Gå til innhold
Arkivverket

Skifte etter Christopher Nielsen Grønbech (Nordland) dat. 12. Oktober 1771, og annet rundt Grønbech-familiene i Trondheim og Hadsel


Jørgen M. Steen
 Del

Recommended Posts

...afdøde Ole Jonsens?

 

Et tips som hvertfall virker i Firefox: se på selve bildet. Ved å holde inne CTRL-knappen samtidig som du bruker + / - knappene så kan du zoome inn ganske nært.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 51 Det var et godt tips, men skriften flyter ut. Skanningen er nok for dårlig.

 

Hun hadde i hvertfall en datter Karen Olsdatter på 36 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det nok noen spor å gå etter om folka våre, hvertfall vil det hjelpe med å få plassert en del av dem:

 

 

Kildeinformasjon: Lassens samlinger, Protokoll (RA/PA-0051/F/Fa), 0-, oppb: Riksarkivet.

Merknader: Gra-Gøt

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/db/40137/176/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sa20110411630701.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

#50 I skiftet står det at hun er Ole Jonsens efterleverske. De har bare en datter, Karen Olsdatter (også kalt Grønbech et sted i skiftet) 36 aar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er et ulagt puslespill dét også. Dessuten, det er jo uten kilder mesteparten av dette. Ok å få noen hint i det minste, men jeg ser jo at disse 6-7 sidene er mye fra 1800-tallet, og mindre fra 1700.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 54 Takker! Klarer du å få noe ut av skiftet etter Ole Hansen Grønbech i # 44? Jeg er spesielt interessert i de personene som nevnes i sammenheng med de avdøde. Barnas navn tror jeg er korrekt avlest. Vet du hvem kona var datter av? Noen forbindelse til Grønlands apostel......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grønlands apostel var jo Hans Egede...

 

Hans Egede er nevnt i forbindelse med Schøning-sleka. Hartvig Jentoft dro med han til Grønland. Denne slekta hadde jo også etterkommere som kalte seg Hveding. Det var jo en Hveding-svoger nevt tidligere i denne tråden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det føles helt utrolig at man skal få svar på et spørsmål stilt i 2002 på det gamle forumet, her på dette forumet i dag. Jeg er ikke det ringeste i tvil om at dette er foreldrene til min ettersøkte Olava Olsdtr. Grønbech f.ca.1740. Det ser ut som om tre av de fem barna i familien, kanskje alle, kom til Dyrøy sogn i Tranøy etter at begge foreldrene døde i 1755. Og da tror jeg også at jeg har funnet ut hvilken Kirstina Egede det er snakk om.

 

Jens Egede f.1692 - d.1724, bror av Hans Egede, Grønlands apostel, ble nemlig gift med Katrine Marie Hind f.1695, d.1772. De hadde barna Kirsten f.1720, Peder f.1722 og Anne f,1724. Jens Egede ble utnevnt til personel kapellan til Ibestad og betjente kirkene på Dyrøya og Tranøya. Jens Egede fikk bygsel på gården Mikkelbostad helt sør på Dyrøya, og noen år etter at Jens så plutselig døde, giftet Katrine Marie seg med Daniel Heitman Olsen på gården Holm og flyttet dit. Katrine Marie Hinds bror Peder Krogh Hind ble senere kapellan i Tranøy. (fra Gårds- og slektshistorie for Dyrøy) Ole Hansen Grønbeck og Kirstina/Kirsten Egede hadde sønnene Jens og Hans, ganske sikkert oppkalt etter morfar og farfar, og ei datter Catharina Maria, oppkalt etter mormor. Hva var mer naturlig enn at barna havnet hos sin mormor som var ganske velstående til den tid å være.

 

Tusen takk Lars Østensen for de mange opplysninger du har kommet med!

Vennlig hilsen Åse K. Kr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøvde å se litt på skiftet etter Ole Hansen Grønbech.

