Gå til innhold
Arkivverket

dødfall 2020, vite mer om personen


Thomas Nilsen
 Del

Recommended Posts

En mann dør i 2020, født i utlandet, innvandret til Norge en gang på 1950-60 tallet. Bodd litt overalt i landet. Igjen står barn av avdøde, født i Norge, men som ikke kjente sin far. De vil vite. Selv et årstall tas imot med takk, som hvilket år han kom til Norge, hvilke by han var født i hjemlandet.... Hvordan går man frem for å få utlevert informasjon om så nylig avdøde? Hvilken informasjon kan man få? I dag chattet jeg med arkivverket. Det er den mest nedslående samtalen jeg har hatt noen gang. Ingen hjelp, ingen direkte svar på spørsmål, bare henvisning på henvisning på henvisning til side etter side med mye skrift og lite info. Slik er det blitt etter sentraliseringen. Det var som å snakke med en robot. Noen som har råd her inne om hva man kan gjøre? Var det ikke noe som het dødmeldinger? Og hadde ikke statsarkivene før et kort over nøkkelinfo på hver innbygger? Hvor begynner man? Hvor får man ut mest mulig info? Jeg snakker ikke om arvinger og arveoppgjør.

Endret av Thomas Nilsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, såpass nye ting er jeg ikke så kjent med, men det som slo meg var at hvis han har bodd "litt overalt" har han kanskje, i alle fall innimellom, bodd på nokså små steder. Og på små steder skrives det i avisene om nesten alt. Så hvis man har navn, og ideer om hvor han kan ha bodd, er det kanskje mulig å finne ham som en av "5 på gaten" (5 tilfeldige stilles samme spørsmål om hva det nå er avisen ønsker respons på - enten det er lokalisering av biblioteket eller hva de gjør med løvetann i plenen,), eller intervjuet om hvordan det er å være innflytter etc.

 

Det er absolutt noe som heter dødsmelding. Forskrift som forteller om hva som registreres Se også kapittel 5 om innsynnsrett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivverket har mange henvendelser og er gode på å finne info om eldre saker, men de trenger en del detaljer for å finne ut hvor de skal begynne å søke. Ofte tar det lang tid å få svar. Særlig om letingen må gjøres manuelt. Et såpass nytt dødsfall indikerer at vedkommende du søker kan ha lagt igjen noen digitale spor. Vil tro folkeregisteret og skattekontoret sitter på en del info, men de er ganske strenge på hvem som har rett til innsyn. Nærmeste pårørende kan muligens få opplysninger derfra etter søknad.

 

Jeg ville ha startet med å søke på aviser og publikasjoner hos Nasjonalbiblioteket. De har mye tilgjengelig digitalt. Prøv gjerne forskjellige stavemåter av navnet på avdøde. Start med å lage en liste over alle opplysninger du har om vedkommende og fyll i det som framkommer etter hvert. Har du noen datoer (fødselsdato, vigsel, dåp av barn) eller steder i Norge så kan det være lettere å lete. Kanskje du finner ut at vedkommende har barn eller ekser som vet noe. Vet du om noen steder vedkommende har jobbet? Ofte finnes det informasjon å hente i bedriften eller i publikasjoner derfra. Søk i Digitalarkivet vil antakelig ikke gi så mange svar, pga sperrefrister, men prøv likevel. Mulig du kan finne noen opplysninger i Familysearch.org eller i avisdatabaser i mannens hjemland. Har inntrykk av at det varierer veldig fra land til land hva som ligger tilgjengelig på nett. Litt avhengig av hvilket land det dreier seg om og om vedkommendes etternavn er vanlig eller uvanlig, kan det være spor å finne i forskjellige gravminnedatabaser. Du må rett og slett angripe det som et puslespill. Samle brikker og prøve å sette sammen bildet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Thomas Nilsen skrev:

Og hadde ikke statsarkivene før et kort over nøkkelinfo på hver innbygger?

 

Her tenker du nok på folkeregisterarkivene. Men mesteparten av disse arkivene oppbevares fremdeles av Skatteetaten, som i dag har ansvar for folkeregisteret. Arkivverket (statsarkivene) har i hovedsak, men med en del unntak, først og fremst registerkort for personer som døde eller flyttet/emigrerte før +/- 1970. Dessuten har ikke Arkivverket søkbare registre, og bare i noen grad manuelle registre, til disse registerkortene, så som det er påpekt i et annet innlegg, trenger Arkivverket noen sikre holdepunkter - f.eks. tidspunkt for flytting fra én kommune til en annen - for å ha sjanse til å finne fram.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.