Gå til innhold
Arkivverket

[#34845] Rasmus de Fine - ei datter gift 1. gang med Olle Knudsen Møchelgier d. ca 1705


Gjest John H. Aarønes
 Del

Recommended Posts

Gjest John H. Aarønes

Under Dato Bechen ved Tingvold 2/11 1722 søker Henrik Just Hansen Krey om å få bli 'Gastgeber' ved Thingvold-Eidet, - han havde i 16 Aar vært gift med en Datter af forrige Borger til Trondhjem Rasmus de Fine; hennes første Mann var Olle Knudsen Møchelgier.Har nokon ytterligere kunnskap om desse personane?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Henrich Just Krey (f.1661) var fra (Sundfær?) Inderøy i NT, antakelig sønn av Hans Henrichsen Krey (gardbruker og premierløytnant, 10 Jul 1690 forflyttet til Nordmørske kompani) og Karen Falquorsdatter (død ca. januar 1687) (skifte på Stor Bjørka, Sandvollan, Inderøy den 7 Aug 1690). Henrik var bosatt på Inderøy, senere Orkdal, Surnadal og Tingvoll. Han skal ha blitt g. med Ane i 1708 og gjestegiver fra 1711.Kjennes foreldrene Ane's far Rasmus de Fine, borger i Trondheim ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Rasmus Hieronymussen de Fine var prestesønn fra Danmark og søskenbarn til biskop Arnoldus de Fine. Han var gift med Karen Bendiksdatter og de bodde på Tingvoll på Nordmøre. En av Rasmus' døtre, Dorothea de Fine, ble gift med presten Gert Estensen i Vågan, og hun bodde derfor størstedelen av sitt liv på Finneset her i Kabelvåg. Hun hadde en søster ved navn Anna som var ugift, Abelone var gift og døde ung, en bror ved navn Hieronymus som reiste utenlands. Familien de Fines stamfar var musiker fra Antwerpen og ble kongelig kapellmester ved hoffet i København. Opprinnelig het familien van den Eynde, men alle etterkommere etter kapellmesteren brukte den franske formen de Fine (eller Define). Flere av dem var dyktige musikere som stamfaren. Kilde: 'Fandens morgengave' av Kjell Furuset i Årbok for Vågan 2004. mvh Håkon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sissil Bruun Sørensen

Per Thorson har foretatt avskrift av amtmann Bendix Christian De Fines 'Stavanger Amptes udførlige Beskrivelse', og i innledningen er det beskrevet litt om De Fine slekta i Norge:'Ætti de Fine, ei vidgreint dansk-norsk embetsmanns-ætt, var komi til København frå Antwerpen ikr. 1550 med Arnoldus de Fine, som var 'orgelist' hjå kong Kristian III, sida hoff-kapellmeister o.m. Namnet de Fine er latinisering av den flamske formi van Enten, som og er nytta om ættefaren i Danmark - forutan den tyske formi von Ende. (I nyflamsk er van den Eynde eit vanleg namn.) Ein av sønene åt denne fyrste Arnoldus, Hans (1579-1637), var sokneprest i Helsingborg i Skåne (som då var dansk). Med eldste son åt Hans, den nemnde Arnold, kjem ei grein av ætti til Noreg i 1630-åri. Arnold var rektor og lector theologiæ i Bergen, seinare sokneprest i Fana. Sistpå vart han biskop i Trondheim, men han døydde snart etter vigsla (1672). Han har skrive ei bortkomi Noregs-soge på latin. Jfr. L.H.F. Olivarius, Stamtavler over Slægterne Olivarius og de Fine (Kjøbenhavn 1894) s. 64 fg.' (Thorson, 1952).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Rasmus de Fines far het Hieronymus de Fine, og han var etter den informasjon jeg har bror til biskop Arnoldus de Fines far Hans. Skifte etter Rasmus de Fine i 1693 forteller at datteren Dorothea (Dorthe) var 30 år og gift med presten Gert Estensen i Vågan, datteren Anna var 36 år og ugift og bodde hos moren, datteren Abelone døde 23 år gammel, men hun hadde en datter som var 13 år i 1693, sønnen Hieronymus hadde reist utenlands for 16 år siden og var sannsynligvis død, datteren Margrete hadde reist hjemmefra for ti år siden og var visstnok gift i Hamburg, men ingen visste med hvem. Muligens hadde Rasmus de Fine flere barn. Tingvoll sogn har kirkebøker tilbake til 1645, men noen år mangler. Samme kilde som nevnt i innlegg 3. Skifte etter Rasmus de Fine i Nordmøre skifteprotokoll nr. 4, SAT. mvh Håkon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Endre Holten

