Gå til innhold
Arkivverket

Eiker 1715 – er Hans Andersen Holst identisk med Hans Andersen Holt?


Øyvind Holst
 Del

Recommended Posts

 

Spørsmålet omhandler et miljø knyttet til Skotselv og Hassel jernverk, men berører også Holt, Audnedal, Strømsø, Bragernes, Flesberg og Kongsberg.

 

Utgangspunktet er Haug kirke i Eiker; den 2. juli 1715 døpte Hans Andersen Holst datteren Berette, faddere var Maren Kopperud, Rønno (Eriksdtr) Kopperud, Christopher Kopperud, Børge Børgesen og Lauge Mortensen.

 

Først kort om fadderne: Kopperud ligger rett nord for Skotselv, og var et underbruk av setegården Ulleland, som ligger på sydsiden av Bingselva. Etter det jeg forstår er tettstedet Skotselv i stor grad bygget på gården Kopperuds grunn. Fadderen Lauge Mortensen er nevnt som smed, bosatt i Skotselv og på Skotteie, og benyttet selv faddere fra samme, tettvevde miljø rundt Skotselv. Han kan være sønn av skredder Morten Laugesen og ektefelle Helle, også i Skotselv. Fadderen Børge Børgesen er i militærrulle for 1697 nevnt som tjenestedreng på Vestby, hos Hieronymus Vestby. Sistnevnte kan være identisk med trelasthandleren Hieronymus Spar. Jeg antar videre at Børge Børgesen er identisk med barnebarn av valloneren Etienne Henin ved Hassel jernverk, i Norge gjerne kalt Steen Henning e.l. Se egen tråd om ham. 

 

Så til mitt hovedpoeng – å finne mer stoff om Hans Andersen Holst. Oppføringen i Eikers kirkebok fra 1715 er eneste gangen jeg har funnet Hans Andersen Holst nevnt. Rettes blikket mot tiden etter 1715, så er Hans Andersen Holsts etterslekt kjent. Ved siden av datteren Berette Hansdatter Holst hadde han også en sønn ved navn Anders Hansen Holst. Anders ble viet på Eiker i med 1726 med Dorthe Jacobsdatter, som kan knyttes til en slektskrets bosatt rundt Buskerud hovedgård. Paret fikk i de følgende årene barna Anne, Marthe, Margrethe og Hans Holst. I første halvdel av 1730-årene var Anders Hansen Holst involvert i en interessant sak på tinget. Bakgrunnen var at han og Ole Andersen Hefta i 1734 hadde inngått avtale med «Musicant» Johan Wilhelm Heusser, hvor Anders og Ole fikk ”Bevillings Brev, hvorved Dem tillades at betiene de som Spil maatte til Brølloper og andre Samlinger paa Modum og udj Snarums Annex forlange”. Saken havnet på tinget fordi andre musikanter ikke respekterte eneretten til Anders og Ole, som på sin side dermed ikke ville betale hele forpaktningsbeløpet til Heusser. 

 

Anders Hansen Holst og Dorthe Jacobsdatter er godt kjent gjennom skiftet som ble holdt etter dem i 1738. Begge døde med kort mellomrom av sykdom. Anders’ søster, Berette Hansdatter Holst, pleiet dem på det siste. Skiftet inneholder en utførlig oversikt over auksjonen etter Dorthe og Anders. Det fremkommer bl.a. at de bodde på en plass under Nordre Skott, at barna ble plassert hos slektninger av Dorthe og ellers i nabolaget, og at Anders kunne lese og skrive. I dødsboet var en salmebok og Petter Dass’ Catecismus-Sange. Videre fremgår av skiftet at Anders gjorde (skredder?)arbeide for Poul Winther på Nordre Skott, og at han kjøpte varer av – og gjorde (skredder?)arbeid for – jernverkseier Justus Heinrich Weichardt. Døtrene flyttet senere til Kongsberg, søsteren Berette likeså. Sønnen Hans Andersen Holst ble boende i Skotselv-traktene. Han var muligens hengslefogd ved Hefta-hengslet, og fikk etterslekt på Eiker.

