Gå til innhold
Arkivverket

Marinelos Lorentz Gunerius Myhr


Randi Nesje Myhr
 Del

Recommended Posts

Viser til tidligere debatt om dette hvor jeg har kopiert følgende fra:

Lorentz Gunerius Myhr f. 15.02.1856 d 23.03.1909 var los og bodde i Trondheim. På et bilde har han tittelen marinelos. Er det noen som vet hva en marinelos er? Er det en offisiell tittel og hva skulle til for å bruke det? Finnes det arkivstoff om losprøver, losoppdrag eller andre ting som viser losens virksomhet?

Jeg har lett i papirene fra svigerfar. Det finnes der en kopi av et brev fra riksarkivet datert 08.10.74.til Johs. Evensen Hummelsund. Opplysninger om fhv los Lorentz Myhr f 15.02.1856.Endel opplysninger om Los Lorents Myhr fins i arkivet etter Forsvardepartementet, Marineavdelingen, avlevering til Riksarkivet 1955. (Pakke 5735, Marineloser) Den 14.06.1900 søkte Myhr stillingen som marinelos for strekningen Bergen-Trondheim. Han fikk stillingen. Hans adresse var da Bohus ( Båhus) gade 8, Trondheim. Kopier av søknaden og de vedlagte attestavskrifter vedlegges. ( disse har jeg ikke) Kopiene koster kr 0.70 pr side.Myhr var tidligere kjentmann ( Kystlos), og han fortsatte med privat losing etter at han ble marinelos. Hans tidligere praksis fremgår forøvring av attestkopiene. Hans ansettelseskontrakt er datert 27.08.1900.29.12.1904 skrev Trondhjems Lodskontor til Forsvarsdpt , marineavdelingen at marinelos Myhr 'døde i gaar'. To dage senere skrev loskonoret og beklaget feiltagelsen. Myhr var ikke død, men hadde hatt et anfall av blodstyrtning, og man hadde hørt at han var dd. Han var imidlertid nå i bedring.Kopibok for losvesenet, Forsvarsdpt, Marineavdelingen, inneholder Myhrs ansettelsesbrev, L.No 345, datert 19 sept 1900. Han lønnes som marinelos fra 7 august 1900. Hans lønn utbetales ved skattefogden i Tronheim, med 125 kr hvert kvartal, pluss dagpenger under losingen.I alle fall i 1902 bodde Myhr fortsatt i Båhusgt 8 i Trondheim, men ( pakke nr 5736:) en legeundersøkelse av ham som marinelos den 28 april 1906 har adressen Nonnegaden 27, Trondheim. Denne adresse føres også opp på en udatert adresseliste over marineloser i samme pakke.I 1906 skrives det fra Admiralstaben om å oppsi han som marinelos, da det sies om han at han ikke er edruelig utenfor tjenesten. I tjenesten er han edruelig. Det ble ikke noe av oppsigelsen.I oktober 1908 ble han imidlertid sagt opp med 3 måneders oppsigelse, til fratredelse 31 januar 1909. Han oppsies fra tjenesten fordi han ifølge legeerklæring er sengeliggende og uhelbredelig syk av lungetuberkulose. En ny marinelos ble ansatt etter ham fra 1.2.1909.Vi har ikke fnnet hans dødsdato.Etter fullmakt Helge PaulsenAttestkopiene det vises til skulle det være mulig å få tak i fra riksarkivet siden det er vist til hvilken pakke de ligger i. Da vil man jo kunne få ovesikt over hvilke typer jobb og utdanning han har hatt før. Det står jo også her at han tok private losoppdrag ved siden av, så det er kanskje slik han har loset den russiske fyrsten.

 

Jeg har nå ryddet i mer gamle papirer og fant da en attestkopi fra 22 juli 1899 hvor det fremgår at lodsen Gunerius Myhr ledsagede krydseren Svetlana samvittighetsfulldt og tilfredstillende paa hele norskekysten fra Trondhjem til Malangen og derfra til Vardø i følge med Hans Keiserlige Høihed Eyeencen Wladimio Alexandrowitz og derfra tilbage til Christiansand. Han losede skibet med besindelighed og aarvaagenhed nevnte norske kyststrekning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.