Gå til innhold
Arkivverket

[#61580] Peter Olsen Lillekjerringvåg ,Dolm -Hitra.Foreldre


Gjest Dag Søpler
 Del

Recommended Posts

Gjest Odd Roar Aalborg

Vil nevne at når Sivert Olsen kjøper en gård på Hitra, og senere overdrar den til sin svigersønn fra Vinje, så kan jo det evt. være for å hjelpe denne økonomisk, slik at Jakob Olsen får seg en gård der før han selv har råd til å eie den. Altså kan det være Jakob som bor der hele tiden (i alle fall i 1801), og svigerfaren kan evt. holde til et helt annet sted. (Om mobiliteten her kan nevnes at Anders og Sten Gabrielsen Strøms far kommer fra Hemne, men sistnevntes farfar (Gabriel Olsen) har en del av Strøm, som sønnesønnen flytter tilbake til, medbringende ektefelle fra Hemne. Avstanden mellom Strøm og Kyrkseterøra er jo ikke så helt liten.)Når det gjelder Fannrem, så kan denne Sivert Olsen umulig kjøpe Øverdal i 1794 hvis han dør i 1783. Hans kone er dertil neppe mor til en datter Berit, født 1770, hvis hun er født i 1755. Men Hitraboka og til dels også folketellingene er jo fulle av feil, så det kan jo tenkes å være litt rot i tekstene ang. de her aktuelle gårdene også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Har forlengst tenkt på den muligheten, og i så fall finnes det jo to av dem:Sivert Jakobsen (Schaar) Dombu på Nordigården Strøm nevnes med fire barn i et skifte, men ingen Ole, som heller ikke kan ventes ut fra oppkallingsreglene.Sivert Jakobsen, som ser ut til å være noe eldre enn ovennevnte, har Bjørnevik under Nedistua Strøm, og har faktisk en sønn Ole Sivertsen, men denne rydder en plass på Vollaneset, og dør ganske tidlig av sykdom.Alt ifølge den ikke altfor pålitelige Hitra II, som her likevel ser ut til å ha en viss orden.Den forteller også på s. 312 at John Hanssen (Voll fra Meldal, antagelig grandnevø av lensmann Andreas Johansen Frank / Schwanner på Kalstad i Meldal og Sivert J. Dombus svoger, siden Siverts da avdøde bror Rasmus har vært g.m. Johns søster Mille på Dombu) 12. mars 1794 av sin nyinnkjøpte gård på Strøm selger Øverdal og en tredel av Strøm sag til Sivert og Jakob Olsen Gravdal fra Vinje i Hemne. (Kfr. Sivert Olsens svigersønn Jakob Olsen på Øverdal, g.m. Berit Sivertsd. -- det må vel være han som nevnes her også. Selgeren John Hanssen Strøm kommer for øvrig fra Vasslien i Vinje når han kjøper Strøm.) Det mest sannsynlige ut fra dette er vel, som ventelig vil være, at Sivert Olsen har en sønn Ole Sivertsen, som da helst er født i Vinje. I 1801 finnes i Hemne kun en person med navnet Ole Sivertsen, som er 26 år og tjener på Lernes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Har sett på døpte og viede i Hemne, men disse DA-listene dekker nok ikke Vinje sogn. Heller ikke Hemneslekt nevner noen Sivert på Gravdal, men denne nettsiden har lite data fra 1700-tallet og tidligere på en del av gårdene. Da er det vel ikke noe annet å gjøre enn å sjekke skannede kirkebøker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Den Ole Sivertsen som gifrer seg på Hitra i 1800 med Anna Iversdatter By er konfirmert i Hemne i 1790.Han heter da Ole Sivertsen Flauet.Samme år og sted er det konfirmasjon for enda en Ole Sivertsen; Ole Sivertsen Moe.Foruten disse har jeg ikke funnet noen andre Ole Sivertsen konfirmert i Hemne fram til 1800.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

I listen over viede i Hemne finnes diverse Sivert Olsen, men ingen som synes å passe her. Gårdselgeren på Strøm, John Hanssen, kommer fra Meldal (og Orkdal), men bor i Vinje før han kommer til Hitra. En mulighet er jo at det samme gjelder kjøperen, dvs. at også Sivert Olsen evt. kan være innflytter til Hemne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Takk for lenkene. Fant også en Sivert Olsen Flauet død i 1791 (48 år). Utfra dise lenkene er det vel noe som tyder på at kanskje Ole Sivertsen Flauet er den mystiske Ole alikevel (rent bortsett fra det lille punktet med alder). Nå får jeg det heller ikke helt til å stemme at Sivert Olsen skal ha kjøpt Strøm i 1794 (hvis ikke det er en aldri så liten 'trykkleif' i Hitraboka).Derimot er det litt for mye annet som dtemmer, så det kan kanskje være verdt å studere nærmere. Ole Sivertsen Flauet er kanskje identisk med Ole Sivertsen Asplien? Litt avvik i alder og gift 2 ganger? Først med Anna Iversdatter By i 1800 ( på Hitra, men bosatt på Ørlandet) og andre gang med Cornelia Pedersdatter Titteren i 1819 (på Hitra , bosatt Asplien under Øverdahl).Høres dette fornuftig ut, eller er jeg fortsatt på bærtur?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Litt fort for seg, skulle det stå. På en annen sidet er det noe som skurrer litt; hvis det er rett Sivert Olsen (Flauet)-hvordan kan han kjøpe en gård i 1794 hvis han døde i 1791? Er Sivert Olsen bror av Jacob og Lars Olsen Gravdal?Stadig nye spørsmål dukker opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Ingen Sivert Olsen finnes i Hitra-tellingen 1801, så han dør vel da før den tid. Kanskje et av årstallene er feil angitt?En detalj: Et ord mangler dessverre i siste linje i (59), men meningen er vel klar likevel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Sånn sett er det ikke så mange alternativer ute og går.Enten er kjøpet av Øverdal gjort tidligere enn 1794, eller så er det feil Sivert Olsen som er funnet.Mye tyder også på at både Ole Sivertsen Flauge og Cornelia Pedersdatter Titteren er eldre enn den alderen som er oppgitt ved bryllupet i 1819.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Ansnes