Det står at han døde i påsketider 1755 i Nordland.Han hadde vært syk en stund og hadde avtalt med en skipper Jørgen Jentoft om å føre jekten hans.

sønnen Jens er for nærværende tid under forsorg af Isach Hansen Grønbech udi hans hus

sønnen Hans værende i ?? (Nordland?)

datteren Olava ligeledes i Nordland

datteren Ane Kirstina værende her i byen hos enchen Ane Helena sal. Joen Isachsen Grønbech

datteren Catharina Maria værende i Nordland

 

Det er også nevnt i skiftet ei søsterdatter Cathrine Grønbech..men her er det liten skift...

Også er det noe merket sølv, men også her liten skrift, men jeg prøver:

J:D:L:?

O:H:G og K:K:E

B:?:S:? og A:O:D

H:M:?:? og K:M:D

K:J:D:G

tinn:

H:M og K:H:D:W

 

har ikke sett igjennom hele skiftet enda.

 

Jeg har ikke noen tilknytning til Grønbech forruten å ha kommet borti noen av dem vedrørende noen andre nordlandshandlere. Det ser ut til at det var veldig vanlig med giftemål mellom disse familiene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 60 og 61 Takker! :)

 

Michael Moum har vært behjelpelig med litt mer info på Ole Hansen/Kiersten Egede. Stor takk til Michael!

 

Catharina Grønbeck kaller avdøde for sin morbroder.

 

Fra Borge kb:

Chiersten Egede fadder 10 trin 1750 http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630313.jpg

Introd Ole Hansen Grønbechs qvinde efter dødt pigebarn 3 s. trin 1751 http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630318.jpg

23/5 1752 nedsat Ole Hansen Grønbechs barn http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630324.jpg

4 post trinitat 1752 introduceret Monsr. Grønbechs hustru

Nedsat same dag Ole Hansen Grønbechs barn Lorentz kaldet og hiemedøbt http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630324.jpg

Dom: 5 Trinitat 1753 Introduc: Ole Hansen Grønbechs hustroe dødfødt barn

7 april 1755 var jeg paa Eggom og betiente den Syge Ole Hansen Grønbech med den Hellige Nadvere http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630340.jpg

Dom Rogate 1755 nedsat Ole Hansen Grønbech ætate 43 aar http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630340.jpg

Dom post 10 trinitat 1755: Den morgenen tilig før tienesten var jeg paa Eggom hvor Enken Madame Gronbeck i hendes store S…te blef betient med den H Nadvere http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630342.jpg

1755: Dom 13 post Trintat kirketieneste paa Borge: nedsat og graffæstet Kirsten Grønbech med dødfødde drængebarn. http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20071105630342.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 60 I det gamle innlegget angående Olava Grønbech står følgende: "Ifølge Dyrøy bygdebok var det en Madame Grønbech som drev handel i området, hun er omtalt flere steder."

 

Finns det mer info om denne Madame Grønbech?

 

Ole Hansen Grønbech hadde åpenbart en søster som igjen hadde en datter Catharina Grønbech. Kanskje er det denne Madame Grønbech som er mor til Catharina?

Ole Hansen Grønbech klarer ikke jeg å plassere slektsmessig. Han er ikke sønn av Hans Isachsen Grønbech. Hans Isachsen Grønbechs arvinger er sønnen Isak og de 2 døtrene Anna Katrine og Anna. Ole Hansen Grønbech kan heller ikke være avkom etter noen av de andre barna til Isak Johnsen Grønbech/Karen Hansdatter Norman av kronologiske årsaker. Med andre ord finns det åpenbart andre Grønbecher i omløp som han og søsteren nedstammer fra. Hvem kan disse Grønbechene være?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøver meg på første del av skiftet

 

 

