Gå til innhold
Arkivverket

Offiser Erik Sandberg - Hitra - ca 1650 mulig far til


Lars Østensen
 Del

Recommended Posts

Er det noen som har informasjon om offiser Erik Johannesen Sandberg fra Hitra og et eventuelt andre giftemål samt barn?

 

Viser til emne [#69189] angående potensielle aner til Sara Eriksdatter Sandberg gift med Bernt Mortensen (Boch/Buch?) handelsmann på Stokmarknes:

 

Sakser fra Simon Ellefsen:

 

Peter Rickertsen

Død før 1652.

Peter Rickertsen var skipper paa Kongens skib 1629 [Rigs. Reg. VI] og er død før 1652 uten efterlevende barn.26

 

 

Gift _____med

 

Sara von Wiven

Død omkring 1665.

Skifte 1 dec. 1665, Trondhjem.27: Avdøde Sara van Viven, afdøde Petter Rochertsens efterleverske. Nto. 104 Rd., 2 barn: Hercules Lindeborn død på hjemreise fra Ostindia og avd. dtr. Margrethe Gjertsd., g. fenrik Erich Sandberg, hennes 5 barn, nemlig Johan, Gjert, Hercules, Anne og Elline, alle Hittra..

 

 

Indikerer vel at Margrethe Erichsdatter SANDBERG og eventuelt Sara Eriksdatter Sandberg ikke er datter av Eric Sandberg og Margrethe Gjertsdtr.

 

 

 

Tyder på at Eric (dersom dette er rett Eric) har giftet seg på nytt, og at MES og eventuelt SES er døtre i hans neste ekteskap.

 

 

 

 

Sakser fra Trekilen:

 

 

 

Är dopvittne, "1710. Dca 18 Trinit: dóbt Isaach Hanß barn af

Stochmk. Nom: Maren. Testes. Bernt Mortenssón Boch, Hans Nielß

Gúldstad, Sara ErichsDr Sandberg, Ingebor JensDr Brevigen, Anne

JoensDr Findßet".

Hadsel PF454 1704-25 s.170a

 

 

 

Bernt er bror av Niels Mortensen:

 

 

 

VIG. 23/11 1712 i Hadsel sogn.

"A° 1712 d 14 Septembris Trolofvet

hæderværdig Hpr Niels Mortenß Veróe

med Demojs: Maren Borch.

Caútionister effter forordningen ex 1695 ere únderschrevne

Borch Giert Janßen

Æctevied d 23 Novemb. A° út supra".

 

 

 

 

 

http://www.nermo.org/slekt/d0050/g0000038.html#I60058

 

 

 

Det åpnes skifte 14/7 1731 etter Bernt Mortensen, Stokmarknes i Ulvøy. Ektefelle: Lisbeth Johannesdtr. Hans 2. koneBarn i 1. ekteskap; 1. Morten 30 år 2. Erik 28 år 3. Niels 24 år 4. Margrethe 20 år, hos verge farbror Niels Mortensen, Mefjorden i Senja 5. Anna gift med Anders Mortensen, Haukland 6. KarenBarn i 2. ekteskap; 1.Bernt 8 år 2. Johannes 10 år

 

 

 

Sakser fra Trekilen:

 

 

 

DÖD. före 1731 i Hadsel sogn. (skifte 14/7 1731)

I skifte efter Bernt Mortenß: Stochmarchen, Ulfóe fierding, nämns

efterlatte enche Lisbeth Johannesdatter, sal. mandz bórn, Morten

30 år, Erich 28 år og Niels 24 år, med den efterlatte enche

Johannes 10 år, Bernt 7½ år, 2 dóttrer med den fórste kone, Ane

Margrethe gift med Anders Mortenß Houkland, Margrethe 20 år so er

i Mæfiorden i Senniens Fógderie, hos sin farbroder Hr Niels

Mortenß:, samt 1 datter med denne efterladne enche, Karen.

Enchens datter Randi Pedersdatter arfstod efter Sl: Peder Nielß:

Sóerland.

 

Skifteprotokoll HF1982 1710-46 p.105

 

 

Sara Eriksdatter Sandberg begraves aug 1719 i Hadsel. Sara d. i aug 1719 på Stokmarknes, 46 år, 3 mndr. og 2 uker gammel. Hun er med andre ord født i ca 1673

 

 

 

Se: Nordland fylke, Hadsel i Hadsel, Ministerialbok nr. 888A01 /1 (1693-1738), Kronologisk liste 1719, side 101.

 

 

 

Kan MES og SES være søstre?

 

 

 

En sønn av Bernt: Erik Berntsen SANDBERG gifter seg med Karen Jacobsdtr som er datter av Jacob Larsen BIE.

 

 

 

Se: Nordland fylke, Bø, Ministerialbok nr. 891A02 (1759-1820), Kronologisk liste 1777, side 192-193. for referanse for BIE på Jacob Larsen. JEB blir jordfestet og gravlagt i 1777.

 

 

 

Jeg ser noen har koblet denne Jacob Larsen BIE til samme Lars BIE som her:

 

 

 

http://www.nermo.org/slekt/d0021/g0000087.html#I27240

 

 

 

Dessverre har de ikke oppgitt kildereferanser for denne koblingen. Noen som har en ide om hvor denne koblingen kommer fra?

 

Patronymikon: offiser Erik Johansen Sandberg på Hopen? Kilde for patronymikon?

 

"Gert Eriksen Sandberg hadde også drevet handel en tiårs tid før 1700. Det var på Viken (står foran Vigstrøm i folke-tallet) og det heter at han livnærer seg «med hel ringe handel og i vidtløftighet». Han var født i 1653 og var sønn av offiser Erik Johansen Sandberg på Hopen."

