Gå til innhold
Arkivverket

Hvorfor ble søndagen flyttet?


Dag Aage Løkke
 Del

Recommended Posts

Det er vel heller snakk om omsetjingslån. Germanarane hadde truleg i utgangspunktet ikkje ei 7-dagarveke og difor ikkje namn på dagane i denne veka heller.

Dvs. ikkje før dei hadde hatt kontakt med det kristne Romarriket og kyrkja.

 

Mån(e)dagen heiter det fordi han heitte det på latin.

Marsdagen vart omsett med den germanske krigsguden, Ty, Tiwas, Ziu, m.fl - altså Tysdag, Tiwastag (-> Dienstag)

Jupiter var tordenguden; altså fekk Tor denne rolla.

Venus svara til Frøya.

 

At Merkur svara til Odin/Wotan er ikkje opplagt, men ein skal ha meint det i seinantikken/tidleg mellomalder.

Så då vart Merkur-dagen til Wotandagen (eng: Wednesday) og i nordisk til Odinsdag.

I tysk og islandsk var det "midtvekedagen" som slo gjennom.

 

 

Men Laugardagen har nordisk opphav. 

 

Jeg er selvfølgelig klar over at det er oversettelseslån fra germanernes side, men artig likevel. Takk ellers for sammenligningen av de andre ukedagene.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De som levde på 1800-tallet (og en del av oss som vokste opp i små, konservative menigheter på 1900 og like til i dag) måtte/ må pugge sin Pontoppidan (kristendomslærebok som først utkom rundt 1737 ved konfirmasjonens inntreden hos Lutheranerne).  Der lærte blant andre jeg at hviledagen hos jødene var den siste dag i uken, "på hvilken Gud hvilede", mens hos oss er det den første, "på hvilken Christus stod op af de døde"!

 

Når og hvordan denne endringen skjedde, forteller den godeste Pontoppidan lite om.

 

Praksisen med å møtast første dagen i veka byrja nok dei første tiåra av kristendomen.

 

Det står litt om det her, https://en.wikipedia.org/wiki/Sunday (rull ned til "Sunday in Christianity")

og ein del meir her,  https://en.wikipedia.org/wiki/Sabbath_in_Christianity

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der lærte blant andre jeg at hviledagen hos jødene var den siste dag i uken, "på hvilken Gud hvilede", mens hos oss er det den første, "på hvilken Christus stod op af de døde"!

 

 

 

Det russiske ordet for søndag - voskresénie (воскресенье) - betyr direkte oversatt "oppstandelse" (fra de døde).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...
På 3.6.2011 den 13.28, Leif Erik Nilsen skrev:

Rent bortsett fra at den sjuende dagen, dagen da Gud hvilte, var lørdag, jfr. jødenes sabbat. De kristne begynte å samles den første dag i uka, ikke fordi den var hviledag, men for å feire Jesu oppstandelse, som altså skjedde den første dag i uka - oppstandelsen var begynnelsen på noe nytt!

Bare tull. Sabbaten var og er hvile dagen som Gud velsignet under skapelsen. Som skulle være ett tegn mellom Gud og hans folk til alle tider. 

Men konstatin forandret hvile dagen med makt til soldagen rundt år 330 for å forene hedningene som feiret solen og de kristne som de ikke ble kvitt, jo fler som ble drept jo flere ble omvendt.  Den dag i dag sier romerkiren at dette er et tegn at de står over bibelen Guds ord, de har til og med tatt vekk det 2 budet som omhandler tilbedelse av noe bilde og flyttet og forandret det 4 budet om Sabbaten, og splittet det 10 budet for å ha de 10 bud.  Sabbaten er selve seglet Guds folk bør ha i pannen i de siste tider, de som ikke har de 10 bud "bundet rundt pannen, og rundt hånden. Dvs tenke på og utføre. Tar dyrets merke som er det motsatte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Trond klev skrev:

Bare tull. Sabbaten var og er hvile dagen som Gud velsignet under skapelsen. Som skulle være ett tegn mellom Gud og hans folk til alle tider. 

