen protokoll eller et annet sted. Rett etter dette forhøret begynner en sodomisak mot en Johannes Asbjørnsen fra Eidsvoll som hadde hatt seg med et par hopper. Det endte med halshugging, og brenning på bål av både mann og hest, og den saken ser ut til å ha tatt mye oppmerksomhet. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0012: Justitsprotokoller, 1689-1720 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10051101102052 1702. Krigsforhør Kongsvinger, over 4 desertører som bl. a hadde gjort innbrudd på gjestgiverstedet Rustad og andre steder, og som ble fakket på vei mot Sverige en halv mil fra grensa. Saken begynner her på f. 100b med forhør av den første fra f. 101a, som het Johan Fredrich Pram (21) som oppga å vøre født på en gård Thonn eller Thone en mil fra Fredrikstad (trolig Tomb). Forhøret av desertør nr. 2 begynner på f. 105a og han navnga seg som Jon Hansen Valbye (36), født i Gran sogn på Hadeland og tjent i 10 år. Han ble ansett å være hovedmann sammen med nr. 1 og hadde hjulpet de andre med å stikke av, og hadde tidligere begått tyveri og utstått spissrotstraff i Frederikshald. Desertør nr. 3 på f. 109b het Rolf Rolfsen (20) og var født i Amsterdam, Holland. Desertør nr. 4 begynner nederst på 110b og heter Niels Olsen Kongsberg (23), født på Kongsberg. Så viser det seg at etter at fjerdemann var avhørt dukker det opp en desertør nr. 5 som blir avhørt, en Peder Pedersen (18) som var født i Trondheim. Saken fortsetter med nytt rettsmøte og forhør av en medskyldig, bødker Gisle Jonsen (21) som var født i Nes på Romeriket. Han får sin dom på f. 118b, han hadde da sittet i arrest i 10 dager og ble dømt til å løpe spissrot 3 ganger igjennom 200 mann. Dommen til de øvrige finnes ikke i denne protokollen. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0012: Justitsprotokoller, 1689-1720 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10051101102103
    3 Poeng
  45. Matthias Kolberg

    Feil navn i kirkeboka?

    Om det finnes andre kilder avhenger av hvilket kirkesogn det er snakk om. For eksempel kunne en konfirmasjonsregistrering gi flere svar, dersom de finnes. Jeg tror det ville være mer hensiktsmessig å diskutere det konkrete eksempelet i stedet for å starte en teoretisk diskusjon om muligheten for feil i kirkebøker fra 1700-tallet. Da hadde det vært fint med en kildehenvisning til dåpen.
    3 Poeng
  46. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    1767. Garnisonsforhør for å undersøke hvem som var årsak til at arrestanten Anders Andersen Sønderud hadde rømt. Vakthavende underoffiser var en Gerart Gran, på neste side 196 opplyser han å være født på Hadeland, 23 år gammel og hadde tjent i 4 år. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015a: Justisprotokoll, 1764-1772, s. 196-197 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60052955000099 1768. Garnisonsforhør over slave-gevaldigeren Peder Myhre som hadde latt en ærlig slave, Svend Christophersen rømme. Myhre forklarte at han var født på Hadeland, 51 år gammel, tjent imot 1 år som gevaldiger ved Akershus og før det i alt 28 år som underoffiser. Året etter var igjen en slave rømt, og Peder Myhre ble atter en gang satt under forhør, se s. 312. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015a: Justisprotokoll, 1764-1772, s. 260-261 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60052955000131 1770. Garnisonsforhør for å utspørre noen skiltvakter om de en natt hadde lagt merke til noe ved kjøpmann Kirksteens hus hvor det hos ham hadde skjedd et tyveri. Midt på s. 377 forklarer Tarald Eriksen seg som født på Hadeland, 37 år gammel og tjent i 16 år. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015a: Justisprotokoll, 1764-1772, s. 374-375 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60052955000188 1771. Garnisonsforhør over grenader Ole Larsen, som oppgir å være født på Hadeland, 32 år gammel og ved det Danske Liv-Regiment som grenader ved 2de Grenader Compagnie under Capitain v. Letzner, hvor han hadde tjent i 8 av hans 10 år. Spørsmål 1 er om han er permittert eller desertert fra regimentet; hvilken tid og fra hvilket sted? Av svaret sees at han fortsatt holdt til på Hadeland: Han blev ud permitteret i Sommeren 1769, da Mynstringen var Forbie, som effter hans Meening var sidst i Mai Maaned fra Khavn, og Lyde Hans Frimands Pas til hans hiem paa Hadeland og til den 28de April 1770. Under spørsmål 9 på s. 454, spørres det om han holdt seg på Hadeland innenfor den tiden som passet utviste, eller andre steder. Svaret var: Det første Aar effter hans opkomst, opholdt han sig paa Hadeland, men da hans Forældre, Fløttet til Aggers Sogn, i en Plads kaldet Liggeren begav han sig med dem herhid. - Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015a: Justisprotokoll, 1764-1772, s. 452-453 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60052955000227 1772. Garnisonsforhør over to musketerer Halvor Jacobsen (20 år, f. i Valdres) og Lars Taraldsen (21 år, f. i Askim). De hadde gjort innbrudd i Generalitetets arkiv og dels revet i stykker og dels tatt ut en del kart og pakker som der var lagret. Dette hadde blitt solgt til diverse kjøpmenn og andre i byen. Nede på s. 516 begynner det første av mange forhør i saken. På s. 547 er det en musketer ved Liv-kompaniet som gir sin forklaring. Han het Ole Taraldsen, var 20 år gammel og født på Hadeland. Han sto på vakt da han hørte at noe blafret og beveget seg i vinden, og kom da over et kart som var stukket innunder et tak. Forsvaret, Akershus festning auditøren, RA/RAFA-1861/D/Da/L0015a: Justisprotokoll, 1764-1772, s. 516-517 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/db60052955000259
    3 Poeng
  47. Per Jacob Desserud

