Gå til innhold
Arkivverket

Ankom/avreiste en Mr Powis over Christiania rundt 1828?


Knut Olav Strætkvern
 Del

Recommended Posts

Halvor Powisjen ( f. 1829 i Åmot, Hedmark, d. 1865) ble resultatet av et utenomekteskapelig forhold mellom Maren Halvorsdtr Sorknes (1793-1877) og ”en formodentilig engelsk reisende Hr Powijs”. Kirkebøkene gir ingen ytterligere forklaring på hvem Mr. Powijs var eller hvor det ble av ham, men presten har anmerket ”NB Skriftlig Anmeldelse om Barnefader vedlagt Kaldets papirer. Anmeldt 30 Jan. 1830”. Hos SA på Hamar har jeg søkt etter anmeldelsen i papirene for Åmot sokneprestembete for den aktuelle perioden (innkomne saker, journalsaker, kopibok). Videre har jeg søkt i Østerdalen Fogderi sin journal og kopibok. Dessverre er det hull i mapperekkefølgen rundt 1830 for begge embeter. Uansett, negativt søk.

En reisende engelskmann må ha vært relativt uvanlig i Østerdalen på den tiden, og enten har han kommet nordfra Trondhjem eller sørfra. Det godt mulig han har reist inn over Oslo/Christiania og fått nødvendige reisepass/dokumenter der. Kanskje han var på tømmeroppkjøp, eller jakt? Navnet kan godt være Powis eller Powys, som er sammenfallende med et kjent walisisk slektsnavn. Jeg spør SA i Oslo om hjelp med å søke etter Mr Powis, eventuelt andre søketips.

 

Mvh.

Knut Olav Strætkvern

 

kildereferanser for Halvors dåp.

Åmot KLOK1 (nr 8) http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070603350178.jpg

Åmot MINI5 (nr 16) http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070603340600.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan søke i passprotokollene fra Oslo politikammer, eventuelt fra politiet i Trondheim. passprotokollene fra politiet i Oslo er fritt tilgjengelig for bruk på lesesalen.

Vi minner om at spørsmål om konkrete oppslag i arkivene må sendes på e-post: saoslo@arkivverket.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Denne Halvor Powijs på Sorknes i Åmot fikk den 23.oktober 1853 en u-ektefødt datter Helene. Moren var pige Anne Hansdatter Lille-Arnestad - se nr.13 på denne siden: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8898&idx_id=8898&uid=ny&idx_side=-74 (Åmot, Ministerialbok nr. 6 (1842-1861), Fødte og døpte 1854, side 69).

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en familie "Powys" i Northampton som var kanskje rik nok å reise til. Kanskje en av sønnene av den Thomas Powys http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Powys,_1st_Baron_Lilford var på tur i Norge?

Det er en som forsker navn "Powis/Powys". De fleste er fra Shropshire. http://www.4trudy.co.uk

Jeg tror familien fra Northampton har det samme aner fra Shropshire

http://www.lilfordhall.com/PowysFamily/Tree.asp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...

Jeg velger å fortsette på denne tråden om Halvor Powisjen selv om den er noen år gammel. Først takk for de foregående innleggene som jeg oppdaget nylig - veldig nyttig og interessant både om hans u-ektebarn og om koblinger på Powys-navnet til England. Halvor fikk senere 4 barn innenfor ekteskap.

I ulike innførsler om Halvor står han med etternavnet Powys/Povis. Må si jeg synes det er mer enn tilfeldig at et så egenartet (utenlandsk) navn har funnet veien til Østerdalen i 1820-årene. Jeg har vært på RA og gjennomgått passprotokoller for de aktuelle årene, men så langt negativt om en Powys på reisefot. Trondheim har jeg ikke sjekket ennå.

 

Bakgrunnen for saken er altså den samme (se 1ste innlegg 2011) og uvissheten om faderlig opphav  likedan, men nå har jeg funnet Halvor i Stamrullen for Østerdalske kompani i 1854:

https://digitalarkivet.arkivverket.no/gen/vis/44/pp00000000168767#

 

I denne kilden er oppført en Gjørt Povis Gjørtler som far (?) til Halvor. Gjørtler er en gammel yrkesbetegnelse for finmetallstøper (messing, bronse). jeg har søkt i DA basene på GPG i ulike varianter men uten treff, og jeg får mistanke om at dette kan være fiktivt - en oppdiktet far -  eller bero på en misforståelse. Navnet Povis (eller varianter) dukker ikke opp i FT 1801, men Gjørt eller Giert (?) var i denne tellingen langt vanligere langs kysten enn i Innlandet, og ingen i Østerdalen. Transkriberingen er sikkert OK, men det hadde vært artig å sett originalen - finnes den skannet?

 

Men mitt hovedspørsmål til forumet: Kan det festes lit til denne informasjonen om Halvor's far ? Kan sporet lede til andre kilder for en verifisering? Noen grunn til at det skulle være en gjørtler i Åmot på denne tiden?

Vennlig hilsen Knut Olav Strætkvern

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.