Gå til innhold
Arkivverket

Hvem var madam Myre?


Nordøsterdalsmuseet v/Arild Alander
 Del

Recommended Posts

Det tredje barnet er en datter, Julie Marie, som skal være født i 1819, altså samme år som Peter Myhre døde. Jeg har ikke klart å finne dåpen hennes, men hun giftet seg i Glemmen i 1840 http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7426&idx_id=7426&uid=ny&idx_side=-136 nr.1.

Vi finner henne her i 1865

http://digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=10&filnamn=f60103&gardpostnr=281&personpostnr=3842&merk=3842#ovre. Som vi ser bodde hun sammen med jomfru Elise Myhre som jeg tror må være et søskenbarn, en datter av Peter Myhres søster, Bolette Dorthea. Hun var gift med dragon Jon Ingebretsen, og dette paret hadde en datter, Inger Elisabeth f. i Fredrikstad i 1810.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott. Da fikk vi dette oppklart, - om vi nå bare kunne finne dåpen til Julie. GLEMMEN er selvsagt det mest naturlige stedet å lete, men det kan jo hende at vi bør holde muligheten åpen for både Idd og Fredrikshald.

 

ELISE er jo et navn som kan være avkortet (fra Lisbet/Elisabeth etc...) og derfor vanskelig å finne - og så kan jeg jo hive inn et spekulativt poeng: - at Werner/Smidt paret hadde ei datter med dette navnet.

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den logerende jomfruen (Elise Myhre) er 59 år i 1865, følgelig født i nærheten av eketskapsinngåelsen (Idd 27.05.1810) til Peter Myhre/Petrine Antonette Smidt, så dette burde kunne matche bra. (Selv om det vel er en viss risiko for at Elise IKKE har P.A.Smidt som mor)

 

 

IM

 

 

Er det ei anna Elise Myhre som er 56 år i 1865 her?

 

http://digitalarkive...f01037981004256

 

Men det er vel kanskje ikke sikre årstall i folketellingene?

 

Og beklager at dette kolliderte litt med Anne`s samme opplysninger i # 251, for der var det utfyllende opplysninger!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Christian Fredrik Kreutz f. 1801 er av god gammel militærfamilie, sønn av major Bernt Peder Kreutz 1748-1808 på Vinger og Catharina Elisabeth Todsleff. Bernt Peder var sønn av sek.lnt., senere kjøpmann i Vinger, Bernt Fredrik Kreutz c1692-1768 og Mette Maria Orning Grønvold, datter av ob.lnt. Bernt Mortensen Orning Grønvold.

 

4.apr.1810 bekreftes dåpen til Inger Elisabeth, datter av Bolette Dorothea Myhre og dragon Jon Engebretsen, http://www.arkivverk...ny&idx_side=-42 (født 25.feb.1810) i Fredrikstad. Kan dette være Elise ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser under genealogiske ressurser på DIS at det finnes en folketelling i Glemmen i 1835 http://www.disnorge....gori&kid=100572 men lenken videre virker ikke. Den burde vel finnes greit på Digitalarkivet, men jeg ser den ikke.

 

Tanken er at madam Myhre og barnas bosted kanskje kan bidra litt når det gjelder hvem som evt. hadde barna under hennes mulige snartur til Tynset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat fra familieoverleveringen:

“Madame Leigh sent Emil to Agricultural College in Trondheim.”

er hentet fra lenker innlagt I #60

 

#243 gjetter på om tidsrommet kunne ha vært en gang i tidsrommet 1841-1844, og #244 påpeker korrekt Rotvoll og Munkvoll som mulige landbruksskoler som Geo Emil kunne ha gått på.

 

Både tidsrommet 1841-1844, og Munkvoll og Rotvoll er problematiske i forhold til trykt litteratur.

 

Grande, Ingv: Landbruksundervisningen i Sør-Trøndelag gjennom 100 år. Trondheim 1947 omhandler bakgrunn for opprettelse av en landbruksskole, Munkvoll landbruksskole 1847-60, Rotvoll landbruksskole 1860-70, og Vinterlandbruksskolen i Trondheim 1895-1900.

 

Det første er at tidsrommet 1841-44 er vanskelig å få til å gå i hop med oppstarten på Munkvoll fra 1847. Amtformannskapet i Søndre Trondhjems amt behandlet en komiteinnstilling om oppretting av en skole i 1845, og i juni 1846 var det videre behandling om kjøp av eiendom for skole, og tilsetting av styrer. Det første kullet synes å være fra 1849.

