Gå til innhold
Arkivverket

[#29371] Major Hans Christian Harboe Grøn(n), f. ca 1761 Trondh./Tr.lag. Opphav?


Gjest Leif Kåre Solberg
 Del

Recommended Posts

Gjest Michael Moum

I NST XXI s. 259 står det at Christian Grønn hadde 3 sønner og 4 døtre som levde i 1792. Disse arvet sin halvonkel avskjediget kaptein Adolf Carl Meyer som døde 17.06.1792. Kilden oppgis å være J.Gløersen: Dødsfall i Norge 1763-1825 s. 259. Far til Adolf C. Meyer var Friederich Wilhelm Meyer som falt i krigen 1712. Moren het Rachel Moss, d. før 10/11 1724 i barselseng.Halvsøsteren til Christian Grønn, Ide Luthemille Meyer, d. 04.12.1743 i barselseng, gift med apoteker Andreas Thue i Fredrikstad. (NST,21:260)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Carl Müller og Michael. Jeg ser dere kommer med en mengde spennende informasjon. I øyeblikket er jeg utenbys, men fra mandag av vil få tid til å ta det inn over meg. Svar med kommentarer kommer. Mvh. Leif Kåre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bente Aaris

Brenner tampen,Generalmajor Hans Christian Harbou var gift ca. 1724 med Sarah Moss, f.på Strømsøe 1706 begr. 61 år gml. på Strømsøe 4.juli 1767, datter af Kjøpmann på Bragernes Niels Pedersen Moss og Maren Norup,han var søn af Peder Sørensen Moss og Sarah Nilsen, de skulle også ha en datter Rachel Pedersen Moss f. ca.1646 gift ca.1681 med Niels Madsen Bjørn, Rachel begr. 13.sept.1704 i Strømsøe. Iflg. en Kaare Bye i Utah på FamSearch.(Kjøpmannen ble begr. i Strømsøe 14.febr. 1709 og Maren Norup gifter sig igjen 30.dec. 1713 med etatsråd Peder Neve Stiftamtmand over Lolland-Falster senere over Agershus stift).Det er vel ikke utenkelig at Rachel og Sarah Moss kan være i slekt (var de søstre?) og det er derfor Generalmajoren dukker opp i forbindelse med Hans Christian Harboe Grønn's dåp i 1761?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
Gjest Kristin S. Aasen

Er det sjekket om Sara og Rachel Moss var i slekt med hverandre, altså søstre?Er de det?Sara Nilsdatter Moss er stammor av meg. Det var fint å vite hennes foreldres navn. Det hadde jeg ikke.Mvh. Kristin S. Aasen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristin S. Aasen

Knut: Ja, etter å ha sett nærmere i nr. 30, så kan de to være niese og tante. Legger merke til at det er ca. 60 år mellom de to. Så man bør vel kanskje være forsiktig med å anslå helt sikkert.Jeg synes det tar lang tid å legge inn innlegg. Kan det ha noe med at Digitalarkivet sjekker at forumet er helt fri for virus. Mer skikkelig jobb nå enn tidligere? Hva sier andre til det? (Det er nok med at noen få svarer på mitt spørsmål).Mvh. Kristin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest knut fasting

Jeg får treghet på selve innlegget, men neste umiddelbar melding på MailWasher om at innlegget er lagt inn.; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Mulig jeg ikke har lest alle innlegg godt nok, men såvidt jeg vet har ingen funnet dåpen til Hans Christian Harboe (von) Grønn rundt 1761 ??Videre er det mulig min hukommelse svikter, men det er vel ikke gjennom andre holdbare kilder påvist at overnevnte er sønn i Christian Grønn's andre ekteskap ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Leif Kåre Solberg

Steinar Grønn som er etterkommer av Hans Christian Harboe Grønns halvbror, Niels Muus Grønn, har skrevet en slektshistorie: ”Karoline og Karl Ludvig Grønn – Forfedre og etterkommere” 1981. Her regner han opp Christian Grønns 11 barn i to ekteskap, og blant disse nettopp Hans Christian Harboe Grønn. S.G. angir ikke primærkilde, og det er sannsynlig at han bygger slektshistorien til en annen Niels Muus-etterkommer: Ebbe og Hans Nicolai Grønn: ”Grønnslekten (med stort og smått de siste 500 år). ca 1910? Ebbe Grønns slektshistorie ligger ikke på Bibsys og har foreløpig ikke vært mulig å skaffe. S.G. virker relativt solid troverdig selv om han er sparsom med kildehenvisningene, bla. viser han seg kildekritisk overfor familieoverleveringer om angivelige forfedre før 1600. Styrken ligger likevel i at han i denne sammenheng er en uavhengig sekundærkilde – med vekt på uavhengig. Sammen med de andre sterke indisier på farskapet, som etterslektens navnemønster, anser jeg det nå som tilstrekkelig godtgjort at Hans Christian Harboe Grønn (1761-1824) var sønn av Christian Grønn (1723-81) og Dorothea Catherina Tausan, (1736-1782).Selv om den gordiske knute nå synes løst, men ikke hugget over i ett hugg, skulle det likevel være av interesse å få en primærkildebekreftelse. S.G. bekrefter Michael Moums opplysning (11) om at Christian Grønn i 1860 bodde på gården Jørum. S.G. skriver videre at han fra 1865 brukte gården Sund i Inderøy. Christians dåp bør derfor kunne finnes i kirkeboken for menigheten som dekket Jørum. S.G. stedfester Jørum til Sparbu, og i FT 01 ligger Jerum i Mæhre sogn i Sparboe prestegjeld. Hvis noen har tilgang på den aktuelle kirkeboken ville et oppslag bli mottatt med glede.Kirkeboken vil også kunne bekrefte hypotesen om at han ikke bare var oppkalt etter Hans Christian Harbou, men at Harbou også var hans fadder. Her kommer også inn det antatte slektskapet mellom bestemoren Rachel Moss og Harbous hustru Sara Moss (1706–1767).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(Solberg, innlegg 1): Det forvirrer meg en smule at du tilsynelatende hopper fram og tilbake i generasjonene i 3. siste avsnitt i åpningsinnlegget, om omtaler to ulike Christian Grønn som samme person.Den Christian Grøn som fikk sønnen Hans Christian Harboe Grøn (1829-1902/04?) og har en far med dette navn (HCHG) er ikke den samme Christian Grøn som har Hans Ogman Grøn til far. De to her omtalte er hhv. CG (1802-1874) og hans mulige farfar CG (ca.1720?-1781), er det ikke ?Håper du kan kommentere dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leiv  Skjerve

