Gå til innhold
Arkivverket

[#75769] Anders Hansen, Kleb(p)stad/Laukvik, Vågan i Lofoten


Gjest magnus andersen
 Del

Recommended Posts

Gjest magnus andersen

Hei, jeg søker etter Anders Hansens opphav m.v. Han var i 1856 dreng på Kleb(p)stad i Lofoten, og fikk da en sønn- Anton Kristian født 17/1 med Chatrine Johanna Baade Theting. I 1859 bodde de i Laukvik og fikk sønn nr. 2- Olaf Fredrik Alexander, født 8/2. Anders og Chatrine var ikke gift, og Anders omkom muligens på havet. Kirkebøkene for det aktuelle område (Gimsøy/Vaagan) brant opp under en brann i Kabelvåg kirke en gang i tiden. Er det noen som kan hjelpe meg???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rolf Sverre Alsos

Det er vel Olaf som er hos slekt på 'Næs' i Lødingen i 1865. Det står Theleng, men de to søstrene fra Mo har vel hett Theting. Broren Anton er kanskje den som bor på samme gård hos en annen familie(står Anton R, men det er kanskje en feil). Ser ikke at noen Anders Hansen ble gift eller døde i Vågan. Ingen å finne i innrulleringsmanntall 1830-årene. En kandidat på Vinje i Bø i 1865, rett over fjorden, men det blir bare en spekulasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest magnus andersen

Chatrine Johanna Baade Theting og søstra Laurentse, opprinnelig fra Rødøy, oppholdt seg i Lofoten/Vågan de siste åran på 1850-tallet. Laurentse var sammen med en kar som het Christen Svendsen fra Bodø, og dette paret giftet seg i Laukvik i 1859. Ved Olafs dåp i 1859 er dette paret fadder til Olaf. Olaf og Anton ble senere tatt hand om av slekta i Lødingen, og Chatrine returnerte til Rødøy, før hun noen år senere kom tilbake til Lødingen, ble gift og værende der. Men hvem er Anders, far til Olaf? Det er ikke sikkert han er fra Vågan, han kan være fra lenger vest i Lofoten, der Cathrines onkel bodde (Steine), eller Rødøy eller Bodø??? Anders er min oldefar. Anton døde i Lødingen 13 år gammel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Atle Andersen

Lorentse/Laurentse og Christen ble gift i Gimsøy kirke i 1856. Christen Hveding Svendsen ble født i Bodø i 1818. Lorentse er født i Rødøy i 1825. Cathrine J.B. Theting er født i Rødøy i 1829. Onkelen til disse to søstrene, Johannes Theting ble altså gift i Steine/Storfjord/Buksnes ca 1815. Hvis man skal teoretisere noe rundt Anders Hansens opphav, så er det ikke så usannsynlig at faren het Hans, og at Anders kan være født på 1820-tallet /-. En eventuell far med navn Hans skulle (aldersmessig) være mulig å finne fra FT 1801, men det finnes relativt mange personer med navn Hans. Når det gjelder navnet på de to barna som Anders og Cathrine hadde, altså Anton Christian og Olaf Fredrik Aleksander, så er vel ikke Anton brukt i Cathrines slekt, og heller ikke Olaf eller Aleksander. Både Christian og Fredrik er benyttet i Theting-slekta, og kan derfor ha opphav herfra, mens de andre navnene kan ha opphav i Anders' slekt. Når det gjelder opprinnelsessted for Anders, så kan jo, - i tillegg til Gimsøy/Vågan, også Bodø (kompis til Christen?), Rødøy (kjæreste fra Cathrines hjemsted og oppvekst?), og Buksnes (onkelen til Cathrine), være mulige 'kandidater'. Og hvis man først ser på området rundt Gimsøy; hvordan var kontakten mot Hadsel og Vesterålen? Men det blir mye gjetting her, og nesten som å lete etter nåla i høystakken. (Man gjenfinner Kristen Svendsen og Lorentse Theding under Flakstad ved FT 1865, men ved FT 1875 er Lorentse tilbake i Rødøy, nå som enke).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest magnus andersen