 

Om tidsrommet skulle være feilgjettet er neste problem:

 

Det andre er Geo Emil ikke er å finne blant uteksaminerte agronomer. Skolen kunne ha 12 elever. Elever fra Søndre Trondhjems Amt hadde friplass, om det ellers var ledige plasser kunne betalende elever utenom amtet tas opp. Elevlistene (side 60-63) for Munkvoll i perioden 1849-1860 summerer opp 90 uteksaminerte, med navn og kommune for elever fra Søndre Trondhjems Amt, navn og anmerkning om betalende elev for resten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om Ditlef Myhre:

 

Asbjørn Øverås, A.E.Erichsen, Johan Due: Trondheim katedralskoles historie 1152 – 1952. Trondheim 1952, side 313 setter opp en kort biografi over Myhre. Han var en av lærere som kom til i Fredrik Motke Bugges tid som rektor (1833-1951)

 

Ditlev Myhre, fødd 1816, student 1833 fra Haldens skole. Tok filologisk eksamen i 1839 med haud og ble 1.januar 1841 konstituert som adjunkt ved Katedralskolen. I 1844 ble han tilsatt som adjunkt i Stavanger. Han var lite skikket til lærer. Vanskene var mange for han i Trondheim, men i Stavanger ble det så ille at han måtte søke avskjed etter 2 år. Han døde i 1887.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det andre er Geo Emil ikke er å finne blant uteksaminerte agronomer. (i Trondheim)

Og det ville i så fall vært oppsiktsvekkende.

 

Fra høsten 1846 er Geo Emil opptatt med andre ting i mjøsområdet (besvangring av ei Biri-jente og ekteskapsinngåelse i Vang med påfølgende hyppige barnefødsler.)

 

Men det skulle vært grådig interessant å vite hvor kilden til påstanden om at GeoEmil er agronom-utdannet er å finne. - Kanskje han er utdannet et annet sted, - som f.eks i Mjøsområdet?

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter 1821 skulle barnefaren betale underholdigs bidrag ved uektefødte, til barnet var 15 år. Kan det finnes noen lister over disse?

 

Hvilke instanser var innkrevere for slike bidrag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I amtmannens arkiver finnes papirene som angår bidrag.

 

Jeg har selv funnet slike saker på S.A.

 

V.h.

Odd Annar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I amtmannens arkiver finnes papirene som angår bidrag.

 

Jeg har selv funnet slike saker på S.A.

 

V.h.

Odd Annar

 

Ok, og i dette tilfellet er det Trondheim?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har funnet en ny opplysning om Petrine Antonette Myhre. Det dreier seg om en dødsannonse for Bolette Kirstine Endresen fra 1827. Bolette Kirstine Endresen var tante (moster) til Petrine Antonettes ektemann, Peter Myhre. I Gløersen Dødsfall i Norge står det (s.29): ”Endresen Bolethe Kirstine, jfr., ”min sal. Mands Tante” død 29.3.1827 83 år, over 17 år i huset hos Petrine sal. Myhre som ”Veninde” og daglig selskaberske”. Jeg har vondt for å tro at denne ordlyden hadde blitt valgt hvis det var slik at Petrine Antonette hadde vært borte hjemmefra i flere år. Og det har vel også brent et blått lys for Petrine Antonette som kandidat til den mystiske madam Myhre en stund nå?

 

Derimot skal jeg kaste inn en ny kandidat fra samme familie. Hun heter Bolette Dorthea Myhre, er født i 1784 og er en søster av Peter Myhre. I 1835 finner vi henne som husholderske hos sognepresten i Gjerpen http://da4.uib.no/cg...&merk=1368#ovre

 

Bolette Dorthea Myhre giftet seg 15.3.1808 med dragon Joen Ingebretsen Toppen fra Borge http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-9 (nr 1). Til tross for Ditlef Myhres konkurs var nok dette en skikkelig mesallianse og kanskje en mindre skandale. Parets eldste barn, en datter Andrea Kristine, ble født bare en måned etter bryllupet http://www.arkivverk...ny&idx_side=-49 nr. 8. I 1810 fikk de datteren Inger Elisabeth som kan være identisk med den jomfru Elise Myhre som er omtalt i flere tidligere innlegg http://www.arkivverk...ny&idx_side=-42 .

