Gå til innhold
Arkivverket

Berit Ebbe Carstensdatter, f. 1767 i Rissa


Arild Landrø
 Del

Recommended Posts

I 1767 fødes ei jente i på Rein i Rissa, Sør-Trøndelag, som får navnet Berit Ebbe.   Barnefaren er ifølge kirkeboka en Hans Larsen, og det naturlige ville da vært at barnet ble omtalt som Berit Hansdatter. Men både ved folketellingen i 1801, og når hun forlover seg omtales hun som Berit Ebbe Carstensdatter. Berit Ebbe ble gift til Singstad i Lensvik, og muntlig tradisjon hevder at far til Berit Ebbe var av Hornemannsslekt.

I følge,blant annet, Stadsbygdboka av Kristoffer Rein, så skal barnefaren ha vært student Ebbe Carsten Hornemann på Reinsklosteret i Rissa.  Det jeg lurer på er: var det vanlig at folk skiftet patronym når det kom en my prest til bygda?    Eller var det slik at presten hørte på det som bygdefolket sa, selv om det ikke var i samsvar med det som sto ved dåpsinnførselen i kirkeboka? Eller forholdt man seg vanligvis til det som var ført i kirkeboka  (minestralboka) ved dåpen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg antar at vi snakker om dåpsbarn nr. 39 på høyre side her: https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650325

 

Hun fikk navnet Berit (Bereth), ikke Berit Ebbe. I et navn Berit Ebbe Carstensdatter, vil Ebbe være en del av farsnavnet (patronymet). Et parallelt eksempel er mor til gutt nr. 32 døpt i Nedre Eiker i 1882 (se https://www.digitalarkivet.no/kb20061115030434), som heter Maren Hans Jørgensdatter. Denne Maren var rimeligvis datter av en Hans Jørgen.

 

I FT1801 for Singsås i Rissa finnes ingen Berit Ebbe Carstensdatter, men derimot ei Berit Carstensdatterhttps://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058438002898 (se også original: https://www.digitalarkivet.no/ft20090806360043)

 

Trolovelsen har jeg ikke funnet fram til, så det kan være at hun der står som Berit Ebbe Carstensdatter.

 

Mitt svar på dine avsluttende spørsmål, og nye spørsmål fra meg:

  • Dersom det er riktig at dåpsbarnet Berit Hansdatter i 1767 er den samme som Berit Carstensdatter på Singsås i 1801, må det - etter dåpen i 1767 - ha kommet for en dag at faren til Berit ikke var Hans Larsen, men en Carsten (f.eks. Ebbe Carsten Hornemann). På den tida var det ingen faste rutiner for å rette opp i tidligere innførsler i kirkeboka, så når kirkeboka oppgir Hans Larsen som far, kan vi ikke utelukke at det senere ble falsifisert. Og hvis den på slutten av 1780-tallet gifteklare Berit gikk under navnet Berit Ebbe Carstensdatter, ville presten rimeligvis benytte dette navnet i forbindelse med trolovelsen.
  • Hvordan kan vi vite sikkert at dåpsbarnet Berit Hansdatter i 1767 er den samme som Berit Carstensdatter på Singsås i 1801? Kan det være en antakelse basert på alderen i 1801 (34 år), og at ingen annen passende Berit er funnet blant døpte i 1767?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristoffer Reins bok: https://www.nb.no/items/1890aacaefb2b220f4bc1645907b727f?page=45&searchText="Ebbe Carsten"

 

Han skriver: "Sjøl var ikke jenta i tvil. Hun var i tjeneste på Reins Kloster i Rissa og hadde hatt studenten Ebbe Carsten som hemmelig kjæreste i lengere tid. [...] Og både samtida og ettertida kom til å holde seg til det barnemora Siri hadde vitna."

 

En får inntrykk av at Kristoffer Rein har funnet et vitneutsagn fra barnemora Siri. Kanskje var saken oppe på tinget, slik at den er referert i ei tingbok?

 

Kristoffer Rein henviser til s. 391 i bind 3. Der står det mer: https://www.nb.no/items/d1332e50750c8ea51842f2a13c32ba46?page=393&searchText=

 

Siden han ikke er mer konkret, er det vanskelig å si om han har et faktisk vitnemål å støtte seg til, om det er en historie som har levd på folkemunne gjennom drøyt 200 år, eller om han for den sakens skyld konstruerer hele historien på grunnlag av de spinkle kirkebokinnførslene. Legg ellers merke til at Kristoffer Rein tydeligvis ikke tør å gå god for farskapet og åpner for at Siri kan ha avgitt uriktig forklaring.

 

Uansett må det ha vært slik at Berit (Ebbe) Carstensdatter må ha ment å være datter av en (Ebbe) Carsten.

Endret av Kristian Hunskaar (privat)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da fant jeg også trolovelsen 18. mai 1788 (https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650470) og vielsen 20. juli 1788 (https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650471). Ved begge anledninger kalles hun pike Berit Carstensdatter Berget.