Siden Ole Sivertsen Snekkvik har vært litt inn og ut av debatten her, kan nevnes at han ble viet til Anna Ingebrichtsdatter Jensøe den 3.10.1818 i Dolm kirke. Så det må da være snakk om 2 forskjellige personer med navnet Ole Sivertsen (?)En Syvert bodde i Øverdalen i 1782, da han fikk døpt sin datter Beret Martha. Jeg ville trodd at han da døde på Hitra og ikke i Hemne, og at han, muligens som leilending, fikk kjøpe sin gård i 1794. Derfor er jeg usikker på om det er rette Sivert/Syvert Olsen Flauge som dør i Hemne i 1791 - kan det ikke være en eldre slektning ?Denne Syvert Øverdal kan godt være født ved Vinjefjorden, Hemne, og en sønn ved navn Ole kan også være født der, før familien flyttet til Øverdal, det indre av Hitra, et område med mange innflyttere.Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Skal ikke utelukke noe som helst her.Det jeg ihvertfall vet er at en Ole Sivertsen Flauge giftet seg med Anna Iverdatter By på Hitra i 1800.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Charlotte Hagen

Hei DagDette kan kanskje være til hjelp for å knytte disse sammen.Permanent sidelenke: Lenke5.s.e.P. 1814, Jordsat Ole Aspliens hustru Anna Iversdatter 36 aar gl

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Det ser ut som du har funnet 'the missing link' her, så mange takk skal du ha Charlotte.Dette viser vel at Ole Sivertsen Flauge og Ole Sivertsen Asplien er samme person. (For jeg har litt vanskelig for å tro at 2 stk Ole S. gifter seg med hver si Anna Iversdatter).Om Ole Sivertsen er født på Hitra eller et annet sted, er ikke godt å si.Han er i alle fall konfirmert i Hemne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Ansnes

Heisan, da er det vel Ole Sivertsen Børøya dette. Hans fødsel ble noe tragisk for foreldrene, idet begge måtte sone 1 år i Trondhjems tukthus, se side 113 i Sandstadboka ( Den har du vel, Dag ). For de som ikke har den: Moren, Olava, var ukonfirmert.Kan ikke se noe om hva som skjedde med denne Ole Sivertsen, han var vel ikke på Hitra i 1801. Tror kanskje ikke denne karen havnet i strøket Øverdalen/Asplia. Tror mer på Ole Sivertsen Flauge, konfirmert i Hemne og kanskje også døpt der.Men fint å se at du ikke gir deg så lett, Dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Jeg er nok enig i det du sier,Knut. Det er bare det at alder ved FT på Ørlandet i 1801 (hvor Ole bodde) stemmer litt for godt.Sandstadboka, den har jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Charlotte Hagen

Det var en Iver Bye som døpte en hel hær med unger i Orkdal rundt samme tiden som Anna Iversdatter skulle være født, men det er ingen Anna blandt dem (som er digitalisert ihvertfall). Ikke bare døpte han egne unger men han var fadder for en rekke barn også, noe som kan gi ledetråder til annen slekt.Under vielsen til Ole og Anna står det 'efter medbragte ??stsæddel fra Brincmand'. Jeg klarer ikke å tyde hva slags 'seddel' det var, men denne Brincmand må vel ha vært Christopher Bernhoft Brinchmann som var sogneprest til Orkedal fram til Mars 1799 (da han plutselig døde mens han holdt preken Palmesøndag). Dette tyder vel på at de bodde i Orkdal før de kom til Hitra og videre til Ørlandet og tilbake til Hitra (???). Eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Ikke godt å bli klok på denne mannen.Det er tydelig at Ole Sivertsen hadde et nokså omflakkende liv.Om han var født i Orkdal, gjenstår å se.Han var ihvertfall konfirmert i Hemne i 1790.Derfor er der en mulighet for at han flyttet til Orkdal etter farens død i 1791.Tja.Her er det nok bare å fortsette å lete.Takk for hjelpa, Charlotte

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Dag Søpler

Når det gjelder å finne en Ole med far Sivert i rett alder, så er et ingen i Hemne.Derimot finnes det 2 i Orkdal: Ole Sivertsen Hoff - døpt 14.11.1774 og Ole Sivertsen Ustad - døpt 7.11.1773.Er det noen som kjenner noe til disse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.