Gå til innhold
Arkivverket

[#47897] Anders Daae (1680-1763) i Sogn - slektsbånd til adelige danske Daa ?


Gjest Per Nermo
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Nermo

Jeg har mottatt en henvendelse fra en Anders Daae i Nederland,''konsulent i heraldikk'', som titulerer seg som ''overhode for den vidt spredte slekten Daae'' (inklusive tydeligvis den danske adelige slekten Daa).Han er etterkommer etter prost og sogneprest i Vik i Sogn, Anders Daae (1680-1763) fra Trondheim.I henvendelsen presenterer han en forbindelse bakover i tid fra Anders gjennom Jonas Edvard/Evertsen og et par ledd som virker ''noe konstruerte'' tilbake til en sønn av den danske marinekaptein Oluf/Ola Eriksen Daa (ca.1530?-et.1570?) som etter sin marine karriere slo seg til på Høydalsdal i Volda på Sunnmøre. Hans far Erik Sørensen Daa (1498-1539) var detasjert i Bergen som dansk marinekaptein for bl.a. å forsvare handelsvirksomheten fra Bergen mot sjørøvere. Forbindelsen herfra tilbake til den danske adelige slekten Daa ser grei ut. (Erik Daa's angivelige fetter Claus Olufsøn Daa var tippoldefar til Gregers Valdemarsøn Daa som ligger begravet i Viborg Domkirke og med hvem denne grenen døde ut i 1712).Det jeg lurer på er om de nærmeste anene til sogneprest i Vik, Anders Daae (1680-1763) nå er kjent, og hvem de i så fall er. Kan noen opplyse meg om status på dette området ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Brede

I følge Volda-soga III side 138 og flere er Oluf nemt som Oluf Olufsson Daae. Han var bruker av Inder Høydal og senere Høydalsdalen fram til ca 1642.Odd Brede

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Denne Oluf Olufsson Daae (ca.1570?-ca.1642?) skal angivelig være sønn av den i første innlegg nevnte marinekaptein Oluf Eriksen Daa, etter hvem sønnen altså skal ha overtatt Høydalsdal, som visstnok skal ha vært leiet av lensherre til Bergenhus, Erik Rosenkrantz.Hvem var Oluf Olufsen og hans bror Jon Olufsen gift med, og hvem var deres barn ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Jeg drøyer litt med den, i håp om at det framkommer noe mer ''vannfast'' om anene til presten Anders Daae.Jeg leste for flere år siden at Anders var 'forstersønn' av en Jonas Edvardsen/Evertsen (Flak ?), hvis herkomst ikke var verifisert.En ev. forbindelse til de danske Daa'er måtte vel nødvendigvis gå via et par mellomledd til Oluf eller Jon Olufssønner, sønnesønner av Erik Sørensen Daa (1498-1539) som var detasjert i Bergen som dansk marinekaptein.Finnes noen slik forbindelse verifisert ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Fra Fylkesleksikonet (2002):Anders DaaeAnders Jonasson Daae (1680-1763) frå Trondheim, busett i Vik. Prest og jordeigar. Sokneprest i Vik frå 1708 til 1763, prost frå 1718. Han kom sjølv frå beskjedne kår, men sanka seg enorme eigedomar, og vart rekna som den rikaste mannen i Sogn i si tid. Verdet på eigedomane vart samanlikna med 8000 mjølkekyr! M.a. fekk Daae kontroll over store jordeigedomar i Vik ved giftarmålet med Birgitte Munthe, som frå foreldra Ludvig Christophersøn Munthe og Karen Leganger hadde arva mykje av jordegodset etter Iver Erikssøn Leganger - m.a. gardar på Hove i Vik. I 1741 bygde Daae eit av dei første faste skulehusa i landet i Vik. Huset låg på garden Sæbø . Anders Daae vart stamfar til Daae-slekta i Sogn. Den er kjend som ei makelaus 'presteslekt' - men også fordi mange offiserar bar etternamnet Daae. M.a. vart etterkomarar prestar i Luster, Vik, Lærdal og Leikanger, og offiserar med etternamn Daae fann vi i Måren (Kapteinsgarden Måren) og Luster: Sønene Jonas Daae (1717-1777) vart prest i Vik, Ludvig Daae (1723-1786) prest i Lindås, Gert Daae (1728-1784) prest i Luster. Ludvig Daae var far til Anders Daae jr. (1758-1816) - ein kjend prost i Leikanger, Ove Daae (1767-1840) - prest i Hafslo, Iver Munthe Daae (1771-1849) - prost i Fana, Ludvig Daae jr. (1774-1843) - prest i Lavik, og Christen Daae (1776-1854) - prest i Lindås.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Hei Per,jeg har arvet Olav Hoprekstads bygdebok for VIK fra 1951 etter morfar. I den står det 9 sider om Anders Daae, men ingen ting annet om herkomst enn at han var sønn av Jonas Edvardsøn 'ærlig, actet og forstandig mand' borger i Trondhjem, og hans hustru Kierstin Jensdtr. Videre at han mistet faren 8 år gml.'Kvar han tok eller hadde etternamnet Daae frå, er det ikkje sagt noko visst um, heller ikkje i 'Stiftsarkivar Daaes efterlatte papirer' ved Aagaat Daae 1917.'Noen vil vel ha det til at Flak er samme slekt som Erik Nordal ættet fra.....?????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

