Gå til innhold
Arkivverket

Sølv-nøtt. Når ble det tillatt med sølvgehalt 13 1/4?


Leif Salicath
 Del

Recommended Posts

Kanskje litt off case i dette forum, men det er jo så mange kunnskapsrike personer som "vet alt" her.

Googler:

"I 1608 bestemte Christian IV at lødigheten skulle være 13 1/2 lodd (843/1000) og på 1800-tallet ble det tillat å stemple 13 ¼. I 1892 endret de stempling fra 13 ¼ til 830S. Når vi sier at bestikk er i 830 sølv betyr det at 830 ‰, eller 830/1000 deler av varen er av rent sølv."
 
Altså ikke i bruk etter 1892, men når på 1800-tallet ble det tillatt med 13 1/4? Gjelder noen gamle langpiper.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for info. Den siste lenken ga meg virkelig en aha-opplevelse. Jeg finner Olaus Baastadtinius Paulsen i Halden f. 1818 og han er nevnt i min familie Baastad hvor jeg også har gullsmed Olaus Martin Baastad f. 1816 i Halden. Førstnevnte må jeg søke slektsopplysninger om.

 

Det ser i bøkene ut til at 13 1/4 først ble brukt etter 1820 - og altså neppe etter 1892. Det snevrer mulig tidsrom ganske bra, men finnes det litteratur om gullsmeder spesielt i denne perioden?

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.