Gå til innhold
Arkivverket

Kong Christian IV i bryllup på Grimstad 2. juli 1599


Jan Sverre Hjertholm
 Del

Recommended Posts

I 1599 reiste kong Christian IV med en stor flåte fra København til Finnmark og Kola. Reisen, og teksten fra de to dagbøkene som ble skrevet, er bl.a. behørig beskrevet i «Kongens reise til det ytterste nord. Dagbøker fra Christian IVs tokt til Finnmark og Kola i 1599», Universitetsbiblioteket i Tromsøs skriftserie Ravnetrykk, nr. 33, som bl.a. finnes elektronisk på www.munin.uit.no. For øvrig meget interessant lesning.

 

På hjemvei, etter ca. 10 dagers opphold i Bergen, ble de liggende i Kjøkkelvik i påvente av vind for å seile videre. Sivert Grubbe forteller i sin dagbok om følgende hendelse 2. juli 1599:

Christian IV (som på reisen gikk under navnet Christian Fredriksen eller bare kaptein), Sivert Grubbe og noen flere gikk i land for å kjøpe friskt smør og ost på en nærliggende bondegård. Imidlertid var bonden og hans hustru i bryllup i den nærliggende «landsbyen Grimstad». De seilte da dit, og ble invitert til bords av brudgom og hans brud og ble behørig traktert. Kongen skal under oppholdet ikke gitt seg til kjenne.

Iflg Fana Bygdebok, Jacob T. Larsen, 1984, skal dette ha funnet sted på gården Grimstad. På den tid var det iflg. samme bygdebok 3 brukere på Grimstad, og en av dem var Hallvard (ca. 1600).

 

Finnes det noen kilder som kan fortelle hvem som giftet seg, hvilket bruk på Grimstad dette fant sted og eventuelt navn på bruker?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svaret er nok dessverre at det ikke er andre kilder enn de som allerede er hentet fram. Eldste bevarte kirkebok for Fana er fra 1712, og det er minimalt med vigsesopplysninger før det.

 

Det kan selvsagt være fristende å tro at Grimstad er Grimstad, men det er ganske mange "landsbyer" mellom Kjøkkelvik i Loddefjord og Grimstad ved Søreide. Jeg tviler på at kongen og hans følge tilbakela nesten 1 1/2 mil for å finne et sted der de kunne kjøpe smør!  Jeg tror ikke 1 1/2 mil i ganske ulent terreng, uten veier, kunne regnes som "nærliggende".

 

De nærliggende "landsbyene" var Godvik, Olsvik og Gravdal. Der kunne de ganske sikkert få både smør og ost.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig i at det virker litt rart at de dro så langt, selv om Grubbe skriver at de seilte dit. Takk for raskt svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.