Gå til innhold
Arkivverket

Høstting, Romsdal otting 1689.


Olav Bonesmo
 Del

Recommended Posts

På høsttinget i Romsdal otting 1689, bilde 47 i de skannede tingbøkene, er det et uvanlig testamente som bekreftes.

 

Nils Andersen Setnes og hans hustru Anne ?(uleselig farsnavn) Hagerup dem imellom givne testamente blir bekreftet på tinget. Testamentet er datert 21 mars 1684, og bekreftet i Hafnia i 19 november 1684.

 

Kjenner noen til bakgrunnen til dette ekteskapet?

 

Nils Andersen Setnes er leilending på en gård i Grytten prestegjeld, men Anne ? Hagerup må jo ha en ganske annen bakgrunn siden deres testamentet blir bekreftet i Hafnia.

 

Særs uvanlig sak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke gå god for at dette er de samme folkene, men i NST bind XII s. 153 er det omtalt en Anne Hansdatter Hagerup (ca. 1654-1719) som var gift 1) med en Nils Andersen og 2) 1693 med Hans Frantsen Stokberg (ca. 1640-1727). Hun skal ha vært datter av Hans Rokertsen Hagerup og Anne Sørensdatter. I første ekteskap hadde Anne sønnen Nils Andersen, som flyttet med mora til Nilsholmen. Men hvordan passer det i tilfelle med et (gjensidig?) testamente hvis de hadde en sønn?

 

Hvilken holme det her er snakk om, vet jeg ikke, men om Hans Stokberg heter det at han var fra Holbæk på Sjælland, at han tok handelsborgerskap i Bergen 1.10.1674 og ble kjøpmann på Vågnesholmen i Borgund. Han nevnes også i NST bind XX s. 273. Her heter det at han bodde på borgersetet Dybvik i Borgund som handelsdrivende på Frantsholmen. Da han giftet seg i 1693 var han enkemann etter Anne Nilsdatter Suertz (1650-1690). Og her dukker Nilsholmen opp igjen, for hennes far Nils Jensen var iflg. NST bind XI s. 377 kjøpmann på Nilsholmen i Borgund i flere år. Han hadde tidligere vært sorenskriver på Sunnmøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hans er en mulig tyding av farsnavnet til Anne Hagerup fra tingboka.

 

Skiftedokumentene fra Romsdal otting mangler for perioden 1690-1700, så en får ikke etterprøvd noe den veien, men det er ingen spor etter Nils Andersen Setnes etter 1689, og det er vel neppe tilfeldig at testamentet blir tatt opp på høsttinget det året.

 

Det må ha vært en betydelig alderforskjell ellom Nils og Anne, manntallet fra 1663 indikerer at Nils er født omkring 1600, dvs mer enn 50 eldre enn Anne, og over 80 år da testamentet ble skrevet. Det kan være grunn til å stusse over teorien om at hun hadde en sønn fra første ekteskap.

 

Det er muligens en tilfeldighet, men mannsnavnet Richart/Ricard dukker opp i Grytten prestegjeld på denne tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I debatt 43592 i det gamle forumet skriver John H. Aarønes følgende:

 

"HANS FRANTZEN STOCHBERG (c1649-1727)NK Bergen 1673 gm Anne Nilsdt (sk1690) fn.Gm Anne Hansdt Hagerup (c1654-1719) datter av Hans Rickertsen (Hagerup), borgar i Romsdal, og Anne Sørensdt; Anne Hansdt visstnok før gm Nils Anderssen, Selnes i Vestnes, Romsdal.Kjelde: Bjørn Jonson Dale LenkeHer er ein annan interessant kombinasjon:Romsdals Skifteprot. 5 p. 102 : 1709 10/3 Skifte i Røvigen i Fanne Ott. efter Rasmus Rasmussen, hvis stifdatter havde tilægte Sr. Hans Frandssøn paa Søndmøre".

 

Her er Nils Andersson kalt Selnes til etternavn. Anne Hansdatter hadde ellers en sannsynlig morbrors sønnedatter, Gjertrud Richertsdatter Hagerup som ble gift med en Kristen Setnes fra Romsdal. Kanskje en slektning av Nils? Ekteparet holdt til i Fuglvågen på Ertvågsøya i Aure.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sjekket tingboka, og er stø på navnet Nils Andersen Setnes.

 

Hvis Nils hadde kommet fra Selnes i Vestnes, burde vel også tingbehandlingen av saken vært i Vestnes otting.

 

Nils er skattebetaler/oppsitter på Setnes fra 1628 til 1689, driver et bruk på 13 pd 12 mk, det største i prestegjeldet, og er innom som deleier på andre bruk. Etter manntallene i 1663/64-1666 så har han ingen sønner.

 

Det er ingen åpenbar kobling mot neste driver på bruket han drev.

 

Hans Hagerup skal ha blitt gift med en dame fra Remmem, Vestnes.

 

Futen Ivar Andersen holdt til på Gjermenes - kjenner noen til om han hadde en bror? Kan Nils Andersen rett og slett være en bror av futen, og det forklaringen på at en embetsmannsdatter er gardkjerring på Setnes en kort periode før hun havner i enkestand?

 

Hvorfor hun blir gift med en mann drøye femti år eldre enn seg selv kan en jo spekulere i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ingen tvil om at du har rett i at det står Sætnes i tinglysinga av testamentet. Her . Når det står at det er stadfestet i Hafnia (København) så betyr det bare at det har fått kongelig godkjenning.

 

Dessverre kan jeg ikke hjelpe deg med opphavet til Nils Andersson. Opphavet til Anne Hansdotter Hagerup er vel heller ikke helt klart, men faren het i alle fall Hans (Richardsson) Hagerup. Hvor du har opplysningen om at Hans sin kone er fra Remmen, vet jeg ikke, men jeg har en mistanke.

 

Etter min mening kan det se ut som om hun er en datter av presten i Bud, Søfren Andersson og trolig er det han som har bragt Hagerupnavnet til denne slekta også.

 

Mvh Finn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.