Gå til innhold
Arkivverket

[#23196] Foreldre til Boel Jacobsdatter f. 1744, Ø.Halsen, d. 1772, Eftang


Gjest Gunn Huglen
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg rakk en kort visitt på Statsarkivet i Kristiansand i dag, men jeg er redd resultatet ble heller magert m.h.t. å finne mulige koblinger mellom Wolf i Aust-Agder og Wolf i Vestfold. Når vi kommer tilbake på 1600-tallet, får vi selvsagt et kildeproblem når det gjelder kirkebøker. Jeg fant likevel noe om Wolf-slekta i Grimstad-Lillesands-området i litt ulike kilder.A. Ager-Hanssen: LILLESAND I ELDRE TID (Kr.sand 1952) har masse stoff om Jacob Justsen Wolf fr s. 11 og utover. Presentasjonen starter slik: 'Den næste mannen ein kjenner på Sanden (Lillesand) er småskipparen frå Fredrikstad, handelsmannen og gjestgjevaren, Jacob Jostssøn Ulff, som han helst skreiv seg sjølv for, og som K. Kr. Olsen har skreve om i 'Lillesandsposten' fleire ganger. Han er også nemnt i Landgraffs 'Grimstadslegter' s. 60, 'Norsk sl. h. tidsskrift', band III, s. 28-43, i D. Thraps 'Chr. sands stifts prester', s. 147 og 152, i Nedenes pantebok 1 og 2, og i 'Arendals Geistlighed' av Finne-Grøn. Frå Åbolvik i Austre Moland kom han til Sanden i juli 1633 og tok over Gjestgjvariet der. (...) (Så får vi høre om)..den unge Agnete som han hadde gifta seg med den 28. august 1631 på Lahelle i Oddernes (nåværende Kristiansand). Ho var født i 1607 og dotter til soknepresten i V. Moland, Lauritz Nilssøn og Anne Albrektsdotter'.Det går imidlertid ille med Jacob Justsen Wolf etter hvert. Han blir, etter en misforståelse, skutt på brygga i Lillesand (rett utenfor huset sitt) 22/7 1640 av hollandske sjøfolk som var ute etter kapere fra Dunkerque som hadde rømt fra dem, og Ager-Hanssen skriver på s. 17: 'Jacob Justssøn Ulff fekk også ei kule og fall på brygga med mest heile hovudet av'.På s. 25 nevner Ager-Hanssen at det var skifte etter Agnete Lauritsdatter 22/8 1689 (pantebok Nedenes nr. 1, fol 205 a). Hun var da gift på nytt (ca. 1645) med Børge Truelssøn og hadde flere arvinger, bl.a. eldstesønne Just Jakobsøn på gården Molland i Landvik. Han slår ellers fast at det ikke er funnet noe skifte etter Jacob Justsen.I skiftekortkatalogen (avskrifter i kortform) på Statsarkivet fant jeg Just Jacobsens hustru, Dorothea Christensdatter Torup på flere kort, men stort sett kun med henvisninger til selve skiftet. Det så ut til å ha vært omfattende, for det var skiftereferanser både til året 1708 og til følgende datoer: 12/2 1709, 11/6 1709, 14/11 1709, 5/3 1710 og 17/5 1710. På kortet fra 5/3 1709 ser boet ut til å ha vært oppgjort med 3403 rdl brutto og 829 rdl netto. På det første skiftekortet nevnes foreldrene hennes (NB! IKKE som arvinger, de var nok døde): Christen Larsen og Maren Larsdtr.Jeg fant ellers en del informasjon om Jacob Justsen Wolf og broren Albert Justsen Wolf i en av de referansene Ager-Hanssen nevner: NST, III (1932), s. 28 - men det kan jeg ev. komme tilbake til i neste innlegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Her følger så fortsettelsen:Finne-Grønn presenterer i Norsk slektshistorisk tidsskrift III (1932) Jacob Justsen i en artikkel med følgende lange tittel: 'Almanaknotater fra aarene 1625 og 1628 til 1641 av brødrene Albert og Jacob Justsønner Ulf (Wolf) og om familieforhold og sentrale begivenheter i Fredrikstad og på Sand (Lillesand) i Nedenes'.Vi får på s. 21 vite at Jacob Justsen Ulf 28/8 1631 giftet seg i Oddernes med Agnete Larsdatter, f. 1607 i Vestre Moland og død 1689. Vi blir også presentert for et kildestykke der Albert Justsen Ulf selv daterer sin fødsel: 10. desember 1598, 'Mandagen imellom 11 og 12'.Av relevante opplysninger ellers: 'Just Jacobsen Wolf, f. 15/12 1634, døde 8/12 1711 i Landvik, hvor han fikk gården Molland med sin hustru Dorthe Torup, som var enke etter Jacob Henriksen Friis'. Det skiftet etter henne som jeg nevnte i mitt forrige innlegg, foregikk også på Molland i Landvik.Vi kan altså ikke ut fra disse opplysningene slå fast at denne familien Wolf fikk etterslekt i Vestfold. Det kan selvsagt heller ikke utelukkes. Det ser i hvert fall ut til å ha vær en familie med relativt høy mobilitet. Jacob og Albert Justsønner drev