Johanne Henriksdatter, fkr 1676. Bosatt fra 1680 på gården Buan i Rennebu, S-Trøndelag. Datter av kvartermester hos major Kurt Koppelow,Henrik Jørgensen, var gift kring 1700 med en offiser ved Fodgarden i Kjøbenhavn. Ifølge et skifte hadde hun en datter Mallene som skal ha vært i tjeneste hos kaptein Hans Grøn i Kjøbenhavn. Hvis man antar at tidspunktet for denne tjeneste var kring 1725, må denne kaptein Hans Grøn muligens være født noe før 1700.I 'Ovenstad' finner jeg Hans Ogman Grøn f ca 1687 ??Er det mulig å spore opp Johannes 'offiser', som kan ha vært fra S-Trøndelag ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Ad (40) Den kaptein Hans Grøn som Mallene skal ha vært i tjeneste hos i Kjøbenhavn, passer kronologisk med Hans Ogman Grøn (1687 - 1774). Jeg har ingen opplysninger om at han var i Kjøbenhavn i 1720-årene, men utelukker det ikke. Han var for øvrig enkemann i perioden 1721-24.Ad (39) I 1. avsnitt (1) spørres det om hvem som var Hans CH Grøns far (Christian Grøns (1802-74) farfar). Da åpningsinnlegget ble skrevet, var fortsatt oberst Anders Grøn hovedkandidat som far til Hans Christian Harboe Grøn (1761-1824). I 4. avsnitt lanseres sønn av Anders Grøns fetter Hans Ogman Grøn, Christian Grøn (1723-81), som alternativ kandidat. Jeg tror jeg har formelt sett har klart å holde tunga bent i munnen i innlegg (1), men det er åpenbart uklart formulert siden Per reiser spørsmålet. Han har selvsagt helt rett i sin tolkning av de to CG-ene.Mengden av Christian Grøner kan for øvrig forvirre både meg selv og andre. For å systematisere den informasjon som har kommet frem i mine og andres temaer om Grøn(n)-slekten, har jeg følt behov for å sette opp en foreløpig skjematisk stamtavle over trønderslekten Grøn. Den kaster også et visst lys over flere av personene som er nevnt i en rekke andre Grøn-temaer her på forumet. Enkelte av de ”løse Grønnene” ser for øvrig ut til å fordele seg på andre slekter enn trønderslekten Grøn:2) Lofotenslekten Grøn var i utgangspunktet også en borgerslekt fra Trondhjem. Stamfar: nordlandshandler Jens Olsen (Olufsen) Grøn * 1.2.1698 Aleth Pedersdatter (-1728). Hun hadde tidligere vært gift med Erich Erichsen (-1695), hvis far, ved skiftet i Trondhjem 28.4.1690 etter sin hustru Malene Johansdatter, var registrert med gård i byen med krambu, hus på Levanger og borgerleie i Lofoten. Sønnen fra Aleths 2. ekteskap, Erich Jensen Grøn overtok gård og grunn i byen (Trondhjem), en jekt samt borgerleiet Balstad i Lofoten (skiftet etter 1698 Aleth Pedersdatter 1728). Etterslekten er deretter i hovedsak knyttet til Balstad. Bugge finner ikke belegg for at Jens Olsen Grøn kan ha vært beslektet med Johan Johansen Grøn (- 1658). Kjeld Bugge ”Omkring en slekt Grøn” NST XIX, hefte 1[url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=22139&sok=gr%F8n&startnr=&antall=&spraak=>Lenke3) Vestfoldslekten med stamfar: losen og vertshusholderen Erik Andersen Grön(ner), født i ca. 1672 i Fjellbacka, Bohuslen, grunnla Kjærringvik i Tjølling.4) Rørosslekten Grønn med stamfar: Joen Larsen Grene (Foss) (1755-1818) endret navn til Grøn mellom 1801 og 1808. Henrik Grønn: ”Slektene Grønn og Lie - Røros : et lite minneblad for slekten”. Røros, 19505) Omstreiferslekten Grøn. I Eilert Sundt fantefortegnelse heter det at fanten Christian Blinks også kalles Grøn (antatt død mellom 1820 og 1850) http://www.lor.no/lor/1862.htm I et tema etterlyses omstreiferen Jens Jensen Grøn som hadde barn til dåpen 1814

