Gå til innhold
Arkivverket

[#29428] Finnes det koblinger til Adel fra eldre Helgelandsslekter?


Gjest Øystein Lillegaard
 Del

Recommended Posts

Gjest Øystein Lillegaard

En kjent sak er at Bjarkøyslekten hadde tilknytning til Dønnesgodset, likeså er det en kjent sak at 'fremstående menn' hadde gårder som Sandnes og Tjøtta i eldre tid.Alstahaug Kanikkgjeld er en bok som nevner mye og en kjent sak er at man ikke kan stole på alt som står skrevet der, samtidig er mye også korrekt.Forfatteren skriver blant annet følgende: 124 står det:'Av mer fremtredene Ætter i Vefsen var skipperætten på Mo og Hals (i Vefsen), samt den dermed besvogred Kristofer klokkersæt, hvortil bl.a. hørte den navnkundige Ole Kristensøn fra hvem den bekjente 'Sjengel' nedstammede. Drevlandsætten hvortil Svend skolemester hørte;Thomas Sunds æt, Tennaætten i Herøy og skipperætten i Øksningan, hvilken 3 ætter visselig var etterkommere av distriktes gamle adel, ligesaavelsom den gamle Blomsøæt, der uddøed paa sverdsiden ca. 1730. Endelig maa nævnes den særdeles velstående Venesstadæt og dens arvtager Winter og Hvids familjer. den siste nedstammet fra stiftskriver og kst. lagmann Michel Hvidt, og hvilken æt senere ble besvogret med ætten Brotkorp.'At ætten fra Sund, Tenna og Øksningan var fremstående ætter i sitt lokalsamfunn i eldre tid er det vel ingen tvil om. Det jeg lurer på er om det finnes noen kobling til noen av disse slekter og tilbake til den eldre adel?Med hilsen Øystein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Det kan sikkert tenkes at bondeslekter på 1600-tallet ætter fra adelsslekter i middelalderen. Og der er sannsynlig. Men det er vanskelig å påvise det. Helgeland hadde få adelige etter midten av 1500-tallet. De nevnte bondeslektene (omkring 1700) har, hvis de ætter fra adelsslekter, levd uadelig i en rekke generasjoner. Generelt er det lite kildemateriele for Helgeland fra middelalderen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Øystein Lillegaard

Takk for svaret Vigerust. Du nevner at Helgeland hadde 'få adelige etter midten av 1500 tallet', er det i tilfelle relatert adel til noen av de nevnte gårdene fram til denne tid? Er det i tilfelle eiere av Dønnes som det siktes til? Jeg har lagt merke til at når det gjelder slekten på Tenna, så er det ett kvinnenavn som går igjen og det er Adelus, det kan vel indikere en tilknytning gjennom navn? Slekten på Tenna kjennes fra til ca 1600 og det samme er tilfelle med slekten på Sund, slekten på Øksningan har jeg en del problemer med å få en helhetlig oversikt over.Med hilsen Øystein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Dønnes, Tjøtta, Meløy, Myndenes, Storviken, Torga, Øren mv.Men dette hjelper deg ikke. For du startet jo med en del slektsnavn fra årene omkring 1700 eller enda senere, tatt fra en bok. Den fornuftige fremgangsmåte kunne derfor være å nøste disse slektene opp bakover i tid, så får en se hvor en kommer ved tiden omkring 1600.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.