Gå til innhold
Arkivverket

Når ble tolvtallsystemet tatt i bruk-Dusin ?


Sigbjørn Sandsmark
 Del

Recommended Posts

Det gjelder å tidfeste en gravhaug som kalles Døsingehaugen. Noen mener at navnet kommer av at der er gravlagt 12 mann der, og navnet stammer fra dusin. Andre mener navnet er dialekt for Dysse.

 

Er der synspunkter eller .......?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprinnelsen til vårt ord dusin er det franske douzaine som betyr tolvtalls eller en gruppe av tolv (- det franske ordet for vårt tallord tolv er douze). Ordet dusin har vi nok fått via middelnedertysk (jfr. Falk og Torp), og det har derfor temmelig sikkert kommet til oss lenge etterat man la folk i haug her til lands.

 

I innledningsbindet til Oluf Ryghs Norske Gaardnavne (s.48) forklares ordet dys slik: sammenkastet Stenhob, især om Gravrøser fra hedensk Tid; endnu brugt i den sydlige Del af Stavanger Amt. I Navne næsten blot paa Vestlandet; sammensat mest med l a n d (Dysjarland, Dysjaland).

 

Rygh forklarer gårdsnavnet Døsserød i Sem i Vestfold med en opprinnelse i dette ordet dys, i likhet med navnene på bl.a. tre gårder Døsen (i henholdsvis Fåberg, Luster i Sogn og Os i Hordaland), tre gårder Dysje (i henholdsvis Vinje, Bykle og Vikedal), Dysjå i Hjartdal, Dysvik i Strandebarm, Døsviken på Ørlandet og Døsland i Kvinherad. Jeg antar navnet Døsingehaugen også kan forklares på samme måte.

 

(Hvor ligger denne haugen, forresten?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar.

Haugen ligger nær grensen til Audnedal på Kaddan i Marnardal V Agder. På toppen av heia og oppå en grus/morenehaug. To paralelle jordvoller ca 12 meter lange,øst vest orienterte. I midten i østre ende,sånn ca, et hull gravet av navngitt person i nyere tid,ikke noe funn.Eieren mener de døde er lagt på to rekker og kastet jord på. Sagnet sier der sto et slag mellom dalefolket og de som bodde på toppen av heia.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er typisk for "folk" å konstruere slike forklaringar ut frå nærmast fri fantasi. Døme: Garden Gimmestad i Gloppen, uttala Gjemmesta. Folkeleg forklaring: Det var ein som absolutt ville ha seg ein gard, og når han fekk han, blei namnet Gje-meg-stad.

 

Men denne teorien ser vekk frå dei gamle skrivemåtane, t.d. Gemlastad, som heller tyder på at rota kan vere adjektivet eller mannsnamnet Gamel / Gamle. Så gløym dei tolv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.