Gå til innhold
Arkivverket

[#34134] Når vert menn for gamle til å avla born? Irgens, Wolf


Gjest Finn Oldervik
 Del

Recommended Posts

Gjest Finn Oldervik

På tittelbladet til ein gamal huspostille står følgjande nedskrive:Denne Hus Paastel Tilhører mig, Lisbet Sophie Sl: Petter Hendr: Wolfs Ao 1759 den 2. Februarij ---Anno 1723 den 8de Juli Blev ieg Elisabeth Sophie Irgens fød til denne Syndige Werden i Tronheim.---Ao 1748 den 17de Marty, En Søndag, Kl: 2 ef: Middag, Er vores Datter, Martha Maria Peters Datter fød til verden i Solschier.--Anno 1750, den 15de September, Er vores Datter Henricha Peters Datter Fød til verden, her i Soelschier, Natten til en Søndag.--Anno 1753, den 6te April, paa PalmeSøndag, Kl: 10, Er vores Datter Maren Mortina, fød til verden. --Anno 1755 den 30te April, Blev vores Søn, Petter Pettersen Wolf, Fød til verden i Soelschier.Ao 1759 den 19 Februarij Døde Min Mand Petter Hendrichsen Wolf i Sit Alders Aar 82 ---.Ano 1803 den 7de Augusti Døde min mand i Sidt Alders 72 -- Iver Carl Lund.Om Wolf-slekta kan ein kort nemna at Petter Hendrichson Wolf var son til skreddar og gjestgjevar, Hendrich Peterson Wolf (Wulff) på Korsnes i Halsa kommune på Nordmøre. Frå denne karen stammar dei fleste med slektsnamnet Wulff nordafjelsk. Petter Henrikson Solskjær var gift fleire gonger og hadde truleg born i alle ekteskapa sine. Med Lisbeth Irgens hadde han altså 4 born, det siste i 1755. 4 år seinare døyr han 82 år gammal. Han måtte då vera godt over 75 år då han avla siste bornet sitt. Eg veit ikkje kor vanleg dette var og om nokon har 'forska' på dette.Elles kan dei som vil sjølvsagt drøfta alle slektsrelevante spørsmål knytt til desse slektene.PS! Solskjær (Solskjel) er same garden som ein ikkje heilt ukjend fotballspelar har namnet sitt frå.Finn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellef Ellefsen

Var nok endel karer over 75 år som ble fedre på den tiden. Har heller ikke hørt om noen øvre grense. (Skal ikke store innsatsen til før at det kan bli barn utav det). Mvh Ellef Ellefsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Jeg tror jeg har brukt denne før her på brukerforumet, men jeg står ikke imot fristelsen til å gjenta det. Tingbok for Øvre Telemarken fogderi 1789:'Hr. Justiceraad og Foged Cloumann lod ved sin Fuldmegtig Sr. Jølsen andmelde at han til dette Ting har ladet indkalde gift Mand Ole Torsen Strand for begaaet Leiermaal med Quindemennesket Gedof Tormoesdatter, derfor at udrede dobbelte Leiermaalsbøde, yderste Formue og Sagens omkostninger, eller Tugthusstraf for samme forsaavidt Quindemennesket angaaer som for samme Forseelse er indstævnet.Indstævnte Ole Torsen møtte for Retten og svarede, at forrige Aars Høst da Stener Olsen havde Bryllup paa Biaaland, var indstævnte saa ulykkelig at være ved Brylluppet som Tambur, hvor han blev lidt lystig; og da han kom hjem blev han fra lystig vellystig, og da Tøsen som var der at arbeide kom ham imøde, blev han ulykkelig ved hende, skjøndt Gierningen i det virkelige lykkedes, og da han selv var 63 Aar gammel og endnu ikke ganske avlægs, mens hans gamle Kone 78 Aar gammel, saa gik Naturen over Optugtelsen for ham.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Den øvre grensa er nok høy. Skrev for litt siden av døpte i Våler, Hedmark. Der blir en enkemann født 1811 far til et barn født 13.09.1894. Kontroll viste at han ble døpt 28.03.1814.Husker jeg ikke feil var Chaplin over 80 da han fikk sitt siste barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Carl Müller

En av mine aner i Vestfold, Salomon Jonsen (1734-1822) giftet seg for 3. gang i 1812, 78 år gammel med Olea Marcusdatter som var født i 1787. Hun var altså 25 år da og ca 53 år yngre enn ektemannen. Ifølge kirkeboken fikk de tre barn, den yngste (Maren Andrea) var født i 1818 da faren var 84 år. Man kan spørre seg om dette er troverdig, men umulig er det vel ikke. Etter at Salomon døde, giftet enken seg året etter med en snekker fra Rakkestad. Som jeg har spurt om før, kanskje hadde snekkeren mer enn en finger med i spillet? Eller holdt Olea seg trofast til sin staute losoldermann Salomon? Snekkeren og Olea fikk imidlertid ikke barn i eget ekteskap, noe som kan tale for at Salomon var 'riktig' far, tross sin alder. Hadde de 'gjort fra seg' eller var de barnløse på tross av forsøk? Tvilen er der. Litt ergerlig da at Maren Andrea er min tipp-tipp-oldemor. Uansett, noe futt har det jo vært i gamle Salomon i og med at han tre ganger figurerer i kirkebøkene som far etter fylte 78 år!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Der slo du meg med noen aar-:) Min oldefar Nils Johannesson Höyseter var f. i 1848 og fikk sitt siste barn, en sönn i 1922 med sin tredje kone. Min mormor var da 46 aar gammel (eldste av barna hans).Jeg har nok og skrevet om dette för, men det er artig aa lese om disse historiene.mvh Kjellaug R.P.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellef Ellefsen

