Gå til innhold
Arkivverket

Navn på gamle husmannsplasser


Roar Brynlund
 Del

Recommended Posts

Min slekt på farsiden har bykslet en storgård på Helgeland helt siden ca 1750 og opp til 1900 tallet hvor husmennene forsvant. Jeg har begynt å skrive om plassene og folket som bodde der, fra ca 1800 og frem til 1900. Det jeg har problemer med er å finne informasjon om plassene utenom det som står i folketellinger, kirkebøker og pantebøker. Min oldefar fikk tinglyst 5 husmannskontrakter på gården ca 1860, men i bare 2 er det gitt stedsnavn, og det er heller ikke beskrevet grenser. I de fleste bygde- og gårdshistorier som jeg har kommet over, er plassene og folket beskrevet med mer enn fødsel- og dødsdato. Til eksempel. Min oldefar kom fra Sogn og jeg hadde lite info om han, men så kom jeg over en "Gårds- og ættesoge" for Luster, Fortun sogn. Der var plassene beskrevet og forskjellig ting/historier om personene helt tilbake til 1600 tallet. Dette var fattige husmannsfolk som måtte enten flytte nordover hvor det var fisk, eller senere til USA.

Mitt spørsmål er hvor skal jeg lete for mer info. Fins det noe skrevet om folk i perioden 1800 til 1900 tallet. De fleste hadde nok med å få mat og klær til seg og sine.

Hisen

Roar Brynlund

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt inntrykk er at få eller ingen har gått så grundig og detaljert til verks som Lars E. Øyane gjer i sine bygdebøker. Du kunne jo prøve å sende han ein PM her på forumet, og gjere han merksam på denne tråden. Eit evt. svar ville nok ha interesse for fleire av oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.