 

Så forsvinner familien for meg, men ved hjelp av Family Search fant jeg Andrea Kirstines konfirmasjon og giftermål i Tune i Østfold. Både ved konfirmasjonen i 1822 http://www.arkivverk...y&idx_side=-201 nr.6 og ved giftermålet i 1831 http://www.arkivverk...y&idx_side=-139 (nr 8) bodde hun hos pleie- eller fosterforeldre. Trolig har vel også den yngre søsteren Inger Elisabeth (Elise?) vært hos pleieforeldre i denne tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, nå brenner det nok et blått lys for Petrine Antonette Smidt - fru Peter Myhre. Vi får se hva vi kan finne ut om svigerinnen, Bolette Dorthea Myhre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stor takk til Anne Minken og Grete Singstad som har bidratt med mange gode og detaljerte opplysninger i saken.

 

Når det gjelder husholderposten i Gjerpen, så kan jeg føye til at sognepresten i Gjerpen var litt av en størrelse, nemlig prost og stortingsmann Frederik Rode f. 1800 i København (sønn av Hans Henrik Rode fra Fredrikstad) og død i Oslo i 1883. Hans hustru er Anne Lucie Holter f. 1809 i Drammen. Hennes stemor var for øvrig Wilhelmine Margrethe Rode 1783-1838. Dette er langt utenfor saken, men hensikten denne lille eksersisen var å finne ut om sogneprestens hustru hadde noe med Myhre-familien å gjøre. Det er altså negativt.

 

 

Wikipedia har mere om Fredrik Rode. Han sa bl.a. to ganger nei til å bli nominert til biskop. http://nn.wikipedia....i/Frederik_Rode

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stor takk til Anne Minken og Grete Singstad

Enig!

 

Men samtidig består noe av moroa her i tråden å snike oss innpå en holdbar konklusjon som vi kanskje aldri får.

 

Et mulig tilleggselement i dette, er Holtermands-familiens (v/Prostefrua på Tynset - som neppe selv kom til Smaalenene) senere Haldens-tilknytting.

Jeg har ikke funnet noen tydelige bånd, men kun noen flisete tråder. (Med tanke på Petrine Antonette)

 

En liten ting til Madame-tittelen. Har vi andre eksempler på at en Enke-Madam bruker sitt eget slektsnavn, og ikke sin avdøde manns slektsnavn??

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten ting til Madame-tittelen. Har vi andre eksempler på at en Enke-Madam bruker sitt eget slektsnavn, og ikke sin avdøde manns slektsnavn??

 

Her er det mange som har kommet med viktige innlegg og som skal ha takk!

 

Det ser ut som datteren Inger Elisabeth brukte navnet Myhre, så da fortsatte vel Bolette Dorthea å bruke Myhre som familienavn. Hun brukte jo navnet i 1835, se Annes innlegg 264.

 

Her er den ugifte Inger Elisabeth Myhre i 1875 i Fredrikstad.

 

Og her er hun i 1865 og 1885.

 

Mer om presten Fredrik Rode og prestegården Gjerpen store, hvor Bolette Dorthea Myhre var husholderske i 1835, kan leses på siden Gamle Gjerpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bolette Dorthea Myhre giftet seg 15.3.1808 med dragon Joen Ingebretsen Toppen fra Borge http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-9 (nr 1). Til tross for Ditlef Myhres konkurs var nok dette en skikkelig mesallianse og kanskje en mindre skandale.

 

Du har nok rett i at dette ekteskapet sannsynligvis ble oppfattet som en skandale, her er det klasseforskjell. Under gården Moum Søndre i Borge finner vi plassen Toppen, og her bodde i 1801 husmannskone Inger Hansdatter, enken etter Ingebreth. Dette er trolig Bolette Dorthea Myhres svigermor.

 

Her er dragon Joen Ingebretsen i FT 1801.

 

Edit: Se også debatten: Oppslag etter dragon John Ingebrigtsen, Fredrikstad

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I amtmannens arkiver finnes papirene som angår bidrag.

 

Jeg har selv funnet slike saker på S.A.

 

V.h.

Odd Annar

 

Er det Trondheim eller Hamar som er "stedet" i dette tilfellet?

 

Barnefaren i Trøndelag, gutten vokste opp i Hedmark og mora "dro sin kos".

 

Spørs om mora kunne være "den tilslørte kvinnen" som besøkte Geo da han gikk på dette "Agriculture College" i Trondheim ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørs om mora kunne være "den tilslørte kvinnen" som besøkte Geo da han gikk på dette "Agriculture College" i Trondheim ?

To ting:

 

A: Noe "Agriculture College" fantes ikke i Trondheim før GeoEmil ankom Mjøsområdet og giftet seg (1846/47), og fikk barn (som er døpt andre steder enn i Trøndelag).