Tja-, man kan bli fristet til å tenke både det ene og det andre om gamlinger som beholdt futten i høy alder. Et lite klipp fra *Hringariki, nr.1 - Juni 1996, Årgang 6*: - - Presten Nils Gram i Land var en eldre kar da han giftet seg. Da de kort etter fikk ei jente, undra folk seg på om han var barnets rette far. Men de lykkeønsket presten med barnet, og da sies det at han svarte: 'JEG TAKKER GUD OG GODTFOLK SOM HAR HJULPET MEG TIL DETTE'. Det var en fin måte å takle problemet på. - Sitat slutt.Så tilbake til nutiden. Denne gang en vits: 'Man behøver ikke lea mye på seg før det blir penger utav det, sa mannen da barnetrygden kom inn på kontoen'. Mvh Ellef Ellefsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Det er nok litt individuelt: Noen får problemer før fylte 50, andre holder på til 'støvets alder'.Men jeg leste et sted for en tid siden at det ikke bare er eldre kvinner (35+?) som risikerer kromosomfeil og lignende på fostre, men også eldre menn (50-55+?). (Kanskje best å ikke kombinere, da ;-))

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

En bror av en av mine aner het Bersvend Thomassen Vigen og var døpt i 1746 i Malvik i Trøndelag. Jeg har 2 barn på han i 1.ekteskap, og 5 i 2.ekteskap. Det yngste barnet hans ble født 10.06.1824.Så har jeg noen gamle karer som fikk barn i Rana på Helgeland:Anders Andersen Berg ble født mellom 1659 og 1665 ut fra forskjellige opplysninger om alder. Han var gift 3 ganger, og det siste barnet hans ble døpt 27.11.1735, og da var han altså mellom 70 og 76 år. Han hadde 8 barn i 1. ekteskap, 10 barn i 2.ekteskap og 2 barn i 3.ekteskap. Det siste ekteskapet inngikk han 22.11.1733, i en alder av mellom 68 og 74 år. Altså fikk han 20 barn tilsammen. Den siste kona hans var født ca 1696,og var da nesten 40 år yngre enn han.Sacharias Pedersen Storalteren ble døpt 07.04.1730 i Rana, og hans yngste barn ble døpt 31.10.1802. Han var gift 3 ganger. I de 2 første ekteskapene hadde han 7 barn i hvert ekteskap, mens det ble 4 barn i det siste ekteskap. Det siste ekteskapet ble inngått 16.07.1797, da han var 67 år. I tillegg fikk han et barn utenfor ekteskap i 1774, mens han var gift i 1.ekteskap. Altså fikk han 19 barn tilsammen. Vet ikke når hans siste kone var født, men Sacharias var 72 år da det yngste barnet hans ble døpt. Det er jo ikke så mye i forhold til hva enkelte andre skriver om her da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aase R Sæther

Spørsmålet om gamle menn og farskap er todelt. Det fyrste er om der er noka aldersgrense for evnen til å produsere befruktningsdyktige sædceller. Er her ein medisinar som kan svare på det?Det andre er evnen til å deponere dei nemnde cellene på ein dertil egna stad. Der spelar som kjent både fysiske og psykiske faktorar inn, og eg trur ikkje vi skal undervurdere dei gamle! Ikkje betre eg hugsar, trudde vi i vår tidlege ungdom at den øvre grensa for å ha glede av å delta i slike aktivitetar, gjekk ein stad mellom 25 og 30 år, så..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Birger Forsmo

Til Anne Lise.Min 4 G Morfar Sacharia Pedersen har jeg faktisk med fire forskjellige kvinner Berte Håkonsdatter, Beret Andersd., Pernille Jacobsd. og Rebekka Johansdtr.. Det var vel Pernille som ble han siste hustru?Har du datoene for giftermålene til de forskjellige?Når det gjelder befruktningsdyktighet så møtte jeg en mann på over 80 år i 1955 og som nettopp hadde blit pappa til sitt 25 barn -tjuefemte -. Og det var så vidt meg bekjent før Viagraen var kommet:))Mvh. Birger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

