Gå til innhold
Arkivverket

Jakob Ottesen fra Frosta f. 1811 reiste til Tyskland


Arvid Skogseth
 Del

Recommended Posts

Jakob Ottesen fra Frosta f. 1811 reiste til Tyskland rundt 1836 for å bli ingeniør, men familien hørte ikke mer fra han.

Her er dåpen hans: https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000006471087 

Konfirmasjonen i 1827: https://www.digitalarkivet.no/view/279/pk00000001976511 

Utflytting til Trondheim i 1830: https://www.digitalarkivet.no/view/291/pu00000000169674 

Kirkebok Domkirken/Trondheim nr. A13 1821-1831, folio 547, nr. 246, 1830 3 des innflyttet uk Jacob Ottessen 20 for at komme i lære, fra Frostens Præstegield, i lære hos Gjørtler Hedemark (hører til det unge Mandskap og ansat i Roullen): https://media.digitalarkivet.no/view/16331/451 

Gjørtler er betegnelse på en håndverker som støper i metall - særlig i messing og bronse. Ordet kommer fra det tyske gürtel som betyr belte.

På skiftet etter faren Otte Hallsteinson Hojemsaunet i 1841 ble det opplyst at Jakob «har for omtrent 5 aar siden reist til Tyskland, og om denne er i live eller Død, har Vedkommende ingen Kundskab om».

 

Noe mer har jeg ikke funnet om Jakob i norske kilder. Jeg har prøvd å lete på Ancestry/Familysearch, men uten å finne noe om Jakob i Tyskland.

 

Er det noen som vet hvordan man kan søke i tyske kilder – kirkebøker og folketellinger?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Med så mange gode kilder synes jeg denne tråden bør løftes frem. Håer du får hjelp fra medlemmer her som kjenner bedre til Trøndelag 🙂

 

Du skriver han reiste for bli ingeniør - kilde?

Muligens kan gjørtler Hedemark være et spor - han var i lære hos han og dro så videre til Tyskland som "gesell"?
Vet vi opphavet til gjørtler Hedemark? - i mine søk etter egen slekt finner jeg mulige spor på gjørtler i Sverige og Danmark: de velkjente av slekten Meyer og støpte kirkeklokker i Stockholm og Helsingør på 1600-tallet og kom opprinnelig fra Tyskland og Baltikum. Slektsnavnet Hedemarch i ulike varianter mener jeg å ha vært innom i den forbindelse.

 

I Trondheimsbasen: https://slektogdata.no/nb/kilder-i-sor-trondelag/trondheimsbasen-2019 - finner jeg gjørtler Fredrik Hedemark i samme periode som bør vel være han som JO gikk i lære. Synd vi ikke vet hvor i nåværende Tyskland han reiste - men jeg skal forsøke å grave i mine tyske kilder.
Nok en gang- hva er opphavet til gjørtleren Hedemark?

 

Og en debatt her fra 2014 ref også Hedemark - er dette din famile? Vil nødig bruke masse tid om ikke...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Gry for interessant svar. Jeg la også ut spørsmålet på brukerforumet til Slekt og Data, og fikk interessante tilbakemeldinger der. Bl.a. så rømte Jakob fra en annen gjørtler, Halvor Sundt, i 1831. Det var fint å få fornavnet til gjørtler Hedemark, - Fredrik, men uvisst hvor han var fra. Jeg skal høre på Statsarkivet i Trondheim om det fins opplysninger om geseller/lærlinger/svennebrev, og også sjekke militærrullene.  

 

Det var min farfar som sa at Jakob skulle studere til ingeniør i Tyskland, og at familien aldri hørte fra han. Det nevnte skiftet i 1841 bekrefter at han dro dit. Han hadde to brødre som ble igjen på Frosta, og det er opplyst at de var teknisk begavet og fant gode løsninger, så det er ikke utrolig at Jakob hadde samme anlegg. Jakob var bror til min tippoldefar Torstein, som kjøpte gården Skågset på Frosta. Se artikkel om faren Otte Hallsteinson i Slekt og Data 1/2021 side 27 (kan også leses på nett).

 

Den nevte Ytterøy-familien er ikke min slekt.

 

mvh Arvid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
53 minutter siden, Gry.Onarheim.Dahlmo skrev:

Løfter dette emnet opp - gode forhåndskilder. Skogseth etterspør Kittilsen.

Og Kittilsen har vært i dialog med Skogseth 🙂

Det er artig å bli betraktet som spesialist på tysk slektsgransking, men jeg har ingen spesielle evner her ... Litt tilfeldig at jeg klarte å bistå N. Kröger med noen treff.
Jeg har prøvd å finne Jakob O, men dessverre uten resultat. 🙂 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.