Gå til innhold
Arkivverket

[#39616] Albret Lampe - Guldsmed


Gjest John H. Aarønes
 Del

Recommended Posts

Gjest Anders J. Moen

Anna Jacobsdtr. Lampe føsdt 1728 er datter av Anne Cathrine Eriksdtr. Leganger ikke Anna Smith. Anna Smith døde i 1723. LenkeAnna Smith var født ca. 1695 og barnet deres Henning er oppkalt etter morfarens far Henning Hansson Smith, bror til Hans Hanssom Smed som ble adlet de Lillienskiold

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest John H. Aarønes

Takk for opplysninga Anders. Den var interessant.Eg gløymte å skrive at eg held på å registrere/redigere framleis. Det viste seg å vere eit mykje meir omfattande arbeid enn eg trudde på førehand.Det er tre kjelder eg ikkje har fått lagt inn enno. 1)giftarmål 2)gravlagde 3) borgararHar ikkje lagt inn frå barndåpar heller. :)All hjelp vert motteke med takk!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest John H. Aarønes

I ein artikkel i Norsk slektshistorisk tidsskrift bd. XIII s. 407 - 410 står ein liten artikkel 'Litt om slekten Borchmann' ved Kjeld Bugge.Her vert nemnt at Jacob Nilsen første gang vart gift 17. august 1640 med Alhed Albrektsdatter som iflg. skifte av 27. aug. 1652 etterlot fire sønner. (Som nemnt i Randi Rostrups artikkel i genealogen - innlegg 1)Bugge skriv vidare 'Hun kan tenkes å være en datter av den Albrekt Puls (Pols) som døde i Trondhjem ca. 1660 og eftelod enken Else eller kanskje datter av den Albrigt bundtmaker, som nevnes 1625 og i så fall muligens søster av hr. Peter Albertsen ved Frue kirke'Det synes som om Bugge har nytta Henry Berg: Trondheim før Cicignon som utgangspunkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(10, 12, 13:) Jeg har kona til sogneprest i Aure, Peder Lauritsen Krabbe (ca.1657-Aug 1701), Sidsel/Cecilia Krog, oppført som datter av rektor ved Århus katedralskole, Niels Nielsen Krog (1615-1685) og hans 1. kone Cecilie Margrete Pedersdatter Blichfeldt, som (også) fikk barna Niels, Peder Nielsen Krog (1654-1731) (omtalte biskop i Trondheim) og Anna Margrethe. Peder's barn Christian, Niels og Sofie Amalie er f. 1682, -83, -86. Mao. som søster, ikke datter av biskopen, hvilket kanskje 'passer bedre' kronologisk ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Noen som har sikker informasjon om hvem som var foreldre til Sidsel/Cecilia Krog, som var gift med sogneprest i Aure, Peder Lauritsen Krabbe (ca.1657-Aug 1701) ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Magne Greger

Finn Oldervik (23) Jens Albrigtsen var forvalter for Irgensgodset(Dønna), men kjøpte siden Åkvik av Georg Rosenskiold i 1679. Det Irgenske gods var da overtatt av Angell og de Petersen som oppgjør for gjeld. Han var gift med Kirsten Petersdtr Falch,(moster til Petter Dass) dtr av Fogd Peter Jacobsen Falch og Anne Joensdtr Sinclair. Ved sin død hadde hadde han kjøpt/arvet 45w jordegods, men boet var fallit. Han hadde sannsynligvis drevet handel for 200 skyldnere skulle svare for 500rdl til boet. Skiftet har jeg sett på mikrofilm og det er langt som et uår. Cornelia Bickers har mange krav. Axel Coldevin nevner han som danske i Dønna Bygdebok, u.kildehenv. Senere har jeg også sett flere steder at han skal være kommet fra Nordmøre.Kildebelegg for dette har ikke vært oppgitt. Siden det er en stor etterslekt på Helgeland og i Vesterålen er hans opphav meget interessant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Magne Greger i innlegg 31.Ja det var noko slikt eg meinte å hugsa om Jens. Eg undrast om du har nokon oversikt over borna hans. Kva heitte dei og når omlag vart dei født? Det kunne jo vore moro å visst kva eller kven som var opphavet til opplysninga om at han var frå Nordmøre. Om dette er rett, så er det jo ikke så mange andre å velge i enn Albrigt Gullsmed/Lampe som far til Jens. Har du undersøkt om dette kan stemma reint kronologisk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Jens' eldste barn ser ut til å være født rundt 1668 (se Lenke), og dette virker jo litt sent til at Jens kan være eldste sønn selv (og vel da f. rundt 1610 ?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Hva er kilden til at Jens' svigermor Anna Joensdatter hadde etternavnet Sinclair ? Kjennes hennes foreldre ? (Jeg har henne som det framgår av lenken over som _usikker_ datter av Romsdals-presten John Eschildsen Green (Ramus ?) og Gjertrud Iversdatter).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Det er registrert en Jens Albrigtsson, 15 år gammel på Grip i 1665. Det er også en Ole Albrigtson, 8 år registrert samme sted. Denne Jens kan vel godt være den samme som senere kom til Helgeland, men at han kunne være sønn til Albrigt Lampe/Gullsmed er vel kanskje tvilsomt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest M agne Greger

