Gå til innhold
Arkivverket

Hjelp til å finne forfedre til Hans Hendrich/Henriksen/Hendrik Klock/Klok


Erik Gustavsen
 Del

Recommended Posts

Hei kan noen hjelpe meg med å finne opplysninger om forfedrene til Hans Hendrich/Henriksen/Hendrik Klock/Klok? Informasjon om hvor Hans ble født, akkurat årstall og annen info er også ønsket. 😊
 

Videre skriver jeg noen opplysninger om han.

Fødselsår: ca. 1715 +-10 år

Fødested: ukjent, mest sannsynlig USA, Tyskland eller Norge (Aust-Agder)

Ekteskap: Gift med Aase Evensdatter (f. 1718) i år 1745 i Risør

Barn: Henrick/Henrik/Henrich Hansen Klock født i år 1745, og eventuelt et par andre

Død: Ukjent år og ukjent sted.

 

Bildene linket nedenfor viser både når Aase og Hans giftet seg og når de fikk en av sønnene sine.

 

(Jeg har en teori om at han kan ha emigrert fra USA til Norge på tidlig 1700-tallet og kommer fra en Klock slekt i USA.) 

 

Jeg setter pris på ethver svar og forsøk på å hjelpe 👍

IMG_2553.jpeg

IMG_2555.jpeg

Endret av Erik M.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for dette! Jeg har ikke sett denne boken før, så det var fint.

 

At han var Nederlandsk gir også mening (skulle ha skrevet dette som en mulighet over), men foreldrene Hans er fremdeles ukjent. Men igjen takk, så får jeg benytte denne informasjonen i min leting.

 

All ny informasjon om Hans er fremdeles ønsket, som f.eks. hvem foreldrene Hans er. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei @Erik M.

 

Fint om du kan endre visningsnavnet ditt til fullt navn iht. forumets regler og veildening;

Ordensregel # 1 - “Oppgi fullt navn og korrekt e-postadresse og bruk fullt navn som visningsnavn.” [LENKE]

Veiledningen - “Vi er opptatt av at alle skal opptre med fullt navn i debattene. Alias eller kun ett av navnene dine er ikke godt nok.” [LENKE]

 

Her er lenke til hvordan du endrer - https://www.digitalarkivet.no/content/1144/velg-kontoinnstillinger

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hei igjen 😊 Jeg har lett i skifteprotokoller i Arendal (Risør) og har kanskje funnet riktig far til Hans Henrich Klock…

 

Kan Henrich Arnoldus være faren til Hans? Jeg ser i skiftet hans at Hans Henrichs Klok er oppgitt og det samme med Aase Evensdatter som er konen til Hans Henrich Klock. På den andre siden klarer jeg ikke å tyde om han er sønnen eller i hvilken sammenheng han kjenner Henrich Arnoldus. (Jeg ser på MyHeritage at det er en med det er et par med dette navnet i passende årstall i Nederland, noe som stemmer ganske bra, men det står ikke noe om hvor han døde og hvilke barn han fikk) Kan noen vær så snill å se om de klarer å tyde om han er sønnen?:


https://media.digitalarkivet.no/view/24329/363


Om dette er riktig far, hvilken info får man vite om han? Fødselsår, fødested, kone?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, Erik Gustavsen skrev:

Kan Henrich Arnoldus være faren til Hans?

Henrich Arnoldus Thaulow er "Kongl. Majts Bye-Foged udi Arendahl og Øster Riisøer samt Skifteforvalter" og gjer dette i embets medfør. 

Det er vel ikkje noko her som tyder på slektskap?

 

skiftet er "imellem Enken Aase Evensdatter

og dend Sl: afdødes efterladte 3de drenge Børn, Eldste Søn

[*]rich Hansen Klok gl: 8 1/2 aar, 2den Søn Even Hansøn

Klok gl: 6 aar, 3de Søn Petter Hansøn gl: 3 aar"

[*]: første del av namnet forsvinn i bretten, men ved utlottinga til slutt er han kalla "Henrich Hansen"

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for rask svar Ivar. Trodde det var skiftet etter Henrich, ikke at han var skifteforvalter.

 

Nei, da er det ikke faren allikevel. Hmm, får lete mer.

Endret av Erik Gustavsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Vet ikke helt hvordan, men kan følgende info bidra til å finne Hans sine foreldre? Hans og Aase Evensdatter hadde 3 barn Henrich, Peter og Even. På nasjonalbiblioteket står det: «Even ble døpt 6 februar 1748. Faddere til Even var: Sophie, Jomf. Biørn, Jomf. Knof, Styrm. Niels, Styrm. Mørck og Styrm. Nicolai. (Her bør en nok være lokalkjent og det er vel ingen tvil om at Hans far var sjømann.» Finnes det noe type register over båtmannskap eller liknende på denne tiden? Siden det er oppført så mange «båtspersoner» som faddere, kan det jo hende de jobbet på samme båt. Kanskje kan man finne ut hvor han kom fra også og når han ble født?
 

