Gå til innhold
Arkivverket

Karen Margrethe på Valskrå


Harald Korneliussen
 Del

Recommended Posts

Tidligere har jeg laget en tråd om første kona til skomaker Iver Lykke i Tromsø, Karen Margrethe Helgesen:
 


Konklusjonen på den tråden var at vi fant en annen Karen Helgesen, men hun var for det første litt for gammel og for det andre så levde hun påviselig lenger enn skomakerens kone. Men jeg har undersøkt mer om Karen Margrethe på Valskrå, som jeg nevner i den tråden. Jeg har ikke klart å finne noe som knytter henne til Iver Lykke, men siden hun er eneste Karen Margrethe i 1801-tellingen født på noenlunde riktig tidspunkt, tenkte jeg at jeg skulle prøve å finne ut mer om henne, uansett om hun er ane eller ikke.

Det første spørsmålet er jo, hvorfor har hun ikke patronym i folketellingen, og hva er hennes egentlige patronym?

 

Det er ikke døpt noen Karen Margrethe i Overhalla/Namdalstraktene som jeg kan finne. Men i følge denne boken
 

https://www.nb.no/items/b1f2a808cf2a21c62bec7d92649ea575?page=25&searchText=Karen

 


er det døpt en Karen i riktig år, som er uekte barn av gifte foreldre Jon Knudsen Formoe og Kirsti Pedersdatter Duun. Jon er med andre ord ikke den biologiske faren, i følge denne boken. Men når jeg ser i den scannede kirkeboken, står kun faren oppgitt og ingen ting om at hun er født utenfor ekteskap!

 

https://media.digitalarkivet.no/view/16460/51233/13 (nederst)


Så dette må være en av Arne Mørkveds tilføyelser, som bokens innledning nevner. Det er mulig han har funnet bevis for det andre steder? Hva ville egentlig skjedd, rundt 1780, om det ble klart en stund etter fødselen at barnets far ikke var konas mann? Juridisk sett, med "pater est" og alt det der, så ville vel denne Karen blitt ansett som Jons datter, men om sannheten var allment kjent kunne det jo forklare mangelen på patronym ved folketellingen. Det er to ting til som gjør meg mistenksom: Noen år senere får jammen Jon Formoe en Karen til!

 

https://media.digitalarkivet.no/view/16460/51233/33

 

Her er lillesøster-Karen i tellingen 1801:
 

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058463002138

 

Det kan selvsagt være tilfelle med dobbelt-oppkalling (om både Jon og Kirstis mor het Karen, det har jeg ikke rekt å undersøke ennå).

 

I 1801 på Valskrå bor der en ung svensk lege, Nicolai Cederstrøm. I følge kirkeboken fikk han året før et uekte barn med "Karen Johnsd. Waldschraae"

 

https://media.digitalarkivet.no/view/16461/51239/20

 

Jeg tror denne Karen Johnsd. må være identisk med Karen Margrethe i 1801-folketellingen. Det kan vel neppe være lillesøster-Karen, for hun bodde ikke på Valskrå, og ville vært ~17 år. Barnet døde noen uker gammelt. At Cederstrøm ikke ville/ikke ble nødt til å gifte seg med Karen, kan vel ha hatt med at han var langt over henne i stand, men jeg lurer på om slike ting ville etterlatt seg noe spor i rettsdokumenter eller lignende. (De finnes for perioden og området, men jeg klarer ikke å lese dem). Så veldige konsekvenser kan det ikke ha fått for Cederstrøm, for han fortsatte jo som vel ansett lege - bygdebøkene nevner ham, men ikke det uekte barnet. Cederstrøm døde på sin post i en epidemi noen år senere.

Jeg finner ikke noe tegn til Karen Margrethe/storesøster-Karen i Overhalla i årene etter. Lillesøster finner jeg, hun gifter seg med en Daniel Hansen i 1821 (https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000009467449), men Karen Margrethe/1781-Karen er borte. Hun flyttet kanskje. Og det er en bitteliten sjanse til at hennes biologiske far var en Helge, og at det var hun som ble skomakerens kone, men det er for tiden ren spekulasjon. Jeg vil veldig gjerne ha hjelp til å avkrefte det, om mulig.

Puh, dette ble en lang post. Det er det med uthevet skrift jeg aller helst vil ha hjelp med. Og om noen kjente til slektsforsker Arne Mørkveds arbeide, og vet hvorfor han hevdet at 1781-Karen ikke var Jons barn, ville det vært fantastisk også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Jeg ser at jeg har kalt stakkars Nikolai Cederberg feil i dette innlegget. Han het altså CederBERG og ikke CederSTRØM. Beklager.

Jeg er fortsatt ikke noe nærmere svar på dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bare legger ved lenke til vielsen til Jon Knudssen Formoe og Kirstie Pedersdatter Duun i 1775 https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000010206594

https://www.digitalarkivet.no/kb20070928630601

 

 

Quote

Hva ville egentlig skjedd, rundt 1780, om det ble klart en stund etter fødselen at barnets far ikke var konas mann?

Det kommer an på hvordan 'det ble klart', og hvordan konas ektemann så på det. 