Anno 1755 den 12te December indfandt Skifte Rætten sig med de de twende opnævnte Borgemand ole Sivertsen og Einer Hemmingson udi Nordlands Borgeren Sr. Isach Hansen Grønbechs hus, at foretage vedbørlig Skifte efter Nordlands Borgeren Ole Hansen Grønbech, som udi næstleden foraar 1755 omtrent ved Paaske Tider i Nordland ved døden er afgangen, saa veø som efter hans hustroe Kirstina Egede, der og udi sidstleden Sommer med St. Olufs Tid udi Nordland er død, alt til rigtighed for deres Creditorer, samt overskydende af deres efterladte ejendeler, at deles imellom deres efterlevende fælles Børn, som ere 2de Sønner og 3de Døttre, nemlig: 1. Jens Olsen Grønbech gl: 12 aar og er for nærværende tid under forsorg af Isach Hansen Grønbech udi hands hus. 2. Hans Olsen Grønbech værende i Nordland gl. 6 aar. 3, Olava Olsdatter Grønbech gl. 14 aar, ligeledes i Nordland. 4. Ane Kirstina Olsdatter Grønbech gl: 10 aar værende her i Byen hos Enken Anne Helena Sal: Joen Isachsen Grønbech. og 5: Catharina Maria Olsdatter Grønbech gl: 5 aar værende i Nordland. Denne forretning blev foretaget i følge Magistratens skriftlige foranstaltning af dato 20de Novembr: sidte som tillige med foregaaende andragelse og Regvitien har nu afgangne Sr: Hinrich Meincke som Creditor i Stereboet, og deres avfulgte Styrelse paa Magistalon til Hr: Estats Raad og amtmand Hagerup af dato 28. Octobr In skal samt Di heraav Magistralens Svag skrivelse til Sr. Hinrich Meincke under sidst benævnte dato, der udi en samlet ... er bleven Skifte Rætten tilsluttet(?), og blev taget til forretningen, lydende i alt saaledes:

 

Skipper Jørgen Jentoft. Tror det står Jørgen Jensson jfr. senere i skiftet da han kalles Jørgen Jensson Hass

 

Ole Hansen Grønbeck døde den 18/4 1755

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er dette samme familie? http://wangensteen.n...0103/index.html

Ved første øyekast ser det ikke ut til å være det, men samtidig så tror jeg at jeg kan si "vet ikke". Såvidt jeg kan se i boka, så er dette Grønbech hovedsaklig i Drammen og på sør-østlandet. Mesteparten ser ut til å være omtale fra 1600-tallet. At noen av disse kan ha funnet veien nordover senere er jo på ingen måte umulig.

Takker for boka uansett, den kan forhåpentligvis komme til nytte senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 63 Umiddelbart så ser det ikke ut som om det her er forbindelser, men når det gjelder foreldre til disse Grønbechene er det foreløpig så usikkert at jeg lar spørsmålet stå åpent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt fra DIS-norge om Ane Kirstina, datter til Ole Hansen Grønbech:

Nils Joensen Beyer var gift 2 ganger tidligere: 1 i 1758 med Helene Stephensdtr. Schiøtt, 2 med Anne Kristine Grønbech, død 1785, datter av Ole Hansen Grønbech og Kierstine Jensdtr. Egede. Ved skiftet i 1797 etter Nils Beyer er det lite igjen å leve av for enken Henricha Christina, og i 1801 er hun husholderske hos Søren S. Schielderup som hun gifter seg med i 1803. Datteren Sirianne er i 1801 i forsterhjem på Ørlandet hos (Grethe) Margrethe Elisabeth Thomsen og Simon Mathias Fæster. Datteren Catharina Maria bor som faderløst barn hos Niels Grønbech i Stokmarken.

http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?p=518130

Lenke til kommentar
Del på andre sider

# 65 Takker nok engang for hjelp til transkribering! :)

 

Den Jørgen Jensen Hass som her nevnes er nok identisk med sønnen til Margrethe Jacobsdatter Falch/Jens Jørgensen Hass:

 

Storvigen; Alstahaug/1727

Jens Jørgensen Hass M Hovedperson

Margrethe Jacobsdatter Falch K Ektefelle

Jørgen Jensen M Sønn

Jacob Jensen M Sønn

Hans Aars Jensen M Sønn

Petter Jeremias Jensen M Sønn

Jonas Jensen M Sønn; Døde straks efter faren.