Takk, John og andre, for dette innslaget! Her fekk eg løysing på eit notat som eg har gjort for lenge sia til Gards-og Ættesoge for Surnadal. Hans H. trudde det var ei feilskriving i panteboka at det var to Ola-ar på Møkkelgjerdet, han visste om berre ein. Det finst eit skjøte, datert 14. januar 1696_: 'Ole Knudsen Møchelgierde d.y. skjøder 2 øre 6 marchlaug fra faderen Knud Olsen Møchelgierde og sin broder Ole Knudsen Møchelgierde' står det på side 74 i justisprotokollen. Eit skifte frå 1795 fortel at Ola den eldre var korporal og ute i Kongens teneste. Det er han som var gift med dotter til de Fine, og truleg død nokre år etter 1700. Henrik Just Krej var brukar på garden Utigard på Øyamoen i Surnadal 1701-1706. Mange av gardane på Øye var 'assignert' til militære på 16- og 1700- talet. Krej vart innstemna til tinget 20. juni 1700 for leiermål med 'pigen' Giertru Arensdatter, og måtte bøte dei obligatoriske 12 rdl. Mvh. Endre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jonny Lyngstad

Det er skifte etter Rasmus Hieronimussøn de Fine den 27.september 1693, se s. 208b i skifteprotokoll for Nordmøre. Skiftet er holdt i Gagnats tinglag uten at stedsnavn er oppgitt.De hadde 5 barn:1. Hieronimus, som for 16 år siden var reist utenlands og 'forvisse siges ved døden ar vere afgangen.'2. Anne Rasmusdatter, 36 år og nærværende.3. Abollone Rasmusdtr., var gift uti Bergen og hadde til egte Lars Engelbretsen. Hun døde da hun var 23 år gammel, men hadde ei datter med Lars Engelbretsen. Denne dattera var nå 13 år gammel, men man visste ikke navnet hennes.4. Margrette Rasmusdatter. Hun hadde reist herfra for 10 år siden 'og siges at skal vere gift i Hamborg, med hvem ej vides.'5. Dorrette Rasmusdatter, 30 år gammel, har til ekte Hr. Giert Estensen.Boet var fullstendig fallit. Enka hadde skrevet til sine barn, samt at hun for 2 måneder siden hadde skrevet til mannens kreditorer og debitorer.Hele formuen kom på 94 rdr. 2 sk. Stuehuset med kjøkken, kammer, bord, benker og sengesteder var verdt 16 rdr. Ett stabbur var verdt 6 rdr., 1 naust med ei bod hos 4 rdr., 1 lita husmannstue 2 rdr. 2 ort og 1 fjøs 1 rdr 2 ort.Sr. Lorents Mortensen Angel krevde 250 rdr., men fikk kun 52-1-4. Helchen Boueber i Bergen skulle ha 65-2-4, men fikk kun 13-2-4. Sr. Omfred Brygmand skulle ha 60 rdr og fikk 12-1-8. Folkeskatten (Folkelønn) var 6 rdr. Resten gikk til en tjenestedreng og omkostninger ved skiftet.Jeg kan ikke finn Rasmus gravlagt i Tingvoll kirke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Rasmus de Fine og Karen Bendiksdatter hadde i hvert fall ett barn til som ikke er nevnt i skiftet da det døde som spebarn: 6. søndag etter påske i 1663 ble 'Rasmus i Koxvigens lille Barn' gravlagt, bare to uker etter at moren 'Karen i Koxvigen' hadde vært inngangskone etter fødselen. mvh Håkon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John H. Aarønes

Takk igjen! Fleire og fleire brikkar dett på plass.Ein årsak til hans fallit kan kanskje vere at han vart ramma av ildebrann og for å sitere frå Kreys søknad om gjesgiverløyve'efter aflidte for ældskade blev af forrige Prest Hr. Hans Tausan midlertidig indrømmet en Plads af Præstegaardens Grund kaldet Bechen hvorpaa han bygde Huse og i hans Lifstid ved opryddet Ager og eng og fremmede Reisende at logere nogen lades ernærede sig. Min gamble Hustru som arvede Husene kom først i Ægteskab med Ole Knudsen Møchelsgier, som paa samme deres lifs middel i sin Enkestand og siden gj for 16 Aar siden fik hende tilægte har vores fattige formue saa aftaget her i den lange næringsløse Krigstid, at gj som en anden fattig Husmand.....'I 1690 var det ein rettstvist mellom Ellen Robbertsdatter Cottons ektemann Rasmus Møller og hennes stefar Jens Jensen (Friis) og 100 pund var arv eller gave. I eit prov datert Bergen 23/12 1683 gjeve av Commisair Hans de Fine vert det sagt at det var ei gåve.Forresten - kvar ligg Møchelgjerde?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Steinar Hansen

Det er en gård Møkkelgjerd i Surnadal og det er jo ikke så langt fra Tingvoll. Der fantes både Ola og Knut på slutten av 1600-tallet, men om det er den rette gården vet jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Endre Holten

