Jump to content
Arkivverket

Sæmund Erlendson i "Ørstingar I "


Jon Christian Ringdal

Recommended Posts

Jon Christian Ringdal

Er det noen som vet hva slags kilder Bjørn Jonson Dale har lagt til grunn for beskrivelsen av Sæmund Erlendson som står oppført under pegarden, Vatne i Ørsta i verket "Ørstingar I" http://www.nb.no/utl...#&struct=DIV494 og evt kan henvise meg til denne/disse?

Er noen som vet noe mer om opphavet etc til Sæmund?

 

mvh

 

Jon Christian Ringdal

Link to post
Share on other sites
Ivar S. Ertesvåg

Bjørn Dale sjølv ville vere den næraste til å svare på dette, men han har vel knapt nok vore innom på det nye forumet.

 

I "Ørsta" (Ivar Myklebust, 1933) er det referert eit dokument frå 1594 (orig. i RA), utferda på Nørve, Borgund. Det er (evt. attgjev) eit skøyte på jordegods til Eilif frå syskena, som dei hadde arva etter faren Samund/Sæmund. Syskena er nemnde med namn og bustad.

 

Myklebust ref. også eit dokument frå 1601 (orig i RA) om at Eiliv hadde stemnt nokon for bruksretten til gardparten på Vatne, og fått medhald på tinget.

Eilif eigde sjølv noko, og hadde fått lovnad på resten frå ein barnlaus farbrorson, Peder Olavson. Eilif og Peder sine fedre hadde eigt og fylgt denne eigedomen.

Link to post
Share on other sites
Jon Christian Ringdal

Tusen takk Ivar! Dette var akkurat det jeg har lett etter, du har vel ikke tilfeldigvis den boken? Hadde vært interessant å sett om det var mulig å finne de overnevnte dokumentene på riksarkivets digitalarkiv.

Link to post
Share on other sites
Ivar S. Ertesvåg

Eg har boka, men det står ikkje så mykje meir (dvs. namna står, men dei har du). Det står "Orig. perg. frå Pe-garden på Vatne, no i RA" på begge. Det første er skrive på Nørve, Borgund. Det andre er frå eit ting i Halkjelsvik, Volda. Kjeldeskrift nr. 27 og 29 i boka.

Det kan hende dokumenta finst i ei geografisk ordna samling av einskild-dokument (kanskje kalla "lokalia"). Neppe å finne på Digitalarkivet. Du kan sikkert spørje i forumet for Riksarkivet.

Link to post
Share on other sites
Jon Christian Ringdal

Ok, takk nok en gang Ivar. Jeg skal spørre i forumet for riksarkivet når jeg får tid og kommer det da frem noe mer så skal jeg legge det ut her.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.