Aaselle Jensdatter K Datter

Marith Hass Jensdatter K Datter

 

Søvigen; Alstahaug/1775

Margrethe Jacobsdatter Falch K Hovedperson

Peter Mathiesen M Ektefelle

Jørgen Jensen M Død Sønn; Vesteraalen. Hans fader var Jens Jørgensen.

Willas Bing Jørgensen M Barn av Jørgen; Skjeggenes.

Jens Jørgensen Hass M Barn av Jørgen; Biørn.

Margrethe Jørgensdatter K Gift Barn av Jørgen; Jacob Wilhelm Dass, Bjørn

Jacob Jensen Hass M Gift Sønn; Biørum i Nummedalen.

Hans Aars Hass M Død Sønn

Hans Hass M 15 Barn av Hans Aars Hass; Paa latinskole i Bergen.

Margrethe Hass K Barn av Hans Aars Hass; Lovøen i Salten.

Peter Jensen Hass M Sønn; Repen i Bodø.

Jeremias Hass M Sønn; Selsøen i Lurø.

Aaselle Jensdatter K Gift Datter; Andreas Dass, Sæve I Nummedal.

Marithe Hass K Gift Datter; Joen Christensen, Skild I Brønø

Karen Maria Petersdatter K Gift Datter; Erich Hammond, Søvigen; 2.ekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skifte etter Anders Dinesen (halvbror til Hans/Joen Isachsen Grønbech):

 

 

Kildeinformasjon: Sør-Trøndelag fylke, Trondheim by, Skifteprotokoll 13b (3A 0015), 1739-1747, oppb: Statsarkivet i Trondheim.

Merknader: Fol. 422-856. Med register.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.n...read/25091/271/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...90204330271.jpg

 

I dette skiftet er det de 2 halvbrødrene Hans og Joen Isachsen Grøn(bech) og helsøsteren Kirsten Dinesdatter som er eneste nevnte arvinger. Dette er mao de eneste kjente Grønbecher som kan ha etterslekt av avkommet etter Isach Joensen Grønbech med mindre det er uteglemt arvinger (tvilsomt).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jochum Susemell som var gift med Kirsten Dinesdatter hadde vært gift tidligere med Anna Joensdatter Stødt. Anna Joensdatter Stødt er det skifte etter:

 

Kildeinformasjon: Sør-Trøndelag fylke, Trondheim by, Skifteprotokoll 13a (3A 0014), 1737-1742, oppb: Statsarkivet i Trondheim.

Merknader: Fol. 1-421. Med register.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/25090/10/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sk20090204320010.jpg

 

Hun etterlot 2 barn, begge fra hennes første ekteskap med Morten Olsen Gjæver. De 2 barna var:

 

Elen og Inger Margrethe begge født ca 1701.

 

OBLIGASJON 21. 4.1722 Trondhjem Pantebok 4, 79a

TIL :T1:formynder :F1:Jens :P1:Jensen :E1:Barcher FRA :F1:Anne :T3:salig :F2:Morten :P2:Olsens

PÅ :T1:211rd 3ort 10 1/2s MED :T1:pant i 1) "min Eiende Vaane Gaard og Grund med brøggeplads her i byen" 2) :T2:"mit borgerleie Arnøen i Nordland, Sampt 1 vogs leie Jordegods Sammesteds" :T3:

3) "ferretsbaaderne ved leie med seigell og Redskab" 4) "min Jegt med :T4:seigell og Redskab".