Kåre Hasselberg har påvist to muligheter i NSHT XXXVII hft3 s188. Sinclaropphavet regner jeg som den best begrunnede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...
Gjest Finn Oldervik

I innlegg (3) skreiv eg at 'Ein kjenner ikkje til andre born av Albrigt og Magnhild enn sonen Ola f. ca 1708, men det kan ha vore fleire'.Det er her Albrigt (Lampe) Jacobson på Ånes i Aure eg skriv dette om. Dette er ikkje rett, då ein veit om ei syster til Ola, nemleg Maren Albrigtsdotter. Ho er nemnd i skiftet etter Nils Andersson Ånes (18. juni 1737). Nils var stefar til Ola og Maren.Dette skulle etterlata liten tvil om at far deira, Albrigt Jacobsson var son til Jacob Albrigtsson Lampe og kone Maren Christensdotter Trane på Henna. Maren Albrigtsdotter var då sjølvsagt attkalla etter farmor si på Henna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rune Fergestad

Bare for å ha dette helt på det rette, så ikke jeg snubler her: Maren Christensdtr Trane er datter av Ingeborg og Christen Trane på Henna, som i følge Gardtales i Valsøyfjord kom fra Stavanger-kanten, og slo seg opp med sagbruksdrift her på begynnelsen av 1600-tallet? Og at den Jakob Albertson, som er nevnt i samme avsnitt i bygdeboka, er mannen til Maren?Mvh Rune

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rune Fergestad

Nå fant jeg på s. 100 i Valsøyfjord-boka (under Kråknes) nettopp svaret på det jeg akkurat spurte om ang Maren. Her skriver Todal at Maren Kristensdotter Trane var g.m. Jakob Albertson. Da var jo det i boks.Mvh Rune (igjen)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(37/38:) Det skulle ikke være noen grunn til å benytte lokaluttalen 'Henna' om gardsnavnet Henden i Valsøyfjord. Lydskrift-gjengivelse av lokaluttale virker bare forvirrende (og ofte misvisende) i slike sammenhenger som denne. Etter min mening.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Per (41)Henna er faktisk det offisielle namnet på garden. I alle fall er det som står på Statens kartverk sin kartserie M711, blad 1421 III, utgåve 3-NOR. Dessutan er det også det namnet A. Todal nyttar i bygdeboka for Valsøyfjord. Henden derimot er, så vidt eg veit ein gard i ytre delen av Averøya. Så eg nok redd for at det vil vera skrivemåten, Henden som vil skapa forvirringa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Gjest Finn Oldervik

I debatten om Due, tråd nr. 45899 [url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=45899&sok=&nr=11&antinnlegg=16&startnr=&antall=&spraak=#anker>Lenke innlegg (15) har Karin Romstad eit innlegg der ei Maren Lampe vert nemnd; 'UBB-1603-11-22 Tittel: 1603, 22. november Bergen kunngjøring ; (dom) Institusjon: UBB Depot: UBBHF Spesialsamlingene, Manuskriptssamlingen, Gullsmedlaugets arkiv, Ms. 167 /59b. Sammendrag: Jacob Jørgenssøn, Bergens og Gulatings lagmann, borgermestere og rådmenn i Bergen kunngjør, at de i nærvær av Peder Due til Meyberggaard, fullmektig for Laurits Kruse i hans fravær, avsier dom i saken mellom gullsmedene i Bergen og gullsmedenken Maren Lampe. Under henvisning til embeds-skråen fra 1588 skal hun uhindret få bruke sitt gullsmedembede under forutsetning av at hun ikke bryter embedets regler. Hun må la oldermennene stemple det sølv hun forarbeider da hun har forbud mot å bruke sin avdøde manns stempel'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Haavard Hjorteland