Men konstatin forandret hvile dagen med makt til soldagen rundt år 330 for å forene hedningene som feiret solen og de kristne som de ikke ble kvitt, jo fler som ble drept jo flere ble omvendt.  Den dag i dag sier romerkiren at dette er et tegn at de står over bibelen Guds ord, de har til og med tatt vekk det 2 budet som omhandler tilbedelse av noe bilde og flyttet og forandret det 4 budet om Sabbaten, og splittet det 10 budet for å ha de 10 bud.  Sabbaten er selve seglet Guds folk bør ha i pannen i de siste tider, de som ikke har de 10 bud "bundet rundt pannen, og rundt hånden. Dvs tenke på og utføre. Tar dyrets merke som er det motsatte.

 

Vel møtt i forumet. 

 

Men "Bare tull." er vel ingen god start på deltaking her (eller nokon annan plass)...?

(Tematisk er det ei solid avsporing, men det er vi vel vande med her.)

 

Det er ikkje så enkelt å følgje det du seier.

Meiner du at romarkyrkja (det må vel vere den katolske kyrkja i dag) har redigert bort noko i 2. Mosebok (Exodus) kap. 20?

 

Det må vel vere dei bibelversjonane (ulike språk) som ligg på www.vatican.va , som er pavekyrkja sin offisielle versjon.

Kva er det du meiner dei har fjerna her?

på latin: http://www.vatican.va/archive/bible/nova_vulgata/documents/nova-vulgata_vt_exodus_lt.html#20

og på engelsk: http://www.vatican.va/archive/ENG0839/__P21.HTM

(Eg er usikker på om den katolske kyrkja har laga si eiga bibelutgåve på norsk; det kan hende dei brukar Bibelselskapet

sin  www.bibel.no , som er i god samsvar med vatican.va på dette punktet.)

 

2. Mosebok snakkar om 10 bod, men inndelinga er ikkje nummerert - og difor er det ulike måtar å dele dei inn på.

Nokon (jødar) reknar 2.Mos. 20.2 som det "første" (og 20.3-6 som det "andre").

Andre (dei fleste kristne kyrkjer) tek ikkje med 20.2 i "boda".

Det siste gjeld tydelegvis deg også (sidan du tel 20.4 åleine som nr. 2). Har du då "tatt vekk" noko?

 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra nettsiden www.endtime.net: http://endtime.net/norsk/eusondag.html

 

"Når pave Benedict XVI sier at søndagen har sitt opphav fra gryningen av skapelsens begynnelse, og at dette var kirkens ukentlige skapelsesfest, så må paven her henlede til den første skapelsesdagen, som tilsvarer vår søndag. Søndagen har sin rot i soltilbedelsen, på ukens første dag, og solens dag betyr søndag. Sunday på engelsk. Sonntag på tysk osv. Men den første dag i skapelsesuken er ikke Bibelens hviledag. Dette er ikke i harmoni med Bibelen. Bibelen sier: ”Slik ble himmelen og jorden og hele deres hær fullført. På den sjuende dagen fullendte Gud Sitt verk, det Han hadde gjort, og på den sjuende dagen hvilte Han fra hele Sitt verk, det Han hadde gjort. Og Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den dagen hvilte Han fra hele Sitt verk, det Gud hadde skapt og formet.” (1. Mos. 2,1-3). Og i hviledagsbudet, Bibelens 4. Bud, leser vi: ”Husk på hviledagen så du holder den hellig. Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. På den dagen skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du, din sønn eller din datter, din tjener eller din tjenestekvinne, din budskap eller den fremmede som bor innenfor dine porter. For på seks dager dannet Herren himmelen og jorden, havet og alt som er i dem, og Han hvilte på den sjuende dagen. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den” (2. Mos. 20,8-11). 
Sabbaten er altså Bibelens syvende dag i uken, lørdag. Søndag er Bibelens første dag i uken (Lukas 24, 1-6). Søndagen som hviledag har sin opprinnelse fra menneskelagde lover, og stammer ikke fra Bibelen.

