Gå til innhold
Arkivverket

Mestermann Willum Andersen i 1694 (fra Skien eller Kristiansand?)


Ola Teige
 Del

Recommended Posts

I 1694 ble Maren Thorsdatter på Kragerø byting funnet skyldig i tyveri og dømt til å ”miste sin hud”, det vil si piskes, og å miste det hun eide til kongen.

Piskingen ble foretatt av mestermannen Willum Andersen, som signerte med ”WAS” på kvitteringen han ga byfogden for ”refsingen” han hadde utført (kilde er Kragerø sikt- og sakefallsregnskaper i Rentekammeret).

 

Kragerø hadde ikke en egen mestermann (bøddel/skarpretter) og Willum Andersen må derfor ha blitt tilkalt fra et annet sted. Også i 1693 og 1694 hadde byen behov for mestermannens tjenester, uten at det er kjent hva han het, men har vel trolig vært Willum Andersen da også.

 

Fra begynnelsen av 1700-tallet var det bare en mestermann i Akershus stift, som Kragerø lå i. Denne holdt til Christiania. I 1694 het han Nicolai Flyg. Willum Andersen må derfor ha vært hentet fra et annet sted. Spørsmålet er hvor. Kristiansand hadde en egen mestermann. Det samme vet men også at Skien hadde, i hvert fall til slutten av 1600-tallet. Eller kan Andersen ha vært hentet fra et annet sted, som for eksempel Tønsberg eller Fredrikstad?

 

Det jeg lurer på er altså: Har noen støtt på bøddelen Willum Andersen i forbindelse med en avstraffelse eller et bymanntall? Hva het var bødlene i Skien og Kristiansand på 1690-tallet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du sett om Willum Andersen er oppført i Egill Snorrason sin artikkel "Helstatens skarprettere - og deres skiftende ægteskabsforbindelser i 1600- og 1700-tallet" i dansk Peronsalhistorisk tidsskrift 1994:2 s. 166-216?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fekk takk i nemnde artikkel, og det ser ikkje ut til at Willum er oppført. I følge forfattaren tek artikkelen for seg ca. 287 av dei omlag 433 mestermennene i tvillingrikene på 1600- og 1700-talet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fekk takk i nemnde artikkel, og det ser ikkje ut til at Willum er oppført. I følge forfattaren tek artikkelen for seg ca. 287 av dei omlag 433 mestermennene i tvillingrikene på 1600- og 1700-talet.

 

Takk så mye for oppslaget.

 

Jeg tror at Willum må være en representant for de lokale norske bødlene, som forsvant ut da kronen oppgraderte statusen for bødler etter ca. 1700. De ble nå kalt skarprettere og hovedsaklig rekruttert fra tyske skarprettetdynastier. Det er vel her de mange innbyrdes ekteskapsbåndene kommer inn. Det var familier som Lædel i Christiania og Muhlhausen i Bergen og København.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.