 

Vender vi blikket mot tiden før dåpen i 1715, er det hele uvisst. En hypotese er at Hans Andersen Holst er identisk med Hans Andersen Holt, nevnt i kb for Eiker i perioden 1701 – 1713. Han nevnes antagelig i 1702 som skolemester i Ristvedt fjerding, det vil si nordre deler av Eiker, på vestsiden av Drammenselven. I praksis er det «opplandet» til Skotselv. I 1705 ble et barn ved Hassel verk hjemmedøpt av Hans skolemester. I 1706 ble Hans Andersen Holt, Skotselv, trolovet med Ingeborg Olsdatter, paret ble viet i 1709. Sønnen Anders ble døpt 1707. Fadderne var fra det nevnte tett sammenvevde miljø rundt Skotselv, bestående av sagbruksarbeidere, verksarbeidere og trelasthandlere. Blant fadderne var Børge Børgesen, som også var fadder i 1715 da Hans Andersen Holst hadde datteren Berette til dåp, se over. I 1710 og 1711 hadde Hans Holt, skredder i Skotselv, sønnene Søfren til dåp, begge døde etter kort tid. Fadderne var fra samme skikt og område rundt Skotselv. Siste gang jeg har funnet ham i Eiker kb, er i 1713. Da var Hans Andersen fra Skotselv fadder for Jørgen Christopher, sønn av (kvartermester) Haagen Otto Grønvold og Marthe Christine Christophersdatter (Tordenstierne), sammen med Karen Klebo, Marthe Nielsdtr Hoen Andreas Wulfsbergs, Margrete Grønvold og Christopher Svendsen Stenshorne.

 

Etter 1713 finner jeg ikke Hans Andersen Holt, kun Hans Andersen Holst, nevnt ved datteren Berettes dåp i 1715. I årene etter 1715 nevnes en Hans Andersen Skott, men han er nok identisk med trelasthandler Hans Andersen Wahr på Søndre Skott. 

 

Det melder seg en rekke spørsmål knyttet til Hans Andersen Holt, Hans Andersen Holst og Anders Hansen Holst: Hvorfor kunne Anders Hansen Holst lese og skrive? Hva var Hans Andersens «kvalifikasjoner» for å bli skolemester? Og var kan hende skolemesterstillingen i Ristvedts fjerding egentlig en skolemesterstilling ved Hassel jernverk?

Uansett, mitt første spørsmål her er: Noen synspunkter på hypotesen om at Hans Andersen Holt er identisk med Hans Andersen Holst?

 

Neste hypotese er som følger: Som nevnt dukker Hans Andersen Holt opp i kb for Eiker f.o.m. 1701. Han var ikke fra gården Holte i samme trakter, og jeg har ikke kunnet identifisere slektninger. Jeg tror han var innflytter til Eiker. En hypotese er at Hans Andersen Holt på Eiker er identisk med Hans Andersen Holt fra nabokommunen Flesberg, sønn av den fallerte sogneprest Anders Hansen Holt til Flesberg.

 

Livet til sogneprest Anders Hansen Holt ble et liv «på tvers». Han var født i 1638, som sønn av sogneprest Hans Søfrensen til Holt. Allerede i 1669 ble han dømt fra stillingen som kapellan i Audnedal, og ankepunktene var flere. Blant annet hadde han fått barn utenfor ekteskap med Dorthe Povelsdatter, hans ”tilkommende Hustru”. Han ble benådet i 1670, og dukket deretter opp som aftensangprest ved Strømsø kirke og rektor ved Strømsø og Bragernes skoler, visstnok i perioden 1672-1676. Fra 1676 var han «dansk» prest på Kongsberg, etter hvert med halvbroren Jens Hansen Holt som kapellan. I 1683 ble han viet på Bragernes, ”hieme i huset” med Sibylle Pedersdatter Linnes, datter av Peder Guttormsen Linnes og Sibylle Engebretsdatter, Bragernes. Året etter måtte biskop Rosing megle mellom den «danske» og den «tyske» prest på Kongsberg om fordeling av inntekter m.m. I 1686 hadde Anders Hansen Holt forårsaket så mye uro at han mot sin vilje ble forflyttet til Flesberg, hvor han døde i 1688.  Boet gikk opp i 341 rdl, men gjelden var på 555 rdl. På skiftet var et «Contrafey» av Anders’ første ektefelle, som ble overlatt til den umyndige sønnen Hans «til een ihukommelse om hans Sl: Moder». Ellers fikk den foreldreløse Hans bare med seg en gammel langkjortel, et par slitte strømper, samt en hatt og en nattlue. På skiftet var ellers et sølvstøp med Randi Engebretsdatters navn på. Hun var enkens tante, og hadde for øvrig vært gift med Henrik Hansen Holst, se annen tråd her på debattforum. Enken ble på skiftet representert av sin svoger, Nils Karstensen, som for øvrig nevnes som fadder på Eiker en rekke ganger i perioden 1694-1701, primært for den kondisjonerte del av Eikers beboere.