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Trønderslekten Grøn.For å forenkle det tentative stamtavleoppsettet er det stort sett bare ført opp årstall, mens det henvises til de underliggende sekundærkilder for fødselsdatoer mv. Eventuelle feil i oppsettet kan selvsagt like gjerne tilskrives undertegnede som de refererte sekundærkilder.Kildene som refereres i temaene, er normalt ikke ført opp. Skriftlige kilder som er benyttet: Munthe S. Munthe A. ”Familien Munthe i Norge” Oslo 1994 [s.M.] (grundig og tilsynelatende belagt med primærkilder for slektsgrenen som dekkes – den trykte versjonen er mer utfyllende enn nettversjonen) - Steinar Grønn: ”Karoline og Karl Ludvig Grønn – Forfedre og etterkommere” 1981 [s.G.] (bygger antagelig på Ebbe Grønn med tilhørende svakheter, men også selvstendig innhenting fra dokumenterte primærkilder) - Henrik Grønn: ”Slektene Grønn og Lie - Røros : et lite minneblad for slekten”. Røros, 1950 - Ebbe Grønns hjemmeside som baseres på Ebbe og Hans Nicolai Grønn: ”Grønnslekten (med stort og smått de siste 500 år)” 1917 og en stamtavle utarbeidet av Leif Rolfsjord på oppslagstavle i Grønnhuset, Levanger. [E.G.] (ser ut til delvis å bygge på primærkilder, mens andre deler er åpenbart spekulative – slektsheroiserende bias)1. Handelsmann i Krambodgaten, Trondhjem, Johan Johansøn Grønn (.... - 1658) * 1) Eva Fredriksdatter (-1642) - 2 barn, [s.G.]* 2) 1696 Maren Christophersdatter Darre (1610 - 1688)1.1. Johan, f. ca 1628 [s.G.]1.2. Catrine (Trine), f. ca. 1630 * Otto Carstensen Esche [s.G.] f. ca. 1620 [url="http://www.slekt.net/tng/getperson.php?personID=I8204&tree=1>Lenke1.2.1. Wibeche Ottesdatter (ca. 1670 - 1682 Ulrich Hjeronimussen Brüghmann (1636-1717) ”Etter å ha gjennomgått de beste skoler tilbrakte han sin ungdom i utlandet, hvor han reiste som handelsfactor og samlet seg en anseelig formue. Da han lengtet etter roligere forhold, vendte han tilbake til Norge og bosatte seg i Nesna prestegjeld, Nordland fylke på gården 'Nippelberg', som han formentlig eide fra ca. 1670 til 1715 da en sønn overtok..” [Ole Martin Kinnapel, Kristiansand 1977: Foged Rasmussen og Assesor Brüghmanns Slekt, s. 81] Ved skiftet var boet fallitt. http://www.nose.dk/Norge/gamshart.html#1981.3.1.1. Hjeronimus Brüghmann, (1686-1758), Hestad i Herøy1.3.2. Karen Hansdatter Klæboe Skifte 10 dec. 1742, Saura i Nesna1.4. Anne Grønn, d. ung og ugift [s.G.]1.5. Sorenskriver i Fosen Christopher Johansen Grøn(bech) (1649 - 1710) * 1) 1684 Elen Hansdatter Ogmand (-1695), (Datter af Hans Reinholtsen Ogman og Maren Andersdatter Meldal) 3 barn * 2) 24.4.1696 Agneta (Agathe) Crantz, 1 barn - S.G. skriver: ”I 1684 ble han utnevnt til sorenskriver i Fosen fogderi, men ble allerede i 1686 fradømt embetet, og en ny sorenskriver ble utnevnt. Christopher Grøn brydde seg imidlertid ikke om dette, han fortsatte som sorenskriver i Fosen helt til han døde i 1710. – Fra 1703 finnes en oversikt over den militære og sivile tilstanden i Trøndelag, utarbeidet av general Johan Vibe. Her får Christopher Grøn sitt pass påskrevet. Vibe skriver at enkelte av dommerne er kjeltringer, og han nevner Christopher Grøn sammen med to andre. I tillegg skriver han at Chr. Grøn ”er kjent for sin ugudelighet og brutalitet mot befolkningen”.1.5.1. Oberst Hans Ogman Grøn (1687 - 1774) f. Bjugn * 1) 1721 Rachel Moss, enke etter Friederich Wilhelm Meyer. 