Gå til innhold
Arkivverket

[#81747] Stemmemanntal frå Bergen


Gjest Torbjørn Igelkjøn
 Del

Recommended Posts

Gjest Torbjørn Igelkjøn

Hei!Ser at ein søkbar database over manntalet for 1934 er lagt ut i dag, noko som er nyttig sidan dette er ein periode der ein ikkje har så mange kjelder å leite i p.g.a. klausulering/personvernproblematikk. Tusen takk til Dis Hordaland og Statsarkivet i Bergen som har gjort dette mogeleg.Lurer på om dette er tilgjengeleg for andre årstal eller for andre kommunar. Kor langt fram mot vår tid går dette materialet? Er det mogeleg f.eks. å møte opp på lesesalen på Statsarkivet i Bergen, og få lese i heile, evt. deler av ei slik 'folketeljing'? Og er det planar om å leggje ut fleire slike manntal på nettet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Dette materialet har vært laget i forbindelse med Stortings- og kommunevalg, og har derfor eksistert for hele landet, og i perioder fra hvert år, ellers hvert annet år. Men i små kommuner har man nok nøyd seg med enklere lister, og det er ikke mye av materialet som er havnet i arkivene.Vi fikk en henvendelse fra DIS-Hordaland om kilder som kunne egne seg for skanning, OCR-lesing og korrektur, og da falt vi ned på 1934 for Bergen. For Bergen er det bevart slikt materiale her hos oss fra 1899 til 1946 (delvis håndskrevet, delvis trykt). Tidligere har Frode Ulvund gjort samme prosess (skanning - OCR - korrektur) på stemmerettsmanntallene 1904 og 1906 for Bergen.I arkivene fra valgstyrene ligger det enkelte ganger slike ukryssede manntall. Disse arkivene er delvis å finne i materialet fra lensmannsarkivene, og delvis vil det ligge i kommunearkivene. Det trykte materialet vil nok også delvis være å finne i bibliotekene.Det finnes annet materiale med noenlunde samme innhold, som dekker større områder, og dekker videre tidsrom. Det er trykte adressebøker. De vil kunne behandles på samme måte som gjort her.Det vil ganske sikkert komme ut flere kilder av denne typen, kanskje i løpet av vinteren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torbjørn Igelkjøn

Det kjekke med dette manntalet (i motsetnad til adressebøker) er at det står fødselsår, noko som gjer at sjansen vert ein god del større for at ein finn f. eks. den 'rette' Ole Olsen. Håpar elles at det kjem endå fleire av både valmanntal og adressebøker på nett. Tusen takk for hjelpa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det finnes nok adressebøker, bygd på likningene, som inneholder både fødselsår, inntekt og formue. Så vi skal nok finne materiale som kan være spennende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.