Gå til innhold
Arkivverket

Skanning av landssviksakene - Vil desse bli opna?


Torbjørn Igelkjøn
 Del

Recommended Posts

I kjeldeinformasjonen til ein dom kan ein lese følgjande:

 

Saken er restriksjonsvurdert. Den inneholder ikke taushetsbelagte opplysninger.

 

Vil det seie at det eigentleg berre står att å fjerne klausulen på bileta?

 

Personen i den konkrete saka er fødd i 1877 og har ingen etterkommarar.

 

https://media.digitalarkivet.no/view/144460/1

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg viser til denne informasjonen på Arkivverkets nettsider: https://www.arkivverket.no/nyheter/na-kan-du-sjekke-status-i-digitaliseringen-av-landssvikarkivet

 

Her står det bl.a.: Merk at de aller fleste sakene, også de fritt tilgjengelige, ikke vil bli publisert åpent.

 

Restriksjonsvurderingene går på om det finnes taushetsbelagte opplysninger i saken, eller ikke. Så er det mer komplisert med hensyn til publisering på nett:

  • Generelt skal Arkivverket ikke gjøre opplysninger om at en levende person er mistenkt, siktet eller dømt for en straffbar handling, fritt tilgjengelige. For landssviksaker er Arkivverket forsiktige, også når det gjelder avdøde personer, ettersom landssvik har vært spesielt sårt. Det er grunn til å tro at en del som er født fra 1940-tallet og framover ikke er oppmerksomme på at far, mor eller et annet nært familiemedlem ble etterforsket og eventuelt dømt for landssvik. Arkivverket har nå lagt seg på ei linje hvor de etterforskede i Digitalarkivet blir identifiserte med navn og fødselsdato først når det er gått 120 år siden de ble født. Etterforskede som er allment kjent gjennom f.eks. litteratur om krigen, identifiseres med navn og fødselsdato uavhengig av når de er født.
  • Generelt er Arkivverket varsomme med opplysninger om levende personer i sin alminnelighet. Vi har ikke kontroll på hvilke "bipersoner" som nevnes i sakene og i hvilke sammenhenger de nevnes. Derfor vil ikke landssviksakene, etter gjeldende praksis, bli fritt tilgjengelige i Digitalarkivet før 1.1.2048.

 

Det er drøyt 90 000 landssviksaker, og Arkivverket kan ikke vurdere alle særskilt, med hensyn til åpen publisering / fri tilgjengelighet i Digitalarkivet. Vi kan som regel ikke vite om en etterforsket er uten etterkommere, slik som i saken du viser til. Det er mye mulig at saken du viser til, kunne vært fritt tilgjengelig i Digitalarkivet, men jf. informasjonen på Arkivverkets nettsider vil praksis være at man må be om en tidsbegrenset digital tilgang for å studere en sak. Kort oppsummert:

  • Saker som er restriksjonsvurderte, og som ikke inneholder taushetsbelagte opplysninger, kan man be om - og få - tidsbegrenset digital tilgang til.
  • Saker som er restriksjonsvurderte, og som inneholder taushetsbelagte opplysninger, kan man be om innsyn i. Man må da oppfylle kriteriene for innsyn. Merk at det som regel bare er enkeltdokumenter som inneholder taushetsbelagte opplysninger, slik at man kan be om - og få - tidsbegrenset digital tilgang til resten av saken.
  • Saker som ikke er restriksjonsvurderte, må først restriksjonsvurderes, og da vil de havne i en av de to foran nevnte kategoriene.

 

Henvendelsesskjemaet er altså dette: https://www.arkivverket.no/tjenester/bestill-en-enkeltopplysning/landssvik#!/form/0

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.