300 rdl i årlig pensjon fra 1716 til og med 1. kvartal 1721. Da fant antagelig det nye giftemålet sted. Død i barselseng noen timer etter Christians fødsel antagelig september 1723. S.G. *2) 10.11.1724 Abel Margrethe Greger (-1741) Lenke, enke etter sogneprest Marcus Volquart, (Moren var søster av Petter Dass [s.G.] http://nermo.org/slekt/d0020/g0000045.html#I8617) 3) * 24.3.1742 Eleonora Sofie Dreyer, http://primeparadigm.com/chilson/gronn/ enke etter oberstløytnant Peter Rafaelsen Lund. Begge de siste ekteskapene var barnløse. http://vestraat.net/ettersl/darre0001.htm#id101198 Avskjed som oberst 1765 med 300 rdl. pensjon. http://www.nose.dk/Norge/gamshart.html#f25 [s.G. referer anekdoter som viser at Hans O. Grøn var kjent for å være arrogant og brutal som faren: Ved hjelp av sine soldater anla han den første kjøreveien i Inderøy. Den anla han rett frem gjennom bøndenes åkrer, uten å bry seg om innsigelser. I en annen anekdote fortelles det om den gang han red til Sakshaug kirke og skulle ferges over Straumen, da satt det allerede kirkefolk i fergen. De ble kommandert på land mens han selv red om bord og alene satt til hests under overfarten. – I 1766 testamenterte han 150 rdl. til Inderøy skolekasse – ”et fond for en skolemesters belønning”. Kanskje var dette en filantropisk gest, han hadde selv gått på Trondhjem Katedralskole, men det kan også sees som et forsøk på å unndra sønnen Christian en del av farsarven. På tross av høy alder nektet han å overdra gården Viken til sin eneste sønn, Christian. Gården hadde han bygslet fra 1723 og kjøpt i 1738/55. Som rangadelig må han og, og i det minste sønnen, ha nytt skattefrihet på gården fra 1750 da han ble ”karakterisert” oberst.1.5.1.1. Elen Catrine Grønn (ca. 1722-) [s.G.]1.5.1.2. Major Christian Grønn (1723-81) [s.G.] * 1) 1721 Elisabeth Schauer (1717-54) Snåsa, datter av Frederik Schauer og Benedicte Anna Muus (1682-1764). * 2) 1756 Dorothea Catherina Tausan, (1736-1782), skilt 1772. http://www.ofstad.info/d0020/g0000065.html Lenke S.G.s anekdoter og skriftlige kilder tilsier at majoren må ha vært en ugudelig brautende alkoholiker med et velutviklet æresbegrep. Anekdotene etter ham dreier seg imidlertid mer om arroganse og respektløshet som ble rettet oppover, enn mot allmuen. De offentlige konfliktene, med fyll og sjikane mot den lokale danske presten Wedingh under gudstjenestene, førte til klage fra presten. En skriftlig irettesettelse fra biskopen, gjorde ham bare hevnlysten. Juledagen 1775 var han så beruset at han måtte ha hjelp til å komme opp i kirkestolen. Da noen ga ham tilsnakk fordi han forstyrret med høyt snakk, ropte han: ”Hva bryr jeg mig med den Sjælandsfar.” Biskopen skriver at de ble nødt til å påkalle ”justisens Hjelp”, dvs. lovens hjelp. – Etter hjemkomst i 1770 fra en København-reise anla han sak mot sin kone for utroskap, og ved dom av 22.4.1772 ble ekteskapet oppløst. (Saksanlegg i slike situasjoner var ellers svært uvanlig. Normalt ble de løst ved at eventuelle barn ble akseptert etter pater est-regelen eller ved separasjon) – I 1760 bodde han på Jørum i Sparbu (11) og S.G. I 1765 brukte han gården Sund i Inderøy, nabogård til farsgården Viken. Eiendomforholdene til disse to gårdene går fortsatt ikke frem (12), men i 1766 kjøpte han på auksjon Refsåsen som var nabogården til Sund, og denne brukte han som underbruk av Sund. Fra rundt 1770 gikk det nedover økonomisk og han ble nødt til å selge eiendelene sine og frasi seg Sund. Fire av barna ble igjen der hos de nye brukerne (Hvem var det? Forble de fosterbarn resten av oppveksten?) mens den yngste datteren, Abel Margrete, kom til farfaren på Viken. Selv beholdt han Refsåsen hvor han bodde til faren døde i 1774. Budet om farens død førte til nok en negativ anekdote: Den synlige gleden over farens død og den kommende arv skal ha ført til at han satte seg og begynte å synge (formodentlig lystelige viser).1.5.1.2.1. Kaptein Hans Ogmand Grønn Sønn (1745-1832) * 1778 Gunhild Margrethe Doran - overtok gården Viken etter faren. - primier Lieutenant ved det første Tronhiemske Infanterie Regiment tillatelse til å sitte i uskiftet bo etter Gunild Margrethe Doran i 1780. I 1801 fortsatt enkemann og Capitaine i det første tronhjemske infanterie regiment. Tjenerskapet sier sitt om levestandarden: ni tjenere, hvorav en ”Livree tiener”.1.5.1.2.2. Benedicte Anna Grønn (1746-) ugift1.5.1.2.3. Underoffiser og gårdbruker Niels Muus Grønn (1748-96) * 1772 Lisa Andersdatter Brusveet.