Gå til innhold
Arkivverket

Strømsø tingrett


Recommended Posts

Jeg finner ikke rettsprotokollene for Strømsø tingrett før 1743 - Drammen byarkiv har dem ikke, er de gått tapt? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tingrett er et begrep som ble innført i 2002, så noen Strømsø tingrett har ikke på noe tidspunkt eksistert, men du har rett i at det tilsynelatende mangler tingbøker for Strømsø mellom 1678 og 1743.

 

Strømsø var en del av jurisdiksjonen til Bragernes byfogd, jf. https://www.arkivportalen.no/contributor/43b9cac1-43e8-4bcd-b9cc-f27e1ac58029, og i byfogdens arkiv gjelder tingbøkene 1663-1678 både Bragernes og Strømsø. De påfølgende tingbøkene gjelder, ifølge arkivkatalogen, bare Bragernes, og det kan se ut til at det ble ført separate tingbøker for Bragernes og Strømsø til 1813, for mellom 1743 og 1813 finnes det altså fem tingbøker for Strømsø i byfogdens arkiv. Det synes likevel å være "hull i rekka" også i tidsrommet 1743-1813.

 

Hva som er årsaken(e) til dette, sier arkivkatalogen ikke noe om, men endringen i 1678 har vel antakelig noe å gjøre med at Strømsø var en del av Jarlsberg grevskap, som Gyldenløve overtok dette året. Fra resten av grevskapet vet vi at han omorganiserte tingkretsene i 1679/1680.

 

Proveniensmessig burde tingbøker for Strømsø høre til Bragernes byfogds arkiv, så når de mangler her, må vi i utgangspunktet tro at de er tapt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.