Dersom GeoEmil hadde et Trondheimsopphold (i årene 1839-1846), - før ankomsten til Mjøsområdet, - må altså dette ha dreid seg om noe annet enn "jordbruksskole".

 

B: "Den tilslørte kvinnen" er kjent fra andre familiemyter (nevnt i denne tråden) og bør ikke utgjøre noe særlig tungt argument for at Madame Myhre har Trondheimsforbindelser.

 

(Men det hadde jo vært veldig artig om "VÅR" Madame Myhre virkelig hadde dannet grunnlag for denne myten, men det får vi neppe noe svar på.)

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det Trondheim eller Hamar som er "stedet" i dette tilfellet?

 

Barnefaren i Trøndelag, gutten vokste opp i Hedmark og mora "dro sin kos".

 

Spørs om mora kunne være "den tilslørte kvinnen" som besøkte Geo da han gikk på dette "Agriculture College" i Trondheim ?

Mora la vel inn kravet om bidrag hos amtmannen i det området hun bodde da, hvor det var er jeg ikke sikker på.

 

V.h.

Odd Annar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bolette Dorthea Myhre, er født i 1784 og er en søster av Peter Myhre. I 1835 finner vi henne som husholderske hos sognepresten i Gjerpen http://da4.uib.no/cg...&merk=1368#ovre

 

Bolette Dorthea Myhre giftet seg 15.3.1808 med dragon Joen Ingebretsen Toppen fra Borge http://www.arkivverk...=ny&idx_side=-9 (nr 1). Til tross for Ditlef Myhres konkurs var nok dette en skikkelig mesallianse og kanskje en mindre skandale. Parets eldste barn, en datter Andrea Kristine, ble født bare en måned etter bryllupet http://www.arkivverk...ny&idx_side=-49 nr. 8. I 1810 fikk de datteren Inger Elisabeth som kan være identisk med den jomfru Elise Myhre som er omtalt i flere tidligere innlegg http://www.arkivverk...ny&idx_side=-42 .

 

Så forsvinner familien for meg, men ved hjelp av Family Search fant jeg Andrea Kirstines konfirmasjon og giftermål i Tune i Østfold. Både ved konfirmasjonen i 1822 http://www.arkivverk...y&idx_side=-201 nr.6 og ved giftermålet i 1831 http://www.arkivverk...y&idx_side=-139 (nr 8) bodde hun hos pleie- eller fosterforeldre. Trolig har vel også den yngre søsteren Inger Elisabeth (Elise?) vært hos pleieforeldre i denne tiden.

 

Anne Minkes nye kandidat Bolette Dorthea Myhre bør være svært interessant. Hun er enke og husholderske i 1835 og datteren Andrea Kirstine bor i fosterhjem da hun konfirmeres 1822, et svært så aktuelt årstall. Hvor var Bolette Dorthea på dette tidspunket, og var hun allerede enke eller reist fra sin ektemann? Jeg har også lett etter datteren, Inger Elisabeths konfirmasjon, men har ennå ikke funnet den.

 

På Hvaler ble det døpt en gutt utenfor ekteskap i 1811 med far John Ingebretsen "af Borge præstgield". Mon tro om ikke dette er Bolette Dorthea Myhres ektemann, i så fall måtte det vært en upopulær og belastende hendelse. Gutten, Torger Johnsen ble konfirmert på Hvaler i 1827.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her fant jeg nok et barn født utenfor ekteskap med far John Ingebretsen http://www.arkivverk...y&idx_side=-72. Og her var det interessante opplysninger. Om det ikke er den riktige Madame Myhre, mangler det i hvert fall ikke på hemmeligheter og skandaler i denne familien.

 

Jeg leser teksten som følger: "...et u-ægte piigebarn hvis fader angives at være John Ingebretsen en omstreyfende skomager fra Fredrikstad hvor han skal ha været gift og efter en Tid nævnt skildt fra sin kone der var en datter til enkemadame Myhre i Forstaden..."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lysning for John Engebretsen i Borge i 1816 http://www.arkivverk...&idx_side=-189. Jeg har litt problemer med tydingen av skriften, men det er også her en henvisning til at han er skilt fra Bolette Dorthea Myhre. Bruden heter Inger Svendsdatter. Det ser ut som om dette paret får minst to barn i Borge - Inger Elisabeth døpt 20.10.1816 og Ingebreth døpt 16.5.1819 Det eldste barnet i dette ekteskapet får samme navn som datteren han hadde med Bolette Dorthea Myhre.

 

I siste linje står det:: Dette Pars copulation aflyst indtil John Ingebretsen erholde Kongelig Tilladelse at indgaa nyt Ægteskab.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.