Ser at i dåpen for Henrich at en Siri Evensdatter er oppført (Se øverst på side 88: https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88722/45). Dette er en av søsteren til Aase, kanskje noen av de andre har en relasjon til Hans (var det vanlig å migrere til et annet land alene? eller reiste man med noen i slekta si? Det ser ut til må Hans ha aner fra Holland som nasjonalbiblioteket påstår: https://www.nb.no/items/18fdbd57fa19a50d2093cada3ec689a3?page=125)


Jeg finner ikke dåpen for Peter som skal være født i 1747 ifølge nasjonalbiblioteket. Kanskje en av fadderne hans heter Henrich eller Klock til etternavn. Kan noen finne hvor Peter sin dåp er oppført?

 

Mvh Erik Gustavsen

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når er neste skattemantall i Risør etter 1743 og hvor finner jeg det? Nb sier: «Det er ingen som bærer navnet Klock ved skattemanntallet i 1743». Derfor tenkte jeg at det kanskje står noe info om han i neste skattemanntall, fordi han gifter seg med Aase i 1745 og her kommet til Risør her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, Erik Gustavsen skrev:

Klarer noen å tyde hva som står her om Hans da han døde? Enten fødselår, yrke, fødested eller annet på side 28: https://media.digitalarkivet.no/view/9816/88731/26

Du vil synest det er svært magert...

"(nr.) 15| Første Pintsedag blev Hans Henrichsøn Klok begraven. - Druknet. "

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bladd i panteregisteret for Risør 1734_1779, men finner ingen med navn Hans Henrich Klock. Vil det si at han ikke hadde eiendom frem til 1779? Det nærmeste jeg finner er en med navn Hans Henrick. Ser at det ikke står Klock bak, men noe annet. Dette er vel en annen person? Se lenke og nest nederst på siden: https://media.digitalarkivet.no/view/17754/22

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurer på om jeg har kommet et steg videre i letingen etter foreldrene til Hans Henrich Klock… Bør jeg fortsette på denne «teorien»?

 

Siden jeg ikke fant Hans Henrich Klock oppgitt i noe tinglysemateriale på digitalarkivet, prøver jeg en annen metode (trenger ikke å fungere): Det var vel vanlig å emigrere fra et land med noen man kjenner, så kanskje Hans gjorde det samme. Men siden det ikke er oppført noen andre med navn Klock i Risør helt til Hans får barn, må man anta at han iallefall ikke reiste med familie helt til Risør.

 

Jeg ser at en med navn Søren Urth (hvis jeg tyder riktig), er oppgitt som cautionist i trolovelsen til Hans og Aase i 1744: https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88726/10, side 110. På digitalarkivet finner jeg en Søren Christensen Urt som mann til Lisbeth Clausdatter Holst i Kristiansand: https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000001055668

 

Søkte videre på folk med etternavn Klock i hele Aust-Agder. Fant følgende familie: https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000006058767. Dette er i 1853, hvor et ektepar med navnene Peter Lund og Sophie Kloch fikk et dødfødt barn i Arendal. Caroline Sophie Kloch far ble født i Danmark i 1788 og heter Johannes Nicolai von Klocker (/Klock). Faren hans er Hans Holst Johannessen von Klocker (/Klock) f. 1754. Her har vi både navnet Klock i form av von Klocker og navnet Holst, som Lisbeth har til etternavn, altså konen til cautionisten til Hans. Så kanskje Lisbeth har slektskap her. Annen liten teori: Ser også at det er ei med navn Claus Holst i Tyskland på denne tiden, kanskje har Lisbeth og Hans dratt sammen herifra, eller noe liknende? Finner ikke hvor Søren Christensen Urth er fødd. Kanskje han reiste med Hans Henrich Klock?

 

Dette er kun en egenlaget teori i begynnelsesfasen, hvis man kan kalle det for det. Bør jeg fortsette på den og se om jeg finner foreldrene til Hans med å forske mer på disse forbindelsene, eller tror dere dette bare er tilfeldigheter/feil/annet?? Hjelp er mye verdsatt selv om det bygger på teorien eller sier at jeg må lete på en annen måte.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser nå på følgende bilde av MyHeritage, at en Henrich Klock f. 1670 får barn med navn Hans og Claus. Men det er ellers lite info om barna. Hva om en en av barna til denne Henrich er riktig Hans Henrich Klock og at Claus er faren til Lisbeth Clausdatter Holst. Vi ser at de ble født i Kuechels, Schleswig-Holste. Hva om Holst, refererer til Schleswig-Holste og Klock kanskje til Kuechels? Dette vil si at cautionisten Søren Urth sin kone er niesen til Hans Henrich Klock? 