Møkkelgjerdet er ein gard i Surnadal som ligg på nordsia av fjorden, mellom Glærem og Årnes, Her budde på midten av 1600-talet Knut Olsen, som var g.m. Anne Andersdotter. Den eldste sonen - Ola den eldre, som var g.m. Anne de Fine, var truleg frå eit tidlegare ekteskap. Ola den yngre, som tok over garden, var f. ca. 1661. Søstra Anne Knutsdotter var g.m. Eistein Anderson Brøske, Oppistua. Etter han er det skifte i 1695. Kona, Anne Knutsdatter Møkkelgier, var da frugtsommelig, men dei hadde frå før døtrene Anne, f. 1690 og Gjertru, f. 1693. Verge var Pål Tomasson Sjøflot, som var f.m. Ragnhild Andersdotter (Brøske) ' Han var deres farsøsters mand' Moderbroderen, monsieur Ole Knudsen Møchelgierd, corporal i H.M,s tjeneste, saavel som børnenes modermoder, erlige og dyderige Anne Andersdatter Møchelgier (var tilstede ?)Paa enkens vegne den erlige dannemand Ole Torvig, truleg Ola, f. 1655 i Oppistua Torvik. Mvh. Endre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John H. Aarønes

Nok ein gong takk for opplysningar om Olle Knudsen og folka rundt han.Lenkene til Anbytarforum var også nyttige. Eg veit mykje meir om desse folka no enn for eit par dagar sidan - og då må ein seie at dykk alle har hjelpt meg godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John H. Aarønes

Hei!Eg har prøvd å lage ei lita oppsummering av dei opplysningane dykk har gjeve meg[url="http://home.online.no/~aaroenes/moldefolk/personer/f/fine_rasmus_de.htm>LenkeMed så god informasjon har eg fått mange spor å følgje. Håper ingen av dykk har noko mot at eg har referert til dykkar som kjelde? I så fall er det berre å seie frå. Epost-adresse finn de her

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Kåre Larsen

Hei John. Vet ikke om du med vilje har utelatt kvinneleddene i Fine-slekta. Men i disse likestilligstider :-)Arnoldus de Fine født i Antwerpwn Holland ca. 1535, død 13/11-1586 var g. 1. gang med Barbara Hieronimusdtr Knoph f. 1555 i Friedland Øst-Preussen. Hennes far var Hieronimus Knoph f. ca 1510 i Friedland Øst-Preussen. (Det er vel herfra Hieronimusnavnet i slekta stammer fra).Deres sønn Hans Arnoldsen de Fine født 1579 i København, død 1637 i Helsingborg var gift med Kristen Knutsdtr født ca. 1585, død 1650.Deres sønn Arnoldus Hansen de Fine født 9/4-1614, død 6/11-1672. Han er den eneste biskop som har dødd inne i Nidarosdomen. Han døde i sakristiet etter en prestevigsel. Arnoldus var gift med Maria Hoffmann født ca. 1643, død 22/5-1730 i Bergen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Carl Müller

Til (19). Jan Kåre Larsen skriver:'Arnoldus de Fine født i Antwerpen Holland ca. 1535, død 13/11-1586 var g. 1. gang med Barbara Hieronimusdtr Knoph f. 1555 i Friedland Øst-Preussen.' Jeg trodde Barbara var ektefelle nr 2 av Arnoldus de Fine og at han 1. gang var gift med Anna Pedersd. Schildig (omk 1540-1576) som jeg har registrert to barn etter, Catharina og Peder. Mener å ha registrert dette iflg. Halling: Meine Vorfahren, Glückstadt 1905, bd.1, s.363, person 32.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jonny Lyngstad

Så har jeg fått kikka litt i kirkeboka for Tingvoll. Der ligger enda mye gjemt for vårt distrikt som bygdebøkene for dette distriktet dessverre ikke har fått med seg.Dom. Qvingvagesima (24/2) 1661 ble døpt:'Rasmus Koxvigens barn Hieronymus'.Jeg kan ikke finne kona hans innledt i kirka det året.I fogdens manntall fra 1664 finnes helt til slutt:Rasmus Jeronimussen borger, hans drenge:Peder Andersen 36 aar Isach Siffuersen 15 aar.Jeg har ikke manntallet til presten året etter der de yngste barna er tatt med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John H. Aarønes

Ein vert mållaus når ein ser kor mykje som dukkar opp her. Jonny har nok rett i at det er mykje i kjeldene som ikkje har kome fram enno, og ikkje berre for Tingvolldistriktet. Det gjeld nok for mange andre stader også, t.d. Halsa ser for meg ut til å ha mykje gøymt i gamle folketeljingar og skifte.Det har vore liten respons på Henrik Krey.Molde Skifteprt. 1 p. 680 : 1768 9/1 Skifte paa Molde efter Daniel Stephens. hvor Jochum Krey skyldte - 44 - 0 - 10;Kan Jochum Krey vere ein slektning av Henrik J. H. Krey?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Birger Forsmo

Jeg har et spørsmål til John H. Aarønes. de Fine er et navn som dukker opp i Brandsdal, Gulen hvor en av de to brukerne som er der er en Gjertrud de Fine som ifølge matrikkelsen i 1723 er eier av begge bruk.Kan dette være av samme familie?Med vennlig hilsenBirger Forsmo

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.