Gå til innhold
Arkivverket

[#83480] Vielser under krigen


Gjest Bjørg Namløs
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørg Namløs

Prøver igjen. Mine foreldre giftet seg i juli 1942. De bodde på Skotfoss, men vigdes ikke der p.g.a nazi-prest. Mener de fortalte at de vigdes på et kontor først,en lørdag, og så blei de vigd en gang til, neste lørdag, men hvor? Har leita i kirkebøker/vigselsprotokoller for Solum og Skien for 1942, men finner det ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Borgerlig vigsel ble mange steder svært vanlig under krigen, og uvilje mot 'nazi-prestene' var åpenbart en viktig årsak til det. Siden du skriver at de ble viet på 'et kontor', er det nok sorenskriveren de har vært hos.Solum hørte pr. 1942 til Skien sorenskriveri. Vigselsprotokoll nr. 1, 1920-1947 (Lenke), beror i Statsarkivet i Kongsberg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Storparten av de norske prestene la ned sine statlige oppgaver sommeren 1942. Da kunne de bare 'velsigne' brudepar, ikke vie dem. Resultatet ble at man ble gift borgerlig, hos egen vigselmann eller sorenskriveren, og så gikk man i kirken for å få kirkelig velsignelse etterpå. Dersom de to seremoniene ikke falt på samme dag var det datoen for den borgerlige vigselen som var vigselsdato.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.