Gå til innhold
Arkivverket

[#35366] Døpte - feltet Melding


Gjest Geir Thorud
 Del

Recommended Posts

Gjest Geir Thorud

I forklaringen av feltet Melding står det at 'Navnet på den som melde om dette kan I TILLEGG trekjast ut og registrerast som eigen person ...'. Dette kan vel ikke tolkes annerledes enn at hvis personen registreres med egen rolle, så skal vedkommende i tillegg også registreres i feltet Melding.Hva er hensikten med denne dobbeltregistreringen?Eller er dette bare en uheldig formulering?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bente K. Hervik

Det kan vera fleire opplysningar enn berre namn i dette feltet, og det bør då registrerast som fulltekst i feltet melding. At det i tillegg kan trekkast ut som ei eige rolle er eit kompromiss mellom dei mange som meiner at det er uinteressant å kunna søkja etter meldar som ei eiga rolle og like mange som ynskjer å registrera også meldar som eiga rolle. Rolla er difor valfri å nytta i Kyrre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Thorud

Hvis det i boka står kun 'Mormoren Åse Hansdatter Bergstuen' (noe som ikke er uvanlig) og avskriver velger å registrere dette som en rolle kan det ikke være annet enn bortkastet arbeid å også føre det samme i feltet Melding. Det vil jo bare være et iritasjonsmoment for de som skriver av. Hva er hensikten med å skrive av dette to ganger?Etterhvert som flere scannede kirkbøker kommer på nettet blir avskriftenes rolle mer og mer å være et register til kirkeboka. Bruk av roller blir da viktig. Hvis registreringsskjemaet har mulightene for å legge inn disse personene med rolle så kan jeg ikke se noen grunn til i det nevnte tilfelle å ikke føre personen med en rolle, og i steden å gjemme vedkommende bort i Melding-feltet. Hvis man først skal skrive av denne informansjonen, kan man like gjerne gjøre den mest mulig søkbar. Kravet om dobbeltføring vil jo bare gjøre ting unødvendig vanskelig for de som ønsker å gjøre dette på en skikkelig måte, helt uten grunn.Hvorfor ønsker de som mener at det er uinteressant å søke på denne informasjonen at den allikevel skal dobbeltføres i feltet Melding? De ønsker jo allikevel ikke å søke på informasjonen.Jeg får ikke denne argumentasjonen til å henge på greip.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.