IMG_2645.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På side 83 finner vi vel dåpen for Johanne Marie, ei datter av Søren Urth og Lisbeth https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88722/42. Her ser vi en fadder med navn Marie Parschen (hvis jeg tyder riktig). Henrich i bildet over fra My Heritage hadde et barn med navn Parschen også. Kanskje dette er søskenbarnet til Lisbeth og en annen niese til Hans Henrich Klock?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Ser nå at en av trorloverne til Marie (Catrina) Paschen er Detlef Paulus Paschen: https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000001871779. Altså hvis teorien min stemmer, så er Detlef nevø eller bror til Hans Henrich Klock og de har kanskje emigrert fra Tyskland sammen. Ser at Lisbet heter Elisabeth Catrina Clausdatter Holst da hun begraves (se vedlagt bilde, finnes også på digitalarkivet).

 

Hvis det viser seg at denne teorien er feil og at Lisbet og Detlef ikke er i direkte familie med Hans Henrich Klock, tenker jeg man uansett kan konkludere med at disse personene har reist fra samme omtrentlig samme plass og omtrentlig samtidig. Det synes jeg virker logisk. Altså kommer Klock slekta i Risør mest sannsynlig fra Schleswig-Holstein og kanskje mer spesifikt i Kükels/Küchels.

 

Hvis noen ser at jeg har resonnert feil eller gjort feil i «teorien» hadde jeg sett veldig mye pris på om noen sier ifra, eller om noen klarerer noe eller hjelper med annet 🙂

IMG_2646.png

Endret av Erik Gustavsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oops, ser at flere ting må rettes på, for her har jeg reflektert feil. Jeg må visstnok ha vært ganske trøtt da jeg gjorde meg følgende refleksjoner:

På 26.9.2023 den 18.57, Erik Gustavsen skrev:

På side 83 finner vi vel dåpen for Johanne Marie, ei datter av Søren Urth og Lisbeth https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88722/42. Her ser vi en fadder med navn Marie Parschen (hvis jeg tyder riktig).

For det første ser det usannsynlig ut at cautionist og fadder Søren Christensen Urth hos familien Klock er samme Søren Christensen Urth som er gift mer Lisbeth. Dette siden man kan se at riktig Søren C. Urth er gift med ei Karen Christensdatter i 1742 i Risør: https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88726/9 (s. 106). Samtidlig har de et barn Johanne f. 1744: https://media.digitalarkivet.no/view/9815/88722/42 (s.83), ikke Johanne Marie hvor fadder er Marie Parschen som jeg skrev tidligere.

På den andre siden får ekteparet Søren C. Urth og Lisbeth i Kristiansand følgende barn i omtrent samme periode: Johanna Elisabeth f. 1737 (https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000001049739), Johanna Elisabeth f. 1739 og Christen f. 1748 (https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000001055668).(Ei trolig søster til Lisbeth heter Else Marie C. H., da hun er oppført som fadder til henne). Ser derfor ut som to forskjellige personer, men med helt samme navn.


(

På 26.9.2023 den 23.06, Erik Gustavsen skrev:

Ser nå at en av trorloverne til Marie (Catrina) Paschen er Detlef Paulus Paschen: https://www.digitalarkivet.no/view/327/pv00000001871779. Altså hvis teorien min stemmer, så er Detlef nevø eller bror til Hans Henrich Klock

Dette kan ikke være samme Marie som jeg referer til i forrige sitat her. Da måtte hun ha giftet seg som 80 åring. Så her skrev jeg nok en feil. Likevel ser vi at Paschen og Detlef er begge navn som matcher navnene til Hinrich Klock (se skjermbilde) sine barn. Altså er navnene vanlig i dette området. Faren til Detlef Paulus Paschen heter Daniel Andreas Paschen. Han ble f. ca 1726 men på ukjent sted. Altså kan denne familien fremdeles ha et forhold til Hans Henrich Klock.)=Uviktig, da dette er en Annen familie (men kan kanskje ha en annen kopling med Klock)

Endret av Erik Gustavsen
Endret versjon inneholder hva som var feil i tidligere refleksjoner.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blar nå gjennom skifteregister i Kristiansand og Arendal (mellom 1720 og 1744) for å se om noen med navn Klock kanskje har en forbindelse med Hans Henrich Klock. Ser en Christen Koch her: https://media.digitalarkivet.no/view/24327/3 (s.21b ifølge registersiden). Kanskje han er i familie med Hans Klock (jeg klarer ikke å tyde ham på siden eller det andre som står, klarer noen andre det)? I skiftet til Hans Henrich Klock selv er etternavnet hans oppført som Klok, så de staver etternavnet forskjellig. Så hvis noen finner noe å dra nytte av så setter jeg veldig mye pris på der, men om det ikke er noe nyttig info så bare la være.