'Annensteds' er Anders ført som 'fostersønn' (stesønn ?) av denne Jonas Edvardsen, og det har vært antydet at han er Kirsten Jensdatter's sønn fra et tidligere ekteskap (før Jonas).Den nålevende nederlandske Anders Daa (se innlegg 1) mener at Anders må være sønn av Jonas Edvardsen/Evertsen fra hans første ekteskap (med en (Kirsten) Andersdatter), at Jonas selv ætter fra en fiskerfamilie på (nord-)vestlandet av nederlandsk herkomst og at Jonas' farmor (en Evertsdatter) var g.m. en sønn (Jon) av Oluf Eriksen Daa (ca.1530?-et.1570?) som etter sin marine karriere slo seg til på Høydalsdal i Volda på Sunnmøre (se innlegg 1).Jeg har tidligere sett (en hypotese om) at det istedet var Jon Olufsens Daa's bror Oluf (han som overtok på Høydalsdal) som var g.m. en Evertsdatter og ble farfar til Jonas Evertsen.Men denne ''borger i Trondhjem'', Jonas Edvardsen, som altså skal ha dødd rundt 1688, (og som noen til overmål har antydet kan ha vært en (yngste) sønn av Edvard Melchiorsen Meyer !), han må det vel finnes noe mer fyldestgjørende informasjon om. Bodde han på Flak(k) på Byneset ved Trondheim ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Sakset dette fra DIS-Haugalndet:'I forbindelse med registrering av mine forfedre kom jeg over følgende historie om sogneprest ANDERS DAAE som var født 20. desember 1680 i Trondheim. Historien er hentet fra boken “Stamtavle over familien Daae i Norge” som er utgitt i 1917, men delvis skrevet meget tidligere. Jeg har beholdt ortografien og tegnsettingen fra boken. “ 28 aar gammel blev han sogneprest til Vik, og her blev han hele sit liv; da han efter at være ordineret kom reisende til Vik, naaede han ikke frem den aften, men overnattede paa gaarden Hovland uden dog at sige, hvem han var, da han bad om nattelogi. Konen, der syntes synd paa den pene unge mand for hans fillede strømpers skyld, tog derfor disse bort og lagde et par hele frem til ham. Denne velgjerning glemte Anders Daae aldrig og gjengjældte den saaledes, at gaarden, der hørte til mensalgodset*, ikke betalte tiende, saalenge han var prest i Vik. Da han naaede frem, havde han kun en riksort i lommen, og den forærede han bort paa veien til prestegaarden med de ord :”Den vil sikkert bringe mig lykke og velsignelse.” I Vik boede den gang formandens** enke og 2. hustru Dorthea Blix, f. 11/2 1671, der 37 aar gammel sad som barnløs enke efter sogneprest Ludvig Christopherssøn Munthe; hun var kun 9 aar eldre end den nye sogneprest, og det hørte jo den gang til almindelig skik, at presteenken blev forsørget ved at ægte den ny ansatte. Traditionen fortæller herom : Klædt i sin fineste puds med lange hvide strømper, knæbukser og udstyret paa det bedste begav hr. Anders sig ud paa frierfærd; men paa veien faldt han og skidnede sine strømper, dette tog han som et omen og vendte tilbage uden at hilse paa prestefruen end sige at udføre sit erinde; det blev ikke enken men hennes ældste steddatter***, der blev hans hustru.”Anders og Birgitte var gift i 54 år og fikk 11 barn hvorav de fleste fikk barn og barnebarn osv. I 1797 levde tilsammen 29 direkte etterkommere og i 1917 ikke mindre enn 165 mannlige og 153 kvinnelige, tilsammen 318 etterkommere. Det må vel kunne sies at den orten som Anders ga bort var en virkelig lykkeskilling, og at den gode hr. Anders gjorde rett da han snudde før han kom frem til sin forgjengers enke og i stedet giftet seg med forgjengerens datter! * “mensalgods” betyr i denne forbindelse “kirkelig eiendom”. ** “formanden” betyr her “forgjengeren”, dvs. Ludvig Christopherssøn Munthe. *** steddatteren var datter av forgjengeren i hans første ekteskap. Hun var født i 1686 og hette Birgitte Ludvigsdatter Munthe. Andreas Andersen'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Dere kommer ingen vei. Når debatten har stilnet, vil den tidligere konklusjonen bestå, nemlig at det ikke kan påvises at alle slektene ved navnet Daa / Daae er etterkommer til den adelige slekten. Og dermed heller ikke den slekten som Anders (f 1680) kommer fra.Det finnes mange ulike Daae-slekter. Og slektene har utspring i flere ulike betydninger av ordet - og slektsnavnene er i en del tilfeller forkortet fra et lengre ord til kortformen Daa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Men spørsmålet i innlegg #3 er det sikkert noen som kan bidra med svar på ! (Det er enda en ''trygg'' avstand ned til Anders Daae derfra !)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Siden den gang har Anders Daae åpenbart 'ombestemt seg' mht. hvem som er sogneprest Anders Daae's mor, og han utpeker nå en 1. kone (Kirsten? Andersdatter?) som mulig mor og faktisk Jonas selv som far.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Anders Daae skriver adelsheraldiske artikler i et av de mest prestisjetunge nederlandske tidsskriftene, De Nederlandsche Leeuw. Da kanskje en fordel å være av adel selv ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Trekker jeg den for langt, synes du ?Hvorfor ikke arbeide med andre forklaringer på slektens bakgrunn enn en adelig herkomst ?En av familiene Daae skrev først navnet sitt (på 1700-tallet) for Dau - kanskje verd å undersøke hva det ordet skal bety ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Jonson Dale