(1845-) Lenke Eier av Ulve gård ved Levanger. I følge S.G forelsket Niels seg i husmannsdatteren Lisa Andersdatter på Brusveet ved Levanger og ville gifte seg med henne. Samtidig som farens eget ekteskap falt sammen, nedla han forbud mot giftemålet og skrev til presten om dette. Da paret kom for å be om lysning ble de derfor bortvist. Nils ga seg ikke uten videre og skrev til biskopen og klagde på presten. Samtidig ba presten biskopen om rettledning. Biskopen svarte begge aug. 1771; til Niels skrev han at så lenge faren hadde så mye imot ekteskapet, kunne de ikke vies foreløpig. Først etter han ble myndig (24 år) kunne de vies på nyåret 1772. Etter mitt skjønn kan noe av bakgrunnen for denne konflikten være at Niels ble registrert som far til et barn f.u.e. i 1771. Han må ha erkjent farskapet, mens moren pussig nok står som ukjent ved dåpen. Moren kan selvsagt ha vært den omtalte Lisa, og i så fall forklarer det hvorfor det hastet med giftemålet i 1771. En nærmere undersøkelse av kirkeboken og prestearkivene for Levanger Landistrikt vil muligens kunne oppklare saken. S.G. skriver at i 1782 (faren døde året før med antatt skifte og arveoppgjør året etter) fikk Niels skjøte av svigerfaren på en del av gården Ulve for 500 rdl. Dette stemmer dårlig med at svigerfaren skulle være husmann. Sannsynligvis hadde også Niels skattefritak på jordeiendomen som rangadelig privilegium, men det er også mulig at han mistet det gjennom sitt ulikeverdige giftemål..1.5.1.2.3.1. Christen/Christian Grønn (1771-1841) f.u.e. m. ukj. mor. * 1808 Maren Olsdatter Gran (1775-1839). http://www.varslot.net/magne/bk2343.html I 1810 løste Christian Grøn borgerbrev i Levanger hvor enkelte kilder sier at han senere ble boende, mens E.G. hevder at han ble boende på Gran-gårdene ved Levanger (medgift?). Hva han gjorde før 1808 er uklart, men han må ha mottatt en ikke ubetydelig arv enten da Niels Muus Grønn døde i 1796, eller eventuelt da Major Christian Grønn (1723-81) døde. - I FT 01 er det bare ført opp mulig én Christen/Christian Grøn(n), Lenke en Klubvært i Trondhjem, gift med Sophie Qvist, 29 år, og hadde datteren Chatarine, 6 år, men identiteten til klubbverten er usikker, se Lenke .1.5.1.2.3.1.1. Ragnhild Grøn, f. 1809 * [s.G.] Johan Fredrik Bremer, sønn av kirurgen Ludvig Ferdinand Bremer som etablerte sykehus på en tomt utskilt fra Ulve gård. Lenke1.5.1.2.3.1.1.1. Ferdinand Bremer, f. ca. 1850 FT 651.5.1.2.3.1.2. Ordfører, Handelsmand, Bankbestyrer, Bryggerieier, Havnefogd og Gaardbruker på Levanger. Hans Nicolai Ogmand Grønn, f. 16/8 1811 * Magdalene Birgitte f. 22/7 –1842 Holm, senere skilt og gift m/Kjøbmand Wensell fra Trondhjem. [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1. Banksjef Johan Christian Grønn, (1837- 1911) * Antonette Caroline f. Schnitler [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.1. Fondsmegler Hans Nicolai Grønn f. 1867 (ingen barn) [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.2. Johanne Grønn f. 1869 * Expedisjonssjef J. Thode Sommerschield i Handelsdepartementet [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.3. Lege Harald Grønn (ugift, sinnsyk ) [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.4. Grosserer i Oslo Ebbe Carsten (Schnitler) Grønn, (1871-1957) * Sophie (Sossen) Larssen [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.4.1. Gunvor Grønn f. 1905 * Øyvind Mathisen, ingen barn. [E.G.]1.5.1.2.3.1.2.1.4.2 Ebbe Carsten Schnitler Grønn f. 1907 * Kari f. Ingebritsen, 3 barn, herunder Ebbe G. med hjemmesiden [E.G.]1.5.1.2.3.1.3. Kjøpmann og ølbrygger Severin Olaus (Hans) Grøn. f. 17.11.1814 [s.G.] * 1841 Karen