Legg merke til følgende utsagn:

KATOLIKKENE TALER:

Fra en Romersk-Katolsk troslærebok:
Spørsmål: Hvilken dag er sabbat? 
Svar: Lørdag er sabbat. 
Spørsmål: Hvorfor holder vi søndag i stedet for lørdag? 
Svar: Vi holder søndag i stedet for lørdag fordi den katolske kirke på kirkemøtet i Laodikea (år 336 e.Kr.) overførte sabbatens hellighet fra lørdag til søndag. 
Spørsmål: Kan du på noen annen måte bevise at kirken har makt til å innsette festdager ved lov? 
Svar: Dersom den ikke hadde slik makt, kunne den ikke ha gjort det som alle nåtidens religionsbekjennere er enig med den i; Den kunne ikke ha innført helligholdelsen av søndagen, den første dag i uken, i stedet for helligholdelsen av lørdag, den syvende dag i uken, en forandring som det ikke finnes noen autoritet for i Skriften.” (Fra ”Doctrinal Cathecism”, s. 176 og ”The Convert’s Cathecism of Catholic Doctrine”, 1977 utgave, s. 50. Uthevelse tilføyd)

Pave Johannes Paul II erkjente i sitt hyrdebrev “Dies Domini”, mai 1998, at sabbaten er Guds opprinnelige hviledag, men han sa likevel at de  “kristne, som er kalt til å proklamere friheten som er vunnet ved Kristi blod, følte at de hadde autoritet til å overføre sabbatens mening til opp­standelsens dag.” Den avdøde paven snakket også om “den åndelige og pastorale rikdommen med søndagen, som har blitt gitt oss ved tradisjonen.”

Ser du svakhetene i denne argumentasjonen. Paven skrev altså at de følte at de hadde autoritet til å gjøre denne forandringen, og han innrømmer at søndagen som hviledag er en tradisjon.

”Vi holder søndag i stedet for lørdag fordi den Katolske Kirke har overført lørdagens hellighet til søndag.” (Pieter Geiermann, CSSR: A Doctrinal Cathecism, 1957 utgave, s. 50).

”Søndagen er en katolsk innstiftelse, og dens krav om helligholdelse kan bare forsvares ut fra katolske premisser” (The Catholic Press, Sydney, Australia, august 1900).

”Det er best å minne presbyterianere, baptister, metodister og alle andre kristne om at Bibelen ikke gir dem noen som helst støtte i deres søndagshelligholdelse. Søndagen er en innstiftelse som kommer fra den Romersk-Katolske Kirke, og de som holder denne dagen holder et bud som tilhører den Romersk-Katolske Kirke.” (Pater Brandy i en tale, gjengitt i the Elizabeth, N.J. News, 18. Mars 1903).

”Vanlig sunn fornuft krever at en godtar det ene eller det andre av disse alternativene: Enten protestantisme og helligholdelsen av lørdag, eller katolisisme og helligholdelse av søndag. Noe kompromiss er umulig.” (The Catholic Mirror, 23.des. 1893).

Konklusjon:

Den Katolske Kirke innrømmer åpent at det er dem som har endret hviledagen fra lørdag til søndag – ved lov - i 336 e.Kr. De innrømmer også at hvis vi skal følge Bibelen, så bør vi holde sabbaten hellig, ikke søndag."

 

 

Og ellers går verden vaklende videre.................

  • Liker 3
  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle gjerne sett at man fant informasjon om katolikkenes syn på sabbaten på Den katolske kirkes egne nettsider og ikke fra et (åpenbart) anti-katolsk nettsted. Jeg er ikke overbevist om at endtime.net's utklipp nødvendigvis er overensstemmende med Den katolske kirkes lære.

 

DTH

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, Dag T. Hoelseth skrev:

Skulle gjerne sett at man fant informasjon om katolikkenes syn på sabbaten på Den katolske kirkes egne nettsider og ikke fra et (åpenbart) anti-katolsk nettsted. Jeg er ikke overbevist om at endtime.net's utklipp nødvendigvis er overensstemmende med Den katolske kirkes lære.

 

DTH

Den siden er fullstendig antikatolsk, men det var det jeg hadde for hånden. Endtime.net må nok karakteriseres som relativt yterligående. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Bjarne Rosenstrøm skrev:

, men det var det jeg hadde for hånden.