Her er det jeg har på Sacharias: Han ble døpt Langfredag(07.04)1730 og han ble gravlagt på Mo kirkegård Dom 2.p.trinit(19.06)1803. Begravelsesdagen stemmer vel ikke helt med det som står i enkelte kilder fant jeg ut den gangen jeg så det i kirkeboka.Han ble trolovet 2.søndag etter påske(28.04)1754 i Hemnes kirke med Berthe Haagensdatter(døpt 3.p.epiphan som var 22.01.1736 og gravlagt 2.pinsedag som var 19.05.1777 på Moe kirkegård).Forloverne var Christopher Bordveaven, og Jon Jonsen Bordvedaven. Jeg har ikke funnet noe giftermål på dem, og det er disse som er mine aner gjennom datteren Petronelle døpt 1761.Mens Sacharias var gift i 1.ekteskap fikk han en datter med Rebekka Johansnesdatter Gulvik. Det var Anne Sachariasdatter som ble født 03.06.1774, og døpt Dom.2.p.trinit(12.06)1774.Sacharias ble forlovet 2 Dom.4.p.paascat(17.05)1778 og forloverne var Even Andersen Ytteren og Christen Jonsen Enge. De ble gift i Moe kirke Dom.5.p.trinit(19.06)1778. Berit Andersdatter ble gravlagt Dom.3p.epiphan(22.01)1797 på Moe kirkegård, og er oppgitt å være 50 år da hun døde.Sacharias ble gift 3 Dom.5.post.trinit(16.07)1797 med Pernille Jacobsdatter Fuglevig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Birger Forsmo

Hjertelig takk skal du ha, Anne Lise!Han ble altså gift tre ganger, men fikk en datter med en annen kvinne mens han var gift. Og det ble altså 4 kvinner involvert i hans liv! Stakkars mann :)Mvh. Birger Forsmo

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Lise Hovdal

Det er ikke mer synd på han enn kvinnen han fikk barn med mens han var gift, eller min ane Berthe som han var gift med. Denne saken ble det sikkert litt blest om i 1774 innen familien(??).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Birger Forsmo

Ja, Anne Lise, jeg er enig med deg i det. Når jeg sa stakkars mann så tenkte jeg jo nettopp på det han måtte ta imot av både den ene og den andre fra begge sider, inklusiv 'møndihedane' som de sier på Sørlandet.. Det var ikke så enkelt den gang som det ser ut til i dag.Mvh. Birger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigmund Sunde

Et spørsmål til sidetemaet Wolf/Wulff:Stammer også Carl Wulff Lenke og familien hans i Christianssund 1865 fra ovennevnte Hendrich Peterson Wolf?Mvh Sigmund Sunde

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Det er kanskje på tide å oppsummera litt. Må først få takka alle som har kome med sine bidrag,-- både om gamle menn som barnefedrar og innlegg som har ein meir humoristisk vri.Petter Wulf vart altså som 70-åring gift med ei om lag 25 år gammal (ung) jente som tydeleg får futt i ein relativt gammal skrott. 'Futten' held seg ved like og Petter avlar 4 born i dette ekteskapet før han døyr 82 år gamal i 1759. (Presten noterer alderen som 85 år). Då siste barnet kjem til verda er Petter omkring 78 år.Tidlegare hadde han vore gift minst to gonger, m.a, med Lisbet Augustinusdtr. Rognskog på Indre Vågland i Halsa på Nordmøre. I 1730 er kona kalla Marit Hansdtr.Andre har fortald om forfedrar som har fått born lang over dei 80. Slik sett var nok ikkje Petter eineståande, men kanskje var han ein av 1000 eller noko slikt. Felles for dei fleste som får barn i den alderen ser ut til å vera at kona er svært ung samanlikna med mannen. Det er kanskje dette som set hormonane i sving i ein gammal skrott?Når det gjeld slekta til Petter, så har eg ikkje forska på etterslekta hans, men i følgje ei bygdebok, så nedstammar eg frå ei syster til Petter Wolf i Solskjær. Er det nokon som kan føra slekta si attende til Petter og siste kona hans? (eller ei av dei andre konene).Om nokon framleis har noko å koma med når det gjeld gamle menn og farskap, så for all del, kom med det!Finn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aase R Sæther

' - set hormonane i sving', skriv du - men det er vel så enkelt at for å få barn i ekteskapet når du er gammal, må du ha ei kone som i alle fall er yngre enn ca 45 år. Kva gamle menn eventuelt gjer med hormona sine i ekteskap med jamgamle koner seier kyrkjebøkene lite om!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Apropos gamle menn,I disse dager med flom i vestlandets elver og fosser, som dannet grunnlaget for industrialiseringen her vest, må jeg tenke på min tantes oldefar, Peter Jebsen (1824-1892). Han fikk 23 barn med to koner i løpet av 34 år. Han var dog kun 66 år da den siste ble født, 25 år eldre enn hans andre kone, Sophia Katarina Sundt (1849-1912).Han fikk altså tid til å bygge opp store deler av Vestlandindustrien, som vi i dag kjenner i industristedene rundt Bergen.Har ofte lurt på hvordan det var hjemme hos dem, -i hverdagen.., mener jeg. I sengen var det nok som hos de fleste andre på den tiden.Her kan dere lese litt om han: LenkeMvh Arnfrid M.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Det var litt av en historie, Arnfrid. Har jo hört om han et eller annet sted, men visste ikke halvparten av dette. Må si han var aktiv både her og der-:)mvh Kjellaug

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.