Olava Holm (flere barn), separert 1867. Barn m. Karen Anna Thomasdatter Finne Øvre fra Skogn1.5.1.2.3.1.3.1. Carl Ludvig Grøn f.u.e. 17.11.1867, oppfostret i Verdal1.5.1.2.3.1.4. Ottar Andreas Grønn f. 1816 (gift med etterkommere) [s.G.]1.5.1.2.3.2. Gjertrud Grønn (1773-) døde som barn [s.G.]1.5.1.2.3.3. Hans Christian Grønn (1774-86) [s.G.]1.5.1.2.4. Ogmand Grønn (Dokumentasjon? – ikke i FT01)1.5.1.2.5. Fredrik Leonard Grønn, f. 1751, d. 7 uker gammel1.5.1.2.6. Rachel Grøn, f. ca. 1753, i 2. ekteskap med savfuldmægtig Anders Kleev, f. 1760, bruger og beboer (men ikke husmann på) en huusmands plads under Winnie Præstegaard, Sneaasen FT 011.5.1.2.7. Elisabeth Schauer Grøn, f. 1756 (NB oppkalling etter 1. ektefelle) i 2. ekteskap med skrædder Ole Vesterberg f, ca. 1729 Inderste uden jord på Ulstad gård i Bedstaden1.5.1.2.8. Jens Tausen Grønn f. 1757, d. etter 17731.5.1.2.9. Elisabeth Tode Grønn, f. 1763. S.G. opplyser at hun ble gift på ”Hemne” - Hemnes i Nordland?1.5.1.2.10. Major, kommandant og sjøkaptein Hans Christian Harboe Grøn (1761-1824) * 20.1.1800 Bodil Kristine Petersen Fõns, f. ca 17691.5.1.2.10.1. Dorothea Cathrine Grønn, døpt, 20.1.1800 f.u.e. i København, * 30.10.1824 Andreas Niels Houch, senere skilt. (I FT 65 for Fredrikshald: Trine Grønn, 62 år, skilt, f. i Fredrikshald, losjerer hos kjøpmann Wulf med pleiedatter: Louise Grønn, f. ca 1846 i Stavanger) Kay Frederik Hauch, f. 15 SEP 1826, Eidsberg, ikke FT 651.5.1.2.10.2. Marinekaptein, innrulleringssjef og overlos Christian Grøn (1802-74) * 1) 1828 Elise Cathriene Leganger (1803-) 2) Sofie Frederikke Jacobine Meyer 3) 1862 Margrethe Christiane Sophie Meyer FS1.5.1.2.10.2.1. Høyesterettsadvokat, regjeringsadvokat mv. Hans Christian Harboe Grøn (1829-1904) ugift og barnløs1.5.1.2.10.2.2. Petter Harboe Grønn, f. 1852 FT 651.5.1.2.10.2.3. Hanne Christine Grønn, f. 1853 FT 751.5.1.2.10.2.4. Peter Martin Anker Grøn, f. 18541.5.1.2.10.2.5. Dorthea Cathrine Grønn, f. 1856 FT 65 * 1875 Ingeniør ved Myrens Værksted Jens Fredrik Antonius Jensen1.5.1.2.10.3. Infanterikaptein Peter Harboe Hansen Grøn (1804-49) * 1831 Davidinelle (Danna/Nella) Faye Lenke (12)1.5.1.2.10.3.1. Bodil Kristine Grønn (1834-1901) * Theodor Chrisian Brun Frølichich (1834-1904) – etterslekt Kilde: Faye, Axel. 'Utvalgte slekter: 'brustne illusjoner''3. utg. bind 2 Oslo 19981.5.1.2.10.4. Capitainevagtmester Hans Ogmand Grønn, døpt 17.10.1806 (FT 65 bosatt: Capitainevagtmesterboligen i Frederikssteens Fæstning. Samt Opsynsbetjentens Bolig * Annette Helene Dorthea Gløersen (1817-72)1.5.1.2.10.4.1. Lege Hans Christian Grønn (1836-1886) * 1872 enkefru 'Caroline' Emilie Leganger, f. Hjermann (1847-) 2 sønner overlevde faderen1.5.1.2.10.4.2. Karen Kathrine Fredrikke Grønn, f. 4.4.1838 * Niels Anker (1836-1893)1.5.1.2.10.4.3. Kirsten Grønn (1841-1861) ugift1.5.1.2.10.4.4. Josefine Grønn (1846-) * den svenske häradshövdingen Ernst Herslew.1.5.1.2.10.5. Jens Mangelsen (Grønn) (1810-)1.5.1.2.10.6. Daniel Grønn– kjent som fadder ved Karen KF Grønns dåp – ellers ukjent, antagelig sønn av HCHG.1.5.1.2.11. Abel Margrete Christiansdtr Grønn, (1766-), g.m. Gaardmand og bonde Mentz Jacobsen, f. 1755, på Bye Lille i Stoed FS/VRI1.5.1.2.12. Christian Grønn, (1770-) ant. død som barn [s.G.]1.5.2. Johan Grønn f. ca. 1689 [s.G.]1.5.3. Maren Sophie Grønn f. ca. 1691 [s.G.]1.5.4. Christopher Grønn f. 1697 http://home.online.no/~nermo/slekt/surnames.html1.6. Magister Provst over Fosen Hans Johansen Grøn (1650-1709) * 1678 Ingeborg Iversdatter Munthe [Oversikten over denne Møregrenen av Grønslekten byggeri hovedsak på John H. Aarønes hjemmesider, basert Jens Collins Personalbiografiske opptegnelser http://home.online.no/~aaroenes/] – 14 barn http://www.nose.dk/Norge/gamshart.html#121 samt Sverre Munthe: ”Familien Munthe i Norge” Sverre Munthe [s.M.] har også