Gå til innhold
Arkivverket

[#30491] Kulharker. Hva er det?


Gjest Knut Sandblost
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut Sandblost

En av mine forfedre på Nes jernverk i Holt hadde yrkestittelen kulharker ved folketellinga 1865. Samtidig nevnes to andre personer på Nes med samme tittel, mens en person på Fritzø jernverk hadde tittelen kulharper.Hva gjorde en kulharker? Det har selvfølgelig noe med trekull å gjøre, men hva?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grethe Flood

Gjorde et oppslag i Historisk leksikon: Kullharker = jernverksarbeider, se masovn. Masovn: ovnstype til framstilling av råjern. Masovn ble første gang tatt i bruk i Norge i 1622 (Bærum jernverk). Kjernen i masovnen var pipen, som på vallonske ovner hadde sirkulært snitt. Den var bygd opp av noenlunde ildfast sandstein, omgitt av en bakmur. Deretter fulgte en sandfylling, en ringmur, en fylling av gråstein og leire og endelig yttermuren som ble holdt sammen med ankerjern. Rundt toppen av pipa var kransen bygd. Herfra foregikk påfyllingen (beskikningen) av ovnen, et arbeid som ble utført av kullharkere og oppgivere (oppsettere).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Sandblost

I 1900 var Nes jernverk det eneste stedet i Norge hvor det var masovnsdrift (nedlagt 1909). Ved ft 1900 finnes ingen med tittelen kulharker på Nes, derimot finnes det en kulltriller. Det er kanskje nærliggende å tro at kulharker og kulltriller er det samme? I masovnen gikk det med enorme mengder trekull, som måtte fraktes fra kullageret opp en (innebygd) bro til masovnskransen med trillebår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.