Gå til innhold
Arkivverket

Statsarkivets åstedskatalog?


Torbjørn Igelkjøn
 Del

Recommended Posts

Frå ei utskifting i 1882 av ein skogteig på Haugland i Fjaler kan ein lese følgjande i panteboka: "Sameiet grændser mod Øst til Gaarden Lændingens Eiendom, saaledes som Merket er beskrevet i Dom af 20de Juli 1717".

Sogn og Fjordane fylke, Sunnfjord, Pantebok nr. II.B.24a (1885-1886), Pantebokside, Side 279
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/tl20070813230879

 

Under utskifting av utmarka på Haugland ville ein i 1930 få avklart grensa mellom Hauglands og Igelkjøn/Lendings utmark, og der kjem denne dommen fram att:

"Overrettssakfører Bekker oplyste at der i et dokument hvorved den sameieskog på "Heien" som tilhørte indre Haugland blev delt den 23. juni 1882 stod anført at sameiet mot øst grenser til gården Lendingens eiendom, således som merket var beskrevet i dom av 20. juli 1717. Hr. Bekker hadde latt anstille undersøkelse efter denne dom, men hidtil uten resultat. Statsarkivet hadde ved skrivelse av 27/5 1929 meddelt at forretningen ikke nevnes i arkivets åstedskatalog. Tingbøkene for Sunnfjord var savnet fra 1714 til 1740 og for Birket, hvortil de nevnte gårde hørte, fra 1700 til nov. 1717 og fra 1721 til 1742. (Pantebøkene for Sunnfjord begynner 1727, og for Birket først 1742)".

Sogn og Fjordane fylke, Sunnfjord, Pantebok nr. II.B.54 (1931-1932), Pantebokside, Side 174-175
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/tl20070813330698

 

Eg lurer på kva ein åstedskatalog var/er for noko. Er dette eit slags register over gamle jordskiftesaker/grensegangssaker? Finst det noko slikt i dag, og er dette skanna eller planlagt skanna?

 

Eg lurer også på korleis dei i 1882 kunne vite om denne dommen frå 1717. Veit ein om Statsarkivet i Bergen kan ha hatt dei manglande tingbøkene/pantebøkene i si samling tidlegare, og kvar kan dei i så fall ha blitt av? Eller kan denne dommen vere skildra andre stader?
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Rundt 1920 ble det laget åstedsregister / åstedskataloger over fast eiendom ved statsarkivene. Dette var en oversikt over eiendomsopplysninger i eldre kilder fra 1600-tallet til ca. 1860. Opplysninger her var hentet fra blant annet tingbøker, ekstrarettsprotokoller, forliksprotokoller og lagtingsprotokoller. Hensikten med dette arbeidet var å sikre tilgang til kilder uten eldre register. 

 

Når det gjelder tingbokmaterialet fra Sunnfjord som du refererer til er det dessverre lakuner i materialet. Vi antar at tingbøkene i perioden med lakuner er gått tapt. 

 

Vi har undersøkt gårdsmappene (med åstedsregister) for Haugland og Lendingen i Fjaler, men vi finner ikke nevnt noen dom fra 1717 der. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2021-8-30 den 19.53, Torbjørn Igelkjøn skrev:

Eg lurer også på korleis dei i 1882 kunne vite om denne dommen frå 1717.

 

4 timer siden, Kenneth Bratland - Arkivverket skrev:

Vi har undersøkt gårdsmappene (med åstedsregister) for Haugland og Lendingen i Fjaler, men vi finner ikke nevnt noen dom fra 1717 der. 

 

Det kan tenkes at en av aktørene i 1882 var i besittelse av et eksemplar av dommen fra 1717, men at dette eksemplaret ikke var kjent eller mulig å oppdrive i 1930, hvorpå man uten hell søkte lykken i statsarkivet.

 

PS: Åstedsregisteret til Statsarkivet i Oslo er tilgjengelig i Digitalarkivet. Som man kan se, er det en slags parallell til skiftekortene: https://media.digitalarkivet.no/db/browse?archives[]=no-a1450-02000000002021&start_year=&end_year=&text=Åstedsreg*

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk til både Kenneth Bratland og Kristian Hunskaar for gode svar på spørsmålet.

 

Ei årsak til at eg spør er at eit slikt register til eldre jordskiftesaker nemnt i ulike kjelder, i tillegg til å avklare spørsmål om eigedomsrett ganske sikkert også ville vere til hjelp i å skrive gards- og/eller slektshistorie i ei tid der det er få og upresise kjelder, lakuner i kjeldematerialet, skifte og tingbøker ikkje er transkriberte og kyrkjebøker ikkje finst eller er mangelfulle. (Tilleggsspørsmål: Finst det transkripsjonar av tingbøker frå Sunnfjord som ikkje ligg på Digitalarkivet?). Eg lurer difor på om det finst planar om å skanne desse åstedsregistera/gardsmappene også for resten av landet, slik at dei blir tilgjengeleg digitalt.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Det er planlagt at gårdsmappene (avskriftsmappene) / åstedsregistrene ved Statsarkivet i Bergen skal skannes. Men når dette vil skje er uvisst. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.