Gå til innhold
Arkivverket

[#32183] Oppslag i 'Ringerikske slekter' - Berger


Gjest Bjørg Lunde
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørg Lunde

Jeg er ute etter opplysninger om Henrich Hansen som i 1739 befant seg på gården Berger på Ringerike.I tingboka for Kongsberg er det referert et skifte etter Henrichs tante Eli/Else Haagensd. på Bragernes i 1736. Arvingene er:- Enkemannen Jørgen Andersen, bøkker på Bragernes og- sønnen Lars Jørgensen, 19 årI tillegg nevnes søsken av Eli/Else:- Hans Haagensen, død, datteren Eli er gift med Peder Nielsen og har sønnen Lars Pedersen.- Mette Haagensd., død, har barna Gunild Hansd. og Henrich Hansen på Berger.Bevitnet av Hans Bautz og Johannes Røther.Eli/Else, Hans og Mette er barn av Haagen/Haachen Hansen Bautz på Kongsberg. og Hans Bautz er søskenbarn av disse.Står det noe om denne familien i 'Ringerikske slekter'? Hvor ligger berger?mvh Bjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Egil Sundelius

Hei, kan si så my at det står noe om: Henrik Hansen Berger (+ 1752) og hustru Mari Rolfsdatter. Sistenevnte hadde før været gift med Simen Kjølstensen.......Klipp fra side 24, Berger i Norderhov.hilsen e-sundelÆonline.--

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Thorleif Solberg

Her er et referat av hva som står om Berger i Ringerikske slekter, bd.III, side 24: Berger i Norderhov, tidligere klokkergård, er nabogård til Rå og muligens engang utskilt fra denne.(Garden ligger litt syd for Norderhov kirke)...I 1723 var hele gården med bygsel beneficert til Norderhov prestebord. Gården ble bortbygslet til leilendinger som hadde at holde gården i hevd, betale skyldige skatter mm... I 1723 nevnes Simen Kjøstelsen som oppsitter på Berger. Denne mann hadde rimeligvis fått bygselbrev av Jonas Ramus (+1718). Senere kan det ikke sees at være gitt noen leilending bygselbrev før i 1762. Den, som da fikk bygselbrev (av prost Nyrop), het også Simen. Han var sønn av tidligere leilending Henrik Hansen Berger (+1752) og hustru Mari Rolfsdatter. Sistnevnte hadde før vært gift med Simen Kjøstelsen, og var, da sønnen fikk bygselbrev, enke etter sin annen mann. I bygselbrevet til sønnen ble det derfor tatt forbehold om, at hun skulle ha livøre av gården så lenge hun levde og oppholdt seg der. Simen kalles i bygselbrevet skoleholder.... I 1775 ble han gift med Gunhild Olsdatter Støveren.(Datter av Ole Rolvsen Støveren og Kirsti Gundersdt, Ringerikske slekter, bd.III, s.335). De hadde i ekteskapet tre barn, hvorav to sønner, Henrik og Hans nådde voksen alder. Ved folketellingen i 1801 sees Gunhild å være enke, 64 år. Ingen av sønnene ble senere bygselmenn på Berger. Dette er hva jeg har sakset fra bygdeboka.Statsarkivet på Kongsberg har vel Ringerikske slekter på lesesalen? Bd.II og III (Haug og Norderhov)er å få kjøpt her på Ringerike gjennom Ringerike slektshistorielag, kr.200.-pr. bind. Vennlig helsing, Thorleif.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Egil Sundelius

Berger ble i 1805 'utlagt til klokkergaard. Som saadan gjorde den tjenste i hele 90 aar.'Også utdrag fra Ringerike slekter 3, Norderhov hovedsogn. hilsen Egil S.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørg Lunde

Takk for svar!Det jeg prøver å finne ut er om Henrik Hansens mor Mette Haagensdatter også holdt til på Norderhov, og hvilken Hans hun var gift med. Trolig er Mette en forkortelse for Margrethe ettersom hennes bestemor hadde det navnet. Henrik var født ca. 1695 og Mette/Margrethe må da være død en gang mellom 1695 og 1736.Finnes det skifter for Ringerike fra denne tiden? Og er noe digitalisert - f.eks personregister? Skiftene er vel i arkivet på SA her i Kongsberg, men desverre har de så upraktiske åpningstider nå¨på sommeren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellef Ellefsen

Hei!Det finnes skifter for Ringerike fra den tid -Skifteprotokoller for Ringerike og Hallingdal. Disse oppbevares i SA på Kongsberg. Der finner du også et 'Kortregister'. Dette går alfabetisk på den enkelte gård, ikke på person. Registeret er ikke digitalisert.Alle skiftene er også mikrofilmet, til et stykke inn på 1800-tallet. Hvis det ikke nylig har kommet forandringer har ikke SA mikrofilmene, men kun protokollene. Kanskje biblioteket på Kongsberg sitter med mikrofilmer? Hvis ikke, er de sikkert å få på fjernlån. Mvh Ellef Ellefsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørg Lunde

Takk for svar. Da får jeg sette av noen timer til å igjennom skiftene. Etter 1. september er heldigvis SA åpent på lørdager igjen :-)mvh Bjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.