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Ole Henriksen var født på Hilden i 1793, døpt 15.12. Foreldrene og han er på Råstad i Gran ved FT 1801, de er husmannsfolk. Foreldrene blir borte fra Gran? Ole kom trolig tilbake til Gran - gifter seg fra RåstadEie 30 år 29.12 1821 med Marte Knutsd. De flyttet litt rundt på Hadeland, mange barn. innflyttet til Aker 1840 nr 28 + 29. Jeg har ikke oversikt videre. Aker prestekontor kirkebøker, SAO/A-10861/F/L0018: Ministerialbok nr. 17, 1829-1852, s. 118 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061110020416 Så til det spesielle Jeg har erfart at høyesterettsdommer på den tiden ofte ble publisert i avisene! Det er rart å lese i om drapssaker osv i over 200 år gamle aviser. Jeg ser nå at mindre forbrytelser også havnet i avisen. Se her om Ole Henriksen og dommen fra Høyesterett. Man finner dette ved å søke i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek. Søkemotoren leser gotisk skrift - og jeg synes den har blitt flinkere i det siste. Kilde: Den Norske Rigstiende lørdag 16. november 1816. https://www.nb.no/items/c20b3c967eb724b1804fa681b495304c?page=3&searchText="ole henrichsen" Hilsen Per Jacob
    3 Poeng
  48. Espen Tjernshaugen

    Tilfeldige personer ("strays") fra Hadeland

    Militærsak 1817. Her begynner er forhør hvor man støter på ekteparet Peder og Gorine Helmen (48). Peder er bødker. Jeg bare antar at Peder er fra Hadeland pga. navnet. Det er ikke opplyst noe fødested her. Forsvaret, Generalauditøren, RA/RAFA-1772/F/Fg/Fgc/L0009: Justitsprotokoller, 1815-1817, s. 127b-128a Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10041101100132
    3 Poeng
  49. Jeg føler sterkt at tiden forlengst er inne til at vi nå legger denne tråden brakk! Tråden har ikke lenger noe å gjøre her på Forumet.
    3 Poeng
  50. Grete Singstad

    Slektsforskerkonferansen 2024

    Slektsforskerkonferansen 2024 arrangeres på Oslo kongressenter helga 16.-17. november. Av tema kan nevnes; bruk av DNA i slektsforskning, odels- og arverett, arkivalier, befolkningshistorikk, husmannsvesen, bybefolkning, og bruk av kunstig intelligens i slektsforskning. Det blir foredrag med: Peter Sjölund - slektsforsker og forfatter, kjent fra bl.a. TV-serien DNA-jegerane Nils Olav Østrem - professor i historie og forfatter Mette Vårdal - historiker, filmskaper og forfatter Yngve Nedrebø - historiker og tidligere statsarkivar i Bergen Kristian Hunskaar - historiker og seniorrådgiver i Arkivverket Randi Hagen - slektsforsker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet Frode Myrheim - slektsforsker og bygdebokforfatter Klaus Johan Myrvoll - slektsforsker og professor i nordisk språk David Widerberg Howden - slektsforsker, kjent for bl.a. Containerbabyen i Åsted Norge Rune Nedrud - formann i NSF og forfatter Redusert pris hvis man melder seg på før 1. mai. Se mer på nettsidene til Norsk Slektshistorisk Forening
    3 Poeng
Denne topplisten er satt til Oslo/GMT+01:00
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.