Gå til innhold
Arkivverket

[#718] Ingår Bergen i 1663-66 räkningen?


Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg
 Del

Recommended Posts

Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg

Jag letar efter Bödicher/Bödiker/Bödeker/Bödecher och Fröychen/Fröken och kan inte finna dem i 1663-66 arkivet. Är det för att de finns i koppskattmaterialet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Manntallene fra 1660-årene og 1701 omfatter ikke byene!Bergen (og en del andre kjøpsteder) har sine egne manntall fra 1600-tallet, men ikke tilsvarende Titus Bülches manntall fra 1660-årene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Byene har jo hatt tellinger og manntallslister til andre tider enn landdistriktene "fra tidenes morgen" finnes det noen oversikt over folktellinger fra byene våre? Hvis ikke; har dere mulighet til å gi et riss av hvilke bytellinger som fins?Per Helge

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Noen folketelling for byene finnes ikke før i 1769, og det er heller ikke noe som kan regnes som parallell til de militært inspirerte manntallene på landet i 1660-årene og 1701.Men det finnes en del materiale som kan brukes, om man vet at det langt fra er fullstendig. Her burde det sikkert ha vært noen fra Riksarkivet som gav svaret, for det er i byregnskapene i Rentekammer- arkivet (eldre avdeling), man vil finne storparten av dette materialet. En utmerket framstilling er å finne i Håndbok for Riksarkivet, sidene 61f, der det deles i tre hovedkategorier: ulike skatteregnskap, sikt- og sakefallsregnskaper, og konsumpsjonsregnskaper. Det er oftest i forbindelse med skattlegging det har vært aktuelt å sette opp manntall/skattemanntall. Ofte har det vært som ekstraskatt i forbindelse med krigshandlinger.Koppskatten 1645-46 skal i teorien omfatte alle personer over 15 år. Materialet for Bergen er utgitt i boks form, og vi har laget en database til det. Parallelt finnes det også en formuestaksering, som koblet sammen med koppskatten gir spennende stoff. Formues/kvegskatt fra 1657 er likeledes nyttig.Koppskatter (kopf=hode) finnes det fra mange år i siste del av 1600-tallet, men varierende avhengig av hvordan skattleggingen ble organisert.Håndboken for Riksarkivet viser til kopp- og kvegskatt 1688-1692, kopp-, heste- og ildstedskatt 1699 og 1711, parykkskatt og skoskatt 1711, krigsstyr 1712-1721. For Bergen finnes det en glimrende revidert skatteliste fra 1714 (vi har planer om å registrere den, men det vil måtte gå litt tid).Ekstraskatten fra 1760-årene er mange steder særdeles nyttig, men dessverre ikke spesielt mye fra Vestlandet og Bergen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Ola Teige

Det er riktig at byene ikke er med i mt. 1663-66. Men det er et interessant unntak, nemlig Bragernes og Strømsø. Disse lå kirkelig under presten i Lier som og han tok med disse i sin liste fra Eiker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.