lagt data på FS/PRF, se også http://vestraat.net/iea-p/p153.htm1.6.1. Anna Catharina Grøn (1678(9)-1757) * 1) Sogneprest i Kvikne Henrich Christiansen Mechlenborg (1669-1709) * 2) Magister sogneprest til Bjørnø Morten Jørgenssøn Bjørnør (1656 – 1718) 3) Toller i Kristiansund Christian Hansen Friis (1680-1756(66)) [s.M.]1.6.1.1. Handelsmann Kristiansund Henrik Henrikssøn Mechlenborg (1709–1749) * Alethe Margrethe Friis1.6.2. Sogneprest til Stjørdalen Johan Grøn (1681-1728) * Anna Marie Brix [s.M. – E. G.]1.6.2.1. Kapellan Johan Grønn (ca 1708-45) blev i 1730 Kappelan til Vik i Bergen Stift. [E.G.] (Ikke nevnt i andre kilder. Kan det dreie seg om en forveksling med Hans Grønn?)1.6.2.2. Kapellan Hans Johansen Grøn (1709-45) i Vik, Sogn Og Fjordane. FS/IGI * 9.12.1736 Christine Daae [s.M.] FS/PRF1.6.2.2.1. Sogneprest Johan Grøn døpt 20.12.1739, død 20.2.1779 i Åmli, AA1.6.2.2.2. Sogneprest Ludvig Christopher Grøn døpt 7.3.1741, gravlagt 22.6.1778 i Åmli, AA1.6.2.2.3. Lektor Jens Garman Grøn, FS/PRF døpt 23.06.1743 i Vik i Sogn, tema Lenke (1) i Kongsberg * 17.8.1770 i Vang med Anne Christine Blixencrone Castberg1.6.2.2.3.1. Cathrine Christine Grøn f. c 1773 i Kongsberg d. 28 des. 1812 * Christian Mørck (?) * Christian Mørck (?) (1782-1851) død i Svanmosegård, Ikke i FT 011.6.2.2.3.2. Hans Andreas Grøn f. 26 jan. 1775 i Kongsberg, i Bergen I FT 01 Ugift lærer på fattigskolen i Bergen, d. 15 feb. 18041.6.2.2.3.3. Sara Dorothea Blixencrone Grøn f. c 1777, d. 17801.6.2.2.3.4. Jens Garmann Grøn f. 7.2.1779, Kjøpmann i Kongsberg FT 01 * Catharina Lauretta Tychsen 22.12.1809 i Kjøbenhavn, d. 10.7.1814 i København1.6.3. Iveresse Marie Grøn (1683-1773) * 1) sogneprest til Leksvik, magister Peder Simossøn Hoff, død 1704 sønn av Simon Pedersøn Hoff * 2) sorenskriver i Fosen Claus Borre. [s.M.]1.6.4. Provst i Nordmøre Prevsti Hans Grøn (1690 –1758) * Charlotte Lauritzdatter Brix (Anna Marie Brix’ søster) [s.M.] Lenke 3 barn [E.G.]1.6.4.1. Anna Johanna Grøn (1731-96) * 1757 Jens Lemvig Bull1.6.4.1.1. Ole Christian Bull1.6.4.2. Lauritz Brix (1735-1794)1.6.4.3. Hans Grøn1.6.5. Maren Grøn (1694-1765) * Sogneprest til Aukra Jacob Nielsen Lund [s.M.]1.6.5.1. Niels (ca. 1717 - 03.03.1775)1.6.5.2. Olave Marie f. ca. 17181.6.5.3. Claus Peter (ca. 1719 - ca. 1762)1.6.5.4. Hans (14.02.1719 - 23.01.1766)1.6.5.5. Johan Peter f. ca. 17221.6.5.6. Johan Grøn f. ca. 17231.6.5.7. Jacob f. ca. 17241.6.5.8. Sara Susanne (02.07.1726 - 08.12.1810)1.6.5.9. Ingeborg Munthe f. ca. 17281.6.5.10. Andrea Ludvica1.6.6. Johanne Grøn (1698-1791) * Prost og sogneprest til Borgund Augustinius Meldal – 12 barn [s.M.]1.6.7. Abel Grøn (1699-1787)død på Kvanne gård, Nordmøre. Ugift [s.M.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Takk for opplysningen. Person 1.3 og 1.3.1 var i høyeste grad med i oppsettet som jeg limte inn i en blokk. De fallt ut under kompileringen, og jeg fant årsaken. Jeg hadde fått med en 'høyrepil' 1682 i stedet for 'før 1682'. Slike piler er abort-kommandoer i HTML. Jeg håper at det ikke er mer av den slags, men mottar gjerne tekniske og andre kommentarer. Her er i hvert fall de manglende personene:1.3. Margrete Grønn, * Hans Pedersen Klæboe, d. 1720, handelsmann i Nesna [s.G.]1.3.1. Anne Hansdatter Klæboe * før 1682 Ulrich Hjeronimussen Brüghmann (1636-1717) ”Etter å ha gjennomgått de beste skoler tilbrakte han sin ungdom i utlandet, hvor han reiste som handelsfactor og samlet seg en anseelig formue. Da han lengtet etter roligere forhold, vendte han tilbake til Norge og bosatte seg i Nesna prestegjeld, Nordland fylke på gården 'Nippelberg', som han formentlig eide fra ca. 1670 til 1715 da en sønn overtok..” [Ole Martin Kinnapel, Kristiansand 1977: Foged Rasmussen og Assesor Brüghmanns Slekt, s. 81] Ved skiftet var boet fallitt. http://www.nose.dk/Norge/gamshart.html#198