Med forbehold om at jeg ikke har lest hele debatten, og at dette muligens ikke er relevant: Det er nevndt en Bertel Lampe i Stavanger rindt 1600. I mine gamle notater står at han er omtalt i Rogalands Historie og Ættesogelags årbok Ætt og Heim 1958 side 38-42. Her er han i en kilde fra 1602-02: http://home.c2i.net/kvitrud/Arne/1602-09 sammenstilling av grunnleie i Stavanger til kongen.htmHan skal ha hatt datteren Anne Bertelsdatter gift med vertshusholder/øltapper Peder Block i Stavanger. Deres datter MAren pedersdtr. var gift med Samuel Pedersen Vatne i nåværende Sandnes. Han var sønn til Gand presten Hr. Peder Jenson. Ekteparet Block / Vatne er vel da opphavet til navnet på ferdighusprodusenten Block Watne.Mer enn dette vet jeg ikke, det gikk bare 'en lampe' opp for meg når jeg så trådtittelen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Bertel Lampe har så absolutt interesse for denne debatten. Sjå melloom anna innlegg (9) av Randi Rostrup. Tusen takk for den overaskande opplysninga!Det skal ikkje undra meg om vi her har far til den Albrigt Lampe som dukkar opp på Nordmøre og omegn tidleg på 1600-talet. Eldste sonen til Albrigt ser nemleg ut til å ha heitt nettopp Bertel. Om lag samstundes med Albrigt Lampe dukka det opp ei anna Stavangerslekt i same området, nemleg ein representant for Trane-ætta. Begge dreiv stort innan sagbruksverksemd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Det er vel rimeleg sikkert prova at Albret Lampe og Albret Gullsmed på Nordmøre/Romsdal og delvis Hemne i Sør-Trøndelag er ein og same mann (Sjå innlegg 21/22). Randi Rostrup har funne ut at Albret m.a. hadde følgjande born: Bertel, Jacob, Kristoffer og Alhed. Dei to sønene Jacob og Kristoffer vart gift med kvar si dotter av Kristen Trane på Henna (også tilflytta frå Stavanger), medan Alhed vart gift med ein Jacob Nilsson i Trondheim. Den fjerde, Bertel, kjenner vi ikkje lagnaden til, men eg ser at Arnfrid også nemner ein Bertel Gullsmed også i Bergen (innlegg 17). Kanskje dette er son til Albret?Eg går ut frå at det kanskje ikkje er så mykje meir å melda om Bertil Lampe i Stavanger enn det som Haavard alt har meddelt, men om nokon skulle ha meir å fortelja om denne Bertel, så vil det sjølvsagt vera av interesse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jonny Lyngstad

I Norske Kongebrev, hefte 2 - 1663 - 64, s.144, under året 1664 står følgende: nr. 233 - 11/11-1664 - bevilling for Christoffer og Jakob Albretsønner og deres hustruer Margrete Christensdtr. og Mari Christensdtr. og deres barn etter deres død, alle for livstid, på garden 'Hein' med underliggende sager i Halsa tinglag (Hennen i Valsøyfjorden). Fastsatte avgifter skal betales, unntatt for 'Øreboe' sag, som midlertidig er nedlagt. De to nevnte kvinners mor, Ingeborg, enke etter Christen Trane, hadde fått brev på samme gard med underliggende sager 16/3-1639.I Norske Rigsregistranter b. 7, s. 517 for året 1639 står det om Ingeborg Salig Christen Trane som fikk brev på 'Hein' gard, hennes og hennes barns levetid. Her går det fram at hun hadde bodd på garden 'nu udi 14 Aars Tid.' Datert Fredriksborg 16. mars 1639.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.