Gå til innhold
Arkivverket

Unge brudgommer


Knut Bryn
 Del

Recommended Posts

Jeg må si jeg hevet øynebrynene litt da jeg i dag "støtte på" en gutt som var bare 16 år gammel da han giftet seg i Hafslo kirke 10. juni 1801. Bruden var også ung, nemlig 19 år gammel. Deres første barn ble født i januar 1802. Bruden var vel derfor gravid ved vielsen, og dette kunne kanskje være en rimelig forklaring på at disse ungdommene giftet seg så tidlig? Men kanskje finnes det andre forklaringer?

 

Paret dette gjelder, er Peder Pedersen Skildheim fra Luster og Kirstina Christoffersdatter Nitter* fra Hafslo. De er omtalt i bygdeboka for Luster, og der får vi vite flg. om bakgrunnen til Peder. Han var eneste sønn av gårdbrukeren på Skildheim og var derfor rimeligvis utsett til å overta gården. Peders mor døde kort tid etter at Peder ble født, men faren giftet seg ikke på nytt. Bare åtte år gammel fikk Peder skjøte på hele gården. Faren var naturlig nok fortsatt ansvarlig for gårdsdriften, men hadde trolig planer om å pensjonere seg så snart sønnen kunne overta. "Våren 1801 tok så Peder Pederson sjølv over drifti av garden", står det i bygdeboka. Jeg har derfor en følelse av at det tidlige ekteskapet var planlagt. Unnfangelsen av det første barnet kan ha skjedd etter forlovelsen (som jeg ikke har funnet i kirkeboka).

 

Uansett forklaring eller sammenheng: Det er sjelden man støter på unge brudepar for 200 år siden. I Digitalarkivets gamle debattforum fant jeg imidlertid omtale av Torkel Gullikson fra Hetland i Rogaland som bare 14 år gammel giftet seg med den 10 år eldre Mette Olsdatter. "Forklaringen" i dette tilfellet skal ha vært at Torkel og hans yngre søsken var blitt foreldreløse. Ved at Mette giftet seg med Torkel fikk derfor de minste barna en slags stemor.

 

Er det noen som kjenner til flere eksempler på unge brudgommer fra dansketida?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I 1718-1719, de siste årene av Store Nordiske Krig, gikk flere unge menn i 16-17 årsalderen ned kirkegulvet i Jølster etter å ha blitt gift. De hadde like før fått overta sine foreldres bruk. Det er ikke vanskelig å skjønne grunnen: Foreldrene ville sikre seg mot at nok en sønn ble sendt ut som soldat. 48% av soldatene fra Jølster var da allerede tapt i krigen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=1515&idx_id=1515&uid=ny&idx_side=-251

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051102061185.jpg

 

Brudgommen i ekteskap 13 har nok hatt mer enn fingen med i spillet i et tilfelle nevnt i lenken til det gamle forumet i innlegg 1. Omsider klarte jeg å "knekke kodene" til Ronny... legg merke til notaten om "95 + tillad" i høyre kant... ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette blei for kryptisk for meg, Erling - ser ikkje at brudgommen i lenka er spesielt ung; har du lagt ut feil lenke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brudgommen Barthold gift 1913 var i 1895 utlagt som far til Marius, denne faren var 13 år gammel da Marius "Botolfsen" ble "skapt".

 

Ronny Rismyr Haugen skriver i det gamle forumet noe kryptisk, som jeg endelig har klart å tyde selv, lenke i innlegg 1 her:

 

""Jeg kjenner til en person født 13. juli 1881 som ble far 28. juli 1895, altså så vidt over 14 år. 13 år ved unnfangelsen. Barnet ble døpt Marius og er født på Toten:Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=4080&idx_id=4080&uid=ny&idx_side=-119

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060425090401.jpg

Barnefaren kom fra en ressurssterk og kjent familie, og ved sin far, som var rittmester, senere oberstløytnant, protesterte han mot å bli innført i kirkeboka som far. Imidlertid står barnefarens navn i prestens journalbok, som det er henvist til i anmerkningsrubrikken. Barnefarens far var tydeligvis lite glad for sønnens feiltrinn og anla i 1897 sak 'til Fralæggelse af Paterniteten'. Saken kom opp for Kristiania Byrett, som i dom av 29. oktober 1897 fastslo farskapet, til rittmesterens ergrelse. Saken ble anket til Høyesterett (!), som i dom av 26. november 1898 stadfestet Byrettens dom (Riksarkivet, Høyesterett, Skriftlig voteringsprotokoll nr. 126, fol. 67b–69a). I sakene innrømmet barnefaren å ha ligget med barnemora.

 

Guest_Ronny Rismyhr Haugen_*

Gruppe:

Gjest

 

Skrevet 04 August 2009 - 01:32 AM

(6 og 7):Ja, det er rett familie du har funnet i 1900. Sagstuen, alminnelig kalt Sagkoia, er en stusselig, liten husmannsplass midt i skogen. Her vokste Marius Botolvsen opp i små kår. Mora hadde tre barn med tre forskjellige og satt noen dager i Hamar Distriktsfengsel på vann og brød for dette (24. til 28. april 1899). Hun ble senere gift med fjerdemann, som hun fikk enda flere unger med.Marius var gift og bosatt i Bjørsetgrenda i Elverum og hadde seks barn. Han var skogs-, bygnings- og veiarbeider, og vi får som du sier håpe han hadde et innholdsrikt liv. Noe særlig langt liv fikk han imidlertid ikke. Han omkom i en sprengningsulykke i Ottestad 10. september 1943. Legger ved et bilde av Marius, tatt på tampen av livet hans.Barnefaren ble gift og fikk sju barn, og levde til 1951. Noen av barna lever nok ennå. Sannsynligvis har de aldri hørt at faren deres fikk en unge i tenårene, da slikt naturligvis aldri ble snakket om. Trolig ville de fått sjokk om de hadde fått høre det, og derfor har jeg valgt å ikke gå ut med barnefarens navn her. Men vil nevne at han hørte til datidas overklasse her i landet og hadde store godseiere, høytstående militære, kjente skuespillere og en landskjent forfatterinne i nær familie.

 

Guest_Ronny Rismyhr Haugen_*

Gruppe:

Gjest

 

Skrevet 04 August 2009 - 01:39 AM

For de som ikke klarer å styre sin nysgjerrighet skulle det være gitt nok opplysninger i (5) og (16) til å kunne finne ut hvem barnefaren var, men vi trenger altså ikke å legge ut *navnet* her. I hvert fall ikke ennå.""

 

Altså: Det må være Barthold Ring som er far til Marius. Alle data rundt ham stemmer med Ronnys beskrivelse: Faren var rittmester/ oberstløytnant, Barthold ble siden gift og fikk 7 barn, han var f i 1881, f.dato, dødsår osv. Jeg tenker at det må da være lov å legge ut denne barnefaren på nettet nå, så lenge etter. Håper Ronny er enig i det.

 

http://da.digitalarkivet.no/ft/person/pf01036396009880/ http://www.multimodis.no/Slekt/15.html samt fra DIS 1907253 Barthold Henrik Todderud Ring 1307 1881 0410 1951 1951 0O 06 008 Veldre Ringsaker. Hans far var Paul Ring, oberstløytnant.

 

Se forøvrig ekteskap 63 nedenfor

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=5000&idx_id=5000&uid=ny&idx_side=-51

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060725070051.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.