 

I et annet skifteregister for Arendal er det oppgitt en med navn Hans Henrichsen. Er dette samme person som Hans Henrich Klock? Jeg ser ikke om det er han skiftet gjelder for eller om han er oppgitt i de andres register. Hvis det er Hans egen død, er det jo ikke riktig Hans, siden riktige Hans H. Klock døde i 1752: https://media.digitalarkivet.no/view/24328/5?

 

I tillegg… så vet vi ikke hvor cautionist i Hans H. Klock og Aase Evensdatter sin vielse (og fadder til Hans og Aase sitt barn Henrich f. 1745) Søren Christensen Urth er født. Fødestedet hans er ukjent, men jeg ser at det er flere Urth/Orth familier i Schleswig-Holstein ifølge My Heritage. Vi ser videre på skjermbildet nedenfor at de kommer fra Bramstedt som befinner seg i Segeberg. Hinrich Klock gift i 1690 med Greta Rolfs i tidligere skjermbilde giftet seg i Segeberg. Som sagt er det ikke sikkert at Hans Henrich Klock kommer fra Tyskland eller Danmark, men det er bare en teori jeg har.

IMG_2647.png

Endret av Erik Gustavsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Kan noen hjelpe meg å tyde navnene som er understreket på følgende bilder. Lurer på om første bilde viser Hans Klock som en fadder til ei Martha som har Niels Glassmester som far i 1746. På det andre bildet lurer jeg også på hvilket navn som står der jeg markerte med grønn strek. Dette er dåpen til Hans Klock og Aase sitt barn Henrich f. 1745.

 

(Tenker det kan være lurt å se på slike relasjoner og hvor de kommer fra. Har hittil iallfall ikke funnet noen med amerikansk bakgrunn på denne tiden i Risør. Det kan dermed se ut som at jeg kan utelukke at Hans Henrich Klock kom fra USA (, noe jeg tenkte litt tidligere da der er en slekt i New York på denne tiden med akkurat samme navn.) På den andre siden ser det ut til at flere i samme bosted som Hans H. Klock og Aase kommer fra Danmark, Holland og Nord Tyskland på denne tiden, og sannsynligheten for at han kommer herifra er større.)

 

 

IMG_2649.jpeg

IMG_2652.jpeg

Endret av Erik Gustavsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 26.8.2023 den 11.49, Ivar S. Ertesvåg skrev:

Henrich Arnoldus Thaulow er "Kongl. Majts Bye-Foged udi Arendahl og Øster Riisøer samt Skifteforvalter" og gjer dette i embets medfør. 

Det er vel ikkje noko her som tyder på slektskap?

 

skiftet er "imellem Enken Aase Evensdatter

og dend Sl: afdødes efterladte 3de drenge Børn, Eldste Søn

[*]rich Hansen Klok gl: 8 1/2 aar, 2den Søn Even Hansøn

Klok gl: 6 aar, 3de Søn Petter Hansøn gl: 3 aar"

[*]: første del av namnet forsvinn i bretten, men ved utlottinga til slutt er han kalla "Henrich Hansen"

 

 

 

@Ivar S. Ertesvåg Hei, så litt til på skiftet nå. Står det ikke noe annet også, mener jeg ser noe mer om Hans H. Klock? Jeg aner ikke om jeg har riktig eller hva det står eller om det hjelper noe, men klarer du å tyde det (hvis det er tilfellet)? https://media.digitalarkivet.no/view/24329/363

Endret av Erik Gustavsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

32 minutter siden, Erik Gustavsen skrev:

Hei, så litt til på skiftet nå. Står det ikke noe annet også, mener jeg ser noe mer om Hans H. Klock? Jeg aner ikke om jeg har riktig eller hva det står eller om det hjelper noe, men klarer du å tyde det (hvis det er tilfellet)? https://media.digitalarkivet.no/view/24329/363

 

Dei to første pilene viser til stadar der han er nemnd (igjen) som den avdøde som det er skifte etter.

Den tredje er i enkja si oppgåve over gjelda til buet, punktet

"Ao 1754 d 13de Octob ved Rigtig afregning med Aase Sl. Hans Klokes om alt mellomværende til Dato ..."
Det tek altså oppatt at enkja hans heiter Aase.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.