Anders Hansen`s opphav??? Det vi vet, er at mesteparten av kirkebøkene for Vågan forsvant i en brann en gang i tiden. Vi vet at Anders Hansen var dreng påKleb(p)stad i 1856, da han fikk sin første sønn, og at han bodde i Laukvik i 1859, da han fikk sin andre sønn. Fra gamle slektninger ble det fortalt at han omkom på havet, da han var for å handle til bryllupet sitt, og det må jo sannsynlig ha vært etter februar 1859, da Olaf ble født. Vi vet at mor til hans to barn, ho Cathrine fra Rødøy, ble konfirmert i Lødingen i 1844, det samme ble søstra Laurentze(Lorentse), men i 1841. Det kan tyde på at disse to søstrene bodde på Lødingen i deler av sin oppvekst. Vi vet at Laurentse ble gift i Lofoten med Kristen Vidding Svendsen fra Bodø. Spørsmålet er: ble det ført noe register over personer som omkom på havet (lensmannsregister), eller ble det på noen måte skiftet etter omkomne. Kan det tenkes at det i et evt. slikt register finnes noe om Anders`opphav. Det er jo ikke sikkert at Anders er fra Vågan heller. Lofoten er stort, og det er nært til Vesterålen. Det er ikke utenkelig, siden dama voks opp i Lødingen, at han kan komme fra det området, eller Bodøtraktene, i og med at søstra hadde funnet sin make der, og at de var samtidig i Lofoten????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Atle Andersen

En liten oppklaring i forhold til Odd Langes innlegg 3, 4 og 5: Hun som hadde barn med Anders Hansen, som vi jakter på i dette emnet, het Cathrine Johanna Baade Theting og var født i Rødøy 1829. Som nevnt i forrige innlegg ble hun konfirmert i Lødingen i 1844, sammen med sitt søskenbarn som hadde det klingende navnet Cathrine Johanna Baade Bang. Sistnevnte var datter av lensmann Bang i Lødingen, og født i 1828. Det er nok denne dama som Odd Lange har gjenfunnet i FT1865 i Tromsø, der hun hadde fått sin første datter i 1863. 'Vår' Cathrine i denne tråden gjenfinnes ved FT1865 i Lødingen som 'Kolrine J B Theling' (vi kan kanskje ikke skylde på trykkfeilsdjevelen her?). Hun ble gift i Lødingen i 1867 med Andreas Følling, og fikk 3 barn i dette ekteskapet (1867, 71 og 74).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Atle Andersen

Hei igjen Vi har ikke kommet i mål med denne etterlysningen, takker imidlertid for tidligere innspill og kommentarer. Vi er altså på jakt etter Anders Hansen fra Lofoten/Gimsøy/Laukvik. Han rakk å få to barn med Cathrine Johanna Baade Theting; Anton Christian (dåp nr 18) i 1856, [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16689&idx_id=16689&uid=ny&idx_side=-18>Lenke samt Olaf Fredrik Aleksander (nr 7) i 1859; Lenke før de kom så langt at de fikk giftet seg, og slektshistorien sier at han omkom på havet. Cathrine (f. 1829 i Rødøy) og hennes eldre søster Lorentse f. 1825 vokste altså delvis opp hos sin tante i Lødingen, og ble konfirmert der hhv i 1841 og i 1844. Lorentse ble gift i Gimsøy i 1856 med Christen Svendsen fra Bodø (brudepar nr 2) Lenke Ny leting har avdekket at Lorentse var fadder i Gimsøy allerede i 1853 (barn nr. 4) Lenke med bosted Sand. Videre finner man Christen som fadder i 1853 (barn nr. 27) Lenke . Også han bor på Sand. Og dessuten; - Cathrine er fadder i 1854 på nr. 20; Lenke . (Christen er også fadder i 1854, se nr. 23 på samme side).Cathrine er fadder på barn til Mikal Hansen, bosatt på gården Strømnes/Straumnes i Laukvik. Det er også verdt å merke seg at Ane Pedersdatter og Enoksen fra gården Strømnes er fadder på begge Cathrines barn (se lenkene på Anton Chr og Olaf Fredrik Aleks. ovenfor), og Ane har sågar hjemmedøpt dem begge også. Altså har Cathrine tydeligvis hatt et forhold til folka på gården Strømnes.Jeg har gjennomgått militære ruller for Gimsøy og Valberg, her finnes Mikal Hansen bl.a. i rullene fra 1833; Lenke, han er da 10 år gammel, sønn av Hans Jacobsen (51 år) på gården Strømsnes i Laukvik. Hans har to sønner til; Martines 17 år og Rasmus 16 år. Hans ble gift i 1814 med en enke, Sara Hansdatter.Så blir spørsmålet; Kan Hans og Sara ha hatt en sønn til - Anders, - som i så fall ikke var fylt 9 år enda ved de siste militære rullene fra 1836? Finner skiftet etter Sara fra 1849-50, men klarer ikke å finne noen av barna der

