Gå til innhold
Arkivverket

[#24899] Smågutar i teneste


Gjest Marie Skålnes
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørn Davidsen

Vi har i høvet nemnd i nr. 1 ei enkje som sikkert har sendt borna sine frå seg til andre for å tene eller i beste fall verta oppfostra der. Slikt var nok vanleg på den tida.Når det gjeld 'barnevandringane' er dei sørlandske eit kapittel for seg, men i røynda ikkje særs ulike dei som kan sporast andre stader i Noreg. Det kan skrivast mykje om slikt, men dei sørlandske er svært godt dokumenterte - og gjev godt innsyn i det livet desse borna levde under. Likevel var det ikkje berre vondt. Nokre av dei flutte attende der dei hadde tent og busette seg der. Det har vi òg døme på - m.a. frå Vegårshei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest E. Heindl

Også i Tirol var 'barnevandringene' i det 19.århundret et fakta. På grunn av nød blant de fattige bøndene i Tirol vandret 5.000-10.000 barn i alderen 7-14 år hver vår, elendig kledt gjennom snødrev, over alpene for å tjene sitt levebrød i sommerhalvåret hos de rikere bøndene i nord. Mange ganger var også 5-åringer med i følget. 'Barnevandringene' var allerede kjent i 1625 og tok først 1921 slutt. Over dette temaet har Elmer Bereuter skrevet boken 'Die Schwabenkinder', senere gripende forfilmet av Jo Baier. Så at et barn allerede i 6-års-alderen - også i Norge - var tvunget til å være 'tjener', er vel noe vi med skrekk må akseptere.LenkeMvh. E. Heindl, Bayern

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Harald Storaker

Farmor til kona mi var Lise Eivindsdatter, f. 1892: [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=f01030&gardpostnr=108&personpostnr=472#a0>LenkeHo fortalte at da ho var 8 år, måtte ho ut for å tjene. Faren var sjømann, og han var blitt sjuk og døde. Mora satt som enke på et bitte lite småbruk med 5 barn.I folketellinga står Lise som 'pleiedatter'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest N B Macdonald

Det finst ei vakker barnebok, nesten utselt no:BARNEVANDRINGER, Eide forlag, Bergen, 2001, ISBN 82-514-0623-4, utgjeve med stønad frå Norsk kulturråd. Forfattar og illus.: Biletkunstnar Urd von Hentig.Frå baksideteksten:'Det var fortsatt rim på bakken da Inger for første gang skulle ut på den lange vandringen hjemmefra og til Øst-landet. Hun var bare åtte år, men ....''...Vesle Inger var ett av mange barn på sørvest-landet som måtte gå den lange veien til Øst-landet og arbeide som gjetere hos fremmede hele sommeren. Helt fram til begynnelsen av 1900-tallet kunne du tidlig på våren se flokkene av barn på vandring.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.