Det fanst ein Oluf Daa i Høydalsdal i Volda. Han er bare nemnt éin gang, og at han heitte Oluf Olufson er ein rein spekulasjon. Oluf Daa var ein fattig leiglending under Rosenkrantzgodset, ein bonde. Tilnamnet hans tydde nok 'daaen', altså noke nær 'daud'.Eit slikt tilnamn kunne sjølvsagt bli slektsnamn, og parallelt i Danmark og Norge, men å gi bonden Ola Då i Høydalsdal dansk-adelig opphav blir litt for dumt.Opphavet til den norske Daa/Daae-ætta (og namnet hennar) må søkast mellom forfedrane og -mødrene til borgaren Jonas Evertsen og kona hans i Trondheim. Mange har prøvd (og prøvd), men ingen har lukkast, ikkje til no. Eg trur det ikkje er råd å komme vidare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(20:) Den omtalte danske marinekaptein Erik Sørensen Daa (1498-1539) som var detasjert i Bergen er vel 'reell' ?Stemmer det at hans sønn Oluf ('Gamle Ola') var i Norge sommeren 1564 og seilte fra Bergen med skipet 'Falken av Bergen' ? Hadde han og/eller faren noen forbindelse til Høydalsdal ? Kjente barn ?Kan det angis tidsrom for når den omtalte 'Ola Då' / Oluf Daae var leilending på Høydalsdal ? Stemmer det han tidligere hadde vært bruker på Inder Høydal ? Hvem var han gift med ? Barn ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Heller ikke etterkommere etter Anders og Birgittes sønn, Ludvig Daae, har funnet noen linje til den adelige slekten Daa(-e) i Danmark. Sakser her litt av det de skriver på sin slektsside:'Det er Jonas Edvardsen Daae som er den personen som en med sikkerhet kan si er familien Daaes stamfar. Han var født i Trondheim og fikk 3 barn, Anders, Kirsten og Jonas. Kirsten fikk ikke barn og Jonas døde som barn, så alle etterkommerne i dette registeret stammer fra Anders Daae og Birgitte Munthe. Anders var Sogneprest i Vik i Sogn og bodde sammen med sin kone på Vik prestegård......''I Danmarks adels aarbok for 1890 meddeles en stamtavle over slægten Daa, hvori der forøvrig uttales, at den for ældre tids vedkommende hviler paa gisninger av meget tvilsom værd. Her oppføres som første mand av den sjællandske linie Palle Daa 1358, hans søn og sønnesøn begge med navnet Henrik og sidstnævntes søn Oluf, der alle indgik adelige ægteskaber.'Forøvrig nevner de på sin slektsside at Jonas var gift med to Kirsten; men den andre het Kirsten Hansdatter, og henne var Jonas gift med kun et års tid etter at Kirsten Jensdtr var død. Alle tre barna var imidlerid med Kirsten Jensdtr, skriver de. Heller ingen ting om at Anders var fostersønn/Adoptivsønn.:-) Arnfrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Skattelisten 1603 Sunnmøre:2 m - Oluff Høødall --- \j mkOluff daa i HøødalsdallErich Høødall ---- ij mk2 m - Pouell i Høødall --- \j mk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfrid Mæland

Nå ser jeg at det også er nevnt en Oluff Erichssenn Ytter Hødall. Ser ut til å være to forskjellige personer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.