begge skutefart. Jacob drev en periode (før han flyttet til Agder) fart mellom Vestfold og Danmark. Senere flyttet han altså først til Åbelvik i Austre Moland (jeg har forresten aner fra den gården selv), så til Lillesand. Neste generasjon finner vi i bl.a. i Lndvik, og Jacobs sønn, Just Jacobsen Wolf, skal også en tid ha vært til sjøs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Takk igjen Oddbjørn for din iherdige leting, og for en grundig fremstilling. Litt av en historie som rullet opp her.Vel ikke lett å finne en tråd til Wolf-slekt i Vestfold, men disse folkene hadde vel stor aksjonsradius sjøveien?En av DIS -kildene har med navnet Jacob Justesen Ullf. Det trodde jeg var en skrivefeil, men det ser ut til å stemme at han ble født i Fredrikstad, som også er nevnt i de andre kilder jeg fant.Friis navnet mener jeg at jeg har støtt på I Stokke, og muligens i skifter i Larvik eller Hedrum. Det var Dorthe Torup som var enke etter en Jacob Henriksen Friis.Fra DIS-kildene ser det ut til at paret har hatt tre døtre, Karen f. 1659, Inger f. 1661, Maren f. 1695 . Alle i Landvik , Aust-Agder.Det var mye artig å lese av de papir du referer, selv om du ikke fant noen forbindelse i denne omgang.Mvh. Gunn H.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Her er det en lenke til Dorthe Christensdatter Toruo og hennes danske opphav. Også hennes to ektemenn er nevnt (Jacob Henriksen Friis er riktignok gjort til adelsmann, hvilket han nok ikke var): Lenke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Stor takk igjen til deg Oddbjørn!Svært mye interessant lesestoff, om Wulf/Wolf og Friis.Jeg lurer på om det blir mulig å finne ut om Jacob Justsen i Larvik/ Tjølling/Stokke har noe forbindelse med familien i Landvik, Aust-Agder?Det står mye om Friis og WOlf/ Wulfene i Stokke Bygdebok av L. Berg. Jeg tror jeg skal låne den på nytt.Ellers har jeg funnet halvsøster til Boel Jacobsdatter, hun som var nevnt som en datter født utenfor ekteskap i skiftet etter Karen Zakariasdatter.Lenke Hun arbeider i Hedrum hos David Ringdal.Her kalles hun ikke Christine men det andre fornavn, som står som bemerkning i skiftet.I Stokkeboken står det om Else Friis , enke etter Vincent Bildt ( d. 1658) Stokke. Eier av Melsom gård pluss andre jordeiendommer.Enken selger senere gården (e) til en Nils Nilsen Toller. 1664. En Peder Wulf kjøper i 1684. ( Han har først forpaktet gården. ) Peder Wulf g.m. Elisabeth Olsdatter ( Coldevinsdatter fra TønsbergDet er også nevnt , under gård Tufte, Stokke, en Sti Wulf fra Melsom. Hans sønn Johannes Stiesønn Wulf blir lensmann i Stokke.Mye Wulf/ Friis -navn som du ser.Skiftene etter noen av dem finnes under digitale kilder i Larvik-arkivet.Skal bli spennende å lete nøyere.Mvh. Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Takk for den lenken! Jeg beklager at jeg skrev Finn Friis under forrige innlegg, det skal være Nils Friis.Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Takk skal du ha , Arnstein. Den lenken var svært interessant for meg, på mange vis.Jeg arbeider med en del Bay-slekt for en venninne, og her var også opplysninger om Bay. Skal sende en del data til en av Bay-slekt i Danmark.Så var det mye info. om Wulf/Wolf. Flott!Jeg hadde også interesse av å lese om Relaf Wright, (Har Wright i inngifte- gren i familien.)Dessuten var det mye om Bugge-slekt. Her har min mann slektforbindelse. Jeg har hatt mye utveksling av Buggeslekt med en Dansk mann, med fellesaner.Tror jeg vil sende denne lenken til flere.Svært hyggelig, selv om jeg ikke har fått oppklart sammenhengen til Jacob Justsen, Boel Jacobsdatters far.Mvh. Gunn Huglen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Jeg vet ikke om dette kan være interessant, men vet en ny gjennomgang av arbeiderlistene ved Fritzøe-verkene fant jeg også en ny Jost. Han er nevnt blant dagarbeiderne i 1715: Joest Lepperøe (etternavnet er vel en variant av gårdsnavnet Lepperød i Brunlanes (?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Takk for den opplysningen, Oddbjørn!Jeg skal låne Brunlanes bøkene på nytt. Vet at Lepperød ligger i Brunlanes, og gårdshistorien finnes i Bygdebøkene.Mvh. Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

