Gå til innhold
Arkivverket

[#28368] Herkerud gård i Maridalen


Gjest Edel Lilleaas
 Del

Recommended Posts

Gjest Edel Lilleaas

Er det noen som kjenner til Herkerud gård som lå inne i Maridalen. Der bodde mine oldeforeldre. Oldefar hadde visst masse hår på kroppen. Ca. 1850-1900 ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Brodin

Plassen Herkerud (publisert i Dagsavisens leserspalte 2004) Kanskje dette kan hjelpe deg litt på vei? Fint at dere publiserer gamle bilder. Det var interessant å se et bilde av Herkerud. Jeg kan hjelpe Eva Knudsen med å lokalisere gården, eller snarere plassen Herkerud. Den lå helt inntil Maridalsveien, rett nord for gårdsveien ned til Lille Brennenga. Plassen Helgerud lå rett sør for denne gårdsveien, og det er sikkert her innsenderen Egil Bruvold har sine aner. Dere er altså neppe i slekt. Bussholdeplassen heter fremdeles Helgerud.Din oldemor Anne Maria Christophersdatter som hun ble døpt, var født på Herkerud 18.05.1858. Foreldrene var Christopher Hansen fra Nittedal og Rønnaug Andersdatter. Rønnaug var fra Nordmarka, antakelig Blankvannsbråten og Christopher var hennes andre mann. Det var hun som sammen med sin første mann fikk eller kjøpte egen tomt av bonden på Store Brenninga og bygd huset rundt 1840. Det fantes verken husdyr eller dyrket mark, så de livnærte seg ved å jobbe i skogen for godseieren og annet.Christopher, som ble kalt for «Hærkerudn» og Rønnaug er faktisk tegnet av Olaf Gulbrandsen, som hevder at Hærkerudn kunne mange gamle sagn og var kilde for Asbjørnsen. Dette stemmer neppe, for Christopher kom til Herkerud etter at Asbjørnsen hadde sluttet å samle eventyr, men Rønnaug kunne godt tenkes å ha fortalt sagn til Asbjørnsen. Hun bodde der tidligere og kom jo dessuten fra Nordmarka hvor det kanskje var mange levende sagn?Det bor ingen på Herkerud i 1900 og man har antatt at plassen var revet. Etter dine opplysninger kan vi tenke oss at oldemor brukte stedet om sommeren? I 1900 er Anne Marie enke og bor i Bergensgata 9 med barna Ragnvald, Osvald og Ragna. Men hun bodde helt sikkert på Herkerud, hos foreldrene sammen med mannen Hans Julius Johansen da sønnen Ragnvald ble født i 1881. Stedet kalles da Brendingshagen av presten som kanskje ikke synes Herkerud var pent nok.Dag Brodin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.