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest knut fasting

til 43: her er litt til:1.5.1.2.3.1.2.1.1. Fondsmegler Hans Nicolai Grønn f. 1867 (ingen barn) [E.G.] * Gudrun Koch, datter av Søren Wilhelm August Koch og Sophie Alette Schnitler1.5.1.2.3.1.2.1.2. Johanne Grønn f. 1869 * Expedisjonssjef Job Thode Sommerschield i Handelsdepartementet [E.G.], sønn av Henrich Christopher Sommerschield og Johanne Marie L'Orang.1.5.1.2.3.1.2.1.4. Grosserer i Oslo Ebbe Carsten (Schnitler) Grønn, (1871-1957) * Sophie (Sossen) Larssen [E.G.], datter av Halvor Larsen og Haagine Frederike Hedvig Nilson.1.5.1.2.3.1.2.1.4.2 Ebbe Carsten Schnitler Grønn f. 1907 * Kari f. Ingebritsen, datter av Ingebrit Ingebritsen og Anne Fløvig, 3 barn, herunder Ebbe G. med hjemmesiden [E.G.] 1.5.1.2.3.1.3. Kjøpmann og ølbrygger Severin Olaus (Hans) Grøn. f. 17.11.1814 [s.G.] * 1841 Karen Olava Holm (flere barn), separert 1867. Barn m. Karen Anna Thomasdatter Finne Øvre fra Skogn, datter av Thomas Larsen Finne Øvre og Karen Nilsdatter.1.5.1.2.3.1.3.1. Carl Ludvig Grøn f.u.e. 17.11.1867, oppfostret i Verdal, * Karoline Ellingsdatter Vistvald 1864-1954, datter av Elling Jeremiassen Moe og Maren Marie Iversdatter Byvald.1.5.1.2.10.3.1. Bodil Kristine Grønn (1834-1901) * Theodor Chrisian Brun Frølich.1.6.1.1. Handelsmann Kristiansund Henrik Henrikssøn Mechlenborg (1709–1749) * Alethe Margrethe Friis. Stor etterslekt.1.6.4. Provst i Nordmøre Prevsti Hans Grøn (1690 –1758) * Charlotte Lauritzdatter Brix (Anna Marie Brix’ søster) [s.M.] Lenke 3 barn [E.G.]. Stor etterslekt.1.6.5. Maren Grøn (1694-1765) * Sogneprest til Aukra Jacob Nielsen Lund [s.M.]. Stor etterslekt.1.6.6. Johanne Grøn (1698-1791) * Prost og sogneprest til Borgund Augustinius Meldal – 12 barn [s.M.]. Stor etterslekt.; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Kåre Solberg

Takk til Knut for utfyllende opplysninger.Formiddagens mer opplagte gjennomgang av originaloppsettet i mer våken tilstand, viser at jeg i tillegg til ”høyrepilen” i 1.3.1 også hadde fått med en ”venstrepil” i 1.2.1. Også denne virker som en abortkommando i HTML, og ga en sammentrekning ned til første årstall i 1.3.1. Hele sekvensen skal være:1.2.1. Wibeche Ottesdatter (ca. 1670 –før 1705) * 1703 Jon Andersen Finvedgaard, f. ca.1680 [url="http://torkil.grindstein.info/slekt/getperson.php?personID=I8512&tree=slekt>Lenke1.3. Margrete Grønn, * Hans Pedersen Klæboe, d. 1720, handelsmann i Nesna [s.G.]1.3.1. Anne Hansdatter Klæboe * etter 1682 Ulrich Hjeronimussen Brüghmann (1636-1717) ”Etter å ha gjennomgått de beste skoler tilbrakte han sin ungdom i utlandet, hvor han reiste som handelsfactor og samlet seg en anseelig formue. Da han lengtet etter roligere forhold, vendte han tilbake til Norge og bosatte seg i Nesna prestegjeld, Nordland fylke på gården 'Nippelberg', som han formentlig eide fra ca. 1670 til 1715 da en sønn overtok..” [Ole Martin Kinnapel, Kristiansand 1977: Foged Rasmussen og Assesor Brüghmanns Slekt, s. 81] Ved skiftet var boet fallitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(14 og 25): Hva angår Elisabeth (Hansdatter ?) Thode (f.ca. 1707?), så har jeg sett flg. opplysninger om hennes ektemenn og barn: 1) Hans Ulrich Burchard (sønn av Johan Daniel Burchard på Storfosen ?, 2) Jens Henriksen tausan (1699-1748), far til Dorothea Cathrine Tausan (1736-1782), 3) Henrik Hønne (fogd i Stjør-/Verdal), far til Fennichen Hønne (1740-1788).Hvis det stemmer at Jens levde til 1748 stemmer det dårlig at Elisabeth får barn med H. Hønne i 1740, med mindre hun ble skilt fra Tausan.Noen som har kommentarer til dette ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Ingrid Frølich

Jeg har med stor interesse lest diskusjonen om Grønnfamilien, som jeg oppdaget først i går. Jeg er etterkommer av Bodil Christine Grønn (1834 - 1901), som var datter av Peter Harboe Grønn og Davidnelle Petronelle Faye. Hun ble gift med Theodor Christian Brun Frølich, hoffsjef hos Oscar II. De kom begge fra Fredrikshald, med militære slekter på begge sider. Min far, Peter Frølich,fornavn oppkalt etter Grønnsk oldefar(og Peter som hans egen morfar også het)er nå 85 år, og har brukt halve fritiden sin i alle år til slektsforskning. Privat. Han bruker ikke data.Nå har jeg sendt utskrift av diskusjonen, og via meg vil fortelle hva han har funnet. Min venninne, Eva Darre von Hisch, har også mye slektsarvegods jeg vil be henne komme med.Takk for spennende jakt. Mvh Ingrid Frølich

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.