I en folketelling 1666 Brunlaugnes finner jeg gården Lepperød nevnt.LenkeDen ligger i Tamum , Ikke langt avstand til Halle-verket.Jeg ser ikke noen direkte forbindelse til folkene som bodde der så tidlig, men det er interessant likevel.Har lett i skiftene i Larvik,uten å finne holdepunkter, men denne Joust Lepperød, er ikke nødvendigvis død i dette området.Skal se i Hedrum-skiftene også.Mvh. Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

I 1762 , ekstraskatten fo Larvik finner jeg flere med justsen som etternavn i tillegg til min ane Jacob Justsen.To Damer i Larvik. LenkeSamt en Inger Justsdatter , g. med Hans Andersen ved Hagenæs gamle Hammer.Dette kan vel teoretisk være etterkommere av en Joest Lepperød? Jacob Justsen hadde også broren Gjert Justsen som bosatte seg i Tjølling.Vet ikke om det er noen sammenheng, men et spor å følge.Mvh. Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Nå kan jo Lepperød ha vært et høyst midlertidig oppholdssted, så det er slett ikke sikkert denne Joest er fanget opp av bygdeboken for Brunlanes, men han har nok i hvert fall vært knyttet til (Brunla)Næs hammer i 1715. Nå er det litt vanskelig å følge opp hammerarbeiderne ved Fritzøe-verkene i disse listene, fordi det (med unntak for selve Fritzøe) bare er hammermesteren selv som er navngitt. Så visst Joest Lepperøe fremdeles er yrkesaktiv i neste liste (1730), kan han f.eks ha gått fra dagarbeiderrollen til smedyrket (og dermed blitt anonymisert som hammersvenn).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Her fant jeg nok en Just, denne gang med etternavn Pausen. I 1801 i Hedrum med hustru og tre barn.LenkeHan kan muligens også ha hatt en sønner Jacob og Gjert, f. senere.Mvh. Gunn.H.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Her ser det ut til at det er et skifte etter Just Paussen ( Nå skrevet Jens Paulsen.)LenkeEneste arving som er ført opp er hustruen Johanne Hansdatter. Barna fra folketellingen er ikke nevnt, heller ikke flere barn.Det kan ha vært lite å skifte, men siden disse også bor på Hagenes , mener jeg det må være samme ektepar?Unøyaktighet i navn finner vi ofte.Gunn H.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Da fant jeg også denne Just Paulsen g. med Johanne Hansdatter, i Brunlanes. LenkeHer er stadig flytting mellom verkene.Skal se om jeg også finner flere av barna døpt.Gunn H.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunn Huglen

Her fant jeg en del barn av ekteparet Just Povlsen og Johanne Hansdatter dpt:Marte Justsdtr. dpt 13 aprl 1799 , Langestrand, Larvik. LenkePaul Justsen dpt 18 sep 1802, Hedrum,Hans Justsen dpt 18 frb 1797, Langestrand, Larvik.Johannes Justsen dpt 10 feb 1793 Langestrand, Larvik.Her har paret flyttet mellom Hedrum, Larvik og Brunlanes.Det kan da være født flere barn før faren døde?Gunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Arnstein Rønning

Jeg vet ikke om du er kommet lenger med dette, Gunn, men jeg kikket tilfeldig innom denne tråden, og kom til å tenke på at en av konas aner, sogneprest til Rygge, Carl Nilssøn Cock/Coch hadde en sønn Giert f 1686, død 1689 og en sønn Just f 1689 død samme år, men så en ny sønn Just 1693-1763. Denne Just hadde etterkommere i Moss (Refsnes) - uten at jeg har full kontroll med disse.Jeg nevner dette, da navnene er litt spesielle, og da det ikke er langt fra Østfold til Vestfold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.