Skilsmisse var en mulighet hvis utroskapet kunne bevises - men det holdt ikke som bevis at kona alene innrømmet å ha vært utro. Dessuten, hvis han fortsatte det ekteskapelige samlivet med henne kunne han ikke bruke utroskapet som grunn til å skille seg, med mindre utroskapet gjentok seg.

Se 15. https://www.hf.uio.no/iakh/tjenester/kunnskap/samlinger/tingbok/lover-reskripter/chr5web/chr5_03_18.html

Åpenbart ble ikke foreldrene her skilte.

En del utroskapssaker ble ganske sikkert fortiet. Men det gikk ikke å fortie saken hvis faren ønsket å frasi seg farsskapet til barnet. Det ville opplagt kreve en rettssak med bevisføring. Det ville være spor av en slik sak i tingbøkene.


At Karen Jonsdatter Formoe f. 1781 ikke bodde hjemme hos foreldrene i 1801 er ikke så merkelig. Hun kunne være død, eller hun kunne ha flyttet.

Jeg ser derimot at en Margrete Karen Johnsdatter Læstum(?, nr. 15) ble konfirmert i 1791 - hun var sannsynligvis noen år eldre enn Karen Jonsdatter Formoe f. 1781. https://www.digitalarkivet.no/kb20070928630728

I 1893 konfirmeres en Karen Johnsdatter Børstad, hun er også sannsynligvis eldre enn din Formoepiken. https://www.digitalarkivet.no/kb20070928640008

En Karen Johansdatter Formoe konfirmeres i 1799. https://www.digitalarkivet.no/kb20070928640119 Den eldste Karen Jonsdatter på Formoe ville ha vært 18, den yngste  15. 

Lavinia Jonsdatter Formoe ble konfirmert i 1801. https://www.digitalarkivet.no/kb20070928640155

Lavinia var tre år yngre enn den yngste av Karen-døtrene.

Jeg tror derfor at det var den yngste av Karen'ene som ble konfirmert i 1799.
 

Selv om jeg ikke har funnet Karen f. 1781 død, har jeg ikke funnet noen Karen Jonsdatter i passende alder konfirmert i Overhalla. At det var to Karen Jonsdøtre i samme familie stemmer ikke med at begge bestemødrene het Karen, for i 1801-tellingen het Jon Knudsens mor Marithe Olsdatter.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Det er en kilde til jeg har blitt oppmerksom på. Den har desverre ikke de scannede dokumentene tilgjengelig, kun en transkripsjon, men det finnes på digitalarkivet et sjeleregister for Grong og Harran sogn, fra 1797. I den finner vi Karen Jonsdatter Formoe (som jeg har kalt "lillesøster-Karen" over) og hun er som forventet 13 år. Vi finner også en av Karen-ene som er tjenestepike på Valskrå i 1801, nemlig Karen Olsdatter Homoe. Hun er som forventet 17 år her. Men Karen Jonsdatter Valskrå, som jeg har spekulert i at er "Karen Margrethe" i 1801-tellingen og mor til barnet med doktor Cederborg, sies å være 26 år, og konfirmert

Det er sånne tider det er kjedelig å ikke ha den scannede kilden å sammenligne med. For det er jo 16 jeg hadde forventet. Om Karen Jonsdatter Valskrå skulle vært 26 år i 1797, skulle hun vært konfirmert rundt 10 år tidligere, og i de årene finner jeg ingen Karen. Det er selvsagt mulig at hun kom et annet sted fra, at alder 26 i 1797 er riktig, og at alder i 1801 tellingen er feil - men den har vi scannen fra, og ser klart og tydelig av det er 20. Men hvis nå 26 er en feiltranskripsjon av 16, er det et like stort mysterium hvor konfirmasjonen er.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For første gang på lenge føler jeg at jeg er på sporet av noe her.

 

Det slo meg at kanskje Karen Margrethe ikke var født/konfirmert i Overhalla/Grong/Harran. I så fall var hun vel ikke så langt unna fra, kanskje fra Namsos/Vemundvik/Fosnes-traktene? Jeg sjekket konfimasjonslistene for Fosnes - og der fant jeg!

 

https://media.digitalarkivet.no/view/16470/51261/5

 

Hun er konfirmert i 1797, ikke urimelig om hun er født 1780-81 , og hun står kun som Karen Margrethe - uten patronym, som i 1801 - tellingen - men med gårdsnavnet Hals.

 

Dette MÅ da være den samme som i 1801-tellingen. At det er den samme som fikk et barn med Dr. Cederborg, er jeg mer usikker på. Karen Jonsd. Valskrå 26 år i sjeleregisteret er tydeligvis en separat person, antagelig faktisk 26 år, selv om det må bety at også hun er født og konfirmert et annet sted enn i Overhalla. Muligens var det sistnevnte som fikk barnet, ble sendt vekk, og erstattet med Karen Margrethe fra Hals?

 

(Husbonden på Valskrå, Halvor Bomo, har forøvrig en viss tilknytning til Hals i Vemundvik. Fra en urelatert del av slektstreet vet jeg at hans bror bodde der en periode. Så det er ikke så rart om han hentet tjenestepike derfra).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.