Gå til innhold
Arkivverket

Forvalter Smidt - Else Rebekka Smidt - Joachimine Christian Smidt


Tore Svenning
 Del

Recommended Posts

Hei,

 

Jeg står overfor et lite mysterium. Jeg klarer å følge Rebekka Smidt gjennom store deler av livet (og Joachimine, også). Men for begge to mangler jeg det miste spor efter hvem deres far var, annet enn at han var forvalter og befandt seg i Blaker Kirke 17 juli 1783 da Rebekka ble døpt.

 

Om han var tilstede er ikke kjent, men Joacimine ble konfirmert i i St. Laurentii Kirke i Tönsberg. I 1801 var den samme piken Huusjomfrue hos postmester og kjöpman Anders Hvistendal i Store Langgade 27 i Tönsberg. Det jeg vet om Joachimine kan man finne her: http://virtueltbymuseum.xyz/1813-4-joachimine-christiane-schmidt/

 

Er det noen som har en tanke om hvem disse pikenes foreldre kan ha vært?

 

Jeg holder fremdeles på med Rebekka, så det jeg har samlet om henne frem til omkring 1865 har jeg satt inn nedenfor.

 

Med takk på forhånd!

 

Tore Svenning

 

 

 

Jomfru Rebekka Smith.

 

Akkurat når Else Rebekka Smith kom til verden er ikke kjent, heller ikke hvor, men hun var hjemmedøpt og den dåpen[i] ble stadfestet i Blaker Kirke 17 juli 1783. Klokkerens kone bar pikebarnet, mens fadrene var Major von Harboe og Monsr. Berg

 

Foreldrene var Forvalter Smidt

 

Familien: https://www.tfb.no/db/personalhistorie/3_7_20070228_152441.pdf

 

 

I 1801[ii], da hun var omkring 18 år gammel, bodde Rebekka Smidt på Bogstad og er ført inn i folketellingen av det året som «Frøken pige», og altså en del av tjenerskapet. Bogstad var eiet av Peder Anker som var gift med Anne Elisabeth, født Cold – sammen hadde de ett barn, datteren Karen Christiana Andrea, som på denne tiden var 11 år gammel. Familien var altså på tre personer, samt en niese av Anker – og for å hjelpe seg i huset hadde de et tjenerskap på over tyve mennesker. På eiendommen var de til sammen 50 mennesker.

 

Hvorfor Rebekka kom til Sandefjord blir forsåelig når man får å vite at søsteren, Joachimine Christiane Smith, hadde kommet dit efter å ha giftet seg med Jonas Andersen i 1812: i 1825[iii] bodde hun i huset hos Christopher Hvidt og Wilhelmine Hvidt og deres 10 barn, så det er vel ikke umulig at hun er blitt antatt som lærerinne, barnepike, eller noe lignende.

 

Knut Hougen[iv] har et avsnitt om Rebekka:

 

       «Nr. 33. På vestsiden av Storgaten fants før 1834 intet annet hus enn Chr. Hvidts øverst i gaten. Hele denne side av gtrn vr opptatt øverst (til den nuværende Rådhusgaten) av Hvidts park og have; derfra til Torvet var Antoni Grøns have og løkke. 1834 blev tomten til første hus er utmålt, og jomfru Rebekka Smith bygget sitt hus der, Storgaten 8, nu Ludv. Foss’ bokhandel. Jomfru Smith var søster av Jonas Andersens hustru, hadde været Hvidts høit betroede husbestyrerinne, I sitt nye hus begynte hun en liten handelsforretning, og var for øvrig en av Sandefjords originaler på den tid. Ingen skulde tro at den myndige dame med den dype mannfolkrøst hadde hatt sin roma engang. Og dog visste de vel underrettede å fortelle om at hun i sin ungdom hadde forestått husholdningen i en av landets første familier. Husets sønn forelsket sig i henne, og kjærligheten ble gjengjeldt; men Rebekka visste hvad der passet sig. Ikke skulde hun være skyld i at den unge mann skjemmet sin fornemme familie; hun opgav ham uten påtrykk fra nogen kant, og steg høit i alle rettsindig menneskers aktelse av den grunn. Den unge mann hadde ikke så lett for å resignere; han skjøt sig».

 

Ved årsskiftet 1865/66 – folketellingen[v] ble tatt opp 31 desember – bodde Else Rebekka Smit i gård nummer 104, som lå i Storgaten i Sandefjord. Der hadde hun selskap av en tjenestepike, 34 år gamle Elen Marie Johannesen fra Hedrum. Huset hennes lå der Storgaten 8 ligger i nyere tid, hvor Optiker Kristiansens forretning holder til.

 

[i] Aurskog prestekontor Kirkebøker, SAO/A-10304a/F/Fa/L0003: Ministerialbok nr. I 3, 1767-1807, s. 81

Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060314021083

[iv] Hougen, Knut; Sandefjords historie. 1 : Ladestedet : omtr. 1400 til 1845; xx#:i kommisjon: Cammermeyer, 1928; p 322; https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012060605124

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joachimbine Christiane datter av bokholder ved Hurdal glassverk Niels Smidt og hustru Elisabet Kiersten Holvik døpt 4/9 1776

Oslo fylke, Oslo Domkirke / Vår Frelsers i Oslo, Ministerialbok nr. 4 (1743-1786), Fødte og døpte 1776, Side 1064-1065
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061005010668

 

Tidligere forvalter ved Hurdal glassverk befinner seg i Aurskog/Blaker i 1780 årene

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2013050708045?searchText="forvalter"&page=179

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Anne Tonby!

 

Mange takk for dette - setter utmerket stor pris på hjelpen!

 

Hvorfor jeg selv ikke har funnet dette er en gåte - men kanskje man noen ganger blir utsatt for en spesiell form for blindhet!

 

Uansett, takk igjen og ha en ordentlig onsdag!

 

Tore

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.