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rolf Sverre Alsos

Michael Johan Hansen ble gift i Hadsel 7 okt 1844 med Olina Maria Jensdatter fra Bø i Vesterålen. Han ble født 20 apr 1823 ifølge 1832-manntallet (over ”mandlige Individer fødde efter 1795”). Martinus ble født 9 feb 1815 og døde som ungkar på Strømnes 22 sep 1847. Rasmus ble født 7 nov 1818 og døde som fattiglem på Strømnes 21 apr 1850. Sofie som var 30 år da hun døde på Strømnes 20 apr 1849, ”Pige” og fattiglem, var sannsynligvis ei søster. Halvbroren Johan Carlsen ble født i 1800 på Horn i Valberg, hvor også mora Sara Hansdatter ble født i 1781. Sara døde 1 nov 1848 på Strømnes og mannen Hans Jacobsen døde samme sted 2 feb 1851.Siden Anders ikke er nevnt i 1832-manntallet, som også har med småbarn født så nært som 1831, må han være født en gang fra 1832 og utover (om han ble født i Vågan/Gimsøy). Sara Hansdatter var i 1832 over 50 år, så det er vel liten sjanse for at hun da fikk flere barn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Atle Andersen

Takk til Alsos (12) for utfyllende informasjon. Da er vi antakelig like langt, men kan kanskje etterhvert eliminere noen muligheter. Er den eller de kildene som du har benyttet for opplysningene i innlegget noe som ligger på nettet, eventuelt hvor kan man få tak i disse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rolf Sverre Alsos

Ser ut som at du har benyttet de avfotograferte kildene på nett, der innrulleringsmanntallene og 1832-manntallet etterhvert har blitt lagt ut. 32-manntallet er også trykt i årbok for Vågan for 1999 og 2000. Døds- og vigselslistene lånte jeg på mikrofilm for en del år siden på folkebiblioteket, men de finnes jo nå på trekilen.com (det mangler litt der). Ellers kirkebøker for Hadsel og Borge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
Gjest Hans Egil Hansen

Jeg gikk igjennom kirkebok for Rødøy for å se om det var noen Anders Olsen som er registrert som døde der som er aktuell - det var det ikke.Jeg gikk også igjennom skiftene fra Rødøy og Hemnes for å se om Chatrine var nevnt der. Hun er nevnt en gang som jeg kan se og det er som arving etter en søster mye senere. Merknad er 'Var gift Følling, Lødingen'.I Hemnes var hun ikke nevnt.Vet man noe mer om forfaderen John Johnsen Teting (f. 1716)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest magnus andersen

Til Ann-Mary Engum- det er 'riktig' Joen Joensen som du har funnet fram til. Hvordan Thetingnavnet er kommet til, er usikkert, men gjennom 'det viktige fadderskapet var det ikke uvanlig at døpte barn ble oppkalt etter fadder, både for- og etternavn kunne bli brukt'. Joen og Anne Dorothe hadde flere barn, deriblant en som ble døpt Lars Christian. Denne Lars studerte senere til prest, og under imatrikuleringen ble han kalt Laurentius Christianus- som senere ble til Lauritz Theting- senere prest i Rødøy, og bestefar til Chatrine, som Hans Egil Hansen er inne på. Denne Chatrine fikk to barn i Lofoten/Gimsø/Laukvik med en Anders Hansen, (ikke gift) og denne Anders er vi veldig interessert i å finne opphavet til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.