Gå til innhold
Arkivverket

[#34590] Jørgen Clawesson belå salig Henrick Ugerups frue (Karen Jernskjegg)


Gjest Arnstein Rønning
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnstein Rønning

Peder Absalon Beyer skriver i si dagbok i april 1572: 'Komme tidender til Bergen att Lagmanden i Tønsberg Jørgen Clawesson haffuer belegit salig Henrick Wgerups froe och afled it barn med henne oc kommit en hofkarl oc en pige til at løbe bort ligeruis som barnit var deris, oc faa dage der effter gick hun til brøllups, siden var det openbared da rømde lagmanden oc sette ild paa sin egen gaard, nu sigis han igen fangen oc sider paa sin hals, war froen Iffuer Jenssons dotter' (lagmannen hadde beligget den avdøde Henrik Ugerups frue [Karen Jernskjegg] og avlet et barn med henne - de hadde fått en hoffkar og en pike til å si at dette var deres barn og disse to giftet seg derfor i full fart, men dette ble oppdaget - da satte lagmannen gården sin i brann og rømte, men er tatt til fange og kan vel bli hengt) Er det noen som kjenner til hva som videre skjedde med lagmannen? Han satt fengslet 'paa sin hals'. Og hva skjedde med barnet? Og fikk fruen noe straff? Eller var den godeste Absalon(slottspresten på Bergenshus) bare en ryktespreder? Kona hans ble forøvrig brent som heks en del år etter at han døde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Are S. Gustavsen

Hei!Du har kanskje ikke lest artikkelen til Per Reidar Christiansen i Genealogen 2/2004?I artikkelen 'Var lagmannen Jørgen Claussøn stamfar til slekten Valravn?' over sidene 7-17 får du bakgrunnen til Jørgen Claussøn og den nevnte saken finner du kommentert på side 16.mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.