 

Kilde: http://www.overdahl.net/Slektshistorie/Hitra/Hitra%20I/DE%20ELDSTE%20HANDELSSTEDENE.htm

 

Dette er vel med all sannsynlighet den Gjert som nevnes i skifte etter Sara van Viven: dtr. Margrethe Gjertsd., g. fenrik Erich Sandberg, hennes 5 barn, nemlig Johan, Gjert, Hercules, Anne og Elline, alle Hittra..

 

 

"I slutten av 1600-tallet hadde Fosen fogderi 26 handelsmenn, og Hitra og Frøya hadde de fleste av dem. Ingen steder i landet hadde så mange utliggerborgere og kremmere som her. Men bare noen få maktet å skape virkelig betydelige handelssteder, og rik-dommen var ujevnt fordelt mellom utliggerborgerne. Fire slekter kom i særlig grad til å sette merker etter seg. Det var Riiber, Parelius, Bernhoft og Koch. Som de fleste utliggerborgere skaffet disse slekter seg også eiendomsretten til jord og gårder, og en tid hadde de så å si Hitra og Frøya delt mellom seg. Tittelen utligger-borger ble kappet av til borger, eller Trondhjems borger, og ved å eie jord kunne de pynte seg med ekstratittelen proprietær. Resten av prakten sørget sorenskriver og fogd for ved i skrift og tale å titulere dem monsiur eller det engelske sir.

 

 

I folketellingslista for 1664 finner en 8 borgere på Hitra. Det eldste handelsstedet er Rørøy i Kvenvær, der den 30 år gamle Steen Pedersen nettopp hadde tatt over etter far sin, Peder Steen-sen. Han har antakelig begynt handel her omkring 1646, eller et par år tidligere. Under en vrakauksjon var han da kjøper av salg-bart vrakgods. Men også Trondhjems borger, John Nilsen, hadde handlet i noen år i Dypvika. Navnet hans finnes i 1652, og han var da 60 år. Valøya i Barmfjorden ligger hakk i hel, med handel fra 1655, og borgeren het Peder Andersen. I 1664 er han oppgitt 55 år gammel. Her bodde det enda en borger ved denne tid, Christopher Hermandsen, 30 år gammel, men han var ikke kjøp-mann. Helst var han skipper, for de måtte også løse borgerbrev. Like gammelt er handelssteet Øya, Tranvikan, Selvåg og Helge-bostad strandleie.

 

 

 

Det er i hvertfall bare få år som skiller disse. På Øya handlet Jacob Eriksen, 74 år gammel, og som født i 1590, var han senior blant Hitras borgere. I Tranvikan handlet Erik Nilsen, f. 1606, og på Helgebostad strandsete Mons Henriksen, 63 år gammel. På Selvåg satt borgerske madam Elen, hun var også eier av gården.

Som en ser var de fleste av borgerne gamle menn i 1664, og de hadde i yngre dager hatt en annen gesjeft. Noen av dem har nok vært skippere, andre betjenter hos embetsmenn eller hos bykjøpmenn.

 

 

Anders Nielsen Riiber som i 1664 var handelsmann på Ansnes, var tidligere sorenskriver i Fosen. Etter sin avskjed bodde han på Kjørsvik i Stemshaug, hvor han drev en liten handel. I en søknad datert 24. juli 1664 kaller han seg en gammel og fattig mann. Først da søkte han priviligert rett til å drive handel. Men bevillingen ventet han ikke på, for alt samme året var han tilflyttet Ansnes og drev sin handel der. Da hadde han løst borgerskap for å drive som utliggerborger. Men ektheten av dette borgerskap, er meget tvilsom.

 

 

Fra omkring 1690 handlet Albrigth Freuchtnick på Knarrlag strandsete, som vil si Berget på Ulvøysiden av sundet. Ti år senere var det slutt, for i folketellingen 1701 heter det om ham: Selveier og 44 år gammel, dog nu uten nogen borgerlig næring og av slett leilighet. Gert Eriksen Sandberg hadde også drevet handel en tiårs tid før 1700. Det var på Viken (står foran Vigstrøm i folke-tallet) og det heter at han livnærer seg «med hel ringe handel og i vidtløftighet». Han var født i 1653 og var sønn av offiser Erik Johansen Sandberg på Hopen.

Like før hundreårsskiftet 1700 var Hans Jensen kommet i gang med en handel på Oldervik. Han var født i 1668.

 

 

 

Henrik Helkand hadde etablert seg på Store Vedøen, og ved ringe borgerlig handel beholden, sies det om ham i 1701, da han var 44 år gammel. Samme året heter det om 26 år gamle Jørgen Claussen Parelius, at han bodde på Sørvalen som selveier, «til ringe borgerlig brui nylig tilkommen, ei end vel av vidtløftighetene». På Nordvalen hadde Elling Torsteinsen, 40 år gammel, ved ringe handel i noen år, blitt en holden mann. I Børøsund var Torger Hansen ved liten begynnende borgerlig næring enda i slette forhold. Men han var bare 28'år og hadde framtida for seg.

 

 

Dette er en kort oversikt over de første handelsstedene på Hitra. Hvert enkelt sted har sin historie, men faste opplysninger fra de første år er det ikke mye ay. Det er mest om eierne og deres familier, mens de sosiale forhold kommer i bakgrunnen. Dette er beklagelig, for nettopp et slikt tilskudd til belysning av såvel handelsmennenes, som almuens økonomiske kår, ville ha vært av stor interesse.

 

Lars Østensen, Ski

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.