 

Enken, Sibylle Pedersdatter Linnes, forsøkte å hevde enkerettigheter i Flesberg, men ble avvist av etterfølgeren, sogneprest Claus Hintz. I 1689 skrev Sibylle fra sin mor på Bragernes at hun hadde måttet forlate Flesberg og flytte til sin mor, fordi hun ikke fikk noe å leve av. Striden skulle avgjøres på tinget i Numedal 24.9.1692, men er ikke funnet i tingboken. Sibylle nevnes imidlertid sporadisk som fadder i Flesberg inntil 1691. Hun døde på Bragernes, og ble begravet 1700 som Sibille Pedersdatter, Sl. Hr. Anders Hansen Holts.

 

Mitt andre spørsmål er: Hvor ble det av den foreldreløse og umyndige Hans Andersen Holt etter farens død i 1688? Kan hende tok han med seg maleriet av moren, de slitte strømpene og nattluen, og ble skolemester på Eiker?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I All hast: Det er et skifte på Dynge (Hokksund) 1. sept 1777.

Hans Andersen Holst er død.
Enke er Ingeborg Henningsdatter.
Barn: 

1. Anders Hansen 17 år

2. Nils Hansen 14 år

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er ikke et svar på det du spør etter, det er egentlig et spørsmål.

 

Kjenner du til noe utover navnelikhet, på at Hans Andersen Holst som du nevner ved datteren Berettes dåp i 1715 er far til Anders Hansen Holst som det skiftes etter i 1738.

Ja det er navnelikhet her, Anders Hansen Holst har atpåtill søsteren Berte. 

 

Jan

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, vet ikke sikkert.

Anders Hansen Holst (d. 1738) med søsteren Berette Hansdatter Holst, kan ha en annen far enn Hans Andersen Holst, med datteren Berette til dåp i 1715. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var interessant!

Presten Anders Hansen Holt hadde også en søster (halvsøster) som het Birgitte. Faren, Hans Søfrensen, sokneprest til Holt (AA) var gift første gang med enken etter forgjengeren Anders Davidsen, og deretter med Maren Mortensdatter Harboe. I andre ekteskap var det fire sønner og fire døtre: Søren, Morten Oluf, Jens, Maren, Karen, Birgitte og Dorthe. Rekkefølgen på døtrene er ikke kjent. Man kunne tenke seg at en av dem var oppkalt etter Herr Hans' første kone. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er hverken navnet Berte eller Holst uvanlig.

Har en f.eks. fulgt opp Berte Hansdatter som innledningsvis ble nevnt å ha flyttet til Kongsberg, om et dødsfall med alder kan sannsynligjøre om det er Berte døpt i 1715.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Til Knut Holt Sandblost: Ja, halvsøsknene til Anders Hansen Holt ser ut til å være ganske utførlig beskrevet i eldre slektslitteratur fra Agder. Den eneste av halvsøsknene som nevnes på skiftet etter Anders Hansen Holt, er halvbroren Jens Hansen Holt, som var blitt sogneprest på Gran på skiftetidspunktet.

 

Til Jan Engedahl: Nei, har ikke funnet dødsfall for Berette Hansdatter Holst.

 

En Berthe Hansdatter Holst hadde i 1743 et "uekte" barn til dåp i Kongsberg. Barnefaren, Lars Eriksen Jæger, var død på dåpstidspunktet 23 år gammel. En Lars Eriksen Jæger er også nevnt i manntallet fra 1732, 14 år gammel, fra Hokksund. Eneste aktuelle kandidat jeg hittil har funnet i kb for Eiker, er Erik Borge som hadde sønnen Lars til dåp i 1721. I så fall var også Lars Eriksen Jæger fra traktene rundt Skotselv.

 

I 1745 ble begravet et "uekte", dødfødt barn i Hoff prestegjeld, Vassås sogn. Barnets mor var en Berthe Hansdatter Holst fra Kongsberg, barnefaren var Hans Simon Johannessen. 

 

I 1746 var det offentlig skrifte i Kongsberg for en Berthe Hansdatter Holst, med Jon Østensen, gevorb. soldat fra Fredrikstad, med opplysning om at det er hennes andre leiermål.

 

I 1748 hadde Ole Svendsen Feyer og en Berthe Hansdatter Holst sønnen Anders til dåp. Det fremgår av kb at de var festefolk, trolovet i Drammen.

 

Ja, dette kan være en annen person enn den Berette Hansdatter Holst som ble døpt på Eiker i 1715, og det kan være en annen person enn den Berthe Hansdatter Holst som i 1738 på Eiker fikk 1 rdl på skiftet etter broren Anders Hansen Holst, for pleie av bror og svigerinne 4 uker på dødsleiet

 

Takknemlig for alle innspill.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Interessant

Om det er samme dama så har hun fartet en del rundt, det gjør det ikke lettere å finne ut av.

 

En kan jo lure på om de hadde forbindelser til folk på Kongsberg siden alle døtrene til Anders Hansen Holst og muligens det som var søstra havnet på Kongsberg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.