1. eiendom: Grunn med påstående bebyggelse

2. eiendom: Grunn med påstående bebyggelse

3. eiendom: Skib eller annet Fartøy

4. eiendom: Skib eller annet Fartøy

Andre Impliserte:

:T1:Lånebeløpet er låntakers to døtre, :F1:Jnger Margrete :P1:Mortensdatters :T3:og :F2:Elen :P2:Mortensdatters :T5:farsarv.

:T1:Laugverge: :F1:Peder :P1:Petersen :E1:Biørn.

Dok nr: 253 Registrert av: H. J. Jensen

 

AVKALL 11. 2.1727 Trondhjem Pantebok 4, 272b

FRA :F1:Ole :P1:Mortensen :E1:Giever TIL :T1:hans far :F1:Jochum

:E1:Susemill PÅ :T1:200rd 3ort 10s, etter Gievers salig fars skiftebrev.

Andre Impliserte:

:T1:Ole M. Gievers formynder: :F1:Olle :P1:Hansen :E1:Gever.

Dok nr: 924 Registrert av: H. J. Jensen

 

Om denne sønnen Ole Mortensen er fra ekteskapet med Anna Joensdatter Stødt vet jeg ikke.

 

Inger Margrethe ble gift med Anders Dinesen:

 

Vielse:

Kildeinformasjon: Sør-Trøndelag fylke, Vår Frue kirke i Trondheim, Ministerialbok nr. 602A01 (1732-1774), Ekteviede 1739, side 391.

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070921670109.jpg

 

Skifte etter Inger Margrete fant sted i Trondhjem 29. mai 1742, og det ble da registrert midler for rdlr. 736-2-6 mens gjelden utgjorde i alt 712-3-12. Arvinger var enkemannen og avdødes søster Ellen Mortensdatter Giever - som navnet skrives. Av innbo merker vi oss en dragkiste i stuen, en grønn - og rødmalt kiste i enkemannens kammer, og et rødmalt sengested med himmel. Videre opplyste enkemannen at hans førende jekt var i byen, og at den lå seilklar så om god vind falt, ville han seile til Nordlandene med kjøpmannsvarer som han hadde innlastet både for egen og andres regning. Det ble registrert en del sølvtøy - 1 tekanne med fot som veide 34 lod og 2 ort, 1 mindre kanne, 1 beger, 5 skjeer, 3 teskjeer og 1 sukkerklype. Videre finner vi gangklær, lintøy, tinn, messing, kobber, jern, sengklær m.v. Til slutt oppføres Skorvvågen i Vesterålens fogderi med husene og en «færretsbaad» som var der.

 

Skifte 29 mai 1742, Trondhjem.

 

Kilde: C.S. Schilbred: Slekten Giæver (1982), s. 17-18

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4. september 1769 troloves Jens Olsen Grønbech med Ingeborg Pettersdatter Litløya:

 

Kildeinformasjon: Nordland fylke, Bø, Ministerialbok nr. 891A02 (1759-1820), Kronologisk liste 1769, side 116-117.

http://www.arkivverk...71108610008.jpg

 

Dette kan være sønnen til Ole Hansen Grønbech.

 

Denne Jens er vist også etterlyst: http://www.disnorge....pic.php?t=93266

 

Skifte etter Jens Olsen Grønbech, Wenje i

Internt skiftenr: 9541. Skiftet åpnet: 20/4-1776. Side: . Løpenr: . Skiftet avsluttet 20/9 1777 uten noen

opplysninger om arv.

Arvinger:

Film eller link: Ekstrakt

 

Noen gravleggelse på ham finner jeg ikke.....

 

Her omtales han som Jens Grønbech styrmanden fra Føre:

 

Kildeinformasjon: Nordland fylke, Bø, Ministerialbok nr. 891A02 (1759-1820), Kronologisk liste 1776, side 182-183.

http://www.arkivverk...71108610042.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.