 

Det var dette med kjeldekritikken, då...   (for å gje eit skin av at ordskiftet er sakssvarande for forumet).

 

Skal ein diskutere kva nokon meiner om noko, er det ei nyttig øving å finne ut kva dei faktisk meiner først.

Og for å finne kva den katolske kyrkja meiner, er vatican.va og katolsk.no gode startpunkt.

 

Men for all del - underhaldningsverdien kan sikkert verte så mykje større om ein tillegg motparten litt friskare

meiningar og handlingar.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, Ivar S. Ertesvåg skrev:

 

Det var dette med kjeldekritikken, då...   (for å gje eit skin av at ordskiftet er sakssvarande for forumet).

 

Skal ein diskutere kva nokon meiner om noko, er det ei nyttig øving å finne ut kva dei faktisk meiner først.

Og for å finne kva den katolske kyrkja meiner, er vatican.va og katolsk.no gode startpunkt.

 

Men for all del - underhaldningsverdien kan sikkert verte så mykje større om ein tillegg motparten litt friskare

meiningar og handlingar.

Som utdannet historiker fra UiO så er jeg ikke ukjent med kildekritikk. Indlegget var på ingen måte noget forsøk på at tillegge den katolske kirke nogen som helst mening. Underholdningsverdien får andre enn mig vurdere. Jeg regner som regel med, når jeg legger ved lenker til det jeg siterer, at vedkommende som leser indlegget vil kunde finne frem til kilden og selv vurdere indholdet. Nettsiden www.endtime.net kunde garantert hatt godt av et kurs i både kildekritikk og saklighet. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 3.6.2011 den 7.56, Dag Aage Løkke skrev:

I Tyskland sier de kanskje Mittwoch uten å tenke på at onsdagen ikke lenger er den midterste dagen i uka. Det er jo rart med det som er innarbeidet.

 

Men islendingene må jo ha problemer når barna skal lære betydningen av ukedagene. Mange elever kommenterer helt sikkert: "Men Þriðjudagur (tirsdag) er jo ikke den tredje dagen i uka!" - "Fimmtudagur (torsdag) er ikke den femte!" Þriðjudagur betyr rett og slett den tredje dagen, Miðvikudagur betyr den midterste dagen i uka - og Fimmtudagur beyr den femte. Og dette var de fram til 1972. Problemet med rekkefølgen har oppstått etter det. Eller er det ikke noe problem på Island?

 

For 1. januar 1972 ble søndagen, som tidligere var den første dagen i uka, flyttet bakerst i rekka for å bli den aller siste. Hvorfor skjedde dette? Var det for å få "weekenden" til slutt? Hvem tenkte på islendingene da? Hva sa Tyskland den gang? For dette må jo ha skjedd i hele Europa samtidig? Eller skjedde det bare i Norge? (Jeg har ikke sjekket utenlandske kalendre.) Hvem kan si noe om dette?

 

Senere tilføyelse: Island har fortsatt søndag som første dag i uka, se innlegg 28 nedenfor:

 

I Finland heter det KESKIWIKO som vel også betyr midt i uka.

 

TSK.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Søndagen har aldri blitt flyttet. Det er rekkefølgen på dagene som er endret. Fra å være den første dagen i uka, er søndagen blitt den syvende. Jeg ikke lest alt som er skrevet her, så kanskje dette er gjentagelse. Søndagen er blitt endret til den syvende dag for at den skal passe inn i den bibelske hviledagen, som er den syvende dag. Mao, søndagen er ikke den opprinnelige hviledagen som Gud ga menneskeheten, helt fra skapelsen. Det kan vi takke den romerske kirke for. 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Ser jeg kommer sent inn i debatten. Bedre sent enn aldri.

Mener å huske at endring av ukedagene skjedde i 1972, som det sies her, på initiativ fra Den Katolske Kirke. Kalenderen måtte "stemme overens" med deres lære og praksis. Altså slik at søndag ble den syvende dag. Gud vil nok ta det opp med dem når Nibiru (Planet X) kommer nær oss igjen. De har jo bedrevet historieforfalskning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.