 

Berit Carstensdatter Berget, 17 år, fra Lensvik ble konfirmert 1783 (nr. 42 på venstre side): https://www.digitalarkivet.no/kb20060522040052

 

Det ser altså ikke ut til at hun noe sted er kalt Berit Ebbe Carstensdatter, "kun" Berit Carstensdatter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lest denne gamle tråden i Slekt og datas forum: https://slektogdata.no/slektsforum/viewtopic.php?t=61924

 

Det kan se ut til "Berit Ebbe Carstensdatter" er en konstruksjon som har blitt til i den tro at hennes far må ha hett Ebbe Carsten, fordi hennes egen sønn bar dette dobbeltnavnet. Men den Hornemann som peker seg ut som mulig far, het altså kun Carsten Hornemann - noe som i alle fall rimer med at Berit aldri kalles annet enn Berit Carstensdatter. (Hornemann-familien og dennes bruk av dobbeltnavnet Ebbe Carsten har naturligvis vært velkjent lokalt, så når Berit kalte sin sønn Ebbe Carsten trenger det ikke bety at hennes far også het Ebbe Carsten.)

 

Saken om Carsten Hornemanns testamente finnes for øvrig i skifte- og justisprotokollen 1691-1770 for Fosen prosti: https://www.digitalarkivet.no/sk20090205360766

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser nå at det ikke er bevart tingbøker for Fosen sorenskriveri mellom august 1748 og oktober 1772: https://media.digitalarkivet.no/rg/browse?archives[]=no-a1450-08000000023284

 

Det reduserer sannsynligheten for at det finnes noe vitneutsagn fra Siri Jakobsdatter om at det var Carsten Hornemann, og ikke Hans Larsen, som var far til hennes datter Berit. Dersom det var en sak på tinget, ville det være naturlig at den hadde tilknytning til saken om Carsten Hornemanns testamente i 1770.

 

Det som synes sikkert er at det finnes ei Berit Carstensdatter på Singsås som i ekteskap med Knut Knutsen bl.a. hadde sønnen Ebbe Carsten (døpt 19. juni 1791: https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650489). Hun var angivelig 34 år i 1801 (f. ca. 1767), og da hun ved trolovelse og vielse kalles Berit Carstensdatter Berget, må hun være identisk med den 17-årige konfirmanten Berit Carstensdatter Berget i 1783 (f. ca. 1766).

 

Det forekommer meg så at resten av historien baserer seg på gjetninger og konstruksjoner. Kanskje kjennes ingen annen Carsten i Rissa sokn enn Carsten Hornemann, og så gjetter man at han var Berits far. Men så finnes ingen dåp for Berit, datter av Carsten Hornemann, og så har man grepet til dåpen til Hans Larsen og Siri Jakobsdatters uekte datter Berit og konstruert hele historien om at det er oppgitt feil far ved dåpen, at Siri Jakobsdatter hadde tjent hos Hornemann-familien på Rein, osv.

 

Det er mulig jeg inntar en unødig kritisk tilnærming, men det mangler henvisninger til kilder som eventuelt kan godtgjøre at dette ikke bare er gjetninger og konstruksjoner. Ut fra det som i skrivende stund er kjent for meg, framstår det ikke urimelig eller umulig - dog langt fra bevist - at Berit Carstensdatter Singsås var datter av Carsten Hornemann. Hun må nødvendigvis ha vært oppfattet som datter av en Carsten, og sønnens navn Ebbe Carsten antyder en relasjon til Hornemann-familien. Derimot framstår det som mer usikkert om dåpen til Hans Larsen og Siri Jakobsdatters uekte datter Berit har noe med saken å gjøre, og følgelig synes det for meg svært usikkert om Siri Jakobsdatter var Berit Carstensdatters mor.

 

Spørsmålet blir da om noen kan henvise til kilder som feier vekk min kritiske tilnærming til saken?

 

Før jeg gir meg for kvelden:

  • Kristoffer Rein tar beviselig feil, når han i bind 3, s. 391, skriver at "Offentlig skriftemål for leiermål vart oppheva, så Siri var den første jenta i bygda som slapp den nokså slitsamme forestillinga i kirka." Hun gjorde sitt offentlige skriftemål for leiermål med Hans Larsen 26. juli 1767: https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650326
  • Ved slutten av 1767 er det oppgitt at det døde 43 personer i prestegjeldet det året (se https://www.digitalarkivet.no/kb20070905650329), men så vidt jeg kan se, er de færreste av disse nevnt ved navn i kirkeboka. Det er mulig jeg har oversett et par gravfestelser, men for hele 1767 finner jeg bare nevnt gravfestelse for fem voksne personer. Dermed er 38 personer døde uten at navn eller gravfestelsesdato er nevnt. Det åpner for at Hans Larsen og Siri Jakobsdatters uekte datter Berit rett og slett kan være død som lite barn, uten at det vil være mulig å dokumentere det.
Endret av Kristian Hunskaar (privat)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.